Snijmais spuiten met Round-up

We gaan in california de snijmais spuiten met round-up die we in febr. gezaaid hebben .Anderhalve liter Round-up per ha houd the mais prachtig schoon, door het jaar heen gewoon een uitkomst dat middel.

Deel dit topic

Reacties

fendt-412
Gefeliciteerd, over 15jaar praten we er verder over.
JD3010
Dan is het zeker een Round-up resistentras.Spuit je het dan 1 keer of vaker.
HOOIJMAN
Ja dus ,werk hier ook prima de mais heeft het hele jaar geen last meer van onkruid zelfs het hakselen hoeft niet meer !
dx11
@HOOIJMAN idd, zeer effectief.
newholland6640
@HOOIJMAN

Lol, hij doet t ws als de mais nog niet is opgekomen 😉
Cassie
Ff spuiten is natuurlijk veel goedkoper als al dat gehaksel 😛
Boemrang
Je zou ook de schoffel kunnen nemen, en dan maar schoffelen.
RuudBus
Dat komt omdat die maïs genetisch gemanipuleerd is. daarom kunnen ze daar de maïs zo spuiten. ideaal, dat zou hier ook moeten. gewassen zijn veel egaler. in de hoeken en op drogere of nattere stukken van het perceel zie je dat het lang niet zo "golft" dan bij reguliere maïs wat de opbrengst zeer te goede komt
Kareltje
GMO ligt niet zo simpel dan hier voorgesteld wordt en heeft zeker hele grote gevaren in zich. Maar ik heb geen zin in die discussie, want om 12 uur vannacht ben je er nog niet uit!
Snaky Bill
@ Ruudbus en @ Kareltje Ik moet zeggen dat jullie een zeer goede en vooruitstrevende reactie hebben met zicht op de toekomst .Round-Up resistente snijmais is er en het komt er aan en je houd het niet tegen . wij zijn er erg happy mee en drukt de kostprijs van ons veevoer.En voor een 60ha stukje snijmais is dat toch heel wat in spuitkosten en spuit middel kosten
JD3010
@Snaky Bill Is 1 keer genoeg spuiten voldoende?
Snaky Bill
Ja @ JD3010 meestal wel met anderhalve l. Round -Up. van $3,== a liter kom je er wel mee weg en prachtig schoon het hele jaar door. en scheelt geweldig in de productie kosten van onze voerkosten.hoop je vraag er me te beantwoord te hebben.
HOOIJMAN
Ze komen er daar al op terug hoor.. dat er teveel resistent wordt tegen roundup..
Sjoske
Round-up is toch vooral een contactmiddel met weinig bodemwerking, hoe kan het dan het hele jaar schoon blijven?
En 1,5 ltr. vind ik weinig, in de bollen spuiten wij 3-5 ltr. (voor opkomst) in combinatie met meerdere bodemherbiciden ( o.a. Stomp en Dual Gold) en dan nog blijft het (helaas) bepaald niet het hele jaar schoon!
JD3010
@Sjoske Misschien hebben ze daar een andere concentratie. 1,5 lt.vind ik ook wel krap. Mais groeit wel hard, dus sluit het gewas. Bollen blijft veel meer open.
MJ1980
Jaja Round up spuiten is leuk maar moet wel oppassen dat onkruid geen resistentie opbouwd. Er is al sprake van onkruid dat op ten duur minder gevoelig blijkt voor Round up
dannyd
Met 1,5 liter roundup hou je echt niet het hele jaar de mais schoon.
Roundup is ook een contact middel en geen bodemherbicide.
Daarintegen gaan lang niet alle onkruiden kapot van Round up.
Dan moet je al met Finale gaan werken.
Snaky Bill
Als de snijmais ongeveer one foot hoog staat is anderhalve l. round-up voldoende om het onkruid vrij te houden . wel round -up van de hoge concentratie. daarna trekt the corn vrij snel dicht,
zodat de onkruiden geen kans meer hebben.
Sjoske
Wat voor serienaam heeft die Round-up dan (bijv. Max of Adsorp) en hoeveel glyfosaat zit er in?
Johndeere11
Hier doen ze het ook met ongeveer 1.5 liter per hectare
eppo
Klinkt allemaal erg leuk, maar het zaad is dan wel onder licentie van mosanto. Mosanto heeft het alleen recht op de vermeerdering. zoals met graan gewassen mag je niet weer je eigen zaad gebruiken voor de nieuwe oogst, doe je dat wel dan weet mosanto je tevinden en dan kun je je advocaat bellen. als gmo goed is dan moeten er wel meerdere spelers op de markt komen
jammermaarhelaas
Precies zoals @eppo zegt.

