Protesterende boeren die afval dumpten op A7 moeten 35.000 euro betalen

Het Openbaar Ministerie wil 35.000 euro zien van zes boeren die in 2022 wegblokkades opwierpen en afval dumpten bij protesten op de A7 in 2022. 'Het is onredelijk de belastingbetaler op te laten draaien voor de kosten. Er moet een krachtig signaal komen dat dit niet wordt getolereerd.'

Zes verdachten stonden vandaag terecht bij de rechter, die in wisselende samenstelling verantwoordelijk worden geacht voor de wegblokkades en afvaldumpingen in Frieschepalen (A7 rijrichting vanuit Drachten naar Groningen) op 28 juli 2022 en in Marum (bij de oprit A7) op 1 augustus 2022.
Afval dumpen en in brand steken

Een 32-jarige man uit Augustinusga (Friesland), een 33-jarige man uit Kornhorn, een 21-jarige man uit Opende en een 29-jarige vrouw uit Oldehove worden verdacht van het dumpen van afval op de afrit en tussenberm van de A7 ter hoogte van Frieschepalen, het opzettelijk versperren van de weg en het stichten van brand.

Bij de dumpingen op de oprit naar de A7 ter hoogte van Marum zijn wat het OM vier verdachten rechtstreeks betrokken. Het gaat hierbij ook om de 33-jarige man uit Kornhorn en de 21-jarige man uit Opeinde, en daarnaast een 22-jarige man uit Gorredijk en een 52-jarige man uit Opende. Zij worden in wisselende samenstelling verdacht van het versperren van de weg, het dumpen van afval en het in brand steken daarvan.

Geld voor Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat heeft zich als wegbeheerder gevoegd als benadeelde partij en heeft een vordering ingediend. De officier van justitie is van mening dat het onredelijk is de belastingbetaler op te laten draaien voor de kosten als het duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de schade.
'Het gaat om forse bedragen en dat zal problemen opleveren voor de verdachten, maar het is meer dan redelijk dat men opdraait voor de kosten', aldus de officier. Voor Marum gaat het om een schadebedrag van bijna € 17.000,-- en voor de schade bij Frieschepalen vindt de officier een bedrag van ruim € 18.000 euro toe te wijzen.

Deel dit topic

Reacties

+12
Melkboer16
Jammer voor de betrokkenen maar niet meer dan terecht.
+2
Metal ap
@Melkboer16 zeker terecht, een ander in gevaar brengen door afval te dumpen
+27
Frans1
@Melkboer16 wat is het altijd mooi als een concullega genaaid wordt hè
+5
Metal ap
@Frans1 je weet toch dat je in overtreding ben,dus niet zeuren
+28
Frans1
@Metal ap ik zeur niet hoor, maar dit belerende vingertje tegen collega's die actie voeren, walgelijk. Alle tractoren op de snelwegen hadden ook in beslag genomen moeten worden zeker tijdens eerdere akties?
+1
weurding
@Metal ap iedereen is wel es in overtreding
@Metal ap pas melders zijn ook momenteel in overtreding. Dat vindt jij dus ook terecht?
+3
MaxxuM4ever
@ookeenmelkveehouder dat is appels met peren vergelijken, pas melders waren bij aanvraag gewoon legaal, daar zijn de spelregels achteraf gewijzigd. Afval dumpen mocht (zover ik weet) al nooit.
Achso
@MaxxuM4ever afval is een definitie kwestie
MaxxuM4ever
@Achso precies, de quote staat ook vol met mensen die in afval doen. De 1 zijn afval is de ander zijn grondstof.
+1
janc
@ookeenmelkveehouder dat is appels met peren vergelijken, pas melders waren bij aanvraag gewoon legaal, daar zijn de spelregels achteraf gewijzigd. Afval dumpen mocht (zover ik weet) al nooit.

[@MaxxuM4ever
je hebt wel een beetje gelijk maar je trekt bij de overheid altyd aan t kortste end het heeft ons een behoorlijk bedrag gekost en was met 00000 er achter niet betaald en je krijgt gewoon ongelijk al heb je de vergunnings voor elkaar
+9
Erco
@Frans1 ja Melkboer16 laat steeds meer zn ware aard zien
+1
Albert Altena
@Erco Ìk vindt het ook niet de manier van actievoeren.
+9
Erik1979..
@Albert Altena ik heb afgelopen jaren veel gezien van actie voeren. Mijn mening is zo vreedzaam mogelijk demonstreren. Maar het recht van demonstreren heeft iedereen en we kunnen de Franse heel dankbaar zijn dat ze de ploeg in het asfalt gezet hebben net als alle andere die actie voeren tegen het wanbeleid. Niet mijn manier maar ik ben alle mensen ontzettend dankbaar dat ze opkomen voor onze rechten.
+2
Achso
@Albert Altena nee, laten we de dames & heren in Den Haag vriendelijk verzoeken om de landbouw niet de nek om te draaien.
+1
marcsterreborn
@Erco als het boeren betreft, moet eigenlijk alles wel kunnen....
+1
Ouwe Gerrit
@Frans1 Nou kom op, allemaal ff lappen.
+1
Nevergiveup
@Ouwe Gerrit Als ze een crowd funding openen is dat geen enkel probleem neem ik aan , en dan ben ik van de partij.

Dus ik wacht op een link hier of in de app.
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @Nevergiveup:
een crowd funding

Je bedoelt een collecte?
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Ja klopt , sorry.
+1
Albert Peters
@Frans1 word niemand genaaid Figuren die dot doen moeten de gevolgen o der ogen zien en niet jammeren
+13
Kars
@Melkboer16 is dat zo, is verontdiepen van plassen met vervuild slib en bouwafval niet velen malen erger?
Is dumpen van staalslakken in oosterschelde niet veel erger?
Waarom mogen die groot schalige vervuilingen van natuur, water en biodiversiteit wel door milieu/natuur en rijkswaterstaat goed gekeurd worden?
+1
Frans1
@Kars daar gaat het hun niet om, het is alleen maar mooi dat een collega een flinke douw krijgt🤐
+3
Albert Peters
@Frans1 die zgn collega was waarschijnlijk zeer goed bij zijn verstand dus wist hij dat hij fout zat nu betalen
+2
Kars
@Albert Peters die bij rijkswaterstaat en bij tata steal toch ook? Waarom mag grootschalige oppervlakte waterverontreiniging wel onder toeziend ook van de toezichthouder?
+2
Albert Peters
@Kars je weet zelf ook dat jouw argumenten onder de catogorie kletskoek vallen
overstekend wild
@Albert Peters waarom willen die grote schepen zo graag stookolie tanken in Rotterdam denk je?
+3
walker1
Quote Reactie van @Kars:
is dat zo, is verontdiepen van plassen met vervuild slib en bouwafval niet velen malen erger?Is dumpen van staalslakken in oosterschelde niet veel erger?Waarom mogen die groot schalige vervuilingen van natuur, water en biodiversiteit wel door milieu/natuur en rijkswaterstaat goed gekeurd worden?

Wat een flauwekul argumenten voer je toch weer aan. Had je dat vervuild slib liever op je land gehad dan? Dat spul moet toch ergens blijven. Denk je soms dat ze zomaar een plas aanwijzen en het daar maar klakkeloos dumpen? Daar komt eerst een afdichtende kleilaag op de bodem, dan storten ze eerst lichter vervuild slib, sterk vervuild slib in het midden, daar waar lichter vervuild slib bovenop en daar weer klei bovenop. Verder staan rondom zo'n plas ook nog vele peilbuizen om de grondwaterkwaliteit te monitoren.
Maar goed, als jij een beter en goedkoper idee hebt voor dat slib, laat het maar weten.
+6
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @walker1:
Daar komt eerst een afdichtende kleilaag op de bodem, dan storten ze eerst lichter vervuild slib, sterk vervuild slib in het midden, daar waar lichter vervuild slib bovenop en daar weer klei bovenop.

Gelukkig maar. Hele opluchting 😁
+4
overstekend wild
@walker1 een afdichtende klei laag 🤣 sommige kunnnen ze echt alles wijs maken. Dus dumpen is volgens jou geen probleem als je het maar goed dumpt. Daarom kunnen we dat vervuilde slib ook nog wel uit België importeren.
+3
Nevergiveup
@overstekend wild Wel raar dat Derogatie dan voorbij is , 100% natuurlijk organisch materiaal op klei en zelfs ook nog geen spattertje in het water 🤷
+4
Nevergiveup
@Nevergiveup Misschien moeten we het eerst ergens mee vervuilen dan mag het vast wel.
+3
walker1
Quote Reactie van @overstekend wild:
een afdichtende klei laag 🤣 sommige kunnnen ze echt alles wijs maken. Dus dumpen is volgens jou geen probleem als je het maar goed dumpt.

Ga er maar van uit dat ik hier toch echt meer verstand van heb dan jij en de meeste anderen hier.
Uiteraard mag iedereen er wat van vinden en er voor of tegen op zijn, maar ook al ben je het niet eens met dis slibstorten, dan lijkt mij dat nog steeds geen reden om het afval dumpen bij protestacties maar goed te praten.
Dat is net zo iets als 200 km/h uur over de snelweg te gaan rijden en als je dan je rijbewijs kwijt raakt gaan lopen janken dat de politie ook 200 km/h rijd.
+5
Achso
@walker1 dan hoeven er ook geen mest silo‘s meer gebouwd te worden. Een goede plek uit zoeken, afdichtende klei laag en klaar is het
walker1
@Achso Dat kan, maar vergeet niet dat zoiets aanleggen net zo goed geld kost. Bij die slibstorten staan er rondom vele peilbuizen om het grondwater te monitoren. Ik weet niet wat jij liever hebt, een goede degelijke mestsilo of een bassin met kleibodem met een hoop peilbuizen die je jaarlijks door een duur ingenieursbureau moet laten bemonsteren met ook dure analyses?
+4
Achso
@walker1 het is dan ook geen slib stort. Omdat de zaken zo goed gecontroleerd worden hebben we nu ook geen PFAS drama
+3
Nevergiveup
@walker1 Je eigen spelregels verzinnen heeft natuurlijk niks kennis te maken , het hele belangrijkste op aarde is dat we die niet vervuilen !!!!

