Shovel of verreiker

Heren dames

Had laatst een discussie met het thuisfront over wat er na de Kramer 312 weer moet komen. Mijn zusje meende, dat een shovel (Kramer 750) beter is, dan een verreiker (mijn keus: Manitou).

Wat dingen, die volgens haar een shovel pluspunten geven:
Veel goedkoper
Met de verreiker rijd je de muren er makkelijker uit
Slijtage (mn op de giek) en onderhoud is minder.

Naar mijn idee is juist het tegengestelde waar.
De verreiker is duurder, maar niet veel. Daarnaast is hij sneller, waardoor je je tijd beter benutten kunt. Bijvoorbeeld door de vrachtwagens vol te stampen (doet nu een loonwerker) Verdient zich dus terug.
Slijtage is niet veel hoger, tenzij je natuurlijk als een idioot werkt met de verreiker. Verder is het onderhoud ook niet veel uutgebreider (letterlijk zei ik " ach, die 3 vetnippels extra")
Muren er uitrijden is een kwestie van goed kunnen werken of juist niet. Dat het zicht anders is klopt, maar bij het uitmesten van kippenstallen is het niet slechter. Naar mijn idee is het juist beter.

Heeft er iemand ervaring met zo'n overstap? Zijn er nog punten die vergeten zijn in de verschillen?

Mvg
Sjoerd

Deel dit topic

Reacties

DESLAGERURRE
Is de ketting te lang bij je zusje ?
DESLAGERURRE
Oja .. verreiker ! maar wat dan ? is de kramer versleten ?
SJB533
@DESLAGERURRE
Heeft ze doorgeknaagd 😃
SJB533
@DESLAGERURRE
Versleten nog niet, komt nog wel. Hadden gewoon een discussie over wat op den duur beter is 😉
fendt-vario
Je zusje nietmeer de baas ? 😛
wiltie63
Het ligt er met aan waar je hem voor nodig hebt en of je veel ruimte hebt, een shovel kan in kleinere ruimtes of hoeken als een verreiker maar zo heeft een verreiker ook weer zn voordelen
DESLAGERURRE
@SJB533 ik heb nog wel een kettinkje liggen .. weegt z'n beetje 25kg per meter :lol:
dennis fordson
Vereiker is ongeveer net zo sterk als een shovel die wij hebben kan nog 2500 kg tillen op 7 meter en als je een vereiker neemt die 4 wiel gestuurt is rij je ook niet zo makkelijk tegen een muur
DESLAGERURRE
@SJB533 joldersma heeft nog een mooie staan ....
fendt-vario
Verrijker ? 😛
fendt-412
Zon kramer heeft al 4wielbesturing ipv knik, rijdt wel vreemd vergeleken met een normale shovel. Valt wel aan te wennen. Heb wel wat uurtjes op zon shovel gezeten met normale giek, kan nou niet zeggen dat ik er weg van ben. Die shovel had een normale giek, zwaait er een heel eind vooruit, een knikshovel komt wat makkelijker bochten door doordat de giek niet zo uitsteekt, de achterkant zwaait bij beide type's shovels uit. Heb geen ervaring met een verreiker, maar heeft denk ik veel weg van zon Kramer 750, alleen zit naast die giek ipv erachter. Denk dat een verreiker met hondegang makkelijker is met uitmesten. Kun je je ook niet vast parkeren langs de kanten, wat met elke shovel wel wil lukken 😛 Hondegang zat in ieder geval niet op de Kramer 750 waarmee ik gewerkt heb, of het een optie is durf ik niet te zeggen.
ADB996
Over de muur uit rijden! de shovel heeft geen hondengang de meeste verreikers wel. nog een voordeel van een verreikers is dat het contragewicht altijd op de zelfde plaats is dan bij een shovel, de shovel verplaats het gewicht naar voren(en naar link of rechts) tijdens het sturen.
de arm zit bij een shovel ook vaak in het zicht.
bij een shovel is het ook zo dat je hogerzit, dit hoeft niet meteen een nadeel te zijn, met het zicht maar wel een hogere instap.
Schluterfan
Je moet het ook eens op een andere manier bekijken. Is een verreiker wel praktisch genoeg om bij jullie te gebruiken? Als je kleinere plaatsen hebt, waar je vaak moet in manoevreren, dan ben je volgens mij met een kniklader meer, omdat die wendbaarder zijn dan een verreiker. Daarom dat wij ook terug een kniklader kochten.
SJB533
@wiltie63
Kwa oppervlakte die je nodig hebt, zal het niet uitmaken. Gaat niet om minishovels, maar om een compact. Werk is doorgaans kippenschuurwerk, dus uitmesten en instrooien.

