Voermengwagen

Wat voor voermengen wagen zouden jullie het liefst zien

Deel dit topic

Reacties

ford8630power
Formuleer het even anders zou ik zeggen.
JD 6320
Licht er maar net aan voor hoeveel koeien je voert en hoe de kuil is (sleufsilo etc.)
claasxerion3800
Moet een goede degelijke mengwagen zijn tussen de 18 en 25 kuub waar je weer 10 jaar mee vooruit kan dus geen peecon ofzo en zonder frees en verticaal
_adams
Wij hebben deze week een peecon 17 cuub gekocht nu hebben we nog een 7.5 cuub peecon we zijn er toch redelijk content mee eigenlijk na 12 jaar nog geen problemen mee gehad.
ik had liever een triolit gehad maar ons pa wouw een peecon.
tractorfan.nl/picture/586783/
Siebenga
Zoekfunctie zou ik zeggen

tractorfan.nl/topic/25405/
woutkuiphuis

ik vind dit altijd nog wel mooie mengwaangs
Abarth
@woutkuiphuis

Helemaal met je eens! 😉
IH-Jansen
Trioliet monster wagens!
chef-mf
Trioliet is volgens mij wel degelijk spul
claasxerion3800
Trioliet gebruikt staal 37 en fareshin en storti staal 52
steft8000
Heb weinig klachten over trioliet gehoord roest ook niet snel
fendt-412
@claasxerion3800

hoe lager het getal hoe harder/slijtvaster het ijzer is?
Dus trioliet zou dan slijtvaster zijn?

Goed opletten hoe de kuip en vijzels zijn gelast. Of de platen op elkaar zijn gelegd of tegen elkaar en er tussen gelast. Bij het laatste slijt de las weg en is je vijzel zo krom, hebben daar ervaring mee. Wanneer de platen op elkaar gelegd worden slijt de plaat iets weg maar de las niet. constructie wordt er niet minder sterk van. Weet wel dat de nieuwste BLV van Lengerich nu een stuk verbeterd zijn op dit gebied. Trioliet heeft ook nagedacht over hun vijzel. Weet dat strautmann de platen nog gewoon tegen elkaar last, dus meer kans op slijtage.
JordiValmetValtra
Op het werk hebben we een trioliet, bevalt goed. en mengt ook prima.
maggi
Triolet strautmann heb ik erg goede ervaringen mee, alsjeblieft doe geen mengwagen met een lopende band, gewoon een grote klep en dat de vijzel het er zelf uit draaid.
massey6160
Wij hebben een AGM 10 kuub en die bevalt ons ook prima! we hebben hem nou zon 13 jaar en afgelopen jaar is de vijzel opgelast en nieuwe messen erop.
patrickkwast
Schuitemaker amigo 20 :lol:
RvM96
[claasxerion3800]

Dit is nog een nette en een mooie grote:
agriaffaires.nl/tweedehands/voermengwagen/…
nhmonteur
We hebben laatst op mn werk 2 van lengerich voermengwagens verkocht. een 15 en 17 kuub. Persoonlijk vind ik dit mooie en zeer degelijke wagens. Ook van klanten die al zo;n wagen hoor ik eigenlijk alleen maar positieve verhalen.
fransfokke
Wij hebben een redrock horizontale menger van 20 kuub, vrij simpele wagen weinig trekkracht nodig. wij zijn er dik tevreden mee.
Ruben-Wind
AGM
Wilting NH
Wij hebben en trioliet, en bevalt echt super 😉
zit nieuw soort vijzel in mengt echt supper snel en licht door dat de messen er echt horisontaal in liggen, lossen doet die ook heel snel en gelijkmatig door dat er onderaan 2 bladen aan zitten, ( bij de meesten is dit 1) plus dat er groter deuren in zitten, dit is ook erg belangrijk voor de snelheid van het lossen.

(wij gooien um altijd eerst helemaal vol, en zetten hem aan als we de voergang schoon vegen, en zo dra die schoon is is die ook goed gemengd.)

persoonlijk zou ik nooit een van lengerich nemen, vind ik echt totaal nix
Valtrapowerr
Merk maakt allemaal niet zoveel uit denk ik 😉

liefst met losdeuren, verticaal, weeginrichting, degelijk en simpel.

goede ervaring met Peecon. andere merken kan ik geen uitspraak over doen 😛
fendt-412
@Wilting NH

waarom niet als ik vragen mag?
Niet om het te verdedigen, kan mij niks schelen wat een ander koopt. maar nu ben ik wel benieuwd wat er minder aan is 😄

Op de nieuwe versie zitten ook 2 van die platen die het voer eruit werken. Zijn ook grotere deuren op gekomen waardoor hij sneller lost. Vijzel is hetzelfde opgebouwd als trioliet en slijten dus geen lassen van. Verschillen zijn volgens mij minimaal.

Hadden 8jaar ervaring met de oude, waren de vijzels versleten doordat ze niet goed gebouwd waren. Platen tegen elkaar ipv op elkaar. Alles wat bij ons versleten was is nu de constructie van veranderd.
Wilting NH
@fendt-412

de allernieuwsten heb ik niet veel ervaring mee, maar die wat ouderen, mengen was kut, lossen was kut en vind het allemaal maar beetje gammel, helemaal met zo'n mes er achter
Wilting NH
De bouw was gewoon niet helemaal goed, te smal van onder zo dat het niet goed wou mengen/verplaatsen en meer van die dingen
fendt-412
@Wilting NH

een zelf ladende?
Dat lossen was niet alles nee, dat klopt wel. Klep was ook veel kleiner, meen iets van 20cm korter. Hebben nu ook goed gesneden gras, scheelt ook erg veel. Balen kon de oude mengwagen niet best mee overweg, vijzel was al aardig versleten en kreeg het gras niet los en mee rond. Gaat nu als de brandweer met de nieuwe wagen, 10minuten en het prakje is klaar.

Mengen wordt sowiezo na verloop van tijd minder, alleen dat merk je amper. De buren hebben een 12kuuber BVL, vijzel was helemaal af, dus een nieuwe erin. Scheelde het ook zo 5-10minuten extra mengen. Moesten zelfs gaan oppassen dat het gras niet tekort werd. Je merkt het verschil pas als je weer met wat nieuws werkt dat het zoveel scheelt.
bart H
Waarom geen peecon?
Wij ( dan met een peecon 12 kuub) hebben nooit iets va problemen gehad aan onze peecon verticale voermengwagen dat ging echt perfect
Echt alles klopte alleen de slijtdelen hebben we wel eens moeten vervangen op ongeveer 10 tot 12 jaar
Maar onze kuhn 25 kuub bevalt ook redelijk goed
behalve dat er wel eens iets is mee de weeginrichting en een aftakas
newhollandM100
Wij hebben 5 jaar een trioliet solomix 1200, zeer goed!
hebben 15 jaar een zelfladende holaras gehad, na 10 jaar was het mes rot..
fendt3
Een mooie kuhn 2070 verticaal!!
Monster wagen en mengt super.
Mispelaar
Trioliet
Kamps
Strautmann alles staal 52 vracht weinig vermogen mengt goed. En is zeer laag ondanks de kuubs
flyinghollander
De vraagstelling kon wel wat uigebreider.
Sommige boeren in NL hebben gigantische voermengwagen, hebben ze hun voordeel nu wel eens berekend? Denk onder de twee honderd koeien, dat het er niet is.

