Hooby LC90 E-tronic: “Niet meer terug naar dieselvariant”

Sinds een paar weken werkt Van Berkel Landschap & Infra uit Veghel met de splinternieuwe Hooby LC90 E-tronic elektrische graafmachine van machinebouwer en -ontwikkelaar Hobelman Halle uit de Achterhoek. Machinist Mark van Uden die de primeur heeft en sinds twee weken met deze hypermoderne kraan werkt, wil niet meer terug naar de dieselvariant. “Deze elektrische Hooby is een plezier om mee te werken.”

Elektrische vs. dieselaangedreven graafmachine
Als het aan machinist Mark van Uden had gelegen, dan had de elektrische Hooby LC90 E-tronic tien jaar geleden al geïntroduceerd mogen worden. Volgens hem heeft de elektrische Hooby een aantal voordelen vergeleken met de dieselvarianten, waar Van Uden ook mee gewerkt heeft.

Accu’s meenemen en thuis opladen
Volgens Van Berkel is de elektrische smalspoormachine écht een machine voor de cultuurtechniek. “Omdat hij twee accu’s heeft, waarbij je met de giek er indien nodig één accu uit kunt halen, heb je alle flexibiliteit die nodig is. Als je de kraan niet mee naar de thuislocatie neemt, maar de accu’s zijn leeg, dan kun je er één accu uithalen en die mee naar de thuislocatie nemen en opladen. Wij werken meestal in de middle of nowhere, dus een stopcontact is vrijwel nooit voorhanden.” Als er een snellader zou komen, is dat wel handig volgens de directeur, maar niet per se noodzakelijk.

Deel dit topic

Reacties

+1
langeslagdiesel
Ff afwachten of het enthousiasme over 4000 draaiuurtjes ( twee jaar ) bij vorst nog zo groot is.
+1
Rene schut
De machines die ze bij Hobelman maken zijn goed en bezitten doordachte techniek waar vele grote machinebouwers nog een voorbeeld aan kunnen nemen.
+2
donkey63
Prachtig. Na het werk mee naar huis nemen en s avonds opladen, als de zon weg is?? Zetten we toch de dieselagregaat aan. Windenergie??
+1
GerbertXL
Ik heb m'n hooby een jaar of drie geleden bij hobelman gekocht en toen had meneer hobelman het over deze machine. Prachtig om 'm erover te horen praten, 1 bonk passie voor z'n vak. En nu dus echt iets anders als de rest, mooi.
+1
langeslagdiesel
@GerbertXL de achterliggende techniek zal niet de beperking zijn. Maar het blijven batterijen. Mijn mening zal gerust eens veranderen. Maar niet eerder dan dat een machine probleemloos 10000 uur gelopen heeft op een manier zoals een Sizu dat achterin een Hitachi ex 1 en 2 serie deed.
+2
GerbertXL
@langeslagdiesel als de bovenwagen hetzelfde is als de gewone hooby's dan is het al bewezen. De accu word ingekocht, ik gok bij een heftruckboer. In dat geval is ie ook al bewezen. Elektrische aandrijving is al heel oude techniek in treinen en mijnbouwmachines. Dus ik ben er niet zo bang voor, maar ben het wel met je eens. Ik zou graag de mogelijkheid zien om 1 accu om te ruilen voor een motor. Dan kun je tijdelijk lekker stil draaien en niet inleveren op bruikbaarheid. Moet geen probleem zijn lijkt mij.
Als ze het op die manier modulair maken kan dit weleens een grote klapper worden voor hobelman.
langeslagdiesel
@GerbertXL de tijd zal het leren. Weet van een maat van me dat een electric heftruck bij zeer intensief gebruik (12 uur+ continu) ook zeer intensief onderhoud nodig heeft, om de levensduur redelijk te laten zijn. Snelladen hoort daar niet bij. En de waarde van de truck wordt voor ruim 70% bepaald door de staat van de accu. En een heftruck met 10000 uur zijn zeldzaam. Met de tweede accu niet te vinden. Dus ik hoop dat je gelijk hebt. Maar ik heb zo mijn twijfels.
Fast Eddy
@langeslagdiesel

Een elektrische heftruck is noodzakelijk in besloten ruimtes. Dus een echt alternatief is er niet. Jij bedoelt zeker een elektrische heftruck met 10.000 uur?
+1
Dennis_dB
@langeslagdiesel Ik weet er genoeg die 15.000+ uur met een elektrische heftruck doen. Wel altijd een wisselaccu per heftruck. Dat verlengt de levensduur van de accu's behoorlijk.
bas101
Maak je niet druk , t werk wat deze kraan doet zal over een paar jaar teniet gedaan worden door een graafmachine met een brandstofcel

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden kraan , accu , landschap , machine , Halle , graafmachine en veghel geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
10
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0