@DESLAGERURRE
Aan ijzer geen gebrek dus 😃
Komt voorlopig nog niets, maar orientatie is altijd goed he 😉 Of iemand moet een verrijker hebben voor ons 😛
Schluterfan
Trouwens, zoveel goedkoper zal een kniklader niet zijn. Verreikers koop je standaard met uitschuifbare giek en cabine. Als je een kniklader koopt met deze "opties", kom je volgens mij aan een gelijkaardig bedrag uit...
Joop3
Hangt heel erg af van het toepassingsgebied.
Veel hefwerk op grote hoogtes: Verreiker.
Veel werk in kleine ruimtes: Shoveltje
Veel grondverzet: Shovel met koppelomvormer.

Wij zijn verschrikkelijk blij met ons Schaeffje. Qua overzicht is zo'n ding echt onverslaanbaar, en ook nog een stuk beter dan een Kramer, omdat je er hoger in zit. Moet het perse een Kramer zijn? Knikshovel werkt ook goed, en heeft inderdaad minder bewegende delen, en geen fusee gestuurde as die zwaar belast wordt. Alternatief zou je nog naar een zwenker (Ahlmann) kunnen kijken. Er zijn mensen die er bij zweren.

Uiteindelijk zal je zelf de afweging moeten maken. Behulpzaam hierbij: een weekje demo thuis met verschillende machines. Voor we de Schaeff kochten, waren we ook geïnteresseerd in een type groter, omdat die niet duurder waren (komen veel vaker voor). Na 2 dagen op demo wisten we genoeg; was te groot in de stal.
SJB533
@fendt-412
Of t apart rijdt, weet ik niet. Heb eigenlijk geen moeite met vierwielbesturing, meer met stereosturing (Liebherr). Hondengang is leuk speelgoed, maar ik ben thuis de enige, die m daar in zet. (Ja de 312 heeft t wel).

Telelader is net niks, kan lang niet zo veel tillen, als een vergelijkbare shovel of verreiker.

@Schluterfan
Of een kniklader interessant is? Je praat dan eigenlijk meer over minishovels. Is best leuk spul, maar lijkt mij eerlijk gezegd instabiel, voor een kippenboer. Met name, als je eventueel nog kippen moet laden. Vraag me af, of je er ook wel genoeg hoogte mee haalt...
Cabine is iets, wat in een kippenschuur niet werkt. Het glas is gauw witgrauw.
Schluterfan
@SJB533

Ik heb het niet over minishovels, maar over grotere knikladers, zoals bvb onze Volvo L25B. Is volgens mij trouwens net zo groot als zo'n Kramer 750. We hebben ook nog naar Kramer staan kijken, maar het is dan toch maar Volvo geworden, door de goede ervaringen met Zettelmeyer.
selten
De loonwerkr is net weg. Die heeft beide...
manitoumvt 628
En nadeel aan een verreiker zit je naast de motor en belebberd het zicht naar rechts en op een shovel zit je er midden op.
ik zou voor een shovel gaan daar zijn jullie al aan gewend en das makkelijker
deze weidemann bijvoorbeeld weidemann.nl/standaard/show/…
SJB533
@Joop3
Mestverzet en eventueel laden op de vrachtwagen 😉 (Was voor mij eerlijk gezegd reden 1.)

Die Terex/Schaeff lijken mij (ook zonder hut) al zowat te hoog. Je zou niet de eerste zijn, die op een ongelukkig moment de kop op tilt. Dan komt een nippelbaan ook hard aan, zelfs voor PVC 😃

Weet niet of een zwenker echt zoveel voordelen heeft. Zie als extra nadeel t hoge gewicht voor de bouw. Zwenkgieken zijn zwaarder, zal achteraan ook wel weer compensatie vragen.