Voermengwagen,vertikaal, digistar feedwatch,banden met schuim, twee loskleppen en verders niks bijzonder.
Bezig nu met Penta (Canada)
sametje
Een triolit.
Valtra-Fordpower
De vork bevalt hier nog best 😃
tractortje
Storti blijft en is het beste zijn we zeer content van
storti.com/scheda-dunker-tvs.php/
arjan de knooierd
Ik hoor hier weinig over usa wagens bevallen die goed? goed stlijtvast? mengt hij fijn? draait hij makkelijk uit?
JD1030thebest
Wij hebben een keenan, bevalt goed, mooi homogeen en luchtig product, kost in verhouding met verticale minder vermogen, enige nadeel is dat ze wat duurder zijn als verticale dacht ik
flyinghollander
@tractortje

Heb tegenover gestelde ervaring ermee. Was vorige week even in Denemarken zag ik ook een Storti nog geen 6 jaar oud kasversleten.
DESLAGERURRE
Tempomix !
WouterVerhoef
Wij voeren vanaf 1991 met storti 12m3 mengwagen met vrees. Voert nu nog dagelijks 130 koeien en als die af is komt er waarschijnlijk weer net zo iets.
SJB533
Quote:
Wij voeren vanaf 1991 met storti 12m3 mengwagen met vrees.

Iedere dag angstige momenten mee? 😃
basia
@SJB533

haha ; goed uitgeslapen !
DESLAGERURRE
Jonguh sjoerd :lol:
SJB533
@basia

Valt tegen 😃

Komt een andere betekenis aan, Slager 😉 'Want een verkeerde komma of letter, maakt zelfs van onze lieve heer nog een ketter 😉
Hahahaha...wel lache.
is niet fijn werken elke dag met vrees...

voor de vraagsteller;
wat wil je er mee laden? lang gras? of juist veel mais?
veel zure bijproducten?
zelfladens? of niet?
hoe groot precies, 1 of 2 vijzels?
dat zijn nogal belangrijke gegevens, het kan zijn dat jouw buurman met een bepaald merk zeer tevreden is, terwijl jij met andere producten met zo'n wagen niks kunt.
daarom zul je niet veel aan de antwoorden hebben hier, tenzij je verteld wat je precies wilt.
w6270
Hallo
hebbe thuis een van lengerich 17m3 zelf lader en op t werk een marmix 15 m3 die laden we met de shovel en kuil happer. dit laatste werkt veel prettiger, maar je heb wel twee machines draaien met onderhoud en brandstof kosten etc.
aan de lengerich komt bij ons ieder jaar een nieuw mes op en dan nog af en toe de messen in de bak 1 keer in de 1.5 jaar+/- (marmix heb dit ook). marmix mengt beter als die vrij vol is( en schijnen vrij aantrekkelijk te zijn de gereviseerde versie)
Valtra-Fordpower
Gewoon Heersink bellen dus 😃
Dat is altijd goed
SJB533
@Valtra-Fordpower

Doe jij ook niet! 😃

@heersinkvoedertechniek
Weet niet of je daar blij mee moet zijn. Zijn diverse beroemdheden, maar ook mensen die bekend zijn tot de voordeur, die t toch knap vervelend vind, dat er bepaalde mensen zijn die hem of haar bellen. Maw heet dat stalken 😉
@w6270

duidelijke uitleg,
maar wat is goed mengen?
neem van mij aan;
als een boer zegt dat je geod hebt gemengd, dan heb je te lang gemengd. dat vind ik persoonlijk ook het nadeel van de horizontale mengers, op het oog perfect gemengd, maar structuur kapot gemengd, dat wordt dan opgelost met meer hooi of stro. dat is de vrekeerde werkwijze volgens mij.
ik weet wel meerdere voorbeelden van boeren die van een horizontale menger naar een vertikale gingen, en meteen minder voer nodig hadden om dezelfde liters te melken. (ook iemand die op TF zit....)
dat zegt genoeg, het gaat om wat die koe voorgeschoteld krijgt en wat kan zij daarmee?
bij een structuurloos rantsoen kun je een bult voer in de koe drukken, maar die kan er weinig mee, behalve mest maken. boer is trots omdat de koeien toch zo vreselijk veel vreten....tja....
@SJB533

hahaha...jij bent wakker zeg!
Valtra-Fordpower
@SJB533

Ik denk dat de voorrijd kosten een beetje te veel worden, en onze deuren in één keer te groot zijn 😃 Dan heb ik het nog niet eens over de zolder op 2,5meter 😃
ford8630power
@w6270

1 keer in de 1,5 jaar nieuwe messen in de bak?? Voer je er stenen mee ofzo? 😃
SJB533
@Valtra-Fordpower

Doe je wat lucht uit de bandjes 😃

Ach en anders hou je een mooie stationaire mengkuip over 😃

Ok, wordt wel wat duur...
hobbyboer
@Valtra-Fordpower

Voor bellen rekent hij toch geen voorrijkosten?
Valtra-Fordpower
Niet voor het bellen denk ik, maar meer voor het naar NH komme 😃
SJB533
@ford8630power

Zand schuurt de maag, maar ja een koe is ietwat groter he 😃
DESLAGERURRE
Nou ik wil onze tempomix niet meer kwijt .. laden hem met een oude shofel .... 1 bak kuil en 2 bakje's mais en 10/15min mengen en klaar .. oja 1 bak kuil is z'n beetje 800 kg 😉
SJB533
Happer of grijper, Slager?
flyinghollander
@DESLAGERURRE

Een mengwagen voor 2 producten??????????
SJB533
@flyinghollander

Nope, komt wel meer in 😉 maar dat gebeurt niet met de shovel.
jorn wijthmen
@JordiValmetValtra is deze combi van van schroten aan de langsweg? ik ben voor trioliet zeer degelijk en niet te veel poespas zou ik doen kan alleen maar kapot gaan
Valtra-Fordpower
@SJB533