Als boer met beperkte financiele middelen ben je voor de zeer goed ingevoerde advocaten in combinatie met zeer grote financiele middelen van de zaad en onkruidbestrijdingsmiddelen leverancier geen partij.
redeagle14
@Snaky Bill

Jullie spuiten zeker met een rijen spuit zoals ik heb gezien in Wisconsin. Anders spuit je de maïs toch harstikke kapot?
radium45
@redeagle14

even terug lezen, het gaat hier om RU resistente mais.
SJB533
@radium45
Maw dit topic is in Nl niet van belang, omdat we toch niet mogen telen?
Wimsumar
Quote @Beste Eppo:
klinkt allemaal erg leuk
:
Het is ook echt erg leuk!
Denk je eens in, met Roundup Ready (Roundup-resistente) mais een vrijwel 100% succesvolle onkruidbestrijding door het middel Roundup.
Wordt je afhankelijk van Monsanto (Roundup-fabrikant) licenties?
Welnee, je kunt altijd nog kiezen voor "gewone" maisrassen en "gewone" bestrijdingsmiddelen. Reken het voordeligste maar uit! 😄
jammermaarhelaas
Door de patentering van de genetisch gemodificeerde gewassen wordt telen met eigen zaaigoed wat ongevraagd en ongewenst besmet kan raken met dit gepatenteerde gewas met de tijd steeds moeilijker tot onmogelijk.

Op deze manier krijgt de handel weer een beetje meer macht in handen en wordt de boer op termijn verder uitgekleed.

Ik ben niet tegen vooruitgang, maar dit noem ik machtsmisbruik. Of zie ik het verkeerd?

Dat dit off-topic is weet ik 😄
Kareltje
@Wimsumar Je zou de film Food inc. eens moeten kijken, dan begrijp je wel waarom GMO en daarmee samenhangend de patenten absoluut niet gewenst zijn. Helaas is het niet zo simpel om te kiezen voor gewone maisrassen en gewone bestrijdingsmiddelen. Monsanto heeft de macht en dwingt je om daarmee te gaan, onder andere door jou afzetkanalen te ontmoetigen e.d. om jou product af te nemen. 90% van de GMO in de VS is in handen van Monsanto. En ik moet jou, als ondernemer, niet vertellen dat zulke macht alleen maar de verkeerde kant op gaat, toch?
Monsanto is het meeste belachelijke bedrijf wat er bestaat.
Op het moment dat je besmetting krijgt met GMO zaaigoed van Monsanto in jou perceel, dan kan Monsanto je voor de rechter dagen en vele jaren procederen. Uiteindelijk trek je aan het korste eind, ben je veel geld kwijt en wil je nog Corn telen, moet je naar Monsanto. Moeten we dat willen? Een multinational die alles in hun macht heeft? Monopolie posities creeert en daarmee structureel boeren kan uitkleden?
@snaky bill Ik weet heel goed hoe het werkt aan de andere kant van de plas en ik weet ook dat heel veel daar positief zijn over GMO, maar de vraag is of je dat moet willen.

Een klein voorbeeldje van de idioterie van Monsanto: nl.wikipedia.org/wiki/Monsanto_vs_Schmeiser/
Monsanto is ontzettend machtig. Op het moment dat je het er niet mee eens bent en je zegt er publiekelijk wat van, heb je een rechtzaak aan je broek. En er zijn ook geruchten dat Monsanto banden heeft met het Witte Huis en met de FDA. Al weet ik niet of dat waar is.