De vraag of t een Kramer moet worden: nee Manitou 😃 Maar we kennen eigenlijk niet anders en bevalt goed 😉 Een extra voordeel zou trouwens kunnen zijn, dat (in geval van nood) de shovel ook kan laden. Bijvoorbeeld bij pech met de shovel van de vangploeg. Zij gebruiken ook 750's 😄

Denk trouwens niet, dat pa nog anders wil dan vierwielbesturing 😉

@Schluterfan
Zijn inderdaad ook leuke dingen. 750 is om en nabij 4,2, 850 4,5 als ik t goed heb. Zijn weer compacter dan de 380, die ook zo'n 4,5 t weegt.
deutz110
Je kan ook een shovel nemen met knik bestuuring maar die wel weer de mast kan uit schuiven
dannyd
Wij hebben ook een verreiker merk Merlo.
Wij Doen er erg veel mee.
Van zand laden tot machines, vrachtwagens laden.
Met een grote lange giek kerst opduwen tot s,winters kisten met bloembollen laden op het land.
Dus je kunt er meer kanten mee op dat een shoveltje.
Maar dat er bijna geen onderhoud aan een verreiker zit is niet waar.
Dat wordt misschien wel gedacht.
Wij hebben pas een machine van 4jaar ingeruild voor een nieuwe.
Maar de dealer schrok ervan wat voor een grote kosten er aan de ingeruilde machine zaten.
SJB533
@manitoumvt 628
Op mijn beurt zeg ik dan, dat het zicht naar links niet beter kan.Dat zicht naar rechts vraagt om een leerproces. Op dit puntje spreek ik uit ervaring. Heb een week of 2 terug de eer gehad om een hok uit te mogen mesten met een Manitou M(L)T 625. Weten wat kan, en alles lukt. Ook met een hoog tempo 😉
SJB533
@deutz110
Klinkt leuk, maar in praktijk is t net niks. Je kunt erminder mee dan een verreiker of teleshovel.

@dannyd
Je hoort me niet zeggen, dat er minder onderhoudskosten aan zitten, zijn uiteraard iets hoger, maar erg veel zal t niet zijn. Op tijd smeren en niet te veel doet wonderen 😉
jmos
Je zus zegt dus dat je met een verreiker makkelijk een muur deruit rijdt he. nou zeg maar dat het met een shovel net zo goed kan. (Twee keer gebeurd hier om precies te zijn, al staat de schuur nog steeds.)
manitoumvt 628
@SJB533 dat weet ik zelf ook wel want we hebben een manitou mvt 628 (das ook een kleintje) maar ik vind het soms irritant dat als je dichtbij een muur langs moet dat je dat moeilijk kunt zien
Gerrit GBo
@SJB533 Bij ons thuis zijn dit soort discussies heel kort. Wie betaald bepaald...... Ik bepaal heel weinig 😉
manitoumvt 628
@jmos ja dat wil met een shovel net zo gemakkelijk. kennisen van ons die hadden dat met een minishovel, hadden ze er een grote voorladerbak op maar niet door gehad dat dat uitzwenkt
jmos
@manitoumvt 628
hier de eerste keer met stro in de schuur zetten iets te hard doorgeduwd met de shovel. en de tweede keer de bocht iets te kort genomen met om de schuur heen rijden. 😃 .
eddie
Verreiker kun je wel donders snel balen laden en snel manoeuvreren op het erf. Ik ben zelf wel echt een shovel man, vind een shovel toch allemaal net wat sterker en robuster en je ziet beter wat je doet. Maar allebei hebben ze voor en nadelen, een verreiker zou bij ons ook prima zun werk kunnen doen!
WimVJ
Combinatie Giant V6004T tele
jellie
Wrm koop je geen knikverreiker? weet niet of manitoe die nog maakt, maar wij verkopen de JCB TM310. zijn zeer goede machines met weinig mankementen.
SJB533
@jmos
Ja, dat had ik ook al. We hebben alledrie al eens de muur geraakt. Die twee beunhazen omdat ze niet opletten tijdens uitmesten en deze hobbymachinist omdat de vloer ineens glad werd 😃