Nipe?? 😛
Valtra-Fordpower
@flyinghollander

Is het geen scheetje dan? 😃 :lol:
SJB533
@Valtra-Fordpower

Waar staat dat :?
Valtra-Fordpower
Reacties aanpassen kan heel makkelijk zijn, maar ook verschrikkelijk irritant. 😛 ?naja, De I en O leggen ook verschrikkelijk dicht bij elkaar :idea:
SJB533
@Valtra-Fordpower

😃

Ja klopt, vooral, aj dan ook nog s van die schepstelen as ik heb bezit
flyinghollander
@Valtra-Fordpower

Blijf erbij dat voor NL voermengwagen misschien niet het meest economische is. Voerbakje,krachtvoerbok.
KHD Deutz-Fahr
@flyinghollander

Op veel bedrijven volstaat een kuilsnijder met blokkenwagen het beste, en voor grotere bedrijven een voerdoseerwagen met shovel en kuilhapper. Ben een grote tegenstander van een mengwagen, meeste boeren draaien toch alles aan snot. En wil je gemengd gaan voeren dan kun je misschien ook nog wel een loonwerker vinden die het kan doen.
JordiValmetValtra
newholland powers
Marmix zijn ook zeer goede mengwagen's maar zijn horizontaal en vraagt veel pk's

compar mengwagen zijn ook goede megwagen's maar als je veel grove producten voor dan raad ik hem af 😉
@KHD Deutz-Fahr

tegenstander van mengen? dat is nogal wat...
hoe wil je dan structuur voeren? of is laat maaien dé oplossing en vele dure eiwitten aankopen? beter eiwit in gras en structuur aankopen, dat is een stuk voordeliger met ook nog eens veel meer opbrengst per hectare.
daarnaast wil ik je wel eens mineralen zien voeren.
een bedrijf met een beetje omvang heeft niet echt veel tijd om te prutsen met emmertjes voor het voerhek.

en lang niet overal zijn er loonwerkers te vinden in NL die loonvoeren willen/kunnen.

ik ben het met iedereen eens dat er nogal eens gemengd wordt terwijl dat niet echt een toegevoegde waarde heeft, maar als je met meerdere producten gaat werken om je krachtvoerkosten te drukken, dan is mengen dé manier, en loop je met een doseerwagen ook tegen het probleem aan dat de producten niet 100% gemengd zijn, en weg is het voordeel weer.
als je kiest voor alleen gras mais, en verder alleen brok uit de krachtvoerautomaat, dan zal ik kiezen voor zeer simpele mechanisatie, zoals krabbakje, 1 trekker met een goedkoop bakje.
@flyinghollander

ik ben het met je eens, maar vergeet niet dat veel bedrijven in NL naar 1 milj liter melk per persoon willen, dan kan/moet het voeren niet teveel tijd kosten, als je dan niet 33x met een krabbakje heen en weer wil rijden, dan is een mengwagen een goed alternatief, en dus weer goedkoper dan een simpel krabbakje doordat het minder tijd kost, die je kunt stoppen in veel koeien melken.
en vergeet niet dat je ook weleens wisselende graskuilen hebt, je 'dwingt' de koeien dan toch tot het opvreten van die kuil. dat is met een krabbakje ook wel lastig.
maar gelukkig heeft noooooooit iemand een slechte kuil..... 😄

sommige opname problemen moet je ook vóórkomen, zeker als je 120 koeien melkt met 1 man. dan is een mengwagen wel een 'veilige' manier. dat telt ook mee mijns inziens.

problemen met een bedrijf met veel koeien per man is einde bedrijf in mijn ogen, zie intensieve sector, dus je moet het zien te voorkomen.
WouterVerhoef
@SJB533 Nee nog steeds geen angstige momenten, maar kan morgen zo anders zijn 😉
flyinghollander
@heersinkvoedertechniek

Krachtvoerkosten drukken met wat? De grondstof markt in NL heeft de prijzen zo opgeduwd dan er niet extreem veel voordeel meer te halen is.
1 miljoen per man is wel te doen als je het praktisch aanpakt 😉 (hier ligt ook nog een heel verhaal achter)

Dan over de kuilen, tuurlijk ben ik met je eens dat bij kuilen alleen je, goed moet opletten, maar als je die kuil maakt, mag het dan ook? Hoeveel geld ligt er niet in zo bult 😉

Gras/kuil is niet het beste voor de koe altijd. Neem maar eens dit op de proef. Pak wat kuil draai het in elkaar en probeer het te breken, lukt je niet makkelijk, afbraak voor kelde zelde (ADF/NDF) doe dit met een luzerne kuil 😄

Hier kan mengwagen zeer goed uit, krijg bierborstel voor transport kosten,zelde voor meer producten.
KHD Deutz-Fahr
@heersinkvoedertechniek

Quote:
maar als je met meerdere producten gaat werken om je krachtvoerkosten te drukken

Ik ben een maand geleden in Oentjerk geweest, dat is één van de voorbeeld bedrijven in Nederland. De laatste technische snufjes zijn daar aanwezig, zoals 3 melkrobots, een mestrobot rubber op de roosters, koe matrassen, ventilatie computer etc. Complete volksstammen hebben daar training gehad, van Chinezen tot Afrikanen en ga zo maar door. De koeien produceren daar meer dan 10000 KG melk als rollend jaar gemiddelde, ook nog eens met een redelijk vet en eiwit gehalte.

Gevoerd word daar met een RMH voermengwagen, (ze melken daar zo'n 200 koeien) die geladen word met een Manitou verreiker.

Je hebt daar een hele groep leraren die ook weer samen de beslissingen nemen in het bedrijf. Van de 6 leraren waarvan we les kregen, liepen er 2 letterlijk te schelden op het rantsoen. Het was nota bene de leraar die ons les gaf in "rantsoen en voeding"! Die bij de standaard proef op voldoende "prik" in het gras (gras fijn knijpen in je handen) wat aanwezig moet zijn voor een voldoende penswerking. Tot de conclusie kwam dat er toch wel heel weinig structuur in het rantsoen zat. Ook al werd er luzerne bijgemengd 😃. De leraar vond ook dat het gras nogal "vermoest" was, oftewel tot snot was gedraaid door de voermengwagen.