Uiteindelijk kom je op zulke verhalen uit: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
Snaky Bill
Het is een zeer goede discussie ,was niet mijn bedoeling alleen het gemak van een keer spuiten met round-up kostprijs $ 3,= dollar a ha. maar "Welkom to the GMO worold" het is in katoon in koolzaad in sojabonen je insuline voor zuiker ziekte de oestergine in de "pil" ,tomaten ketsup allemaal GMO`s,
Snaky Bill
Het is een zeer goede discussie ,was niet mijn bedoeling alleen het gemak van een keer spuiten met round-up kostprijs $ 3,= dollar a ha. maar "Welkom to the GMO worold" het is in katoon in koolzaad in sojabonen je insuline voor zuiker ziekte de oestergine in de "pil" ,tomaten ketsup allemaal GMO`s,
Kareltje
Weet ik, maar daarom is het nog geen reden om GMO volledig toe te laten in Europa. Die dingen die je noemt zijn geïmporteerde producten en dat is nog van een ander kaliber dan zelf producten verbouwen van GMO.
SJB533
Ik kan me vergissen, maar als er GGO's verwerkt zijn in een product, dient dit toch op t etiket te staan?
Kareltje
@SJB533
Als een product meer dan 0,9% GM voedsel bevat, moet het er op worden vermeld.
rijksoverheid.nl/onderwerpen/biotechnologie/…
Snaky Bill
@ Karelje je hebt gelijk,. maar als een structuur van een GMO product niet veranderd kun je de GMO bewijzen , Maar als je bv. uit sojabonen olie haald kun je geen GMO in de olie terugvinden, Dan is de DNA reeks verstoord. waar de GMO is onder gebracht.
Wimsumar
@Beste Kareltje: Zou ik hier in Nederland de beschikking hebben over Roundup-resistente maisrassen, dan was de keus snel gemaakt.
Vergeet niet dat de conventionele bestrijdingsmiddelen ons ook afhankelijk heeft gemaakt, minder effectief (en gebruiksgemakkelijk) zijn en vooral niet ( voor zover ik inschat) minder belastend voor het milieu.
Kareltje
@Wimsumar
Ik kan je het nog sterker vertellen, Wim. GM gewassen is nog slechter voor het milieu dan in de hedendaagse landbouw gebruikte middelen. Want overal waar dat middel is toegediend groeit niks meer, enkel het gewas. De totale biodiversiteit is helemaal weg. En ook dat is iets wat je niet moet willen. En dan moet je maar eens denken aan die miljoenen hectares in Brazilie die een totale vernietiging kennen van de biodiversiteit door die Round up ready soyashit.
En het is allemaal een ver van je bed show, maar aan zulke praktijken wil ik mijzelf niet schuldig maken. Want ondernemen doe je niet tegen de natuur, maar met de natuur. Klinkt als een oude lul, maar als je dat niet doet, ben ik van overtuigd dat het anders tegen je gaat werken, op wat voor manier dan ook.

Die concentionele middelen werken op een hele andere manier. Er zijn meer aanbieders van middelen, daarnaast liggen er geen patenten bij zaadbedrijven die ook van jou eisen om bestrijdingsmiddelen te betrekken van hun. Monsanto eist dat je hun zaad koopt en ook dat hun round-up koopt. Er zijn wel meer aanbieders van Glyfosfaat, maar dat zou licentiebreuk betekenen en dan kom je weer uit bij waar ik begon. Namelijk, de rechtzaken van het idiote bedrijf dat monsanto heet.