En dat afval dumpen op de weg ben ik niet voor maar het is een wanhoops daad die het zo ver gebracht heeft.
Nevergiveup
@Nevergiveup nlNiet afbreekbare stoffen zoals het kankerverwekkende Pfas en Paks word echt een groot probleem zoniet catastrofaal , daarnaast is al die medicijn resten in slip ook een tikkende tijdbom , veel komt al zo in het oppervlakte water.
walker1
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Je eigen spelregels verzinnen heeft natuurlijk niks kennis te maken

Heeft niks met eigen spelregels verzinnen te maken. Wat ik aangeef is dat het slib storten echt niet zomaar klakkeloos ergens dat slib in gat pleuren is. Maar wat ik al eerder aangaf, als iemand een beter plan voor dat slib heeft dan hoor ik graag.
+1
Koeien boertje
@walker1 lees je eens in de stukken van die boer op het noordeinde.
Dijk naast z'n land voor bypass met vervuilde grond, koeien zaten onder de ver etteren gewoon.
Gemeente provincie waterschap rijk.
Allemaal spelen ze het spelletje doofpot mee en montsteren op verkeerde plekken en durven het niet openbaar en onafhankelijk te doen.

Ik volg stichting annemieke daarmee, maar moet jij eens zien wat die boven water krijgt en word aan alle kanten tegen gewerkt om de waarheid niet boven tafel te krijgen.

Hier vlakbij in de IJssel in een aftakking ook schepen met slib in gegooid, denk je dat dat allemaal zuivere koffie is zoals afgesproken.
Je bent wel naïef hierin
+3
Nevergiveup
@walker1 naar Italie brengen denk .... , daar hebben we nu al genoeg afval van gehad .... En wat minder mensen hier zou ook al veel helpen. Oorzaken aanpakken is de enige oplossing
overstekend wild
@walker1 ik zie dat anders en dat 200km/u rijden totaal geen vergelijk. En ook daar geld dat de situatie veel meer zegt over het gevaar dan het getal. 's nachts op een vrijwel lege snelweg vs provinciale wegen.

Maar ga er maar van uit dat niemand daar vol de lol al dit gezeur op de hals gehaald heeft. Omdat al die al die appel en broodjes uutdeel acties weinig uitgehaald hebben word dit geprobeerd.
Al die ambtenaren mogen ongestraft de boel belazeren, kijk naast die silb en slakken dump ook maar eens naar Lelystad airport. Het individu dat het aan de kaak stelt steekt zijn kop boven het maaiveld uit en is met zijn hele hebben en houden aansprakelijk te stellen 🤮
+3
walker1
Quote Reactie van @overstekend wild:
kijk naast die silb en slakken dump

Ik vroeg ook al anderen, kom dan eens met een goed alternatief voor dat slib. maar het enige wat iedereen hier doet is huilie huilie. Ze hebben boete gekregen voor dat afval dumpen, nou dat je vooraf wel kunnen bedenken dat een boete het risico was. Maar nu is het niks als gezeur van slib dumpen, XR wordt niet bestraft, etc, etc. huile, janken, zielig doen.
Ik ben paar weken geleden gepakt met bijna 30 km/h te hard rijden, daar loop ik hier ook niet over te janken. Ik heb te hard gereden, ben gepakt, dus pech gehad, boete gekregen en inmiddels ook betaald. Had ik het dan maar in beroep moeten gaan het voor laten komen en bij de rechter gaan janken over slibstorten?
overstekend wild
@walker1 mooi dan hebben ze nu de goeie te pakken. 👍 (neem aan dat je er geen goed excuus of maatschappelijk belang bij had)
+1
walker1
Quote Reactie van @overstekend wild:
mooi dan hebben ze nu de goeie te pakken. (neem aan dat je er geen goed excuus of maatschappelijk belang bij had)

Ik ga tenminste niet lopen janken en zielig doen.
overstekend wild
@walker1 ja idd, jij veroordeeld liever mensen die een manier zoeken om dit dwaze beleid gebaseerd op links idealisme met bewust verkeerd aangeleverde gevens en manipulatieve onderzoeksresultaten, proberen te stoppen. Niet goed schiks dan maar kwaadschiks, omdat de gevolgen er van familiebedrijven en zelf hele gemeenschappen ontwricht
+1
walker1
Quote Reactie van @overstekend wild:
ja idd, jij veroordeeld liever mensen die een manier zoeken om dit dwaze beleid gebaseerd op links idealisme met bewust verkeerd aangeleverde gevens en manipulatieve onderzoeksresultaten, proberen te stoppen. Niet goed schiks dan maar kwaadschiks, omdat de gevolgen er van familiebedrijven en zelf hele gemeenschappen ontwricht

huilen!
Nevergiveup
@walker1 Als er in Uw leven ern moment komt dat het levens werk van Uw en / of Uw naasten gedecimeerd word staat U waarschijnlijk te lachen ..... als dat moment komt denk dan nog eens na wat U hier betoogd ....
+5
walker1
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Als er in Uw leven ern moment komt dat het levens werk van Uw en / of Uw naasten gedecimeerd word staat U waarschijnlijk te lachen ..... als dat moment komt denk dan nog eens na wat U hier betoogd ...Reageer @Nevergiveup

Tjonge, wat kan men hier toch doordraven, topic gaat over een paar boeren die een boete hebben gekregen voor afval dumpen, niet niet minder. maar er worden de meest onzinnige argumenten bijgehaald om het afval dumpen maar goed te praten.
Er gaan ook elke dag winkeliers failliet omdat ze de hoge huren niet meer kunnen betalen en iedereen zijn zooi tegenwoordig bij ali expres bestelt, maar winkeliers pleuren hun zooi toch ook niet op de snelwweg?
+3
weurding
@walker1 nu haal je als oorzaak consumentengedrag aan, die ondernemer wordt niet gesmoord door regelgeving opgelegd door regering😆
+1
Nevergiveup
@walker1 U bent een beetje over de zeik geloof ik , ga lekker door met Uw vuil stort project dan komt het vast goed .....
+1
walker1
[quote="@Nevergiveup" p="2254637"]U bent een beetje over de zeik geloof ik , ga lekker door met Uw vuil stort project dan komt het vast goed .....
Reageer @Nevergiveup

Blijft jammer dat iedereen elke weer over dat slib storten begint, uiteraard mag iedereen daar een mening over hebben er dus op tegen zijn, maar ik heb al paar keer gevraagd, maar niemand hier kan mij een alternatief voor dat slib vertellen, althans niks wat ook realistisch uitvoerbaar en betaalbaar is.

Het blijft absolute onzin om dat afval dumpen bij een protest goed te praten omdat je tegen de stort van slib bent, dan kan ik net zo goed mijn snelheidsovertreding goed gaan praten omdat ik tegen blauwe handdoeken ben om maar iet te noemen.
+1
Nevergiveup
@walker1 ok , laten we er maar over ophouden , ergens begrijpen we elkaar ook wel denk , het slip is ook alleen ergens bij de bron / oorzaak te verminderen , maar zeker niet eenvoudig. En dat een aantal boeren rotzooi op de weg storten is niet wenselijk , maar oorzaak van 10 jaar of meer frustratie en in een hoek drukken wat bij een paar is doorgeslagen.
+1
walker1
Quote Reactie van @Nevergiveup:
, laten we er maar over ophouden

Goed idee, laten we maar van het mooie weer gaan genieten vandaag.
+3
Kars
@walker1 slib kwam uit de antwerpse haven..
Het is waarschijnlijk alleen om milieu en natuur te verbeteren en geen financiele kwestie.
Van jouw zoeken ze er genoeg bij de overheid.
walker1
Quote Reactie van @Kars:
slib kwam uit de antwerpse haven..

Er wordt in Nederland ook heel wat uit gebaggerd.
+1
weurding
@walker1 er wordt idd in heel Nederland ook flink bagger uitgestrooid..... met name over de landbouwsector
grös
@weurding
Uit de Drentse hoofdvaart komt ook gewoon bij een boer op het land. Schijnt later wel vruchtbare grond..
Jotke
@walker1

Als je afval dumpt loopje het risico op een boete.

Maar vind je €35.000 voor wat zal het zijn? een half uurtje werk? niet een beetje buiten proportioneel?

Met de helft van dat bedrag maakt RWS nog steeds dikke winst lijkt mij...

Dit is gewoon op een sluwe makkelijke manier de staatskas spekken over de rug van door dezelfde overheid tot wanhoop gedreven ondernemers wat hier gebeurd.

Waar kennen we dat ook alweer van?

Iets met ene Peter en ene Gilles? Die proberen ze nu ook als melkkoe te gebruiken en ook hier lijken velen het prima te vinden terwijl er nog steeds 0 bewijs geleverd is dat hij echt iets verkeerd gedaan heeft( wat in dit geval van de dumpers dan waarschijnlijk wel is gezien de rijkswegen vol hangen met camera's).

De vergelijking? Ook Gilles wordt aan alle kanten tegengewerkt. Verschil is dat hij nog wel wat miljoentjes reserve heeft en 99% van de boeren niet.

Wbt die vergelijkingen met dat slib. Ik kan me daar wel in vinden. Waarom wel goed vinden dat RWS afval dumpt maar is het een boet mag het niet?

Je vraagt om een andere oplossing om van dat slib af te komen...

Wat dacht je van een afvalverwerking? Tegenwoordig kan alles gerecycled worden of in geval van grondstoffen schoon gemaakt worden maat dat slib kan niks mee gedaan worden en moet maar ergens tussen wat klei lagen gedumpt worden?

Dan doen ze het maar lekker in een lekvrije betonnen bak op hun eigen werven opslaan tot ze er wel een milieubewuste oplossing voor hebben maar niet dumpen in de natuur! Dan is RWS net zo fout als iedereen afvaldumper!

En geloof me! Ik heb een hekel aan afvaldumpers maar in dit geval kan ik het begrijpen.

