Illustratie van:
16

Onbekend heftruck - Heftruck op een melkvee bedrijf

Wat voor werkzaamheden kun je doen met een heftruck op een melkvee bedrijf ?

Kan dat alleen met een heftruck certificaat ?

of
moet je daar een rijbewijs voor hebben ?

Welke heftrucks zij daar erg geschikt voor ?

Hoe zwaar ?

Extra hydroliek fungsys ?

Welke werktuigen zijn daar voor ?

Banden afmetingen en meest geschikte profiel ?

Af metingen ?

Deel dit topic

Reacties

+1
@rickboer blija @GerbertXL komt er maar in!
Hangt er een beetje vanaf wat er al aanwezig is aan hef voertuigen en hoeveel werk je er voor hebt denk ik en hoe je erf verharding is. Bij ons in de buurt heeft iedereen een mini shovel en maar een handjevol een heftruck.
De nadelen van een heftruck zijn het hoge gewicht op smalle banden, de beperkte bodemvrijheid en ze zijn vrij hoog van zichzelf. Dus over roosters rijden komt niet goed, redelijke drempels nemen kun je vergeten, van de verharding af gaan alleen goed als het heel droog is en de grip zonder gewicht op de lepels is slecht. En natuurlijk lage schuurtjes...
Als je daar mee kan leven kun je er heel veel mee voor weinig geld.
Als er vaste mensen op rijden, koop een linde. Rijden er veel verschillende mensen mee die geen (fatsoenlijke) heftruck gewend zijn, koop iets anders.
Elektrische heftrucks zijn echt een aanrader als je de heftruck veel gebruikt bij reparaties ofzo, niet constant dat lawaai om je heen maar de genoemde nadelen zijn dan dezelfde maar nog kleinere banden en natuurlijk de beperkte werktijd.
Alles wat aan het vorkenbord (fem koppeling) en de lepels past kun je eraan hangen, een werktuigbokje om machines te verzetten is enorm handig maar de basis is de kale lepels.
Het heftruckcertificaat is volgens mij puur iets arbotechnisch, als je geen personeel hebt hoef je niks te hebben.
Een 2,5 ton kan al meer beuren dan een hele fikse voorlader of minishovel en is enorm wendbaar maar weegt ook zo 4,5 ton.
Banden zou ik me niet om druk maken, luchtbanden zijn iets vriendelijker voor je straatwerk maar ik ben veel blijer met dubbele massieve banden dan de enkele luchtbanden.
@GerbertXL helemaal meeeens, erfverharding is eigenlijk een vereisde.
Wij hebben luchtbanden onder de heftruck.
Is een aanrader, maar slijten wel snel en zijn niet in iedere maat leverbaar

Wat betreft een certificaat, volgens mij staat er beschreven dat je als eigenaar geen certificaat hoeft, en als werknemer wel.
Maar de precieze regels daaromheen zijn wat vaag

Heftrucks tot 3.5 ton zijn vaak net binnen de 1.3 meter breed en wegen tussen de 4.5 en 6 ton. De gewichten zijn zeer afhankelijk van het type wat je koopt.

Wij hebben voorop de heftruck verschillende aanbouwdelen, denk hierbij aan:
-schepbak
-aanschuifband
-schuifbord
-veegmachine
-kuilhapper
-kuilsnijder
-balenklem
-werktuigen houder
-werkbak
En nog wel wat kleine dingen

Zn wifo kantelstuk is opzich niet verkeerd, de nadelen zijn wel dat je alle attributen los moet kopen en dat je het gewicht verder van je af brengt

Wat betreft merk, ik denk dat vrijwel alle merken tegenwoordig wel goed zijn. Wij zijn thuis linde fan omdat deze zich bij ons gewoon zeer goed houdt

De aandrijving van de heftruck is nog wel een ding,
-electrisch is lekker stil, maar is vaak zwaarder en als de accu leeg is duurt het (vaak)lang om deze weer helemaal te laden
-gas is stiller dan diesel, maar je moet vrijwel altijd een extra gasfles hebben staan en je moet altijd de weg uit om brandstof te halen
-diesel is de luidrustigste, maar tanken is binnen 5 min gedaan. Daarnaast is diesel vaak op het bedrijf te vinden

Als je nog andere vragen hebt stel je ze maar, ik denk dat wij ze vrijwel allemaal wel kunnen beantwoorden
@rickboer blija volgens mij mag diesel in principe niet in besloten ruimten, gas en elektrisch wel al is gas ook niet aan te raden lijkt me.
Wij gebruiken ook een heftruck op het melkveebedrijf. Dit is een toyota heftruck en die kan volgens fabrieksgegevens ongeveer 1,5 ton tillen.

Het grote voordeel hiervan is dat een heftruck heel wendbaar is maar wel relatief veel tillen kan.
Een heftruck is erg makkelijk met het verplaatsen van machines in krappe schuren of bijvoorbeeld bij het aankoppelen van een bemester achter de tank of het monteren van dubbellucht, het is ook makkelijk als je veel sleutelwerk doet en zware onderdelen moet monteren.

Ook is het natuurlijk een groot voordeel dat een heftruck een stuk goedkoper is als bijvoorbeeld een Minishovel

Het grote nadeel is dat een heftruck eigenlijk niet van de verharding af kan en als je op een gladde ondergrond door bijvoorbeeld modder bezig bent dat hij snel begint te glijden.

Wij hebben een aanschuifband, grondbakje, verlenglepel en een hydraulische aangedreven bezem die we aan de heftruck kunnen hangen. We hebben er ook kleinere dingen gemaakt aan de heftruck zoals een trekhaakkogel, een pen die voorin het gat van de lepel kan en een u profiel waar je wat in vast kan leggen, ook is het handig om wat hijsbanden erbij te hebben.

Onder onze heftruck zitten massieve banden, het voordeel is dat ze niet lek gaan maar het nadeel is dat je meer hobbelt.
Kun je er ook boxen mee opstrooien ?

Stro verdelen ?

En stro hok uit mesten ?
@Deutz fahr 5206 zolang je geen grote drempels hoeft te nemen of over roosters rijden en genoeg grip hebt kan dat allemaal. En de hoogte geen probleem is.
Quote Reactie van @Deutz fahr 5206:
Kun je er ook boxen mee opstrooien ?Stro verdelen ?

Als je stal een dichte vloer heeft, of speciale extra zware roosters zou dit wel moeten kunnen

Wat betreft uitmesten,
Dat kan wel, maar gaat niet zo makkelijk als met een schovel.
De vloer is daar eigenlijk vaak te glad voor
@Deutz fahr 5206
Ik ga wel eens bij een paardenpension stallen uitmesten met m'n minishovel. Zelf hebben ze wel een heftruck en deden ze het eerder ook zelf. Veel gemartel omdat de heftruck direct slipt op nat beton. Dus veel halve bakjes en ze hadden er bijna 2 dagen werk mee om alle stallen langs te gaan. Ik rijd alle stallen in ruim 3 uur leeg waarbij is de vaste koek ook nog van de grond kan schrapen wat met de heftruck dus echt niet ging vanwege gebrek aan grip.
Conclusie: uitmesten is gemartel met heftruck
Ligboxen bedoel ik
Hoe plaats je een scherm foto ?
Heeft iemand ook ervaring met ruw terrein heftruck
?
Nadeel van een heftruck kan zijn dat je er niet mee kunt drukken zoals met een shovel of een voorlader, dit kan een nadeel zijn.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Onbekend heftruck en hebben de trefwoorden werktuigen , melkvee , rijbewijs , hydroliek , heftruck en afmetingen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
16
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0