Lasapparaat

Hallo allemaal,
binnenkort gaan wij verhuizen en ik wou graag zelf lassen. nou is mijn vraag welk merk kan ik het beste kopen. ik weet het het gaat niet over trekkers.
P.S. ik heb ondanks mijn leeftijd redelijke laservaring.

Deel dit topic

Reacties

ford5000
Wat zoek je?
Electrisch, of MIG/MAG?
Beetje specifieker graag. 😉
dennis fordson
Co2 las aparaat werkt geweldig
johndeere6506
@ford5000 sorry was ik vergeten een Co2
selten
Wij hebben zon duur MIG ding. Werkt perfect. Koste wel heel veel toendertijd...
deutz6007
Ligt er aan wat voor materiaal dikte je wilt gaan lassen en het soort materiaal
stannetje96
@selten int cafe zei je nog dat je een apparaat van 100 euro had ? :?
johndeere6506
@deutz6007 nou eerst maar eens met gewoon ijzer
ford5000
@johndeere6506 Wat wil je ermee? Beetje leuk apparaat loop je al gauw richting de € 1000,-.
Kleinere apparaten heb je vanaf een € 500,- al wel.
Met een beetje geluk heb je er dan een gasfles bij.
Valtra-Fordpower
@johndeere6506 De meeste MIG apparaten voldoen voor hobbymatig gebruik. Zelf heb ik hier een Elektra Beckum. Last geweldig.
selten
@stannetje96
ja een klein elektisch ding derbij ja 😉
stannetje96
@selten oh ok 😛
kon ik ook neit ruiken 😳
selten
@stannetje96
hij staat hier op de foto 😉
Valtra-Fordpower
@ford5000 in 2dehands circuit zijn ze wel te krijgen voor een schappelijk prijsje.
deutz6007
Wij hebben thuis een lorch lasapparaat 380V last perfect, type weet ik niet uit mijn hoofd maar kan je van dun materiaal tot een redelijke dikte mee lassen
ford5000
@Valtra-Fordpower Klopt, maar dan is het vaak al weer geklooi met nieuwe toortsen en dergelijke. Of je draadtoevoer stokt omdat er een knik in zit.
Als je geluk hebt koop je een goeie, maar er bestaat ook een redelijk risico dat je de ellende van een ander koopt.
Valtra-Fordpower
@johndeere6506 Ja zoiets heb ik. Nog een beetje afdingen en kopen. 😄
Valtra-Fordpower
@ford5000 Klopt, maar dat is met alles zo...
johndeere6506
@Valtra-Fordpower oke za het zeker onthouden
ford5000
@Valtra-Fordpower Daar heb je gelijk in.
Ik bedoel er eigenlijk mee te zeggen dat je dan misschien wel voor een paar honderd euro een leuk apparaatje hebt, maar als je er dus nieuwe delen bij moet hebben je al snel aan de prijs van een goedkoop nieuw apparaat zit.
johndeere6506
@ford5000 die van de link heeft wel een beste bult slijtdelen erbij
Valtra-Fordpower
@ford5000 Maar als je zoiets even testen kan/mag kome gebreken vrij snel aan het licht, echt verborgen verbroken zijn er niet veel.
ford5000
@Valtra-Fordpower Stokkende draadtoevoer komt inderdaad al vrij snel aan het licht, en een niet te fijne toorts zie je meestal zo al wel.
Even proberen is inderdaad beter.
SJB533
@johndeere6506

Spul verkocht dan?