Vind dit ook nog alleszins meevallen als je het met Frankrijk vergelijkt. Dan zijn ze hier nog heel braaf!
+11
Ford5610genll
@Melkboer16 en extinction rebellen mag ongestraft de boel vernielen en iedereenlastig vallen
+3
Albert Altena
@Ford5610genll Die moeten ook met de knuppel.
+2
Twentsch Land
Ook aanpakken, simpel zat.

@Ford5610genll
@Melkboer16 jij bent zeker van de melkboer want een echte boer kun je niet zijn
+2
Twentsch Land
De gaan de alweer wat in de verdediging !

Tis heel simpel, afval dumpen hoort niet en zeker niet op de straat !

Hopelijk blijft het hier niet bij en wordt elke deelnemer aan het verkeer die vuil op de weg of natuur gooit/dump harder aangepakt.
+6
Melkboer16
@Twentsch Land andere weggebruikers in gevaar brengen daar gaat het me om. En zeker met asbest en trekkerbanden in de fik steken. Maar dat zijn ook geen boeren die dat doen maar hooligans.
+12
Frans1
@Twentsch Land er wordt aktie gevoerd, dan gebeuren er nu eenmaal dingen die anders niet gebeuren, maar dat heeft een reden. Er lopen zat ambtenaren rond op gemeentelijke werven ed die dat weer ff opladen, zo weer gedaan. Maar nee, lekker met dikke boetes strooien, en dan zijn er collega's die dat nog mooi vinden ook.
In 2019 hield jij datzelfde belerende vingertje omhoog voor de protesten, want dat kon echt niet. Nou, ik ben blij dat er mensen zijn die er toch iets anders over denken
+4
Twentsch Land
In 2019 hield jij datzelfde belerende vingertje omhoog voor de protesten

Is dat jou gedachte van een persoon wanneer die een andere gedachte heeft dan jou ???

Maar zoals ik net schreef ben ik tegen dumpen van afval in de breedste zin, dus o.a. Ook automobilisten die afval uit het raam gooien mogen wat mij betreft harder aangepakt worden en hogere boetes betalen.

De hoogte van de boete mag variabel zijn, indien gevaar voor anderen mag boete en aanpak forser zijn.

@Frans1
bio boer
@Frans1 je burgert al goed in de franse mentaliteit vs de Nederlandse 🫣
+1
Bennie Stevelink
@Twentsch Land De gezamenlijke landbouworganisatie zouden een civiele procedure tegen deze boeren moeten beginnen om een schadevergoeding te krijgen voor het beschadigen van de reputatie van de boeren. Minstens enkele miljoenen eisen.
+3
Nevergiveup
@Bennie Stevelink tja dan zijn er ook nog wel wat redenen om de landbouw organisaties een miljard schade op te leggen voor heulen met de vijand ....

Voor de duidelijkheid , vind ik het vuil storten op de weg niet ok , maar wel begrijpelijk na 10 jaar of meer wan beleid van oa. De landbouw organisaties.
+2
arie.j
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Voor de duidelijkheid , vind ik het vuil storten op de weg niet ok , maar wel begrijpelijk na 10 jaar of meer wan beleid van oa. De landbouw organisaties.

Nou zal ik dan wel een simpel iemand zijn.
Maar als je het verkeer wat wil laten stoppen en stropen voor aandacht voor boeren
Dan begrijp ik niet waarom iemand dan afval gebruikt,.
Het lijkt dan veel meer er op dat sommige boeren op slinkse manier de kosten van afvoer niet willen betalen.
Nevergiveup
@arie.j nou ja dat is wel een rare gedachten kronkel want dan hadden ze het op heel veel andere plaatsen kunnen storten zonder dat iemand het gezien had .....

Die fransen hebben zeker wel heel veel vuil dan waar ze kostenloos van af willen 😂
Vdejong
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
de reputatie van de boeren.

waren toch meelopers, hooligans of welke titel je ze dan ook maar gaf?
+2
Jotke
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
@Twentsch Land De gezamenlijke landbouworganisatie zouden een civiele procedure tegen deze boeren moeten beginnen om een schadevergoeding te krijgen voor het beschadigen van de reputatie van de boeren. Minstens enkele miljoenen eisen.

De boeren zouden ook gezamenlijk een civiele procedure kunnen starten tegen LTO. Het lidmaatschapsgeld terug eisen van al die jaren dat ze het tegenovergestelde van belangenbehartiging hebben gedaan. De afgelopen 30 jaar zoiets effe snel uitgerekend.
Twentsch Land
Nou wat let je ?

Voor mij zet het geen zoden aan de dijk 😂

@Jotke
+3
Ralfie
@Jotke
De organisatie hebben de belangen van de boeren juist heel goed behartigd. Er is alleen maar oog geweest voor productie en de negatieve neveneffecten hebben te weinig aandacht gekregen.
Juist hierdoor zitten we nu met de huidige problematiek en moet de overheid op de rem trappen omdat de sector zelf zich niet in staat is om zich aan te passen.
Jotke
Quote Reactie van @Ralfie:
Er is alleen maar oog geweest voor productie en de negatieve neveneffecten hebben te weinig aandacht gekregen.Juist hierdoor zitten we nu met de huidige problematiek en moet de overheid op de rem trappen omdat de sector zelf zich niet in staat is om zich aan te passen.

Och och, nog een die geïndoctrineerd is door het linkse paniekerige geschreeuw.🙈

Der is niks aan de hand en als er al iets aan de hand was heeft de agrarische sector daar niks mee vandoen!

Jij doelt waarschijnlijk op het papieren stikstofprobleem wat op de sector wordt afgeschoven maar waar deze 0 mee te maken heeft, iets met: je kunt niet teveel schadelijke uitstoot hebben als je geen schadelijke uitstoot hebt...

De veestapel is ook absoluut niet te groot! Die is een heel stuk kleiner als 20 30 jaar geleden toen er geen stikstofprobleem was en ook geen verkeerd cijfertje in de pc in Brussel en krimpt nog dagelijks zoniet jaarlijks.

Als je vindt dat de belangenbehartigers( FDF en heel soms Agractie uitgezonderd) meer dan genoeg hebben gedaan snap ik niet dat er momenteel alles aan gedaan wordt de sector kapot te maken tot de laatste boer het licht uit doet en niet alleen nu maar al jaren! Duidelijk voorbeeld dat de belangenbehartigers of hebben zitten slapen of zitten te heulen met de vijand waar vooral LTO nogal een handje van heeft!

De enige reden dat we in NL een stikstofprobleem hebben is dat de huidige en voorgaande regeringen te lam waren naar Brussel te gaan en met de vuist op tafel te slaan met de simpele zin "Die norm moet omhoog!".

0.00 mol nu maar ook het voorgaande 0.05 mol is onhaalbaar laag!

Om dan maar de agrarische sector en daarmee de voedselvoorziening kapot te maken om zodra die weg is te concluderen dat de schadelijke uitstoot 0 minder is geworden, mede omdat de groene rechten van boeren rechtstreeks ingerolen worden voor grijze voor luchtvaart, industrie, scheepvaart, bouw, verkeer enz waarvan vooral de eerste 3 massa uitstoters zijn, daar komt de agrarische sector nog niet 0.00000000000000001% bij in de buurt, is gewoon kansloos en levensgevaarlijk!

De agrarische sector produceert onze 1e levensbehoefte! Vakantie bijv hoort daar niet bij!

Gezien de Nederlandse agrarische sector nog niet tweederde van ons land kan voeden als alles hier blijft en er niks wordt geïmporteerd kan ik niet begrijpen hoe mensen het überhaupt in hun hoofd kunnen halen deze sector in te krimpen en dat met als smoesje een nep probleem!

We weten ook allemaal, tenminste wie een beetje oplet, dat het ze niet om de stikstof maar om de grond te doen is zodat ze ons land nog voller kunnen bouwen en Afrika en Azië nog meet leeg kunnen lopen ten koste van NL!
Ralfie
@Jotke
Je weet helemaal niet waar ik op doel maar ik deel op diverse punten inderdaad niet je mening. Mijn gedachten gang is anders en ik heb een open vizier.
Maar dat wil zeker niet zeggen dat ik helemaal links ben en dat mijn mening geen hout snijdt.
Maar ga er maar vanuit dat als we een paar procent minder zouden produceren dat er dan minder problemen en meer opbrengsten zouden zijn.
Jotke
Quote Reactie van @Ralfie:
produceren dat er dan minder problemen en meer opbrengsten zouden zijn.

Wat voor problemen zouden er niet zijn dan als er minder geproduceerd zou worden?

Als minder productie tot hogere opbrengsten zou lijden zou er nu meer verdient worden dam 30 - 50 jaar geleden. Het tegenovergestelde is waar. Opbrengsten zijn geen cent omhoog gegaan, de kosten wel.

Zeg ook niet dat je links bent. Alleen dat links goed zen best heeft gedaan met hun desinformatie.

Als je op mestprobleem doelt, ook dat is een papieren door de overheid gecreëerd probleem. Veehouders moeten verplicht mest afvoeren en vervolgens weer van hun collega of kunstmest aanvoeren omdat ze anders hun land niet kunnen bemesten...

Typisch voorbeeld van kromme regelgeving.

Laat ieder die grond heeft zen eigen mest uitrijden en ook meer dierlijke mest uitrijden.

Kunstmest is zowel voor de bodem als het milieu veel slechter dan dierlijke mest.
+1
Ralfie
@Jotke
Ik ken je argumenten maar dat gaat de situatie niet verbeteren. Dat heeft het de afgelopen 30 jaar ook niet gedaan.

In de sector draait alles om maximale productie. Daardoor zijn we eigenlijk constant aan het dumpen en afhankelijk de gek er voor heeft. Wanneer we minder aan zouden bieden wordt de marktprijs hoger.
Kostprijsverlaging is belangrijk maar dat is niet hetzelfde als maximale productie en daar zit een structurele denkfout.

Andere vraag.
Waarom wil je zoveel dierlijke mest rijden?
+1
Bennie Stevelink
@Ralfie
Quote:
Wanneer we minder aan zouden bieden wordt de marktprijs hoger.