@manitoumvt 628
Altijd links langs de muur. Hoef je de kanten ook niet meer los te steken 😉

@Gerrit GBo
En jij bepaalt wel... Dat je er niet meer mee werkt 😃

Maar zit inderdaad wel een sterk punt. Maar als je er mee moet werken, ga je je wel ergeren, aan de keus van een ander. Mijn geluk is, dat ik niet veel werk op de boerderij.
SJB533
@eddie
Balen laden? Doen we niet 😉

Jongens: Teleladers zijn best leuk!....


Bij een ander!
jmos
@SJB533
ik niet. Met pakken was de loonwerker en die hoek was me vader. de eenigste keer dat ik de muur heb geraakt overleefde het spatbord het niet. 😃
johndeere6506
Mijn keuze gaat uit naar de verreiker ik de kippenstal, ik haal de kanten en de hoeken super schoon uit terwijl de shovel daar slecht bij kan. en je kunt natuurlijk de vrachtwagen mee laden. en een verreiker heeft 3 wiestanden: alle 4 bestuurd, voorwielen bestuurd en hondegang (bij ons tenminste) dankzij de hondegang kun je veel gemakkelijker bij de kanten weg komen. zo, hoop dat je hier wat aan hebt Sjoerd 😃
dannyd
@SJB533

Neem van mij aan dat je met smeren alleen er niet komt.
Je kunt wel netjes alles smeren en op tijd een beurt geven.
Maar je wilt niet weten wat een mast snel versleten kan zijn.
En dan praat je niet over kleine kosten
SJB533
@johndeere6506
Man naar mijn hart 😃 Vangploeg ook al mee laten werken? Hun ervaring kan ook helpen 😉

@Dannyd
Maar waardoor komt die slijtage? Containers op de vrachtwagen zetten kan ingeschoven, en mest is niet zo zwaar als grond, toch. Zoveel mogelijk ingeschoven houden is het beste....
jmos
@dannyd
dat ligt er ook aan hoe je ermee omgaat. als je iedere met die mast aan het schuiven bent dat de achterwielen net de lucht niet ingaan. of je schuift weinig, en alleen als je niet anders kan dat maakt wel verschil.
johndeere6506
@SJB533 neh dat wordt mij toch iets te link niet gemeen bedoelt maar ik geloof niet dat ze er 1,2,3 me wegrijden, bij wijze van spreke dan, maar mij opa rijd er zo mee weg (soms erg lastig :D) en ook de shovelmachinist rijd er graag mee.
Gerrit GBo
@SJB533 Dit lost het probleem op toch?? Twee vliegen in één klap, Geen dank!!

mascus.nl/bouw/wielladers/…
johndeere6506
@Gerrit GBo zoals @SJB533 zegt die dingen zijn net niks je betaalt voor de prijs een verreiker en hebt de onhandigheid van een shovel.
Gerrit GBo
@johndeere6506 Het gaat om het grotere plaatje, Sjoerd heeft een mast die hij uit kan steken en zus van Sjoerd heeft shoveltje, iedereen blij. Welterusten!!
SJB533
@Gerrit GBo
En dat is juist een van de dingen, die mijn vader niet wil 😃 Wij zijn t er beide over eens, dat dat leuk lijkt, maar daar niet genoeg mee kunt. Je kunt niet tillen, wat met een shovel of verreiker kunt. En mijn zusje zal t na uitleg ook niet zien zitten 😉