Tot slot: ik zie niet in waarom je Mais zou willen telen die Round-up ready is. Er is geen gewas zo gemakkelijk te telen als Mais, ook wat betreft bestrijdingsmiddelen. Als je nu had gezegd dat je het wilde in uien, kan ik nog iets van begrijpen....... maar mais?
Wimsumar
Quote @Beste Kareltje:
Want overal waar dat middel is toegediend groeit niks meer

Leg dat eens uit, want ik krijg het gevoel dat ik iets fout doe. Al jarenlang bespuit ik onbeteelde delen van het erf (om de kuilbulten e.d.) 1 of tweemaal per jaar met Roundup. [b]Er blijft (helaas) ieder keer weer nieuwe begroeing te komen 😞
Ik heb ook wel eens imitatie-Roundup gebruikt maar de "echte" werkt beter, en, om de prijs hoef je de keus voor Monsanto's Roundup niet te laten. "Monsanto" zal sterk zijn, maar ik zie niet dat ze misbruik maken van hun positie. Bovendien, ook in Noord-Amerika zal een mededingingsautoriteit toezicht houden op de concurrentiepositie van Monsanto & collega's.
Snaky Bill
@ Wimsumar round-up is een blad absorbrende onkruid bestrijdings middel wat door het blad word opgenomen. dus
hergroei op latere tyd bestrijd het niet
Snaky Bill
@ KARELTJE kun jij je snijmais in nederland schoon houden met 1,5 l round-up ban 3,= euro per ha.gaat om de kostprijs van je snijmais per ha Karel.
Wimsumar
Quote @Beste Snaky Bill:
round-up is een blad absorberende onkruid bestrijdings middel

Terechte opmerking van je maar ik spuit het dus ook op het onkruid wat groeit op "onbeteelde" grond (grond waar geen cultuurgewas groeit).
Kareltje
@Snaky Bill Nee, en ja ik weet dat Round-up een systemisch middel is.
Kareltje
Quote @Wimsumar:
Leg dat eens uit, want ik krijg het gevoel dat ik iets fout doe. Al jarenlang bespuit ik onbeteelde delen van het erf (om de kuilbulten e.d.) 1 of tweemaal per jaar met Roundup. [b]Er blijft (helaas) ieder keer weer nieuwe begroeing te komen
Ik heb ook wel eens imitatie-Roundup gebruikt maar de "echte" werkt beter, en, om de prijs hoef je de keus voor Monsanto's Roundup niet te laten. "Monsanto" zal sterk zijn, maar ik zie niet dat ze misbruik maken van hun positie. Bovendien, ook in Noord-Amerika zal een mededingingsautoriteit toezicht houden op de concurrentiepositie van Monsanto & collega's.

Dat jij niet ziet dat ze misbruik maken van hun positie betekent niet dat het er ook niet is. Er gebeuren meer dingen die je niet ziet, dan die je wel ziet. in de VS heeft Monsanto ontzettend veel misbruikt gemaakt van haar macht, helaas. Met onder andere dure rechtzaken tegen kleine boeren/loondorsers. Monsanto maakt wel degelijk misbruik van hun macht.
De vraag isf de mededingingsautoriteit hier wat mee te maken heeft. Volgens mij niet, het is volgens de wet. Daarnaast is intimidatie van tegenstanders moeilijk te bewezen. Zeker als er geruchte gaan dan Monsanto collegiaal is met diverse senatoren en de FDA.

in europa ligt dat wat anders. We hebben hier een wat ander systeem wat betreft licenties. Maar nog bestaat het gevaar er.

Ik heb iets te veel overdreven. Het klopt dat er dan nog wat blijft groeien, maar alleen de sterkste onkruiden overleven. Onder andere melden. Ofwel biodiversiteit is verstoord. En ik weet dat gebeurt ook in de gangbare landbouw... maar over GMO is er te veel onduidelijkheid om daar zeker van te zijn.