Sinds wanneer hebben wij een afgesloten Nederlandse markt?
Alles wat wij minder produceren wordt elders meer geproduceerd en maakt dat de marktprijs gelijk blijft.
Ralfie
@Bennie Stevelink
Echt een antwoord uit een systeem waarbij producenten niet met de vermarketing van zijn eigen product bezig zij en door produceren ook al zijn de prijzen te slecht.
Jotke
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
"@Ralfie Quote:Wanneer we minder aan zouden bieden wordt de marktprijs hoger."

Sinds wanneer hebben wij een afgesloten Nederlandse markt?Alles wat wij minder produceren wordt elders meer geproduceerd en maakt dat de marktprijs gelijk blijft.

Bennie, ik ben het niet vaak met jou eens maar nu wel.

Dat is ook het hele probleem. Alles wat we hier onder de beste omstandigheden voor zowel mens, dier, natuur en milieu minder produceren neemt het buitenland onder mindere omstandigheden over.

Als men dat eens zou zien...

Als men over schaalvergroting praat doet men meteen alsof de landelijke productie daarmee ook groeit.

Dat was in de jaren 50 zo maar is al lang niet meer. De productie binnen Nederland daalt al jaren angstvallig en zorgwekkend hard waar tegelijk in landen als Oekraïne plofkipfabrieken en China varkensflats uit de grond worden gestampt alsof het niks is! Wat men hier een megastal noemt lacht men daar hard om!

Iedere in ieder geval veehouderij maar ik weet ook van bepaalde gewassen dat dat ook voor akkerbouw geldt die hier uitbreidt moet eerst stronddure rechten kopen van andere stoppende boeren maar niet voor de overheid er eerst een x percentage van ingehouden heeft die niet meer vrijgegeven worden. Dat vergeet men of wil men niet zien.

Van dumping op de markt is geen sprake. De markt heeft teveel macht. De tussenhandel en eindverwerkers zoals de supermarktketens kunnen zeggen, wij betalen niet meer dan dit en iedereen accepteert het want doet men dat niet durven ze gerust te dreigen met boetes en al doen ze dat niet houdt je het tegen die hoge kostprijzen van nu geen weken vol.

Hoe de melkprijs nu is weet ik zo effe niet maar in 2021 was die nog precies hetzelfde als in 1970. Geldt ook voor vele andere producten dat de prijzen voor de boer niet of amper gestegen zijn. Dan is het niet moeilijk dat er velen stoppen en zij die willen blijven wel uit moeten breiden om de kop boven water te houden. Daar kunnen we de banken de schuld van geven maar das eigenlijk onterecht. Enige wat die doen is zekerheid proberen te creëeren dat ze hun geld terug zien wat met een miljoenen investering zonder meer inkomen natuurlijk nooit gaat lukken. De schuld ligt bij de eigen coöperaties en de afnemers daarvan.

Als die coöperaties voet bij stuk zouden houden bij de prijsonderhandelingen zouden de afnemers nu niet zoveel macht hebben.

Bij verschillende niet agrarische concerns als Mondelez zie je nu gebeuren dat ze een structureel lagere prijs niet accepteren waardoor geliefde merken als Milka niet meer bij onze grote vriend "Jullie komen bij mij thuis om een eerlijke prijs smeken, ik ga nu echt mijn best voor jullie doen!( paar maand later:) haha, toch niet!" Van Eerd in de schappen ligt.

Zo zouden de coöperaties ook moeten handelen. Ze raken het echt wel kwijt want de consument die bijv Campina wil, wil Campina, niet een ander merk. Gaan gewoon naar de concurrent. Maar nee, ze gaan na paar weekjes voor de schone schijn tegensputteren gewoon akkoord...
+1
Erik1979..
@Ralfie kostprijs moet omlaag. Als Nederlandse boeren gewoon hun eigen dierlijke mest optimaal kunnen benutten en niet zoveel kunstmest moesten kopen. Geen belachelijke ammoniak maatregelingen moest nemen. Niet overal belasting op moest betalen. Dan kan Nederland gewoon goedkoop en veilig voedsel produceren. En dat is keihard nodig. Iedere 14 seconden sterft een kind van de honger. 100.000 mensen per dag sterven er van de honger. En toch draaien ze de boeren de nek om. Asociaal!!!
+1
Ralfie
@Erik1979..
Er is genoeg voedsel alleen slecht verdeeld. We gooien immers veel te veel eten bij het afval. Echt een verspillingsmaatschappij. Voedsel zou 50% duurder moeten zijn.

Voor de teelt hoeft er niet meer dierlijke mest op. Het gaat erom om meststoffen beter en op het juiste moment voor de plant beschikbaar te krijgen.
Ammonium en ammoniak uit dierlijke mest moet eerst nog omgezet worden en dat is eigenlijk helemaal niet gewenst.
Stikstof uit nitraat en plantaardigmateriaal is beter en heeft een lagere e.c. wat een gezondere plant geeft.

Er is een teveel aan mest en daarom moet er zoveel mogelijk op het land maar er zijn ook andere mogelijkheden voor een goede groei.
+1
Ralfie
@Erik1979..
Dat er steeds het argument aangedragen wordt dat er anders te weinig voedsel is is een excuus. In principe willen boeren gewoon doorgaan zoals ze afgelopen jaren gedaan hebben.
Indien wij minder produceren gaan andere landen de behoefte vanzelf oppakken.
deerefan
@Ralfie die er ook iets meer land voor hebben 😄 in Duitsland en Amerika hebben ze velden vol mais voor biodiesel en zo te maken en biomassa, dat land kiun je ook gebruiken om mensen mee te voeden. het via dieren doen is sws niet efficiënt
+3
Nevergiveup
@deerefan Dat laatste is een vaak geroepen statement , maar helemaal niet zeker. Uit de geschiedenis blijkt eigenlijk dat een combinatie van dierlijk en plantaardig de beste producerende kringloop was en is , in de natuur is alles eigenlijk een combi van dier , plant , schimmel , bacterie , eten en gegeten worden, er is geen enkele betere versie beschikbaar op aarde.

akkerwijzer.nl/artikel/…
+1
Ralfie
@Nevergiveup
Inderdaad. Maar het draait wel om verhouding en hoeveelheid.
20 m3 rundermest is niets mis mee maar 40 m3 varkensmest is eigenlijk niet wat je zou moeten willen.
Bodemleven vindt die hoeveelheid en hoge e.c. echt niet prettig. Enkele aaltjes groeien explosief en de stikstof is na een paar weken weg. Tevens moeten bacteriën de ammonium omzetten naar nitraat wat de grond weer verzuurt.

Dus daarom:
Denk niet met de gedachte waar moeten we met de mest heen maar denk vanuit de plant.
Nevergiveup
@Ralfie zeker , daarom blijkt bv. Uit proeven dat met meerdere "kleine" giften in het nederlandse klimaat in de rivier delta derogatie naar 300kg makelijk zou kunnen met optimale benutting zonder uitspoeling. Als je aan de plant denkt en je kijkt wat er in een kas per m2 ingaat dan zie je pas wat de groei potentie is bij onbeperkte juiste voeding !
+1
Ralfie
@Nevergiveup
Dat klopt. Maar helaas gebeurt dat in de praktijk amper.
Met injecteren wordt er zoveel mogelijk in de grond gepompt omdat de put leeg moet en wat in de grond zit ziet men toch niet.
Vervolgens spoelt alles uit en krijg je het waterschap op je kop en drinken we vervuilt grondwater. Daar worden we nu dus Europees op afgerekend.
We moeten dus inderdaad bewuster met de grond omgaan, daar valt veel te winnen.
+1
Jotke
Quote Reactie van @Ralfie:
Vervolgens spoelt alles uit en krijg je het waterschap op je kop en drinken we vervuilt grondwater. Daar worden we nu dus Europees op afgerekend.We moeten dus inderdaad bewuster met de grond omgaan, daar valt veel te winnen.

Hier wil ik effe op inhaken. Je koppelt vervuild grondwater aan mest maar bij iedere meting zijn de hoogste concentraties vervuild water in stedelijk gebied te vinden en niet in landelijk gebied. Drugs, medicijnresten, schoonmaakmiddelen enz zijn veel erger voor de natuur, bodem en het grondwater.
+2
Albert Peters
@Jotke alle door jou genoemde vervuilingen zijn buiten de boeren om maar uigespoelde mest en bestrijdings middelen Moeten boeren aan werken
+1
Nevergiveup
@Albert Peters Mest van boeren komt niet in het water door precisie apparatuur dat blijkt uit onderzoeken dat het water vooral in grasland gebieden schoon is. Bestrijdings middelen zijn allerlei verplichtingen waar de apparatuur aan moet voldoen , tevens ook nu overal buffer stroken langs waterlopen sinds afgelopen jaar , hele derving al weer voor de agrariërs, de zoveelste .... dus dat komt ook niet (meer) in oppervlakte water.

Qua uitspoeling is kunstmest gevoelig. We zouden eigenlijk naar 80 zo niet 100 % mest moeten qua. plant behoefte en stoppen met kunstmest.

Maar de politiek wil juist anders om 🤷

Ik heb trouwens de plaatjes niet meer , maar de natuur zelf (bv. ganzen) poept er rustig op los in fe sloten , dat was vd. Winter op het ijs mooi te zien.
Ralfie
@Nevergiveup
Wat spuiten betreft zal het allemaal wel los lopen maar het is wel van de toepasser afhankelijk hoeveel middel er in het milieu terecht komt.
Hier wordt vrij veel tot de slootkant gespoten (en bemest) en als het waait voel je het 300 meter verderop neerkomen. Hoe en waar fust en restvloeistof terecht komt is ook niet altijd even correct.