De tweede leraar die begon te schelden op het rantsoen, was de leraar "klauwbekappen". Er waren volgens hem wel heel veel koeien kreupel, door klauw bevangenheid. En waar komt dat door, juist fouten in het voeren. Onvoldoende opname van benodigde mineralen die nota bene wel mee gemengd worden in het rantsoen. De leraar verklaarde zich nader, en zei letterlijk dat gekloot met die voermengwagen, veel wat je bij mengt neemt de koe niet op, en gaat verloren voor het voerhek, het blijft liggen, en word de mestvaalt op geschoven. Je kunt beter investeren in een wat duurdere brok, dan weet je tenminste zeker dat de koeien alles binnen krijgen. De leraar wees ons ook nog op de bruine randen rondom de ogen van de koeien, ook dat komt door voer fouten.
fendt-412
@KHD Deutz-Fahr

Het is misschien een voorbeeld van hoe het niet moet. Een rantsoenfout staat toch niet 1 op 1 met een mengwagen? Met het GOED gebruiken van een mengwagen is de kans op voerfouten juist kleiner. En 25kg luzerne gaat natuurlijk niet voldoende structuur voor 100koeien opleveren. Een voermengwagen is geen lapmiddel. Maar maakt het werk en het samenstellen van een rantsoen wel veel eenvoudiger.

Dat zou toevallig zijn, alle kleine hoeveelheden zitten alleen in het restvoer?
Moet niet een emmertje op het laatst in de mengwagen gooien, moet je in het begin doen met mais, dat mengt veel beter dan gras. Zijn ook bedrijven die een premengsel maken. Alle losse grondstoffen mengen tot een product, dat bijvoorbeeld wekelijks maken en dat in de voerwagen gooien. Werk je al een stuk nauwkeuriger.

Als die leraren werkelijk adviseren, hadden ze ook kunnen adviseren om later te maaien, of meer luzerne toe te voegen. Is dan toch ook slap managment?

Maar met een goed brok, eerst snijmais voordraaien en vervolgens gras voeren zou het beter moeten gaan? Dan staan ook daadwerkelijk alle ranglage dieren aan het voerhek, en vissen ze niet achter het net?

En vergeet niet, zon docent probeert altijd zijn verhaal duidelijk te maken. En dat lukt het beste door te ovedrijven. Daarom wordt je toch docent? Grootste verhalen vertellen aan lui die met de oren staan te flapperen? 😛
KHD Deutz-Fahr
@heersinkvoedertechniek

Heb verder niks op een voermengwagen tegen. Maar als mensen gaan praten over structuur bij mengen en mineralen bij mengen, dan draait mijn maag om. Structuur hoort in het gras te zitten, niet er bij geknoeid te worden op het allerlaatste moment. En mineralen bij mengen is weg gegooid geld, want de helft flikkert toch door het voer heen, en zal nooit de binnen kant van een koe zien.

Op mijn stage bedrijf word ook mineralen bij gemengd, en die flikkert de mineralen voor de gras kuil zodat de loonwerker snel kan werken, 20 procent blijft op de kuil plaat liggen, omdat de Storti mengwagen het niet goed op kan frezen 😉. Dan betaalt die 1000 euro voor een bigpack mineralen, waarvan een redelijk deel nooit de koe zal zien.

Om even terug te komen op het bedrijf in Oentjerk, je mag toch verwachten dat ze met al hun ervaring, en als voorbeeld bedrijf weten hoe ze moeten voeren, nou niet dus. Als het op zo'n voorbeeld bedrijf al slecht gaat, hoe erg moet dan wel niet zijn bij de normale boer, die veel minder kennis en kunde tot zijn beschikking heeft?!
flyinghollander
PTC+ is er haast niet meer helaas.
@Fendt-412
Ik maak ook zo graanmix.
Alle losse grondstoffen plus mineralen mix ik voor 8 dagen(zo kan ik wat spelen). Dit maakt het aantal laadfouten kleiner, naast dat ik feedwatch heb.
flyinghollander
@KHD Deutz-Fahr

Dat jou baas stronteigenwijs is, is zijn zorg. De helft flikkerd erdoor? Waar haal je die wijsheid nu vandaan?
Structuur kan je vernielen met mengwagen.

Oentjerk heeft/had goeie kennis in huis. Maar het is de bedrijfsleider daar die bepaalt het voeren. Daarnaast hebben ze lessen voederwinning en voeren, zodat het niet altijd even optimaal gaat.Studenten mogen voeren, dus ...gaat ook wel eens anders. Zelde met kuilen ivm lessen word dat wel eens later gedaan>gevolg kuil is wat minder.
KHD Deutz-Fahr
@flyinghollander

Quote:
Waar haal je die wijsheid nu vandaan?

's Ochtends word altijd voor dat de loonwerker komt voeren, het "oude" voer weg gehaald, ben wel eens regelmatig matig de trekker uit gestapt om te kijken wat er in de bak lag met bestemming mestvaalt, meestal ligt er meer mineralen in dan oud gras 😛.
flyinghollander
Hier dus geen last van. Tuurlijk kan er nog wat inzitten.
Daarnaast is de brok hier extreem duur en grondstoffen juist niet.
Nu wel onze eigen krachtvoerfabriek gebouwd.
KHD Deutz-Fahr
@flyinghollander

Quote:
Alle losse grondstoffen plus mineralen mix ik voor 8 dagen(zo kan ik wat spelen). Dit maakt het aantal laadfouten kleiner, naast dat ik feedwatch heb.

Zal niet ontkennen dat er ook boeren zijn die goed kunnen voeren met een mengwagen. Maar er zijn er zat in Nederland die maar een beetje lopen te rommelen met een mengwagen. Koop dan gewoon een goede brok, en zet die mengwagen bij het oud ijzer!
KHD Deutz-Fahr
@flyinghollander

Quote:
Studenten mogen voeren, dus ...gaat ook wel eens anders.

Het was geen student die het voer er voor had gedraaid. Dat werd mij ook gezegd, en daar komt nog bij dat het logeer gebouw naast de boerderij al dicht is, en er amper nog studenten rondliepen, omdat Oentjerk op sterven na dood is.
flyinghollander
Helaas is Oentjerk bijna weg.
Weet niet hoe het nu is, maar toen der tijd kwamen er studenten en die moesten ook voeren, samen met instructeur.
Weet wel dat de bedrijfsleider ander inzien had dat de voerinstructeur.
KHD Deutz-Fahr
@flyinghollander
Ja ik heb daar ook gevoerd, jaren terug. Misschien te veel kapiteins op één schip?!
flyinghollander
Weet niet, het is alleen verdomd jammer dat zo praktijkschool kapot is.Dan de Nederlandse landbouw een school met naam laat vallen of het bedrijfsleven niet mee wou werken.
KHD Deutz-Fahr
@fendt-412

Quote:
eerst snijmais voordraaien

Maïs is een mooi product, tenminste de korrel, snijmaïs is naar mijn mening reinste vergif. Stengel is troep en hoort op de mestvaalt thuis 😉. Daar zal ik ook heel wat negatieve reacties op krijgen, maar dat maakt me niet uit. Een koe is geen konijn!
KHD Deutz-Fahr
@flyinghollander

Er gaat een bult kennis verloren, we zijn één van de grootste landbouwnaties in de wereld, en dan bijna alle praktijk scholen dicht gooien, gekken werk vind ik het!
flyinghollander
@KHD Deutz-Fahr

Je hebt gelijk dat het om de korrel gaat. De plant is als stro met iets hogervoederwaarde.
Ground Ear Corn 😄
SJB533
@KHD Deutz-Fahr

Zal niet ontkennen dat er ook boeren zijn die goed kunnen voeren met een mengwagen.