De vraag is of GMo wel goedkoper is. Voor het telen van GMO gewassen moet je licentiegeld afdragen. Dan moet je verplicht het zaad kopen van die fabrikant, moet je verplicht het middel(round up) kopen van hun en moet je het zaad afdragen aan diegene die alleen door Monsanto zijn toegestaan. Dan betaal ik liever wat extra's en bepaal ik zelf wat ik met mijn producten doe, dan alles in de handen van hun supermacht leggen als Monsanto. Ik dacht dat boeren zo gebrand waren op hun vrijheid........
Lees voor het gemak even deze ontwikkeling: nl.wikipedia.org/wiki/Terminatorzaad/
Wimsumar
Beste Kareltje: Wikipedia is net zo open als dit forum.
Wil je je mening er in kwijt, dan klik je op [bewerken].

In de Wikipedia-text heb ik zojuist gewijzigd: "Er zijn twee typen van terminatorzaad", in: "Er zijn twee typen van (verwijderd wegens laster)zaad".
jammermaarhelaas
Wat is er lasterlijk aan een juiste aanduiding, in dit geval terminatorzaad?
Kareltje
@Wimsumar
Waar? Ik zie het niet.
En volgens mij begrijp je niet helemaal de essentie van mijn verhaal. Ik weet natuurlijk wel dat je wikipedia kan veranderen, maar daar gaat het niet om. Maar laat ook maar.......
Wimsumar
@Beste Kareltje : Mijn wijziging is al weer ongedaan gemaakt.

P.S.: Ik respecteer Wikipedia ook maar het hoeft niet altijd beslist waarheid te zijn wat er op staat. "Onverlaten" kunnen vrij wijzigingen aanbrengen. 😉
jasper01
Houd je de grond mooi zwart mee ja en de mais gelijk geel
Snaky Bill
@ jasper01 we kunnen zien dat je er ook niet begrijpt waar we het over hebben.
lees eerst @ Kareltje maar eens goed z`n commentaar wil je.
jammermaarhelaas
@Wimsumar

Als ik het zo lees begrijpt @Kareltje goed wat wikipedia is en hoe dat werkt.
Bent u geinteresserd in feiten over en kritiek op GMO naast de voordelen van GMO zoals ze er nu blijken te zijn?
Ook vraag ik me af waarom u terminatorzaad wilde veranderen in (verwijderd wegens laster)zaad. Wat is er mis met de naam zoals die is? Ik zie geen laster in terminatorzaad tov. zaad, het is een essentieel onderscheid. Als een bedrijf het uitvind, kan ik me goed voorstellen dat ze er ook een onderscheidende naam aan willen geven, het is nogal een uitvinding.
Wimsumar
Quote @Beste Jammermaarhelaas:
Ook vraag ik me af waarom u terminatorzaad wilde veranderen