Tja, het uitspoelen van mest.., op natte zandgrond spoelt hier echt wel uit. Op droge grond blijft hij bovenin tot het gaat regenen.
Organische bemesting is veel beter komt langzamer vrij en spoelt minder uit.
Plantaardig kun je trouwens ook bijstrooien dus het hoeft niet perse met kunstmest

Dus zoals je zelf al zegt kan het heel netjes maar de praktijk is ook heel regelmatig anders. En daar wordt je op afgerekend.
Natuurlijk kun je ook ooit pech hebben maar procentueel valt dat wel mee.

Het gros doet het goed en een deel heeft het verpest voor de ander.
Daarom is het ook beter dat niet iedereen boer blijft of meer verantwoord te werk gaat.
+1
Bennie Stevelink
@Ralfie
Quote:
Tja, het uitspoelen van mest.., op natte zandgrond spoelt hier echt wel uit. Op droge grond blijft hij bovenin tot het gaat regenen.

Van het voorjaar tot najaar hebben we een opwaartse waterstroom. Dat wil zeggen: er is meer verdamping dan neerslag waardoor water via capillaire opstijging naar boven komt. Alleen in het late najaar en winter wordt het grondwater aangevuld. Daarom vanaf augustus geen bemesting meer.
De uitspoeling die jij je voorstelt is dus onjuist.
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Dankje voor een beetje hulp Bennie , want het lijkt erop dat er een stel scholieren hier vanalles roepen die niet alleen de klepel kwijt zijn maar ook de klok, dus ik probeer ze wat bij te brengen. Maar ze zitten zo vast in hun sprookjes wereld dat het niet mee valt , ideën zijn altijd welkom maar het moet natuurlijk wel realistisch blijven. Hij schrijft bv. , je kunt ook planten resten bij strooien , dat kan maar die planten hebben eerst ( ergens anders) nutriënten opgenomen , het is alsof je een kuil vult met grond door ergens anders een kuil te graven , agrariërs werken met een evenwichts bemesting (op een enkele hobby knooiert na). ze hadden ook maar zo kunnen bedenken dat ze naar de Zon willen , wel s'nachts dan natuurlijk .....
+1
Ralfie
@Nevergiveup
Lekker denigrerend en in jullie eigen denkwereld blijvend.
Helaas voor jullie maar zo kom je niet verder.
Maar jullie probleem is niet mijn probleem dus waar maak ik me druk over.
Oja, omdat het me toch aan het hart gaat en weet dat het ook anders kan.
Albert Altena
@Ralfie Grond goed op peil houden door bemesting houdt beter de mineralen vast dan uitgemergelde grond.
In de Sahara zal zelfs 1 kubs gift nog teveel zijn.
Ralfie
@Albert Altena
Ik zeg helemaal niet dat je niets aan moet voeren. Integendeel zelfs maar ik heb het dan inderdaad niet over drijfmest. Daar zit het verschil.
Ralfie
@Bennie Stevelink
Loop eens elke week met de schop rond en bekijk het vochtgehalte in de bodem.
Water zie je naar beneden zakken.
Dan je je ook gelijk het verschil in bodemleven en structuur.
Wordt je alleen maar wijzer van.
Nevergiveup
@Ralfie ook weer thuis om je op PB te storten 😂😂😂
Ralfie
@Nevergiveup
Zeker, overdag kan ik mijn tijd wel beter besteden.
+1
Bennie Stevelink
@Ralfie
Quote:
Water zie je naar beneden zakken

Zie je het ook verdampen? En door capillaire werking weer naar boven gaan? Dat zie je niet maar is er wel.
Ralfie
@Bennie Stevelink
Ik weet heus wel dat er capillaire werking is. Sterker nog, ik weet ook hoe je dat bevorderd maar dat wil je vast niet weten.
En er zijn trouwens ook genoeg metingen gedaan dat er wel uitspoeling is. Door boeren zelf mocht je het dan van een ander aannemen.

Maar het is me wel duidelijk dat jullie liever bij het oude blijven en de straat op gaan.

Hopelijk zijn er anderen die er wel iets van meenemen en ze aan het denken zet.
+1
Nevergiveup
@Ralfie mischien is het beter dat jullie laten zien wat kan in de praktijk , en dat het haalbaar is voor :

Kwaliteit voedsel
Voldoende productie zodat het op wereld schaal toegepast kan worden voor 8 miljard mensen , zonder veel extra grond te gebruiken (kap van bossen)
Behoud van vruchtbare grond voor lange termijn.
Financieel lonend voor een gezond bedrijf zodat het kan investeren in benodigde apparatuur en evt. Personeel een goede CAO jan bieden.
Natuurlijke Kringloop van gebruikte nutriënten
Etc.

Dan komt er vanzelf media reclame hoe jullie het voor elkaar hebben , en heeft U een wereld primeur , dan ben he binnen !

Het blijft nu zoals vaak op het voetbalveld waar de beste spelers en trainers langs de zijlijn schijnen te staan.

Dus bij deze , ga ervoor en succes gewenst , wij houden het in de gaten hoe het dan ook kan ?
Ralfie
@Nevergiveup
Daarom ontwikkeld de landbouw zo traag.
Blijven hangen in het oude in niet zelf iets proberen maar wachten tot het helemaal uitgedokterd is.
Geen initiatief. Zouden andere ondernemers zo eens moeten doen. In alle sectoren zijn regels en beperkingen maar het is maar net hoe je er zelf mee omgaat. En inderdaad, niet iedereen redt het, dat is logisch.
Maar goed. Mij maakt het niet uit wat jullie doen zolang ik er maar geen last van heb maar helaas heeft de maatschappij dat wel.
Ik ga lekker onkruid spuiten en jullie zien maar.

En als extra toevoeging:
De slachterijen en voerfabrieken houden jullie ook graag bij het oude want dat is goed voor de omzet.
Hun belang en dus niet jullie belang.
Nevergiveup
@Ralfie De nederlandse agrarische sector is de meest preciese en innovatieve ter wereld daar zouden we trots op horen te zijn. En verandering / verbeteringen zijn er continu , zolang het praktisch toepasbaar is is dat altijd welkom. Maar er word vooral op linkse media continu desinformatie verspreid vaak zonder enige onder bouwing of kennis , terwijl ze wel elke dag moeten eten 🤷

Nu ga ik weer snel aan het werk want nog dagje mooi weer om vanalles te doen op het land , volgende week kou , hagel , natte sneeuw , niet zo goed voor de plantjes maar dat is praktijk , een agrariër doet 100% zijn best maar de natuur heeft zeker 70% of meer in handen , dat weten wij als agrariër als geen ander , daar hebben de mensen langs de zijlijn ook helemaal geen idee van ....
Nevergiveup
@Ralfie Nog even over dat spuiten , dat moet ook tot een minimum beperkt worden , en spuiten is bv. ook vaak simpel plantversterkers , olieën , klei , etc. tevens gebruiken ook biologen gewas bescherming want soms moet de natuur toch een handje geholpen worden. Dat is net als bij mensen , er word een gigantische hoeveelheid medicijnen gebruikt in nederland , dat moeten we ook tot een minimum beperken maar soms hebben we een beetje hulp nodig om niet invalide of dood te gaan.
Ralfie
@Nevergiveup
Klopt allemaal. Daar is ook geen discussie over.
Nevergiveup
@Ralfie supper zo gaan we het proberen ✔️
Nevergiveup
@Ralfie ik wil nog even terug komen op uw opmerking "daar heb ik last van"

Als U met uw auto langs rijd heb ik daar "last" van of als U voor mij staat bij de kassa heb ik daar "last" van.

,Vanavond ben ik nog op het land bezig tot rond 22:00 uur omdat het volgende week slecht weer word, mischien komt er ook wel een kluid grond op de weg , vroeger had niemand daar "last" van maar nu merk ik steeds vaker dat mensen daar "last" van hebben , ze komen vaak uit de stad en zijn op het platteland gaan wonen en willen agrariërs die soms al generaties lang hun vak daar uitoefenen hun ongenoegen opleggen. In de gehele samenleving merk ik steeds vaker dat mensen "last" van elkaar hebben op meerdere vlakken , jammer dat het zo geworden is en er niet meer begrip en harmonie in onze samenleving aanwezig is.
Ralfie
@Nevergiveup
Met last van bedoel ik geen ongemak of dat iets vervelend is. Maar meer op structurele problemen zoals vervuiling, minder biodiversiteit en dat soort dingen.
Nevergiveup
@Ralfie ja ok , dat moet minimaal maar lukt niet helemaal zonder zover ik het nu probeer
+2
Ralfie
@Jotke
Wat er door anderen in het water terecht komt is in deze eigenlijk niet van belang.
Als de buurman iemand dood schiet mag jij dat ook?

Het gaat om onze eigen verantwoordelijkheid.
+1
weurding
@Ralfie nee, maar je mag hem er wel op aanspreken
Ralfie
@weurding
Ja, net zo goed als dat ze er ons op aan mogen spreken.
+2
walker1
Quote Reactie van @Jotke:
Hier wil ik effe op inhaken. Je koppelt vervuild grondwater aan mest maar bij iedere meting zijn de hoogste concentraties vervuild water in stedelijk gebied te vinden en niet in landelijk gebied. Drugs, medicijnresten, schoonmaakmiddelen enz zijn veel erger voor de natuur, bodem en het grondwater.