Je zult er mee moeten leren omgaan! Als je dat een beetje wil, dan draai je binnen de kortste keren een prachtrantsoen voor!

Wat betreft de vergelijking koe-konijn, klopt: een koe verteert wel goed hoeft zn stront niet extra te filteren!

Vermoesen komt puur door verkeerd gebruik. Laat ze eens t zelfde doen met een verticaalmenger: die vermoest veel minder...
@KHD Deutz-Fahr

ik denk dat je nu een hele grote fout maakt.
ik weet niet welke mengwagen ze in oenkerk hebben, maar als het een horizontale is, hoe ik niet eens verder te praten.
is het een vertikale, dan is het nog steeds geen wondermiddel, een mengwagen kan NOOIT van een slecht rantsoen een goed rantsoen maken, als er geen structuur is zit kan je mengen wat je wilt, ook met luzerne (is alleen maar prik!!) het zal dan nooit en te nimmer een succes worden, maar ligt dat aan het mengen of aan het rantsoen??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

over die loonwerker bij jou stage;
met een frees (structuurkiller!) laat je veel liggen, klopt.
als hij dat de volgende dag nog niet oppakt, tja.....trioliet bellen??

en als je in het restvoer alleen mineralen weervind....tja....
als sommigen niet kunnen mengen, ligt dat aan het mengen of aan de persoon????

die problemen die je schets ken ik niet, en ik denk dat veel boeren die ook niet kennen.

maar hoe wil je stageboer de mineralen anders voeren? met de hand? of door een doseerwagen? dan vreten ze het schoon op?? wat is het alternatief??
KHD Deutz-Fahr
@heersinkvoedertechniek

Quote:
ik weet niet welke mengwagen ze in oenkerk hebben, maar als het een horizontale is, hoe ik niet eens verder te praten.

Het is een horizontale, het is zo'n RMH mengvoerwagen.
KHD Deutz-Fahr
@heersinkvoedertechniek

Quote:
is het een vertikale, dan is het nog steeds geen wondermiddel, een mengwagen kan NOOIT van een slecht rantsoen een goed rantsoen maken, als er geen structuur is zit kan je mengen wat je wilt, ook met luzerne (is alleen maar prik!!) het zal dan nooit en te nimmer een succes worden, maar ligt dat aan het mengen of aan het rantsoen??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Denk dat je wel gelijk hebt, zal wel liggen aan het rantsoen. Maar de kuil die ze voerden, zat wel een redelijke hoeveelheid prik in.
KHD Deutz-Fahr
@heersinkvoedertechniek

Quote:
als hij dat de volgende dag nog niet oppakt, tja.....trioliet bellen??

Ik vind zo'n trioliet ook mooier werken dan ééntje met frees 😉.
flyinghollander
@KHD Deutz-Fahr

Er is verschil tussen structuur en prik 😉 Leer dat maar eens 😄
Horizontaal vind ik zo bie zo niks.
En rantsoen in Oenkerk... de bedrijfsleider is pro-cooperatieve en weinig inonatief en dat mag, maar kondig niet alleen u eigen kerk 😄
Een horizontale op een proefbedrijf??????
en dan problemen met stuctuur....goh....
ik kan niet anders zeggen dan dat ik zoiets vreselijk stom vind. en dan nog roepen dat mengen niks is.... zoek eerst de schuld eens bij zo'n verouderd syteem, een horizontale wordt toch al jaren bijna niet meer verkocht????
elke weldenkende boer koopt zoiets al niet meer.
ONBEGRIJPELIJK.
dan hoef ik niks meer uit te leggen.
zo blijkt maar weer dat ook hooggeleerden nog wat kunnen (moeten) leren....
flyinghollander
Heersink Horizontaal kan wel, maar moet je wel de bedrijfsvoering erop aanpassen en dus niet extreem kort hakselen en niet te lang mengen,maar als je al met personeel gaat werken kan dat al een probleem op gaan brengen.
Valtrapowerr
Word ook nog wel wat overdreven met die dingen, sommige praten alsof je zonder voermengwagen geen boer kan zijn/blijven. dat is dus wel de grootste onzin.
Valtrapowerr
Die 1e zin snap ik niet helemaal (sorry)

nee en niet nodig ook, wat mais en gras en evt. nog pulp in een doseerkar, nou dan kun je ook mooi voeren en goed melken hoor.
geld verdienen voor de komma, niet erachter!
flyinghollander
Die reactie van men kan niet zonder voermengwagen heb ik niet gelezen. Voor de rest eens met jou antwoord.
CaseCS130
@heersinkvoedertechniek
Een alternatief voor het voeren van mineralen is deze direct in de brok te laten persen. Wij voeren in de melkstal met een druppelsysteem zodat elke koe daar een kleine standaard hoeveelheid brok krijgt. In deze brok zitten de mineralen zodat elke koe die in de juiste hoeveelheid krijgt.
Romke
We mengen op het werk met een 22 kuub siloking mengwagen met verticale vijzels, en dat bevalt erg goed.
enigste minpuntje is het transportbandje
KHD Deutz-Fahr
@Valtrapowerr

Quote:
nee en niet nodig ook, wat mais en gras en evt. nog pulp in een doseerkar,

Eindelijk een medestander! Een voerdoseerwagen kan het rantsoen net zo goed mengen. Als je de wagen maar goed laadt, en niet al te veel producten voert, ben je al een heel eind op weg. Heb je ook geen diesel slurpende voermengwagen nodig, en ben je ook niet de halve ochtend bezig met voeren. Er zijn boeren die zweren bij een mengwagen, en er zijn boeren die zweren bij een doseerwagen.
SJB533
@KHD Deutz-Fahr

Bij enkel gras en ma?s ja. Gooi je er meer producten, bostel of patat, door, dan is een mengwagen beter.
Valtrapowerr
@KHD Deutz-Fahr