Lasapparaten is inderdaad uitkijken. Heb ooit al eens begrepen dat CO2 gevoelig spul is. Pa heeft ook wel s dat hij de hele werkplaats bij mekaar tiert, omdat de draad niet doet, wat hij wil. Pakt voor t gemak meestal de Tico elektrodebrander.
ford5000
@johndeere6506 Lijkt inderdaad niet zo gek voor dat geld.
selten
@ford5000
voor 500 euro?
ford5000
@selten Lijkt me een nette prijs incl. deels gevulde gasfles, en rollen draad.
Als de helm er ook bij in zit is de prijs volgens mij helemaal niet gek.
selten
@ford5000
Nee als t een goed machine is is het een mooi prijsje 😄
SJB533
@selten

Dat wel, maar hij moet m ook nog hieropaan krijgen 😉 Fluitenberg-Prinsenbeek-Fluitenberg zal toch al gauw een 400-450 km zijn he 😉
johndeere6506
@SJB533 nee nog niet verkocht waarschijnlijk wel een koper
SJB533
@johndeere6506
Ah, das mooi 😄 En dan?
johndeere6506
@SJB533 leuk huisje in pesse en het land + machines houden we
SJB533
@harold82
En terug dan :?
SJB533
@johndeere6506
Mooi in de buurt weer, dus 😄
johndeere6506
@SJB533 justem
WimBe
Als ik jou was schafte ik zo'n old-school degelijk (gebruikt) lasapparaat aan, veel beter dat die kleine chinese zooi. Ook vind ik het prettiger te werken met een apparaat wat niet constant op standje volgas moet staan omdat je anders geen inbranding hebt.
Om de slijtdelen hoef je het niet te doen, mondstukjes en gastippen branden ook bij een nieuwe weg 😉 En ja, de rest inwendig gaat niet vaak stuk, daar voor kun je waarschijnlijk wel even proeflassen.

Zelf stond er ook lange tijd een MAG apparaat op mn verlanglijstje, uiteindelijk een kapotte gebruikte gekocht en deze opgelapt met delen van een ander vooraanstaand lid van dit forum uut Fluitenberg 😉 en dat gaat nog steeds als de brandweer 😄

Oja, een nieuwe GOEDE toorts heb je al voor 60-80 euro, die zijn bij gebruikte vaak slecht.
johndeere6506
@WimBe naar diederik of niet en bedankt voor de tip
Joop3
Koop geen goedkope nieuwe! Importmerken kunnen/zijn vaak drama. Lasapparaat heb ik nieuw gekocht, een Erfi. De kerel die die dingen verkocht, had ook Lorch in het assortiment, maar verkocht liever Erfi. Heb hem nou een jaar of 3-4, en ben er enorm tevreden mee. De lichtste op krachtstroom, handzaam en geschikt voor dun blik, en als je er een keer vaker overheen gaat las je er ook dikke H-balken mee aan elkaar.

Van de links die gegeven zijn is de Saf mijn favoriet. Elektra Beckum schaar ik in, of net boven het lijstje: Güde, Einhell, Kinzo, enzovoort. Afblijven dus!

Voorbeeld nummer 2. Al een tijdje tussen de bedrijven door op zoek naar een plasmasnijder. Overwogen om een nieuwe Chinees aan te schaffen, op aanraden van @Dx11. Gelukkig niet gedaan, want enkele weken geleden stond er op Marktplaats een weinig gebruikte Erfi. Buiten het uitproberen nog niet gebruikt, maar wel een tevreden gevoel!

Bij gereedschap geldt het misschien nog wel meer als bij ander spul: Goedkoop is duurkoop.
dx11
@Joop3 Mijn lasaparaat is een oude Hobart, gekocht bij een scheepswerf. Is een enorme kast, maar last als de brandweer! Koste niet veel. @fendtjuh heeft trouwens de zelfde. Ik heb er nog niets geen trammelant mee gehad.

ik ken ze wel hoor, de gebruikers van de goedkope lasaparaten, maar echt een succes is da niet. Ik las zelf liever met een goed electrodenaparaat als met co2 (of eigenlijk mig/mag) met van die gas gevulde draad zodat je geen gasfles nodig hebt. Nog liever gewoon met een gasfles natuurlijk.

