Illustratie van:
17

Accord Zaaimachine - Hydrauliek behoefte hydraulisch aangedreven Fronttank

Beste leden.
Wij zijn aan het kijken om een zaaicombinatie bij elkaar te zoeken. Hiervoor zouden wij het liefste een Accord of een Vicon of soortgelijke (gebruikte) fronttank willen gebruiken om de gewichtsverdeling mooi te houden. Dan was het idee om hier een zaaimachine achter te hangen met 24 uitlopen. Nu komt de vraag. Hoeveel olie L/min heeft zo'n fronttank ongeveer nodig. En is dit te doen met een trekker met een simpele tandwiel oliepomp?
Robbin

Deel dit topic

Reacties

+1
Ik denk dat @joozt je wel van info kan voorzien.
@CoenNijenhuis @robbin lamers ik denk dat het aandrijven niet zo’n probleem zal zijn. De Delimbe fronttank hier heeft 20 tot 40 liter per minuut nodig! Een goede retour is zoals gezegd wel belangrijk! Hier zit zo’n dikke jetser aan met een flatface koppeling.
@joozt Ja precies, dat was ik ook van plan. Bevalt die Delimble tank een beetje, en hoe zit dat met de afgifte regeling, is die een beetje betrouwbaar?
@robbin lamers hij doet het prima maar voor het makkelijke afstelling heb ik liever een nokkenradzaaimachine. Je stelt de fronttank af bij een bepaalde rijsnelheid maar als je dat door bijv. wielslip niet haalt zaait hij dus dikker. Is altijd een beetje zoeken!
+1
@joozt ja precies, dat is wel een nadeel. je stelt hem eigenlijk af als een ouderwetse kunstmeststrooier. doorstroom is continu het zelfde en dosering bepaal je met de rijsnelheid. Dan lijkt een stappenwiel mij inderdaad nauwkeuriger.
@robbin lamers ja precies! En wij hebben er wel eentje met een Iso stekker in de cabine. Als je dan langzamer gaat rijden zou hij daar de dosering op aan moeten passen. Maar ik vraag me af of dat goed werkt en dan heb je het probleem van slip nog steeds niet ondervangen. (Want iso stekker geeft wielsnelheid van de trekker en dat is met slip niet de werkelijke snelheid)
@joozt Dat is ook mijn ervaring met een Delimbe. Ikzelf heb nu een kleine tank (120l) op de schijfeg staan, is wel effe uitkijken met afdraaien/testen welke zaaihoeveelheid je nodig hebt, dan omrekenen met je snelheid en werkbreedte, zo kom je vaak tot een goed resultaat. De standaard meegeleverde tabel is waardeloos voor mij. Eerste keer dat ik hierop ingesteld had, gaf ie het dubbele van wat het moest zijn. Goed dat ik dan nog maar een 25 are gezaaid had, dan toch maar een goede afdraai proef gedaan en dan draaischakelaar op verschillende instellingen getest, zodat ik nu afhankelijk van de rijsnelheid juist kan instellen. Op grote percelen ga ik richting 10 km/h op kleine, doe ik rustiger aan met 6.5 a 7 km/h. Maar de tip ivm met een onafhankelijk loopwiel vind ik zeker niet verkeerd. Tegenwoordig kan je ook een snelheidssensor op je tractorwiel mee opbouwen, en als deze slipt is het voor een stuk ook minder goed en zaai je teveel, of zelfs GPS, maar voor kleine percelen werk dat niet zo goed, is heel afhankelijk van goede ontvangst.
Nog een aanvulling : Ik had de eerste afdraaitest gedaan met tractor uitgeschakeld, spanning was dan ongeveer 13.4 volt, bij draaiende motor gaf ie 14.5 volt, en dit was ook merkbaar bij de afdraaiproef.
@Pauls ja je moet inderdaad je eigen weg dr een beetje in vinden. Ik draai altijd een minuut af en dan weet ik wat ik bij een bepaalde rijsnelheid aan oppervlakte bewerk en hoeveel kg zaad ik daar dan over verdeel. Om te beginnen zit je dan redelijk goed. Daarnaast kijk ik op het land altijd wat ik kwijt raak na een halve hectare en ik blijf het hele perceel bijhouden wat ik er steeds bij in doe en wat ik bewerkt heb.

Er zijn ook fronttanks met een loopwiel voor aandrijving. Misschien is dat nog wel een keer wat…
Ligt er ook maar net aan hoeveel olie je trekker geeft. Hoe meer hoe beter.
Ik weet niet welk merk trekker je hebt maar bij onze Valmet(s) heeft de externe hydrauliek altijd voorrang boven het bedienen van de hefinrichting. Met andere woorden, zolang er olie gevraagd wordt gaat de hef niet omhoog. Dat is wel iets om rekening mee te houden, misschien hebben andere merken dat niet dat zou ook goed kunnen.
+1
@valmet6400power Is bij mijn MF 6455 (uit 2008) ook het geval, hydrauliek en heffen gaat niet tegelijkertijd.
Welke trekker met tandwielpomp ben je van plan ervoor te doen?
Fendt 600 lsa serie heeft 2 pompen.
1 voor hef en 1 voor andere functies
10cc motor geloof ik.
Moet circa 30liter olie hebben voor 3000toeren om tarwe te kunnen zaaien.

Dat geeft iedere trekker wel, meesten moet je ventielen behoorlijk afsmoren, dan houdt je voldoende druk over om te heffen etc.
Wel belangrijk is een drukloze retour, als het kan direct de tank in, anders ben je je keerring zo kwijt.
Heb hem zelf eerst op de normale drukloze retour gehad, hierin krijg je tegendruk als de hef zakt en de motor zijn olie niet kwijt kan, gevolg keerringen die sneuvelen.
Hartelijk dank voor de reactie van iedereen. Het plan is om dit te gaan doen met de 90-34 tx en dan een niet te grote fronttank. vandaar ook de voorkeur naar een fronttank in verband met het hefvermogen en het in balans houden van de trekker. De 90-34 zou ongeveer 40 liter olie per minuut moeten geven, hydrauliek pompen zijn 500 uur oud. dus ga er vanuit dat die zijn opbrengst nog haalt.

Wat betreft de drukloze retour, dit heb ik vaker gehoord. En ik wou die dan ook goed maken en denk met de retour koppeling van een ls systeem er aan.

Wat ik zie wat er rond rijd zijn er twee soorten, sommige met hydrauliek motor rechtstreeks aan de blower en sommige met een v-snaar er tussen. Zijn hier ervaringen mee?
@robbin lamers misschien is dit een mooie front tank voor een 95 pk trekker

tractors-and-machinery.nl/item/708303/…
@Fendt926Driver ja die twee hadden wij ook al gevonden, kan maar zo zijn dat een van die twee het gaat worden. Of een soort gelijke. Zo'n Vicon met polyester bak vind ik zelf ook wel mooi. dacht er dan zelf misschien wel een rol of banden onder te maken, maar dat kan dan altijd nog.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Accord Zaaimachine en hebben de trefwoorden olie , trekker , hydrauliek , Vicon , tandwiel , fronttank , hydraulisch , zaaimachine en Zaaicombinatie geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
641