Quote:
Eindelijk een medestander! Een voerdoseerwagen kan het rantsoen net zo goed mengen. Als je de wagen maar goed laadt, en niet al te veel producten voert, ben je al een heel eind op weg. Heb je ook geen diesel slurpende voermengwagen nodig, en ben je ook niet de halve ochtend bezig met voeren. Er zijn boeren die zweren bij een mengwagen, en er zijn boeren die zweren bij een doseerwagen.

eindelijk een medestander! dat kan ik nu ook zeggen!
als je veel bijproducten voert (lang lang niet altijd nodig, want volgens mij word er wel eens een schepje van dit in gegooit, dat moet dan weer gecompenseerd worden met dat schepje, dat dan weer met nog een ander ding)
dat een voermengwagen niets is, zal je mij nooit horen zeggen, het werkt goed. maar ik denk dat als je de grasoogst in eigen beheer (of niet) en dus heel netjes doet, kun je veel meer uit het gras halen en heb je niet (zoveel) van die bijproducten nodig en dus geen mengwagen.

dan nog dat dieselslurpen ja, dat klopt wel, zit nog wel een verschil in of ik de mengwagen(trekker) 10 minuten met een hoop toeren en belasting laat draaien of 5 minuten een doseerwagen met heel weinig toeren. (en een kleinere trekker)

ik heb er natuurlijk lang niet zoveel verstand van als jullie, dus probeer me te verbeteren!
fendt-412
@CaseCS130

ook leuk als niet alle koeien brok vreten.
Zijn een paar koeien die bij ons in de melkstal niet vast willen staan. Vreten geen brok, en de volgende koe heeft mazzel 😛 Sommigen vertikken het ook om in de krachtoverstations krachtvoer te halen. Maarja, er zijn grotere problemen op de wereld...

Diesel slurpen valt ook nog wel weer mee, trekker moet ongeveer 15minuten intotaal werken. Zal een keer uitkomen op 5liter per dag. Is ook maar 0,1cent/100kg melk. Zijn wel grotere posten waarop je kunt besparen denk ik.

Moet de juiste producten voeren, weet alleen wel dat de tarwegistsilo binnen anderhalf jaar terug is verdient, weet je wel dat het de overige 2jaar wel leuk voeren is. En dan zijn we nog een jaar te laat in gestapt. Is qua fosfaataanvoer niet ideaal, alleen kunnen gelukkig goedkoop afvoeren. Horizontaalmenger is sowiezo gigantisch gedateerd, zou geen eentje meer in de buurt weten te lopen, terwijl er voorheen nog wel eens ergens eentje liep.
Moet wel bij je bedrijfsvoering passen, maar vind het ideaal, 3/4 van het jaar 1e 2e snede voeren met mais, GPS en TGC. Zit jaarrond nog geen 2kg melk verschil in op dagproductie. 2e snede past over het algemeen er goed met de eerste snede. Kunt beide wel appart voeren, alleen ben je vaak meer aan het compenseren met ander voer. Grote rantsoenwisselingen zijn ook dodelijk voor koeien, moet je voor de grap eens dagelijks vers gras op stal gaan voeren. Dan weer nat gras, dan droog, lang en kort. Voert vanalles maar nooit hetzelfde. Klauwbekappers kunnen aan de klauwen zien of je vers gras voert, ze pikken de bedrijven er zo uit. Hebben dat wel afgeleerd, je hebt 2dagen in de week het juiste gras, en verder is het niets. Weiden compenseert dan nog door de zachtere bodem, alleen dan is het land ook altijd te droog of te nat. Dat zie je wel terug in de melkleveranties aan de melkfabrieken..
flyinghollander
@CaseCS130

Huh of je voert elke koe brok in de melkstal?

In een voerbak meer producten doen is het geen mengen,hoogstens wat door elkaar geslagen en dat krijgt elke koe wel weer uit elkaar 😄
DESLAGERURRE
@flyinghollander

die van ons hebben zelfs al door hoe ze de ccm er tussen uit moeten likken 😉
weurding
Hebben hier een weelinkhek, eenmaal in de 6 dagen vol zetten, 2 bakjes (kruiwagentjes)restvoer wat naar de pinken gaat, krachtvoer van gemengde grondstoffen via de voerstations,palmpit ,geplette tarwe,raap,soja, maismeel pulpbrok etc en that's it, 200 liter diesel in de 5 wintermaanden, niet allemaal optimaal misschien maar weinig kosten en door de grondstoffen gemengd wel goede gehalten en ureum makkelijk te sturen,
ford8630power
@DESLAGERURRE

Dan komt de TGC mooi van pas. Dan plakt het mooi aan elkaar vast 😉
fendt-412
@ford8630power

en conservering en smakelijkheid gaat er een stuk op vooruit. Tappen nu elke dag de vulpijp van de silo af en gooien dat voor het voerhek bij de droge koeien, omdat het dichtbij is. Hoef de deur maar open te doen en ze staan allemaal aan het voerhek, zijn daar wel zo gek op 😛

Vorig jaar mais van 41%DS, normaal hoef je niet zo gek te doen om dat warm te krijgen aan het voerhek, gaat eerder fout dan goed. Bleef nu lekker fris aan het voerhek. hadden niet graag gezien dat het niet meer gevoerd mocht worden, gelukkig konden ze niks vinden bij FC in de melk.
KHD Deutz-Fahr
@fendt-412

Quote:
Sommigen vertikken het ook om in de krachtoverstations krachtvoer te halen. Maarja, er zijn grotere problemen op de wereld...

Weet niet wat jullie voeren in die krachtvoerboxen, maar als ik dat zo lees, zal het wel geen hele speciale brok zijn 😃. Maar bij ons zijn er niet uit te slaan! Dat een koe niet komt vreten, is er meestal iets ernstigs aan de hand.

We hebben wel eens een verkeerde partij brok gehad, toen, wilde ze in de zomer na het melken in de ochtend als een dolle gek naar buiten, en renden ze het land in. Toen de vracht voer was weggehaald en de juiste brok was geleverd werden ze weer rustig.
KHD Deutz-Fahr
@SJB533

Wij voeren geen maïs of bostel, alleen maar gras. De rest krijgen ze via 3 verschillende brokken.
DESLAGERURRE
@KHD Deutz-Fahr

ja koeien die niet in de krachtvoer automaat komen zijn ziek 😉 hahaha dat hek nog nooit gehoord .. bij ons zijn ze er zo dol op dat ze um helemaal afbreken .. wij voeren alleen soja in de automaat en alle biks in de melkstal ..
KHD Deutz-Fahr
@DESLAGERURRE

Soja hebben we niet nodig, we melken koeien met een flinke scheut MRIJ er in 😃. De hoogste melkproductie zullen we nooit halen, maar de gehaltes zijn altijd in orde.
fendt-412
@DESLAGERURRE

zijn enkele koeien die niet in de krachtvoerstations willen komen. Kan zijn dat ze bang zijn dat ze eruit getrapt worden. Als er nog een keer wat komt, lijkt me zon hekje achterop nog niet zo gek. Is nog wel eens een vaarsje die en por krijgt. Hebben ze er wel eens in gejaagd, maar was ook niet een succes. Zitten een paar bij die altijd op de lijst staan.