Maar wat de plasmasnijder betreft, dat is idd ook een goedkoop chinees ding, maar ik ben zeer zeker niet ontevreden. Al had ik er liever een op krachstroom, gewoon omdat je dan net wat meer capaciteit hebt.
menke
Wat wil je er mee gaan lassen? En welke voltage heb je tot je beschikking? Heb hier thuis een co2 toestel staan op 220V en gaat tot 150 AMP maar dikker als 3a4mm plaat las je daar niet mee. Dat toestel komt bij de Toom in duitsland weg voor 250 euro!.
Heb zelf ook nog een Safmig 320bl dat is een 380V toestel met 320A daar kun je constructies mee lassen. Maar daar betaal je ook voor!! Kwam het ding toevallig tegen voor een schappelijk prijsje van 300 euro En bij me neef staat een Lincoln 255 mooie toestellen om mee te beginnen, 380V 255A, maar daar hangt ook nog een prijs kaartje aan van ruim 1300 euro!!
bert8210
Ik heb een Esab 400A, MIG apparaat, daar kun je al een en ander mee doen, alleen voor fijn plaatwerk te zwaar. Anders super tevreden.
RF-HanomagR19
Heb 2 jaar geleden een Tico kombi mig gekocht, omdat ik zelf ook wilde lassen en met elektodes bak ik er niks van.
Voordeel van die kombi mig is dat je op 230 en 360 volt kan lassen. Dus ik kan ook bij een ander an de gang die geen krachtstroom heeft.
Kennis die lasdiploma's mag afgeven had hem een keer gebruikt en bevestigde dat het een sterk en fijn apparaatje was
wout820
Hou gewoon die esab van jullie is een goed ding of is ie nu kapot
Adri-JD850
Heb een jaar geleden een co-2 tweedehands gekocht die kwam van ECF en las daar alles mee van dun plaat tot dik constructie op 380v, veel hoeft er niet gelast te worden dus hier is het goed zat, Daarom hebben we een tweedehands gekocht het lasapparaat is wel groot dus om mee te nemen is niet handig er zit wel een losse kast bij waar de draad in zit en de knoppen voor de draadsnelheid en stroomsterkte deze kan 15m van de trafo staan,dit heeft ook voordelen ze komen niet zo snel je lasapparaat lenen en brengen hem terug met lege fles moet je zelf lassen moet je weer een fles of een rol draad gaan halen.Zou kijken voor een goede tweedehands scheelt in prijs en je hebt geen kostwinning met het apparaat als je pech hebt heb je met een nieuwe ook trammalant.
DESLAGERURRE
auto-diversen.marktplaats.nl/gereedschap/…
super ding .. heb zelf ook ee contiweld 310 ah .. werkt super ! niks geen overbodige electronika .. gewoon rechtoe recht an !
selten
Ik wil wel 1 waarschuwing geven bij het lassen.
Als je het veel doet en wat langer achter elkaar. KUN je verbranden. En je kan door het lassen huidkanker krijgen. Dus let daar op!
Mielmonteur
Wij hebben een D+L, ding last donders goed, kost wel wat maar dan heb je een duits staaltje techniek!
dltechnik.de/
johndeere6506
@selten ja dat wist ik al dat soort dingen leren we ook op school tijdens lasles
selten
@johndeere6506
Ik hoorde het net van de loonwerker. Hij had altijd gelast... En heeft huidkanker gehad... Maar lasles? Heb je de op school? Kun je jezelf toch ook aanleren?
johndeere6506
@selten nouja lasles zo noemen wij het is eingelijk agrarische techniek
selten
@johndeere6506
Op welke school krijg je het dan? Je bent nog 15...
johndeere6506
@selten AOC Terra VMBO meppel
selten
@johndeere6506
Is da een speciale school ofzo? Want ik heb nog nooit gehoord dat je zon dingen leert op een middelbare school...
johndeere6506
@selten is een gewone AOC dusss
selten
@johndeere6506
Wat is een AOC?
johndeere6506
@selten was vroeger de landbouwschool
Husqvarna
Beste merken zijn Kemppi, Esab, maar ook Lincoln, Tico, ik heb zelf Cebora (italiaans) last ook prima, en als je Co2 wil neem gewoon een met een eigendomsfles die je kunt omruilen, geen gasgevuld draad ofzoiets is veels te duur lassen, en minimaal 5 kilo rollen.
Laszlow
Idd zogenaamde gasdraden zijn zeer prijzig, een rolletje kan zo 400 a 500 euro kosten. Is eigenlijk ook niet voor de hobbiest bedoelt. En is maar net wat je er mee wilt gaan doen. Ga je veel lassen met hoge stroomsterktes dan zou je ook een watergekoeld lastoestel kunnen overwegen. Ik las zelf op het werk met een Re-on een 535A toestel en thuis hebben hebben we een Esab luchtgekoeld toestel van 250A.
Jos-IH
Wij hebben een lincoln, werkt prima
Maisbaal
Erfi kopen bij allas ommen.
Goede service!!
845power
Kempi
Tom VB
Las zelf met een Lorch, zeer goed. Zo goed zelfs dat ze m uit de schuur weghaalden... 😞
Tip : koop er een met automatische instelling van de draadsnelheid, aanrader !
fendtjuh
Tja heel handig Tom, maar als als je niet vel hoeft te lassen stel je hem ook zo handmatig in ja... Ik weet intussen hoe hoog die ongeveer moet en meestal klopt dat met gokken, anders ff iets bijstellen.
yoohan
Las zelf met een Cebora bravo 155, is op 220v, kan tot 155amp. aan. Kun je dus max. iets van 5mm staal mee lassen. Op laagste stand las je met 28amp, dat is ideaal voor dun plaatmateriaal. Is echt een apparaat waar je een hoop mee kan voor de hobby. Als je daarentegen meer constructiewerk e.d. doet en veel aan machines, dan moet je een zwaardere op 380v nemen.
goeiedag eem
Wat ook heel belangrijk is van welk materiaal de spoelen gemaakt zijn, een koper gewikkelde trafo last het beste, er zijn er ook genoeg met aluminium gewikkelde trafo's maar die zijn niet zo vast op een bepaalde spanning met langdurig op zware stroomsterktes en gaan dan zweven in de vlamboog. We hebben thuis zelf een tico kombimig 160/180 220/380 volt, we hebben hem al 15 jaar en nooitgeen tramelant meegehad, en zeergoed lassen.
hekwerk
Wij hebben een Kemppi Co2 op 380volt en een Kemppi electrode op 220volt, zijn echt superapparaten. Je kan er alles mee lassen en nog geen brokken mee gehad.
nickpater
Je hebt een PB
johndeere6506
@nickpater PB terug
RF-HanomagR19
Quote @goeiedag eem:
We hebben thuis zelf een tico kombimig 160/180 220/380 volt, we hebben hem al 15 jaar en nooitgeen tramelant meegehad