Hiermee wilde ik aantonen dat zelfs een site als Wikipedia, waar iedereen "zomaar" wijzigingen aan kan brengen nogal invloed kan hebben op de toon van de discussie.
Ik ben bovendien geïnteresseerd in kritiek op toepassing van GMO's maar kijk daar vaak genuanceerd tegenaan, ofwel, vind de kritiek overdreven en/of te dramatisch onderbouwd.
Husqvarna
@Wimsumar
Kun je niet beter een geit kopen tegen dat steeds weer opkomende onkruid op het erf? Werkt vast beter als roundup.
Wimsumar
@Beste Husqvarna: Ik heb helemaal niets met geiten en ze dan nog verder te degraderen tot "onkruidopruimers"? Nee, dat gaat me te ver. 😉
Kijk, nu houd ik het onkruid in toom door 2 keer per jaar met ongeveer 20 liter ( 2 rugspuitjes) spuitvloeistof met 2% Roundup (400 cc) te verspuiten. 😄
Snaky Bill
IK wil er enkeld maar mee zeggen we zijn blij met de Round-up snijmais round-up heeft geen doodskop op de verpakking staan
vroeger spoten we wel 6 keer met verschillende middelen . die meer giftig waren en slecht voor het grondwater dan the round -up en $ 3,= dollar een ha wie bied that ,zaai zaad is ongeveer het zelfde als vroeger maar gaat het om de kostprijs per kg voer voor de koeien,
Wimsumar
@Beste Snaky Bill: Helemaal met je eens.
(Wie mais zonder bestrijdingsmiddelen wil verbouwen heeft nog recht van spreken. In alle andere gevallen zijn het krokodillentranen ).
Kareltje
@Wimsumar
Je bent nogal stellig en ik ben het er pertinent niet mee eens. Alsof de enigste reden waarom je tegen GMO kan zijn is dat het slecht voor het milieu is(ook wel bekend als tunnelvisie). Ik heb geloof ik al 100 keer uitgelegd dat dat niet het belangrijkste is. Beetje kinderachtig om zo te reageren. Verdiep je nu eerst maar eens in Monsanto en zijn praktijken in de VS voordat je hier GMO de hemel in prijst.
En ja, ik voel me aangesproken. En nee, ik heb geen krokodillentranen. Sterker nog, ik heb helemaal geen tranen. Je hebt alleen recht van spreken als je alle zijden van het verhaal kent en volgens mij doe jij dat niet.
Er is meer dan de portemonee. Er bestaat ook nog zoiets als MVO, of doen ze daar niet aan in Friesland?
Het gaat mij er helemaal niet om dat ik jullie wil overtuigen van het gevaar van GGO. Het gaat mij erom dat zulke zaken minder vanzelfsprekend moeten zijn en dat er beter gekeken moet worden naar de keerzijde van het verhaal.
Kareltje
Quote @Snaky Bill:
IK wil er enkeld maar mee zeggen we zijn blij met de Round-up snijmais round-up heeft geen doodskop op de verpakking staan
vroeger spoten we wel 6 keer met verschillende middelen . die meer giftig waren en slecht voor het grondwater dan the round -up en $ 3,= dollar een ha wie bied that ,zaai zaad is ongeveer het zelfde als vroeger maar gaat het om de kostprijs per kg voer voor de koeien,

Round up kan je drinken, dat klopt. Het ontbreken van een doodskop zegt niks. Dat is hetzelfde als dat je je koeien jacobskruiskruid voert. Ja, er stond geen doodskop bij, dus ik wist het niet. Het zegt dus helemaal niks.
Wat ze vroeger deden heb je geen reet mee te maken en zegt ook helemaal niks. Vroeger rookte iedereen, tegenwoordig zijn er meer mensen van overtuigd dat je er kanker(en de rest) van krijgt. Een reden om nu te beginnen met roken is absoluut niet: vroeger deden ze het ook en rookte ze nog zwaarder spul? Dat is toch geen reden.

En ik snap dat je er blij mee bent, omdat het goedkoop is. Maar ik snap niet dat je wilt dansen naar de maten van Monsanto. Dat die aan touwtjes trekt en je maar te volgen hebt.
Snaky Bill
@ kareltje welkom to the real worold.
Kareltje
@Snaky Bill
Thank you, enjoy the party.
Husqvarna
Wij gebruiken gewoon Agent-Orange, geweldig spul, nooit geen bladluis meer 😃
Wimsumar
@Beste Kareltje: Jazeker hebben we hier in Friesland normen & waarden voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (M.V.O.), inclusief een niet mis te verstaan 'apparaat' voor de handhaving.
Kijk, ik geniet van de teelt van mais en acht dit 'gewoon' onmogelijk zonder chemische onkruidbestrijding. Goed en goedkoop Atrazin verlang ik echt niet naar terug maar met jaloerse gevoelens kijk ik toch naar Californian Snaky Bill waar boerenvoordeelbrenger(!) MOnsanto het middel Roundup voor het onwaarschijnlijk lage bedrag van (ik citeer) "$ 3,- een hectare".