In de melkstal staan de koeien bij ons vast, sommigen willen niet vast staan. Vreten met de kop er langs wat brok op, of vreten helemaal geen brok. Snap het ook niet, 9vd10 zijn er gek op.
DESLAGERURRE
@KHD Deutz-Fahr

jullie voeren ook geen mais 😉
DESLAGERURRE
@fendt-412

vast staan in de melkstal ??? hebben jullie z'n stuk zweedsvoerhek in de melk stal ?
fendt-412
@DESLAGERURRE

draaimelkstal 😉 Anders wordt het wel heel leuk, kunnen de koeien er een voor een zo uit lopen, hebben geen hekjes tussen de standen zitten. Wil nog wel eens gebeuren dat er een koe uitloopt voordat hij af is, wanneer we niet doorhebben dat hij los staat. Meestal wachten we dan even en stoppen we bij de koe die wel vast staat.

In die bakken staan ze vast met de kop, en krijgen ze ook brok in. Zijn onderhand wel doorgesleten na 12jaar intensief lebberen en kwijlen van de koeien 😛

boeren.nu/picture/1678/
fendtjuh
Carrousel, kunnen nergens heen in principe 😉
DESLAGERURRE
@fendt-412

een manus dat toevallig ? 😉 :lol:
je ziet nog heel veel zij aan zij melkstallen met een zweedsvoorhek met voorgoot er voor .. vond men handig .. lijkt mij niks 😉
fendt-412
@DESLAGERURRE

jazeker, manus kwaliteitje 😄
Een van de weinigen met melkglazen. Vrij simpele melkstal, niets geen toeters en bellen erop, was 12jaar geleden toch nog niks. Bevalt verder erg goed.
ford8630power
@fendt-412

Wij hebben nu al een heel aantal jaar die hekken achterop de voerbox. Alle koeien kunnen altijd in alle rust eten, scheelt enorm veel.
DESLAGERURRE
Haha manus ! super spul ! heb thuis vorig zomer ook een 2e hands manus ingebouwt bij ons 2x6... heb mijn vader overtuigt ... 't melkt nu als een gigo !
hier in de buurt heeft een boer zelf z'n draaistal gebouwt .. hij heeft 1 stand gekocht en de rest zelf in elkaar gelast en gebogen en verzonken ... niet van echt te onderschijden ! heeft totaal 1 dag een monteur er bij gehad om de electronica aan te sluiten ..
DESLAGERURRE
@ford8630power

ja bevalt dat goed ? heb er ook over zitten de denken .. hebben er ook een paar dominante koeien tussen lopen ..
fendt-412
@DESLAGERURRE

Hier is ook al een keer een boer geweest met een centimeter om alles op te meten. Kwam hier niet zo gek ver vandaan, zal wel niet dezelfde boer zijn geweest. Wou ook zelf een draaimelkstal bouwen, maar was ook meer aan het bouwen dan aan het melken geloof ik 😛

Als een monteur een stand voordoet, of een keertje twee kun je de rest grotendeels wel weer afkijken. Zijn natuurlijk nog wat ingewikkeldere dingen met wanneer de hekjes open moeten en wanneer de melkglazen leeg moeten. Zou het zelf niet zien zitten, maar voor sommigen is het een hele uitdaging 😛
DESLAGERURRE
@fendt-412

neem van mij aan .. die boer waar ik het over heb melkt goed 😃 .. zijn vader is de monteur en hij is de koe-boer 😃 super mooi bedrijf en mooi materiaal
ford8630power
@DESLAGERURRE

Bevalt zeker goed ja, alleen een nadeel is dat er altijd een compressor staat te brullen maar die kun je wel ergens wegstoppen.
SJB533
@DESLAGERURRE

Hee, ken ook n bedrief, woar t aansum is 😃
DESLAGERURRE
@ford8630power

hebben jullie geen ontijzerings instalatie ?
DESLAGERURRE
@SJB533

dat heb ie toch niet helemaal goed :lol:
Valtrapowerr en khd deutz;
even over het aantal producten om te voeren;
je praat over alleen gras en mais, en dat je misschien pulp heel goed kunt voeren met een doseerwagen...
is dat dan niet vreselijk duur???
waarom geen krapbakje? geen voorlader of shovel en geen (te) dure doseerwagen??

de bedrijven die ik ken voeren bijna allemaal al 3 of meer producten, intensieve bedrijven en dat zijn er verschrikkelijk veel, meoeten allemaal voer aankopen. als je dan altijd gras en mais aankoopt, dan kun je misschien goedkoop voeren, maar ik denk dat je dan beter andere producten kunt kopen, vraag maar aan een intensieve boer.
dat je blijft hangen in alleen gras/mais, dat is oké, maar kijk wel eens verder rond, de bedrijven die alleen gras/mais voeren worden in rap tempo minder.

en wat is het beste als je meerdere producten voert? juist, mengen.
zeker als je onsmakelijke producten voert, (vaak structuur) of juist erg smakelijke producten die 1 koe niet teveel mag opnemen, dan MOET je er voor zorgen dat het 100% gemengd is, anders creeër je problemen.

als jullie dat lukt met een doseerwagen; be my guest.
maar voor die gevallen is er in mijn ogen maar 1 voer methode en dat is mengen.
ford8630power
@DESLAGERURRE

Nee, gaat nog altijd goed. Maar moet er wel een keer van komen.
En wat betreft het type mengwagen;
daar moet je mijn eerste reactie maar over lezen.
@KHD Deutz-Fahr

zie hierboven
@Valtrapowerr

idem, zie boven
DESLAGERURRE
@ford8630power

wij ook niet hoor 😉 .... wat kost z'n hek ongeveer ? doe maar pb
MaartenMandemaker
Vind gemengd voeren op zich hartstikke mooi, als je het goed doet krijg je een mooi homogeen rantsoen voor de koeien. Vind het alleen wel een duur systeem, zo´n wagen kost veel in aanschaf, en het onderhoud is ook niet gering. En dan moet er een grote trekker voor, gaan nogal wat liters gasolie door. Moet wel allemaal weer verdiend worden.
Valtrapowerr
Jah, heersink.