Geen idee waar jij deze wijsheid vandaan haalt? Doe eens een link naar die rapporten.
Dat er ook andere verontreinigingen dan mest in grond- en oppervlakte voorkomen is zeker waar. Maar dat betekend nog niet dat er dan maar geen strengere mestregels hoeven te komen.
Het is ook zeker niet zo dat andere sectoren niks hoeven te doen. De laatste jaren is er bijvoorbeeld veel aandacht voor medicijnresten in het rioolwater. Er zijn campagnes om duidelijk te maken dat medicijnresten bij de apotheek ingeleverd kunnen worden en dat je die dus niet door de plee moet spoelen. Meerdere ziekenhuizen hebben de afgelopen jaren zogenaamde pharmafilters gebouwd, een installatie medicijnresten uit rioolwater kan halen, ook verschillende waterschappen willen pharmafilters bij hun zuiveringen bouwen.
Drugsdumpingen is natuurlijk pure criminaliteit, dat dumpen doe je weinig aan, tenzij de politie ze op heterdaad betrapt. Wel worden er wekelijks drugslabs en kwekerijen opgerold. Maar ja, we het als maatschappij onderhand normaal gaan vinden dat er jointjes gerookt worden, er pillen geslikt worden op party's en festivals. Geen idee hoe we dat terug moeten draaien.
Schoonmaakmiddelen zijn nu eenmaal nodig, geen idee wat daar aan gedaan wordt om die milieuvriendelijker te krijgen. Wel denk ik dat de concentraties schoonmaakmiddelen in rioolwater een paar jaar gepiekt hebben door de coronacrisis waar alles en iedereen de hele dag aan het ontsmetten en poetsen was.
Verder komen schoonmaakmiddelen en medicijnresten vooral in rioolwater terecht en nauwelijks rechtstreeks in grond- en oppervlaktewater.
Meststoffen en drugsdumpingen komen natuurlijk wel rechtstreeks in grond- en oppervlaktewater terecht.
+1
Nevergiveup
@walker1 Heel betoog van U , ik haak er verder niet op in want gisteren bleek dat U met die andere twee twitteraars eigenlijk geen idee had waar U het over had met die plant en voeding.

Maar andere vraag , de agrarische sector zit al een jaar of 10 in de bash en frame hoek en heeft al van alles gedaan, ingeleverd , geinvesteerd en zich aangepast , Wanneer is het eigenlijk eens genoeg ?

(klik om te vergroten)

+2
walker1
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Heel betoog van U , ik haak er verder niet op in want gisteren bleek dat U met die andere twee twitteraars eigenlijk geen idee had waar U het over had met die plant en voeding.

En jij weet wel waar je het over hebt met dat "wist je dat" plaatje wat je ook maar ergen van internet geplukt hebt en waar elke onderbouwing bij ontbreekt.

Ja de boeren zitten in een verdomhoekje, maar dat betekend nog niet dat we alle problemen dan maar moeten ontkennen en net doen alsof verontreinigingen door andere sectoren veel erger zijn en dat die er niks aan hoeven doen. Ik haal niet voor niets dat voorbeeld met die pharmafilters aan, er wordt echt wel serieus werk van gemaakt om die medicijnresten terug te dringen.

Maar goed, er is de komende dagen mooi weer voorspeld, dus ik ga lekker van de zon genieten en dan kan die hele discussie hier mij weer gestolen worden. Misschien gooi ik nog paar flinke stukken vlees op de BBQ, even lekker mijn CO2 voetafdruk vergroten.
Nevergiveup
@Ralfie Plant kundig is het bv. zo dat je 25kg N nodig hebt voor 1000kg graan , voor de potentie van 10 ton / ha WT (12 zou ook haalbaar zijn) heb je dan 250kg N nodig.

Daar kom je met de bodem voorraad en 20ton drijfmest bij lange na niet, en je kunt maar 1x door het gewas.
Ralfie
@Nevergiveup
Daarom kun je in een eerder stadium plantaardige bemesting doen die dan later in de teelt vrijkomt.
Of constante begroeiing tussen de teelt zodat er altijd afsterving is waardoor er ook weer altijd bemesting vrij komt. (Helpt ook weer tegen onkruid, erosie en verdoeming).
Tevens de aanwezige N beter beschikbaar maken door CN verhouding en bv zwavel.
Eigenlijk moeten we ook af van het praten over tonnen. Wat zegt dat nu eigenlijk? Het gaat om droge stof. Planten nemen water op om de hoge ec door drijfnat te verdunnen.
Transport van water kost energie geeft lobbige bladeren en dus zwakke planten.

Er zijn dus meer mogelijkheden dan alleen meer mest geven.
+1
Vdejong
@Ralfie Tot zover de theorie, nu de praktijk nog
Nevergiveup
@Vdejong discussie heeft geen zin meer , heb ik het over tonnen graan , begint hij over water in de plant , zal wel goed broeien wat hij oogst 🙈
Nevergiveup
@Ralfie Ik denk dat U eens zelf een proef moet starten , en ons over een jaar of 5 eens verteld hoe "geweldig" het gaat , want het begint er nu op te lijken dat U van de zijlijn maar wat raas kaalt wat kant nog wal begint te raken , of heeft U een pilletje te veel op ....
+1
Ralfie
@Nevergiveup misschien heb ik dat al gedaan en inderdaad het is wat pionieren en het zijn geen hapklare brokken die in schoolboeken beschreven staat. Maar er zijn zeker mogelijkheden en gezondere groei mogelijk.
Dat je er niet een mee wilt kan maar dat wil niet zeggen dat het niet kan of zelfs beter zou zijn.
Nevergiveup
@Ralfie Ik weet niet wat je allemaal droomt mijn jongen , we hadden het bv. Over winter tarwe en dan begin jij over vanggewas ? Ja hier in nederland is dat bv. het bietenblad van de voorvrucht dan wat idd. Of koolzaad stoppel wat beide nooit dood gespoten word. Heb je wel iets geleerd op school of ben je voor niets geweest ?
+2
Ralfie
@Nevergiveup
Met het voorbeeld van het vanggewas doelde ik niet op wintertarwe maar als een mogelijkheid om tijdens een teelt meststoffen vrij te laten komen. Trouwens kan een vanggewas ook na een zomerteelt gezaaid worden en komt ie ook in het voorjaar vrij. Dus ook bij wintertarwe.
Er kan veel meer dan je denkt.
Maar ik zie een defencemode omdat het anders is dan je gewend bent. Dat is dan wel weer typerend.
Nevergiveup
@Ralfie vanggewasen gebruiken we toch volop , of zie je dat niet.

Als wintertarwe na bieten , aardappels , koolzaad etc. Gezaaid word kun he toch geen vanggewas zaaien mijn jongen , de winter tarwe zelf is het vanggewas

Maar ik stop er nu mee , leer eerst maar eens verder hoe gewassen geteeld worden en wanneer akkerbouwers vanggewasen zaaien.
Ralfie
@Nevergiveup
Tuurlijk wel. Maar we spuiten ze kapot.
Beter en nuttiger is het om half in te werken en rustig te laten verteren zodat deze tijdens te teelt verteerd.
Natuurlijk ziet dat er minder mooi uit en zitten hier ook haken en ogen aan maar het heeft wel nut.
Nevergiveup
@Ralfie Vanggewas zie ik hier in de weide omgeving nooit meer doodgeschoten worden , vaak soorten die zelf afsterven in de winter (1 jarige plant)

Deffnietie

Een vanggewas legt vast wat er is maar voegt per definitie geen extra nutriënten toe aan de bodem , behalve als het een vlinderbloemige is.
Ralfie
@Nevergiveup
Dat is hier wel anders.
Vaak zie je ook dat er “bewust” maar een miezerig en goedkoop gewasje opstaat die de winter amper overleeft.
Dat is wel jammer want er is veel meer uit te halen.
Nevergiveup
@Ralfie Het weer kunnen we niet veranderen ....

, en als het vanggewas niks wil groeien is er mischien te weinig mest op gekomen ☝️
+1
Nevergiveup
@Ralfie Er is één zekere einstein natuurwet in de teelt van wat dan ook.

Van Niets komt Niets.
+2
Ralfie
@Nevergiveup
Nuttige bijdrage.
Probeer eens open te staan voor andere ideeën.
Misschien dat die spandoeken “trots op de boer” dan niet alleen bij de boeren en aanverwante industrie komen te hangen.
Anders kun je ze beter aanpassen in “trots op mezelf”
+1
Nevergiveup
@Ralfie Ik ben idd. trots op wat ik teel , mijn vak en jaren lange ervaring dank U. Ook wel moeilijke leerzame jaren gehad, maar al doende leert men wat de beste methode is. De uitdaging om de wereld te voeden word ook steeds groter , hoge productie en uitmuntende kwaliteit is de mooiste uitdaging van het vak.
Ralfie
@Nevergiveup
Dat. En dat boeren ook gewoon het mooiste vak is.
+1
Nevergiveup
@Ralfie Zeker , jammer dat de Agrarische sector zo dwars gezeten word op allerlei fronten hier in de groeizame rivierdelta nederland , al sta ik voor positieve veranderingen gewoon open.
+1
BuvaM
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Van Niets komt Niets.

... Ben ik met gebruik van de fotosynthese in overtreding?
+1
Nevergiveup
@BuvaM Als er geen voeding is komt er met foto synthese ook niks , elke agro plant heeft NPK(S) (vlinderbloemig geen N) nodig + aantal micro mineralen.

Als jij in de zon gaat zitten en niet meer eet ga je dood , dat is bij een plant ook. De natuur is mooi , van niks komt niks.

Daarom heeft een plant wortels en een mens een mond.
BuvaM
@Nevergiveup Dat niets ook werkelijk niets is stem ik in. Dat niets ken ik op deze aarde niet.
In jouw woorden is het verbonden met teelt. En voor zover mijn kennis gaat is voor de plant H2O CO2 en zonlicht voldoende; dat ken ik als fotosynthese.
En vooralsnog lijkt mij alles wat er bij gehaald wordt, of het nu giga, nano of een metaal is, afleiding.
+1
Nevergiveup
@BuvaM U bevindt zich in een fantasie wereld die niets van de evolutie van de natuur heel laat en ook totale onzin is.

Een mens bestaat uit C , H, N en O.

Waarom eet U elke dag dan van alles en nog wat aan eiwitten , suikers , vetten , vezels , vitaminen etc , ijzer ?

Een plant bestaat voor het grootste gedeelte uit H, C , N .
Dat zegt toch niets over het levens proces in de gehele plant.

Ik zou zeggen , ga naar Afrika , boor een put voor water.

En vertel de mensen dat ze alleen dat nodig hebben om hun suikermais te telen op het zand want Zon voor foto synthese is er genoeg.
+1
BuvaM
@Nevergiveup Je hoeft niet radeloos te worden, de zon schijnt ook voor jou voor niets en geeft de fotosynthese om niet.
Verruim je blik verrijk je geest en lees gerust verder.
BuvaM
Quote Reactie van @Nevergiveup:
boor een put voor water"

Zou ik graag voor hen doen, helaas schieten mijn mogelijkheden tekort. Maar ook die van vele anderen waardoor verwoestijning een probleem is.

