Artikel boerderij mesttank vullen met losse pomp?

Hallo allemaal,

heeft iemand toevallig nog een artikel wat een paar jaar terug in de boerderij stond over een mesttank die gevuld werd met een tweede trekker met pomp? De tank reed hij ergens onder en werd dan door een groot gat bovenin de tank volgepompt.

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

radium45
In Denemarken is dit gebruikelijk.
Boerderij
Ik denk dat je misschien deze zoekt? boerderij.nl/Home/Foto-Video/…
fendtjuh
@Boerderij

Bedankt! Die zocht ik inderdaad.
Siebenga
Met de brandstof prijzen van tegenwoordig ook niet echt te doen.. dan maar electra 😉
chiel-fendt 936
@Siebenga dacht ik ook al, voor ons helemaal heeft een bedrijf zonnepanelen bij ons op het dak van de stal liggen mogen wij voor een hele mooie prijs stroom afnemen
SJB533
@Siebenga
Electrische pomp, bedoel je? Stroom wordt ook duurder he, met hoge brandstofprijzen... En ik denk, dat je dan nog best wel een flinke motor nodig hebt... En die vreet stroom...
rosco91
Inderdaad, vervang de pomp welke door de JD aangedreven wordt door een elektropomp en je bespaard een boel brandstof!
wilminkje
@fendtjuh

plannetjes? 😃
net wat voor jou...
fendt-412
@fendtjuh Is het dezelfde tank ofniet?

Elektrische energie is vele malen goedkoper dan diesel. Veel efficienter en die pomp hoeft maar ongeveer een kuub per minuut te verpompen. Elektronische flotter erin zodat de pomp uitgaat als de silo vol is. Denk dat dit systeem niet duurder is dan een fatsoenlijke zuigarm met turbovuller, en bespaart ook nog eens een hoop tijd.

Zorgen dat je een keer een paar pvc buizen onder het erf door kunt krijgen als je verschillende putten hebt. kun je de silo op een plaats laten staan. Zou alleen wel een silo maken waar je onderdoor kunt rijden met een grote klep onderin, zon 6duims slang duurt nog lang genoeg denk ik.

Zie net op de site van Doda dat je voor 1300liter/minuut een 2,2kw pomp nodig bent, valt dus nog wel mee.
Der zit in Ontario ook een boer die met zon stortbunker een dikke 20kuubs tank in 20seconden vult, staan ook wel foto's van op TF geloof ik.
fendtjuh
@fendt-412

Nee is een ander, had ik ook verwacht ja.

@wilminkje, nee, was benieuwd of dit de tank was die ik heb staan, heeft een dikke bak bovenop, maar is hem niet

Is opzich helemaal geen gek systeem dit, mest mooi verpompt en wat homogener.
selten
Volgens mij deed een TF'er het ook wel eens, volgens mij @DESLAGERURRE.

Hier een foto van hoe het ook kan 😃
Wimsumar
Beste @Fendtjuh: Die "overpomptank"-boer heeft stont in de ogen (of op de display van z'n zakjappanner):

In de 'oude' situatie deed hij 4 tanks per uur. Nu met de overpomptank wint hij 2,5 ( tweeëneenhalve) minuut per tank. Deze 2,5 minuut tijdwinst X 4 tanks per uur maakt 10 minuten tijdwinst ten opzichte van de oude situatie. En nu beweert hij in deze bespaarde 10 minuten tijd 2 à 3 tanks meer per uur weg te kunnen brengen. :?
Renze
@Wimsumar De boer heeft niet gerekend, of de krantenman heeft er een smeuiig verhaal van gemaakt. Maar jouw rekensommetje klopt inderdaad 😃

Enfin, de uren die hij erin gestoken heeft om dat spul op te bouwen, verdient hij voorts niet terug want iedere keer als hij mesten wil moet hij ook nog die trekker voor de pomp zetten.

een hobby mag geld kosten 😉
dx11
Quote @Renze:
Enfin, de uren die hij erin gestoken heeft om dat spul op te bouwen, verdient hij voorts niet terug want iedere keer als hij mesten wil moet hij ook nog die trekker voor de pomp zetten.

Ook dat is niet helemaal waar. Dat opbouwen doe je in de verloren uurtjes, niet als je smoordruk bent met mest rijden. In die pieken is elke minuut er een.

Maar je hebt gelijk hoor, kan niet snel uit. f je moet al zo'n tank hebben, dan kun je wel 10 minuten per tank winnen.
Renze
@dx11 het verschil met die man in dat Boerderij artikel en deze drie asser met Fendt in Amerikaanse uitvoering ervoor, is dat die Amerikaan de bunker hoog heeft staan = meer meters waterkolom (mestkolom) 10 meter waterkolom is 1 bar (daarom waren oude watertorens altijd 20 meter hoog: da's 2 bar) waardoor hij sneller vult. Tevens heeft deze amerikaan een joekel van een stortluik, terwijl de nederlander door een 8 duims leidingkje moet klokken.

Verder staat die JD continu rond te pompen, het kan wel mixen maar je verricht heel wat arbeid door die stront zoveel meter omhoog te pompen om het vervolgens terug te laten lopen... de gasolie moet ook betaald worden. Hij had dezelfde tijdwinst met een turbovuller kunnen halen, met een hoop minder gasolie.
dx11
@Renze Jah, ik snap hem wel hoor. Toch vind ik het idee wel leuk moet ik zeggen. Al zou ik zelf gewoon een dagje langer bezig zijn. 4 snedes is 4 dagen per jaar. Afschrijving van dit geheel pak hem beet? 8 jaar is 500 euro per jaar, 125 euro per dag. Die heb je dan weer goed verdiend.
fendt-412
Maar hij rijdt 3000kuub per jaar weg. Red je niet in 3dagen 😛 Tussen melken en voeren door mag je blij zijn als je het in 10dagen kunt halen. Red ik thuis niet tussen 2 melkbeurten.

Zou het niet alleen doen om de tijdswinst, maar scheelt ook dat je niet telkens de slang eraan hoeft te hangen. Ben je gauw zat met 8duims slang als je dat 500keer per seizoen mag doen. Dit systeem is veel goedkoper en sneller dan een zuigarm.
John k
Ik heb dus een aantal jaar met die stortbunker gewerkt bij die boer in ontario, wil even kwijt dat die pomptrekker niet continu volgas staat te draaien, maar je probeert hem zoveel toeren te geven zodat de bunker weer vol genoeg is om de tank te vullen.

electrisch vullen zal prima willen, maar hier werd hij gevuld met de mixer di hij al had.
Wimsumar
Beste @John k: Ik veronderstel dat als de mest in de tank stort, dat er dan enorm schuimvorming optreedt. Ik denk daarom dat je op deze manier nogal wat tankinhoud ( 10 % of meer) kwijt bent door het schuim. Hoe gaat dat in de praktijk?
John k
Soms wel, dit gebeurd bij een bepaalde samenstelling (te dun) van de mest.
Die kelder (waar alles van de melkstal inkwam) werd gedeeltelijk opgemixt met een jongveestal die dik was
dx11
@fendt-412 red je niet in 3 dagen. Ik zeg ook dat de besparing hooguit 4 dagen per jaar is met deze constructie

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
6