ik snap je helemaal, maar intensief zijn we hier zelf al dus dat snap ik wel.
gelukkig wel ruwvoer van eigen land, denk dat als je de grasoogst goed organiseerd daar al voldoende smakkelijkheid, voederwaarde en structuur in zit.

inderdaad intensieve bedrijven worden er steeds meer, maar die kopen meestal mais voor zover ik weet.
in de geitensector koop je dan brok, maar dat is met koeien niet zon succes.
toch zijn er veel bedrijven die wel mais en gras voeren, en die dan toch mengen, kan maar dan moet je of structuur aankopen of daar zelf voor zorgen met de grasoogst maar dan lever je al snel weer voederwaarde in waardoor je bijproducten erbij zal moeten gebruiken. niet nodig met een doseer wagen.
en je zegt, de bedrijven die jij kent voeren meer dan 3 producten, niet gek ook want ander meng je het voer niet laat staan het laten mengen.

ik ben nog wat jong vergeleken met jullie dus m'n uitleg is nog niet van jullie kwaliteit zegmaar 😄

reactie van Mmandemaker 😉 😄
😄
ik heb ook niet altijd gelijk, maar ik probeer wel uit te leggen hoe het vaak zit.
dat er boeren zijn die alleen gras en mais mengen, tja, dat kan. ik ken ze niet.
gras met kwaliteit inkuilen (veel eiwit dus niet te laat maaien) en dan structuur toevoegen is goedkoper dan later maaien en dus structuur in het gras te hebben en eiwit aan moeten kopen. eiwit is relatief duur. erg duur.
maar je moet dan wel mengen in mijn ogen. dat is een keuze.

intensieve bedrijven die ALLEEN maar mais aankopen ken ik niet, veel bedrijven kijken ook naar andere producten. Ik heb nu 2 bedrijven waar ik geen mais voer. was afgelopen jaar te duur.
maar ik weet ook wel dat de meeste bedrijven nog steeds als hoofd-voer mais en gras hebben.
ford8630power
@DESLAGERURRE

Ik zoek nog wel een keer op wat die dingen gekost hebben 😉
flyinghollander
Er waren jaren dat prijs voor mais aankoop ook zo goed lagen dat er geen intresse in kon zijn om het zelf te verbouwen 😉
Kuil is mooi, maar beperkt een koe gedeeltelijk in de opname.
Er moet een balans in de ADF en NDF zijn en als je die niet goed hebt gaat het tenkoste van DS opname.

Heersink, nu de bedrijven van jou voeren, doen zij of jij ook nu regelmatig even DS bepalen?
@flyinghollander

wat bedoel je daarmee?
flyinghollander
Nu ze wat meer tijd hebben, kijken ze nu ook naar opname per koe. DS per koe, kan nog al verschillen.
En kuilen ook en dit kan sterke invloed hebben op je resultaat.
Bij 2 boeren heeft de voorlichter het bij gehouden, opname +8%, liters weinig stijging, vet en eiwit wel. maar vooral betere conditie.
De meeste klanten mengden vroeger niet, 1 van deze 2 wel.
algehele voordeel zien de meesten in conditie verbetering, veel meer rust in stal, egale mest, 'evenwichte' klauwen en beweeglijkere koeien, laten tochtigheid beter zien.

ik heb nog wel eens overleg met de voorlichting, ik probeer al jaren duidelijk te maken dat men beter moet kijken naar wat er daadwerkelijk voor het voerhek ligt, ipv de monsters van de kuilen. daar zit nogal eens wat verschil tussen. door broei, schimmel enz enz.
alleen dan kan je goed bijsturen.
bedoel je dat?
maar vergeet niet dat er nog veel boeren laten voeren omdat het makkelijk is, ze houden niet alles bij.
Valtrapowerr
Sow! nou maak je het toch wel moeilijk voor me heersink 😄

toch denk ik dat boeren veel meer uit hun gras kunnen halen en dat je daar ook heel veel uit kan halen, droog binnenhalen is ook positief voor de opname.
nieuw gras, italiaans raaigras bijvoorbeeld, dat lijkt me wel wat, enige keerzijde (weet niet of dit ook geld voor koeien) wij hebben (nu veelal uit gras, ook verkeerde soorten ertussen) nooit een zieke geit omdat het gras te snel of te pittig is.
toch gaan we meer nieuw inzaaien om er meer vanaf/uit te halen.
misschien ook eens wat proberen met italiaans raaigras, volgens een collega-geitenboer het enige goede gras voor een geit 😃

heb jij ook klanten die dit gras voeren?
flyinghollander
Heersink ja gedeeltelijk.
Er is veel meer te halen uit voeren.
Ik test wekelijks de droge stof van de kuilen en door de week ook van de groepen, heb er ds tester gekocht, simpel en snel.
Grassen zijn leuk, maar pak eens kuil, draai het en probeer het te breken, kost je hoop energie, wat denk je dat er in een koe moet gebeuren 😉.
@Valtrapowerr

vaak maar een klein beetje er tussen door.
zulke dingen moet je overleggen met je voerleverancier, die kan je helpen met zulke dingen.
ik ben het met je eens dat er nog veel is te halen met graswinnig, maar die dingen die jij opnoemt zijn basis-dingen, die MOETEN in orde zijn, anders ben je in mijn ogen aan het prutsen.
Valtrapowerr
@heersinkvoedertechniek

jup, dat doen we ook!
voerleverancier zit hier regelmatig aan tafel, dat zit wel goed.
wat kan er volgens jou nog meer beter met graswinning denk ik?
Lees het laatste artikel maar eens op www.heersinkvoedertechniek.nl uit het blad de loonwerker. daar staan wat verbeterpunten in, maar denk ook graslandvernieuwing, juiste moment inkuilen, niet te droog (verlies van vem en lastig vastrijden)en niet te nat. aangezien ik elk jaar weer zeer extreme kuilen zie, van 16%ds tot 70%ds, dan is daar nog wel wat te behalen....
@flyinghollander

waarom elke week? ik neem aan dat je ook langere itijd dezelfde kuil voert??
flyinghollander
1800 koeien, dus ik ga nogal snel door een bult 😄
En daarnaast kost het geen moeite:
100 gram af wegen op de blazer half uur later weet je antwoord.
Als je ds dropt met 5% kan je lachen in je melk 😄
Mee eens, maar ik voer normaal vrij lang van 1 partij, tenzij ze elke keer 3 ha inkuilen, maar dat komt niet vaak voor.
worden bij jullie de kuilen niet bemonsterd?
flyinghollander
Bemonsterd wel, maar de labs zijn.... uhh slecht.
BLLG is hier nu ook begonnen maar ik stuur het naar Amerika,iedergeval we doen een poging.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
155
DEELNEMERS
47
WEERGAVES
34