"En vertel de mensen dat ze alleen dat nodig hebben"

Ziehier hoe je kan dwalen, vanuit een kleine spitsvondigheid: iets-niets.
Het ging er slechts om dat met het zonlicht er op deze aarde vanuit niets iets kan ontstaan. Voor zover mij bekend bestrijden teeltdeskundigen dit niet. Met dank aan de energie van de zon.
+1
JohnDeere7serie
@BuvaM Stikstof is cruciaal voor planten. Het zorgt namelijk voor de celstrekking van de plant, wat belangrijk is voor de groei en het leven in de plant. Zonder stikstof bijvoorbeeld geen celdeling. Stikstof is bijvoorbeeld een component van nucleïnezuren, eiwitten, hormonen, chlorofyl en co-enzyme. Zonder stikstof dus ook geen fotosynthese.
+1
BuvaM
Quote Reactie van @JohnDeere7serie:
Zonder stikstof dus ook geen fotosynthese

Je bronvermelding graag.
Nevergiveup

(klik om te vergroten)

Ralfie
@Nevergiveup
Zwavel erbij voor betere stikstof opname.
Ralfie
@Nevergiveup
Maar even verder.
Een analyse maar wat wil dat zeggen?
Ik heb ook redelijk frequent bladsapanalyses uit laten voeren gecombineerd met grondmonster.
Het wil helemaal niet zeggen dat wat ik de grond zit dat dit ook in de plant zit.
Het gaat om de beschikbaarheid.

Traditioneel denken we dat er meer stikstof gegeven moet worden maar is dat zo?
Het zwavelgehalte is veel te laag. In de opneembaarheid voor de plant is dus nog heel veel te verbeteren.
Je hoeft dus niet meer stikstof geven.
Sterker nog. We kunnen best minder geven als we aan de opneembaarheid werken.

Denk ook aan bemesting met een hoge CN factor. Dit heeft zeker een positieve bijdrage en is minder belastend voor het milieu, beter voor structuur en bodemleven. Dit resulteert ook weer in een gezondere en sterkere plant.

Zoveel manieren nog om hogere opbrengsten te halen met een andere manier van bemesten.
Nevergiveup
@Ralfie Is toch discussie van niks zo , die BuvaM denkt dat alles op water ,lucht en zon groeit , wat kinderlijke kolder is , en heeft nog niet één voorbeeld in de wereld gegeven waar dat zo is !

en jij zit maar met je zwavel , plaats ik een analyse waar staat wat het gewenste streef traject hoort te zijn van ALLE elementen van hoge school al tig jaren bekende teelt techniek wereld wijd , en dan nog weer commentaar
Ralfie
@Nevergiveup
Er is ook helemaal niks nieuws. Alle kennis is bekend maar we doen er te weinig mee.
Het is typerend dat bijvoorbeeld zwavel een ondergeschoven kindje is en door de jaren een alleen maar minder is geworden.
We roepen dat we niet genoeg stikstof mogen geven maar doen te weinig aan de beschikbaarheid voor de plant.
+1
Nevergiveup
@Ralfie Is gewoon totale onzin die je schrijft.
Ralfie
@Nevergiveup
En er zijn meer manieren om meer stikstof voor de plant beschikbaar te maken. (Zonder stikstof toe te dienen)

Je kunt het onzin noemen maar ik noem het een kans.
Nevergiveup
@Ralfie Dat is niet best dan , als je niet toedient wat de plant nodig heeft (afgezien van vlinderbloemig N) want dan kun je over 20 jaar alleen nog heide telen op dat stuk. U gaat precies het tegenovergestelde doen van wat U betoogd , de bodem voorraad afbreken , iets waar de agrariërs juist zuinig op zijn ....

Een agrariër dient evenwichts bemesting toe volgens de wetenschappelijke analyse en plant behoefte. Een gedeelte (of soms ook voldoende) zit in de grond als beschikbaar door plant resten ) organische stof zoals ik dat plaatje stuurde , de rest word aangevuld in de teelt met mest , kunstmest en bladmest stof.

Als je onder de wetenschappelijke plant behoefte gaat zitten dan neemt de productie snel af , extra honger op de aarde zou het gevolg zijn. Zoals ik eerder al schreef , het is bekende laboratorium wetenschap dat er bv. 25kg zuivere stikstof nodig is voor 1000kg tarwe. Daarnaast zwavel kali en Fosfaat in mindere mate. Als je dit verlaagd word de productie minder , meestal zit er een groot aandeel in de grond en hoef je maar een gedeelte aan te vullen. Echter soms is de natuur grillig en de opneembaar heid negatief beinvloed door zoals nu de vele neerslag waardoor de bodem struktuur koud (weinig bodemleven - plant opneembaarheid laag) en slecht word, of doordat de oogst vorig jaar herfst zeer moeilijk was en de bodem struktuur geleden heeft. dan zijn soms extra (bladmeststof) nodig bovenop de standaard adviezen om de productie te kunnen halen. Dat is de Praktijk.
Nevergiveup
@Nevergiveup essentiële voedings stoffen

(klik om te vergroten)

Nevergiveup
@Nevergiveup struktuur en bodem leven

(klik om te vergroten)

+1
Nevergiveup
@Ralfie Verder is alles achter een bureau of op de bank heel veel anders als op het veld , dat heet praktijk !
+3
weurding
@Ralfie quote:
Je kunt het onzin noemen maar ik noem het een kans

Meeste van die zwaar gesubsidieerde doelen blijken kansloos als de subsidiestroom stokt
BuvaM
Quote Reactie van @Nevergiveup:
die BuvaM denkt dat alles op water ,lucht en zon groeit

Kom, kom dwaalleraar. Het was slechts de vraag wat de fotosynthese toevoegt. Nut van bemesting nimmer ontkent, integendeel.
Nevergiveup
@BuvaM gelukkig , U heeft al iets geleerd zie ik.

En er is ook geen agrariër die iets in het donker teelt op champignons die op mest groeien na , maar dat wist U ook wel natuurlijk .....
BuvaM
Quote Reactie van @JohnDeere7serie:
cruciaal

??
Bevordert staat er in de eerste bronvermelding van Nevergiveup.
Nevergiveup
@BuvaM Ja ze zijn essentieel ,

In Uw droomwereld tart U de ongeëvenaarde systemen en kringlopen van nutriënten der natuur.
BuvaM
Quote Reactie van @Nevergiveup:
kringlopen

Die worden in stand gehouden en verrijkt met fotosynthese. Onvoldoende basiskennis maakt je gemakkelijk tot een wild en ongeleid geval.
Nevergiveup
@BuvaM zoals gezegd , geef het voorbeeld , laat zien hoe het ook kan !

En verder dank U voor het compliment ....
BuvaM
@Nevergiveup Toon aan hoe jij de verliezen door uitspoeling en vervluchtiging aanvult.
Nevergiveup
Heb ik verliezen dan , waar ziet U dat ?

Natuurlijke stoffen gaan in de natuur nooit verloren, het word altijd hergebruikt.

Verder is het wel de bedoeling in een discussie dat U ook antwoord geeft op mijn vragen.
+1
BuvaM
Quote Reactie van @Nevergiveup:
de bedoeling in een discussie dat U ook antwoord geeft op mijn vragen.

Omdat de zon schijnt nog even de moeite genomen; lees 1 vraag over ons eetpatroon, vanzelfsprekend laten we dat onbeantwoord. De discussie van het onderwerp ontbeert blijkbaar vooral uw bijdrage.
Nevergiveup

(klik om te vergroten)

+1
Ralfie
@Nevergiveup
Het vanggewas niet meer met roundup kapot spuiten maar rustig inwerken en langzaam laten verteren zou ook al helpen.
Nevergiveup
@Ralfie Vanggewas voor WT 😂😂🙈
deerefan
@Nevergiveup klopt maar het is nu geïndustrialiseerd dat is niet houdbaar, zeker met zoveel mensen en klimaat, heb pas nog Cowspiracy gekeken.
+1
grös
@deerefan
Je kunt beter "Kiss the ground" kijken op Netflix of Youtube. Gabe Brown is ook zo'n pionier, maar die gebruikt nog steeds koeien en schapen om zijn grond vruchtbaar te houden. De vegan-ideologie brengt alleen maar meer industriële landbouw. Eindeloze amandelplantages maken al hele ecosystemen kapot.
Een gezonde landbouw combineert veehouderij met akkerbouw.
Nevergiveup
@grös Vee en planten is een voorbeeld van een perfecte natuurlijke kringloop systeem der natuur op aarde.
+3
grös
@Nevergiveup
In de natuur waren ook grazers, ik zeg waren, want alle geïndustrialiseerde steden, snelwegen etc. hebben het natuurlijke systeem verstoord. In de V.S. alleen al liepen voor een paar honderd jaar nog tot wel 80.000.000 bisons, nu nog 40.000 .. Europa is al veel langer bebouwd, echte kuddes dieren die van zuid naar noord trekken hebben we al eeuwen niet meer, in Afrika is dat ook al zo.
Er was dus altijd dierlijke bemesting, alleen wat minder frequent.
We moeten hier natuurlijk niet blijven ontkennen, doordat we hier met hoge grondprijzen zitten laten we ons opjagen, dat kan toch niet altijd een excuus zijn om maar maximaal te produceren. Er zijn wel meer plekken in de wereld waar het prima wil groeien, alleen is daar geen mest of te weinig mensen die zin in veehouderij hebben.. De Alpen grazers worden ook met EU-subsidies in stand gehouden.
Maar waar ik op reageerde was iets van 'dat het ook wel zonder dieren kan', of dat maakte ik er uit op. En dat is alleen maar naïef, er is geen ecosysteem dat zonder dieren functioneert. In de N.O.P. proberen ze dat wel trouwens, maar dan is 1/3e van de grond in gebruik voor compostering... Diesel verstoken dus.