Verrek dan het die verkoper toch misschien gelijk, die zei toen ik ook zo'n kombimig kocht 'die koop je voor je leven'.
Joop3
Quote @RF-HanomagR19:
Verrek dan het die verkoper toch misschien gelijk, die zei toen ik ook zo'n kombimig kocht 'die koop je voor je leven'.

Nou, dan ga ik toch liever nog een keer naar die verkoper, dan dat ik naar de dokter moet. Hopelijk voor jou heeft hij geen gelijk....
RF-HanomagR19
@Joop3
Hij bedoelde er mee te zeggen dat het lasapparaat wel de rest van mijn leven meeging.
Haha ja of ik word niet oud 😞
Ares RZ
Nadat we vorig jaar een Miller, Lincoln en een Esab uitgeprobeerd hadden is het een Esab geworden, 225 Amp, 220 volt (wij hebben hier geen 380, achterlijke zooi hier in Canada maar ja je zult het ermee moeten doen) Minstens zo belangrijk als het apparaat zelf is de soort lasdraad en het gas wat je gebruikt. Wij gebruiken Esab draad wat niet verkoperd is en 85/15 gas (85 % Argon, 15 % CO2) Met dit draad en dit gas kun je spuitlassen (spray welding noemen ze dat hier) op 180 amp of hoger. Geeft superstrakke las, geen spetters en geen lawaai. Het snort maar een beetje, niks geen geknetter. Echt prima apparaat voor $ 1800. Lassen er alles mee van 2 tot 12 mm dik

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
73
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
42