@johndeere6506
Als ik t kan, kunnen ze t bij de vangploeg ook 😃 Hebben jullie er zo'n muis in? Heb m vaak zat gezien, maar er niet in gezeten, dacht ik...
dannyd
@SJB533
Als je de mast niet veel uit wilt schuiven hoef je ook geen verreiker te kopen.Wij zijn erg flexibel met de verreiker omdat je de mast juist kunt gebruiken
Ruben-Wind
Mijn oom heeft voor 5 jaar terug de keuze gemaakt voor een verrijker in plaats van veneri shovel. Het bevalt tot nu toe goed. Kwa onderhoud valt het reuze mee, en de giek is erg makkelijk. Wij spitter er nu ook kuilen mee onder wat we niet deden met de shovel.
maggi
Ik Werk met een normale boerenshovel, 1 die kan zwenken, 1 die niet kan zwenken. Ik werk met 3 verreikers, 1 kleine manitou verreiker, een normale jcb verreiker, en een redelijk grote jcb verreiker (met stempels ed.).
Als je op een gemiddeld boeren bedrijf woont, doe dan de kleine verreiker of de shovel die kan zwenken. Kwa onderhoud scheelt het echt helemaal niks, kosten zijn misschien iets meer van de verreiker. Maar bijde heeft zo zijn voor en nadelen. Dat zwenken op een shoveltje komt altijd van pas, maar je gaat het nog nieteens zo heel erg missen als je het niet hebt. Verreiker kun je gewoon lekker hoog en redelijk ver. Ik zou toch echt voor een klein verreikertje gaan. 😄
johndeere6506
@SJB533 over 2 weekjes mag je wel komen uitproberen als je wil dan gaan de kippen weg. wat bedoel je met "muis"?
SJB533
@dannyd
Schuiven wordt uiteraard wel gedaan, maar ik zie de noodzaak niet om t te gebruiken bij domweg mest schuiven. Je moet het pas gebruiken, wanneer het nodig is Zoals een enkeltje Moerdijk klaar maken. Zo voorkom je onnodige belasting van je machine.

@Johndeere6506
Dan ben ik aan t werk 😉 Dubbele agenda is ook niet alles.

Muis? Dat gekke ding dat je nu vast hebt. In de Manitous zit zo'n gecombineerde bediening die die vorm ook heeft.
Husqvarna
Quote @ADB996:
voordeel van een verreikers is dat het contragewicht altijd op de zelfde plaats is dan bij een shovel

Bij een Ahlmann blijft ie ook veel meer op dezelfde plek, en kun je met de giek een muur ontwijken, bij een knikshovel kan dat alleen door nog verder te knikken en stuur je dus ook nog verder, heb trouwens wel met volle bakken zand helemaal gezwenkt gestaan, dan is ie nog behoorlijk stabiel.

Maar als hoogwerker of met dakplaten leggen, of pakken stro op een hoge zolder is een verreiker ideaal, hoge mengwagen..
johndeere6506
@SJB533 oke ja dan geet 't over. je bedoelt de nieuwe joysticks? onze Manitou is van 2002 dus die heft nog een "gewone" joystick met 3e funtie en in-uit schuiven.
SJB533
@johndeere6506
Jep 😉 Is echt genieten. Niet meer tich poken en hendels, maar alles gecentreerd en fijn in de hand 😃
SJB533
@Ruben-Wind
Doet een verrijker wat aan de technische resultaten of is dat puur financieel? 😃
Sanderzz
@SJB533

als je de extra hoogte niet echt nodig hebt zou ik zeker voor een shovel gaan. iets van een Volvo L20 of 25. lomp sterk en veeeeeel sneller dan een verreiker. en weet niet hoe t bij die nieuwe manitou's is maar die van een paar jaar vind ik heel zwaar in de hand liggen. spierballen kweken voor de joystick zegmaar.
SJB533
@Sanderzz
Niet nodig hebben is een ruim begrip. Ten eerste omdat eventueel de loonwerker uitgespaard kan worden, ten tweede: hebben we iets, gebruiken we het 😉 Ik kan me nog heugen dat mij gezegd werd, dat een shovel te weinig gebruikt zou worden. Yeah right... Niet dus. Draaide dierect al meer uren, dan de trekker 😉
SJB533
@Sanderzz
Die joystick: onderstaande?
Sanderzz
@SJB533

nee gewone recht toe recht aan joystick met 4 drukknopjes erop voor extra functie en de mast
SJB533
@Sanderzz
ah, oude systeem dus 😄
Sanderzz
@SJB533

zou kunnen, probeer meestal zover mogelijk uit de buurt te blijven van die ondingen 😛
SJB533
@Sanderzz
wat is een onding?
Sanderzz
@SJB533

verreikers 😛

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
63
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
43