P.S.: Mijn laatste 5-litercan Roundup kostte in 2009 bijna € 25,- per liter(!).
Husqvarna
@Snaky Bill
Ik kwam dit ook nog tegen, die glyfosaat schijnt zich op te stapelen op het land en gewassen en mogelijk problemen door:
veeteeltforum.nl/viewtopic.php/?f=4&t=5871
jammermaarhelaas
@Husqvarna

Ik denk niet dat dit veelbetekenend is voor een ieder die het aan de kant wil zetten, in de reacties wordt immers al gesproken over frauderende onderzoekers.
Husqvarna
@jammermaarhelaas
Misschien nog wel gevaarlijker is het rioolwater dat bij hevige regenval/hoog water gewoon op rivieren/sloten word geloosd, wat daar allemaal in zit denk dat ieder die het weet nooit weer in rivieren en ijsselmeer wil zwemmen of de vis eten..
jammermaarhelaas
@Husqvarna

Ben ik met je eens. ik beschouw dit soort dingen als een prijs voor de welvaart. Ik hoop alleen wel dat iedereen die er wat aan doen kan (met name bedrijven die de kennis en macht hebben) zich ook in zullen zetten voor een verbetering van deze zaken.

Voorbeeld vind ik de opkomst, tegen de stroom in, van zonnepanelen bij particulieren. Je kunt al een installatie voor thuisgebruik kopen (met eiegen geld, want een bank ziet het bij mijn weten nog niet zitten je er geld voor te lenen) die je na hooguit 20 jaar hebt terugverdiend (er wordt ook gesproken van 10 jaar).
Bij een prijsstijging van electriciteit van 5% per jaar (afgelopen jaren was dit zeker het geval), heb je hem nog eerder terugverdiend.
Husqvarna
@jammermaarhelaas
Sorry met die trend doe ik niet mee, net als biovergisters ben je met je panelen afhankelijk en een melkkoetje van de overheid en stroomleverancier, of je moet zelf veel stroom verbruiken, maar terugleveren kan niet uit, en 20 jaar is véél te lang, als je er dan ook nog geld voor moet lenen en rente betalen.. Onze bronwaterinstallatie en melkvoorkoeler leveren wel echt rendement op, dag en nacht, en ook liggen ze niet op je dak te glimmen 😃
Snaky Bill
Heren als je melkquota op de duur weg genomen wordt en je tegen kost prijs moet melken als in Amerika en paar cent krijgt voor je industrie melk ga je wel op je kost prijs letten per kg voer alles telt dan.
jammermaarhelaas
@Husqvarna

Ik had het ook niet over gesubsidieerde zonnepanelen, met als doel energie te verkopen.
Het ging me om met eigen geld betaalde panelen voor eigen huishoudelijk gebruik, dus iets van 3500kWh per jaar. En alsjeblieft geen overheidssubsidie.
Wat je op het net leverd gaat van je afname af, dus als je genoeg leverd dan betaal je niks aan stroomleverantie, maar je krijgt ook niets voor wat je meer leverd dan afneemt. Het is iets waar ik voor mezelf aan zit te denken, vandaar.

Wat je met je water en melkkoeling doet is natuurlijk verstandig. Een frequentieregelaar op de vacuumpomp van de melkmachine kan ook interessant zijn in het kader van electriciteitsbesparing. Een boer hier in de buurt heeft hem er met 3 jaar uit en alles laten doen door een installatiebedrijf.

En ondernemen doet ieder op zijn eigen manier, vind ik ook het mooie ervan.
jammermaarhelaas
@Snaky Bill

Ik melk niet, maar heb wel een opleiding en werk gedaan in de melkrundveehouderij. Een stageboer van me was een tijdje in Californie geweest (ergens in de jaren 80). Vertelde me dat als je beter bent dan de minst goede melker (bijna alleen mexicanen), je aangenomen bent, en als er een betere is voor jou, je weer gaan kunt. Je zult het wel herkennen.
farmerstefan
@Snaky Bill

Ik zie best de voordelen van Gmo maar hoe zit het volgens jou met de resistenties van onkruid op bijv roundup? want ik heb me laten vertellen dat er ook in plekken saskatchewan al resistentie op 2,4-d amine is aangetroffen..
Snaky Bill
@ Farmersstefan
resistentie van onkruid bestrijdings middelen wordt door the farmes zelf in de hand gewerkt ,door niet de juiste concentratie van het voorschreven middel te gebruiken waardoor je dit soort situaties mee in de hand werktvan wat je aanhaalt in je reactie.
Kareltje
Quote @Snaky Bill:
resistentie van onkruid bestrijdings middelen wordt door the farmes zelf in de hand gewerkt ,door niet de juiste concentratie van het voorschreven middel te gebruiken

