Machine pakt ridderzuring plaatsgericht aan

Melkveehouders kunnen ridderzuring in grasland aanpakken met spotspraying. Allgäu ontwikkelde voor de plaatsgerichte bestrijding een spuit die middel en kosten bespaart. Vanaf 25 euro per hectare is 5 tot 7 hectare per uur te spuiten. Loonbedrijf JP van Toor uit Waardhuizen rijdt met de eerste machine in Nederland.

Deel dit topic

Reacties

+5
labella
Ik spuit altijd al plaatsgericht.... 🙃
Kars
@labella ik ook met oog herkenning
Melkboer16
@labella heb je al eens raak geschoten dan?
Koeien boertje
@Melkboer16 op een plek van 2 bij 2 moet dat te vinden zijn
+1
valtra1
En dan ook vlotjes 5 tot 7 ha/uur ?
hoest
@valtra1 hier zijn ZZPer's die het met quad's doen met lans of spuitboom. Ik denk dat die vlot de 5ha per uur halen met een stuk lichtere en goedkopere machine. Alleen als er heel veel staat zullen ze dat niet halen maar dan kun je ook beter volvelds spuiten
de hoef
Waardhuizen is dat de voorstad van uitwijk niet
walker1
@de hoef Komt daar Carola Schouten niet vandaan?
de hoef
@walker1 daar zat ze op de lagere school, woonde in giessen
walker1
@de hoef Er stonden daar in Waardhuizen 2 boerderijen die van Schouten waren. Wat mij ooit verteld is dat 2 broers ieder een boerderij hadden, eentje zou vroeg gestorven zijn, dat was de vader van Carola. De broer is toen met die boerderij verder gegaan en het gezin van Carola is toen verhuist. Inmiddels zijn die boerderijen al gesloopt en staan er paar nieuwe huizen.
de hoef
@walker1 niet goed geinformeerd, de twee boerderijen in het dorp waren van een andere schouten, broer van iveco schouten, carola zat in de polder
walker1
@de hoef Ja dat het familie van Iveco Schouten was wist ik wel. Nou ja, ik ben daar ooit eens geweest voor mijn werk, kan al wel 20 jaar geleden zijn, toen het hele erf vol met oude stadbussen voor de export. Die waren dus van Iveco Schouten. Later hoorde ik van een collega die daar in de streek woont dat Carola daar ook familie van was.
de hoef
@walker1 carola is daar volgens mij geen fam van of ver weg,
+1
GJKlaassen
+1
koe-boer
Als je echt van de ridderzuring af wilt moet je hem met penwortel enal eruitsteken.
bio boer
@koe-boer dat denk ik ook heb een perceel overgenomen is 2x gespoten staat nog vol teveel om uit testeken of dat spuiten nou zo succes vol altijd is 🤷‍♂️ wat buiten uitsteken om betere optie is weet ik ook niet als net gezaaid is kun je soms vrij eenvoudig met wortel en al uit trekken
bio boer
@bio boer mijn ervaring soms ook als je massaal gewas heb kan die de concurrentie winnen van de zuring zo als luzerne of goede grasrodeklaver
koe-boer
@bio boer
Als je optijd niks doet tegen zuring en je maait het mee komt het uiteindelijk in de mest en zaai je heel je land onder.
newholland6640
@bio boer

Even een echte specialist naar je perceel laten kijken. Grote kans dat. Bepaalde sporen elementen missen
+1
bio boer
@newholland6640 dat hoor ik vaker
bio boer
@bio boer of dat waar is weer ik niet
newholland6640
@bio boer

Hier hebben we wel die ervaring, niet dat we er nu helemaal af zijn. Maar percelen waar het veel in staat is iets mee aan de hand
+1
langeslagdiesel
@newholland6640 zaad van zuring is ruim 80 jaar kiemkrachtig. Dus 1 keer verwaarloosd geeft 2 of 3 generaties ( lol ) ellende. Had altijd wel goede resultaten met Strarane.
newholland6640
@langeslagdiesel

Als het je lukt om je bodem weer in balans te krijgen niet
bio boer
@newholland6640 bekalk je het nu ook met calcium je zij dat je laag calcium heb en hoog magnesium
newholland6640
@bio boer

Ja met calcium, en hier en daar wat gips
bio boer
@newholland6640 wil je wat noemens waardig toevoegen aan de bodem in verhoudingen heb je allen best veel nodig doe het wel bij als we de grond over de kop halen 4 ton kalk 2000 kg calcium per ha
arie.j
Quote Reactie van @koe-boer:
Als je echt van de ridderzuring af wilt moet je hem met penwortel enal eruitsteken.

