Illustratie van:
8

Deutz D6006 - PTO schade grote tik?

Vanmiddag met de klepel erachter, rij ik rustig terug, schiet mijn knie tegen de hendel van de pto aan waardoor hij ineen aan klapt, dikke harde metaalachtige tik vanuit vooronder, maar de maaier draaide wel gewoon. Later nog rustig aan gezet, en draaide gewoon.

Mijn vraag: Kan er schade zijn ontstaan? En zo ja, hoe kan ik dat checken?
Alvast bedankt voor jullie reacties.

Deel dit topic

Reacties

Zit er een slipkoppeling op de aftakas? Die kan dan ook een tik geven bij een plotselinge overbelasting
@goeiedag eem Durf ik niet te zeggen, nooit open gehad, maar ik kan hem wel langzaam laten opkomen normaal, dus ik schat in van wel. Als ik de hendel (links vd cockpit) langzaam laat opkomen schakelt hij vloeiend in... maar jij bedoelt wellicht via een pedaal?
+2
@IF-V4-VD nee op de aftakas van de machine naar de trekker zit meestal een slipkoppeling
@schluterman Ok, dus de kans op schade, is niet enorm, de slipkoppeling zal het opvangen?
Schrok van die tik, ik dacht, daar gaat een tandwiel...
+1
@IF-V4-VD de trekker kan wel wat hebben meestal gaat hij door de slipkoppeling. Ik heb het een keer gehad dat de koppelingshandel uit mijn handen schoot en het kruisje van de aftakas gewoon brak. Ik zou gewoon wat jij al hebt gedaan proberen en als je niks vreemd voelt of hoort is het goed.
+2
@schluterman precies dat wou ik ook zeggen, geen rare geluiden dan gewoon door draaien
@schluterman bij mf 100 serie zit er een koppelbaar op de aftakas in de versnellingsbak dit is de breekbeveiliging als de slipkoppeling niet afdoende is, deze bus met ingedraaid groef als bewuste verzwakking zit nog voor de hefpomp dus als die gebroken is gaat de hef ook niet meer. Ik weet niet hoe het bij deutz zit.

Wellicht een idee om de klepel in werklocatie te brengen, stationair aftakas in werking zetten, langzaam opvoeren poosje volgas en langzaam aftoeren. Tijdens op en aftoeren luisteren of je wat geks hoort.
Vraag: als je maait en je doet het gas dicht hoor je dan een ratelend geluid vanaf de tussenas (verbindingsas trekker-machine). Indien ja dan is dit de vrijloop. Zit normaal op elke aftakas die je gebruikt bij maaiers en andere machines die nog land doordraaien nadat de trekker gestopt is. Als er een vrijloop op zit zit er vrijwel zeker ook een slipkoppeling ingebouwd in de tussenas. Als die doorslaat geeft dat inderdaad een geluid alsof er wat afbreekt. Ik heb dat zelf 1 keer mee gemaakt en schrok van de knal.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz D6006 en hebben de trefwoorden kapot , deutz , pto , schade , maaier , hendel en dikke geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
8
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
717