Dus is de kans heel groot dat er resistenties ontstaan, aangezien er altijd farmers zijn die een zo laag mogelijke effectieve dosering willen gebruiken.
Daarnaast is het theoretisch ook mogelijk dat er resistenties ontstaan ook als de aanbevolen hoeveelheid gebruikt wordt.
farmerstefan
@Snaky Bill
en wat als we gmo inzetten bij aardappels, even droogte resistantie inbouwen. Dan kun je die pivots bij wijze van ook wel afbreken want dan kunnen ze in heel saskatchewan wel piepers telen. tegen een lage kostprijs;)
Wimsumar
Quote @ Beste Snaky Bill:
resistentie van onkruid bestrijdings middelen wordt door the farmes zelf in de hand gewerkt ,door niet de juiste concentratie van het voorschreven middel te gebruiken

Dit "probleem" doet zich wereldwijd, op ieder perceel wat gespoten wordt, voor. Immers, in het overgangsgebied op de perceelsranden bespuit 'de laatste spuitdop' van de sproeimachine steeds minder planten met een steeds lagere concentratie middel.

Overigens, hier in Nederland gaan 'verhalen' in het rond over vele duizenden hectares Amerikaans cultuurland welke overwoekerd worden door Roundup resistente onkruiden door het stelselmatig gebruik van Roundup-Ready cultuurgewasssen + Roundup bespuitingen. Wat is daarvan waar?
Snaky Bill
Wel nee der gaan in europa zoveel indianen verhalen rond @ Wimsumar. Je wil niet weten wat for ideeen ze er van hebben. Inderdaad er zijn enige resistentie onkruiden gevonden tegen Roundup in gewassen met Roundup ingebouwde resistentie. We worden er ook op gewezen de juiste hoeveel heid ook te verspuiten , en op te letten de hoeveelheid actieve glyphosate in de verschillende aangeboden merken. Zoals van Monsanto , Nufarm Agri, Dow Agrisciences en meerde fabrikanten want de price of Glyphosate is gewoon een lachertje zo goodkoop, maar wordt verhandeld in verschillende samenstellinge gr/l actieve middel.Dit werkt ook fouten in de hand wat op de duur resisentie opwekt
. Maar duizenden Ha cultuurland met resistente onkruiden is helemaal niet waar,maar neemt niet weg hoe gemakkelijk het is te farmen met gmo gewassen voor de onkruid bestrijding.
Snaky Bill
@ FarmerStefan we hadden paar jaar geleden een Gmo pieper in amerika maar hebben we niet meer, lijkt echt gaaf om een droogte resistente pieper te hebben , Maar groei je ze dan in een grindbak van droge grond met kluiten. ER zijn meer GMO aardappelenrassen in europa dan in amerika.
Husqvarna
Tja, je mag hier 2 meter van de sloot af spuiten, dus altijd overgangsgebied.
Maar is het ook zo dat de round-up-ready gewassen sowieso minder opbrengst geven?
Wimsumar
Quote @Beste Husqvarna:
round-up-ready gewassen sowieso minder opbrengst geven

Dat is logisch dat de "gewone" gewasveredeling sneller gaat in de ontwikkeling van 'opbrengsttoppers' terwijl de R.R.-gewassen in opbrengst hierbij achterblijven. Het Roundup-Ready-gen kan pas later ingebouwd worden.
Snaky Bill
@ Husqvarna & Wimsumar dat is helemaal niet zo, de hoogste opbrengst van snijmais hebben we van roundup- ready rassen. Is ook zo met koolzaad en sojabeans in bouw van glyphosate gene is niet zo veel tyd rovend

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
79
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
7