Maar wat ik in jouw verhaal mis is de capaciteit van de plant en microbiologie om zelf stikstof uit de lucht te halen, die is tenslotte nog altijd 78% .
Mijn nog onbemeste percelen zijn ook nog steeds knalgroen. Vanaf vorig voorjaar heeft er alleen vee gelopen. Ik heb het al 1 keer gemaait dit jaar en het blijft maar groeien. Nu staat het wel vol van klaver, wat ik ook ieder jaar goed lang laat worden. En dan is stikstof ook nog niet het enigste in de lucht.
Wist je dat het vruchtbare Amazonegebied dat grotendeels aan de Sahara te danken heeft ?
Ralfie
@grös
Percelen met plantaardige bemesting blijven in regel in de winter groener. De grond (bodemleven) blijft actiever en dat zie je ook in de winter terug.

Ik weet niet of je toevallig ook niet kerende grondbewerking e.d. doet?
Als we de grond minder verstoren zie je ook veel meer activiteit.
Nevergiveup
@Ralfie hier nog 1x per 4 jaar kerende grond bewerking drie jaar dus niet , die ene x is om het perceel op winter voor te leggen voor een lente gewas en schoon te krijgen zonder bespuiting
Ralfie
@Nevergiveup
Hoe bevalt dat en wat zie je als resultaat?
Nevergiveup
@grös Dat stikstof uit de lucht te halen heb ik paar x gemeld , vlinderbloemig , zou zelf ook iig. Één teelt vlinderbloemig willen doen.per jaar in de gewas rotatie maar nog niet gedaan ivm. Financiele derving tot nog toe 🤷
+2
grös
@deerefan
Daarom hebben ze al een scheurverbod in sommige (Oost-) Duitse gebieden, als er grote zandstormen ontstaan en snelwegen bedolven worden, dan kunnen ze wel mooi lullen over plantaardig en bio-energie, maar die manier van boeren houden dus geen stand. Gras is het beste voor de bodemvruchtbaarheid en tegen erosie. Dat laatste komt in ons vlakke landje behalve in Limburg beperkter voor, of zaken die we niet op het blote oog kunnen zien, maar in de USA is uitspoeling een mega probleem, in de midwest 1,9mm per jaar. Op sommige plekken is al 10-20cm weg.. En die topsoil beland ook ergens, hele waterrijke gebieden zonder leven doordat er geen zuurstof meer zit en alle pesticiden en meststoffen zijn ook meegespoeld.
+1
weurding
@Ralfie dierlijke mest bindt toch veel beter aan de grond, is een proces van al eeuwen, kunstmest in de plaats stellen is een mijn inziens een grote fout
Ralfie
@weurding
Ik praat dus ook niet per definitie over kunstmest.
+2
Albert Peters
@Jotke jij heb humor
+3
HansBa
Hoe zou dat in Frankrijk gaan met boeren die mest tegen de gebouwen op spuiten en straten op breken? Daar is dit beetje afval maar peanuts bij.
+2
Nevergiveup
@HansBa Daarom heeft EU veel maatregelingen (tot na de verkiezingen !!!) terug gedraaid , te meer omdat een groot deel van de bevolking achter de boeren staat.

Dat is hier anders , hier laten ze de boodschappen thuis bezorgen al komt het 10.000 km verweg , en schoppen ze de agrariërs het land uit.
Albert Peters
@Nevergiveup een groot deel van de bevolking staat er achter?? Niet eens alle boeren
+3
Nevergiveup
@Albert Peters Goede Avond Albert , dat klopt , er is altijd een klein percentage Boeren die zich laten gebruiken als Slaaf.
+1
Albert Peters
@Nevergiveup hoeveel procent van de boeren is van FDF of agriactie?
De groep die op dit forum discuseert is veel al de zelfde namen
+2
Nevergiveup
@Albert Peters Ik zou het niet weten Albert , ik ben BBB aanhang.

Maar tja het is allemaal wat eigenlijk , had U de analyse van Uw partij al gelezen , voor mij niks nieuws , altijd wijzen wat een ander moet doen , links lullen en rechts willen leven op kosten van een ander ....

telegraaf.nl/nieuws/1047481005/…
+1
Melkboer16
@Albert Peters fdf is opgericht om om boeren tegen bezettingen te beschermen en samen met Bart Kemp hebben ze een geweldige prestatie geleverd door 2 keer naar Den Haag te trekken.
Maar de acties moesten steeds radicaler en dat trekt verkeerd volk aan of de verkeerde leiders.
Wie de verkeersveiligheid of milieu-delicten in gevaar brengt die verliest de sympathie van de gewone burger en van 95% van de boeren.
Mocht ik het fout hebben dan is de boete en de gevangenisstraffen middels Crowd-Funding snel op te lossen dunkt mij.
Wij betalen middels contributie 2 mille aan acties en belangenorganisaties, dus ga mij niet vertellen dat wij ons steentje niet bijdragen.
Autobanden en asbest hebben we ook fors voor betaald om eraf te komen, daar hebben wij de gemeenschap niet voor lastig gevallen om eraf te komen.
Maar in het verleden vaak genoeg actie gevoerd op de rand van de wet en dan deden die lui met de grote mond nooit mee of ze reden aangelengd water uit

Over wat ex rebbelion doet heb ik wel een mening en dat is dat ze er wel direct een waterkanon op mogen zetten
+1
casev2
@HansBa ben ik ook wel benieuwd naar. Weet onze Franssoos dat niet?
+3
bieske98
@casev2

Hier bij mij voor de boerderij op de rotonde ligt nog voor ongeveer een miljoen aan opruimkosten. Dit wordt betaald door de departement. De rotzooi die ze hier in de stad hebben gemaakt is ongeveer 450.000 euro en wordt dacht ik door de stad zelf betaald als ik het goed las in de krant.
Albert Altena
@HansBa Zat ik ook aan te denken!
Wie weet daar het antwoordt op?
Twentsch Land
Onlangs op 1 april aan een Fransman gevraagd, hij vertelde dat de boeren voor deze acties een riante subsidie krijgen ....

@HansBa
achterhoeker2
Dat die gasten van begin 20 dat doen kan ik nog snappen, maar er was zelfs één van 52 bij.
Erco
@achterhoeker2 die voelde zich nog 20 blijkbaar. Dat is de kunst van het ouder worden.... Je jong blijven voelen 😉
Twentsch Land
En toch komt er voor die ook een dag dat ze zich zo oud voelen als ze zijn.

@Erco
+1
achterhoeker2
@Erco Toen ik begin 20 was kon ik ook al "oorzaak en gevolg" inschatten.
weurding
@achterhoeker2 inschattingsfouten zijn van alle leeftijden
+5
KlaasM
En op Schiphol hebben ze er een heel stel laten lopen die ze niet konden zien identificeren.. wel op kunnen pakken en er niet achter kunnen komen wie dat zijn.. zoek maar op. Tis te zot voor woorden. En die bedragen voor dat opruimen zijn ook weer lekker royaal.
+3
Jan-T
De vraag is wanneer word je gehoord en wanneer doen ze er wat mee.
Boetes geven voor schade is een methode die bij Rijkswaterstaat past.
Maar hier hoort de politiek ook te beseffen dat het niet zomaar is gebeurt. Het heeft een oorzaak en de gevolgen mag de overheid dan ook wel dragen.
En zeker als ze er niets mee doen en er geen verantwoordelijkheid en reactie van de overheid komt.
+2
Wat denk je van voetbal wedstrijden waar soms de boel kort en klein geslagen wordt ,worden die hooligans(zijn meestal kale kippen waar niets te halen valt) ook aansprakelijk gesteld???.,overheid is wel erg selectief bezig. en dan heb ik nog niet eens over de kosten van politie en ME inzet bij de clubs ,wie gaat dat betalen?
+2
Albert Peters
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl wat anderen doen is niet van belang Wat hier gebeurd is strafbaar en dat weet ieder een Dus moet je de gevolgen accepteren
henri-arissen
@Albert Peters in nederland kunnen ze nog altijd in hoger beroep gaan tegen de boete .
Jotke
Quote Reactie van @Albert Peters:
Wat hier gebeurd is strafbaar en dat weet ieder een Dus moet je de gevolgen accepteren

Wat XR doet is ook strafbaar. Je mag immers niet te voet over een open snelweg lopen/er op zitten. Waarom krijgen die dan geen boete?

Die paar keer dat door boeren in NL een snelweg is geblokkeerd met trekkers stond de politie meteen met groots machtsvertoon klaar om ze er af te halen en bij ook maar iets tegenstribbelen dag de cel in en zijn ook verschillende keren tegen het demonstratierecht in boetes uitgedeeld toen men over de snelweg reed opweg naar een officieel aangekondigd protest, niet eens blokkeerden. XR heeft nu voor de wat was het 37ste? keer? gepoogd de A12 te blokkeren, te voet. Gelukkig heeft de politie nu wel tijdig ingegrepen en o.a. dat verwende Zweedse kleutertje van de weg geplukt maar zoals gewoonlijk zaten ze niet eens een uur vast en zijn ze zonder boete weer vrijgelaten.

Boer die niet meteen vertrok na een bevel zat 3 dagen later nog vast en kan voorkomen.

Zelfs Jouke die niks verkeerd deed zat een dag of langer in de cel.
+1
Koeien boertje
Afval is voor sommige bedrijven een grondstof, dus een beetje relativeren mag wel
+2
deerefan
Wat een mooi nieuws 😄 wie de wet overtreed kan daar een boete voor krijgen en zo hoort het ook.
Melkmeisje
Hebben jullie het geld al bij elkaar jongens?
+3
henri-arissen
Dat die boete terecht is dat is wel duidelijk.
maar heeft die actie ook nog iets positiefs op geleverd ?
in mijn ogen niets toch ?
had het afval maar naar de stortplaats van de gemeente gebracht .
had het maar een paar honderd euro gekost en waren ze er ook vanaf geweest.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden dumpen , brand , friesland , schade , afval , vrouw , man , a7 , boeren en Kosten geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
210
DEELNEMERS
42
WEERGAVES
7.238