Plus regelmatig de nieuwe uit zaad achter de vodden zitten toch zeker?
+3
marcsterreborn
We zijn 23 jaar geleden omgeschakeld naar biologisch. Dus sindsdien niet meer gespoten. Voorafgaand aan de omschakeling hoorde ik van diverse kanten dat ridderzuring een probleem zou kunnen worden. Dat je daar bovenop moest zitten, en alle ridderzuring die je tegenkwam handmatig zou moeten verwijderen. Goedgelovig als ik was, begon ik met een aangepast schepje ridderzuringplanten uit te steken. Maar daar had ik al gauw genoeg van. Veel te veel werk.
Het meest opmerkelijke is dat ridderzuring helemaal geen probleem geworden is. Op natuurgronden zie ik het wel pleksgewijs, al wordt het daar ook minder. Op de percelen grasland rond de boerderij die ik overwegend begraas, kom ik vrijwel geen ridderzuring meer tegen.
In een maaiperceel op afstand leidde de laatste graslandvernieuwing 6 jaar geleden tot flink wat ridderzuring in het perceel (zaadbank zit wel in de grond). Maar ook daar is het aantal ridderzuringplanten sindsdien weer sterk afgenomen zonder specifieke maatregelen.
Kortom, het lijkt er op dat je ridderzuring met een redelijk graslandbeheer (vooral de bodem niet verstoren) aardig onder de duim kunt houden.

Ik maak me wel zorgen over Jacobskruiskruid. Dat plantje is de laatste jaren aan een opmars bezig. Vooral periodes van droogte werken de verspreiding in de hand. Ook in mijn reguliere grasland (=niet-natuurgrasland) kom ik JKK tegen. Hier probeer ik nog wel om individuele planten te verwijderen, maar ook bij JKK zet dat onvoldoende zoden aan de dijk. Stiekem hoop ik dat het over enkele jaren net zo zal gaan als bij ridderzuring, en dat JKK zich ook weer terugtrekt. Maar daar durf ik nog niet op te vertrouwen.
Kortom, ik hou me aanbevolen voor een effectieve biologische manier om JKK kwijt te raken.
DriveJohnDeere
@marcsterreborn Jacobs kruid kun je wel vrij eenvoudig met de hand wegtrekken. keertje met een clubje het land in en je bent er voor een jaar vanaf.
+2
Albert Altena
@DriveJohnDeere Als je in de buurt natuur hebt die zomers helemaal geel is van de JKK, dan is dat getrek dweilen met de kraan open.
DriveJohnDeere
@Albert Altena klopt maar hoe wil je er anders vanaf komen?
Albert Altena
@DriveJohnDeere Spuiten met ik geloof dat het Fasal heet.
Onder de draad veel handwerk.
+1
pieta
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Op de percelen grasland rond de boerderij die ik overwegend begraas

Zo, een echte vegan! 😁 Loopt het water je in de mond als je een lekker fris weitje ziet?
Albert Altena
@pieta We zijn via het dier allemaal vegan.
Vantveen
@marcsterreborn hoog calcium in de grond? Of door aanvoer? Zie hier in de buurt wel wat biologische collega's waar het hele percelen overneemt
newholland6640
@Vantveen

Hier is het vooral laag calcium hoog magnesium
bio boer
@marcsterreborn zie het hier ook niet toenemen in 25 jaar bio
langeslagdiesel
@marcsterreborn varkensmest.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden loonbedrijf , Spuiten , grasland , melkveehouders , spuit , machine , nederland , hectare en Kosten geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
39
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
3.939