Melkveerechten, zijn ze nou gek geworden?

Het kabinet wil misschien melkveerechten invoeren, terwijl het quotum eraf gaat?:( Ik moet nog zien of het gebeurd. Maar het idee.....

Deel dit topic

Reacties

Favorit614
Was te verwachten , of max aantal koeien per ha. of dierrechten.
anders is het hek vd dam , grof gezegd.
dx11
Wat wil je dan? Er is nu al een melkoverschot. Hoe ga je dat dan in de hand houden?
newholland6640
@Favorit614

Maar het idiote is dat het quotum weggaat, wat naar mijn mening meer vrijheid geeft, maar toch het beste resultaat.
jornwijthmen
Iedereen blijft gebonden aan zijn mest en grond en dus ook voer.
Favorit614
@newholland6640 meer melk wat resulteerd in een lagere melkprijs.
Met andere woorden , meer vee , meer werk , meer kosten > zelfde inkomen
Favorit614
@jornwijthmen links of rechts zullen er boeren zijn die nu een beperkte koppel koeien melken die nu een gedeelte hebben verkocht , die na het melkquotum , meer vee zullen gaan houden.
fendt309 vario
Quote @dx11:
Wat wil je dan? Er is nu al een melkoverschot. Hoe ga je dat dan in de hand houden

dat melkoverschot valt op dit moment wel mee denk. na verwachting produceert nederland dit jaar 2 miljard kg melk tekort.
fendt309 vario
@newholland6640 dat er dierrechten of max aantal dieren per ha komen staat al vanaf het begin in de bladen.

je kunt het ook als voordeel zien:
- boer moet meer op de cijver zitten.
- en eficienter werken, hier door toch meer geld verdienen.
Favorit614
Quote @fendt309 vario:
na verwachting produceert nederland dit jaar 2 miljard kg melk tekort.

dit jaar misschien wel , maar ook na afschaffing van het quotum ?
Laten ze de boeren eerst eens een goede melkprijs betalen , misschien is de drang om echt groot te worden wel minder
fendt309 vario
@Favorit614
zijn inderdaat een hoop mooie nieuwe stallen neergezet maar deze boeren zitten vaak ook zwaar gefinacieert.
en met deze voerprijzen zullen de boeren die niet gebouwt hebben vedder komen dan boeren die de zak leeg hebben. (mijn mening)
Loeideutz
@fendt309 vario Quotum is in Nederland maar een keer niet volgekomen. 2 miljard is 18% van het quotum. Dat geloof je zelf niet.
Favorit614
@fendt309 vario kostprijs van de melk zegt heel veel , dit verschilt enorm , van boer tot boer.
wie laag zit , verdient het meeste per kg melk , wie hoog zit moet meer massa hebben om een redelijke boterham over te houden.
koen JD
@fendt309 vario - 11 minuten geleden

newholland6640 dat er dierrechten of max aantal dieren per ha komen staat al vanaf het begin in de bladen.

je kunt het ook als voordeel zien:
- boer moet meer op de cijver zitten.
- en eficienter werken, hier door toch meer geld verdienen.

weet niet hoe jij het ziet hoor maar lijkt me toch een vrij stomme opmerking. boer moet meer op de cijvers zitten en eficienter werken....... waarom moet dan de opbrengst prijs eerst zakken..... kostprijs moet je altijd strak in de hand houden ook waneer de prijzen goed zijn dus. laat dat quotum er lekker op zitten. want mijn vraag is wat is er nou zo verkeert aan dit systeem??? en boeren die een nieuwe stal zetten of hebben gezet hun quotum deels hebben verkocht om geld vrij te krijgen of om gewoon een gewaagde stap te zetten. hardstikke goed dat zijn ondernemers die nemen een risco dat goed of slecht kan uit pakken.
fendt-412
Dat quotum van Nederland zegt helemaal niets. Alleen DK, NL en Italie melken het vol. Dat is een drupje op de wereldmarkt.
Melk gaat voor 70% de grens over, als je een systeem als canada wilt kun je het wel vergeten.

Het moet eerst ergens anders in de wereld slecht gaan, voordat hier een tekort onstaat en de prijzen oplopen. Hetzelfde geld voor de tarwe, mais en soyaprijzen. Die zijn alleen maar hoog omdat oogsten in andere werelddelen mislukt zijn. Die paar korrels uit NL zeggen helemaal niets.
Loeideutz
Nederland heeft tov andere landen een hogere mestproduktie per ha. De intensieve sector is ooit beloofd dat in 2005 de dierrechten eraf zouden gaan. Om verschillende redenen is dat nooit gebeurd. Als het quotum eraf gaat is volgens sommige het vooruitzicht dat de melkproduktie 2 à 3 miljard kilo omhoog gaat. Met dus ook zoveel meer mest. Als dus de verwerking niet van de grond komt gaat men dierrechten creëren voor melkvee om ongelijkheid met de intensieve sector te voorkomen.
koen JD
Ja maar waarom moet het er zo nodig af dan?? als er zon groot te kort was in alle landen waar ze het niet vol melken waarom drijft dan de huidige prijs niet hoger op
Loeideutz
Melkproduktie in de wereld is ongeveer 700 miljard kilo, Nederland doet daar 1,5 % van. Melkprijs is meer gerelateerd aan inkomen van vooral lagelonenlanden. Als ze daar meer dan 2 dollar per dag gaan verdienen krijgen ze ruimte om dure zuivel te gaan kopen.
Loeideutz
@koen JD Als de melkprijs te hoog wordt krijg je vraaguitval en wordt zoiets als sojamelk interessanter voor een aantal toepassingen van melk.
fendt309 vario
@koen JD prijs drijft nie op omdat afnemers niet willen betalen.

ik snap jou argument wel.
ik hou liever ook het quotum geeft tocht meer zekerheid.
ik denk alleen dat er veel meer melk per ha gaat komen als het quotum eraf gaat.
tjerk-koetje
@dx11

eeeuh? Overschot met melk?!
Boeren kregen afgelopen jaar het quotum niet vol, nederland, nietkreeg het quatum niet vol. En er zijn meer landen.
SJB533
Quote @Loeideutz:
Nederland heeft tov andere landen een hogere mestproduktie per ha.

Platgezegd: dat is heel simpel op te lossen, door linkse hobby's uit te dunnen. Hier loopt momenteel een project van 15 miljoen euro, dat ze wat mij betreft nooit hadden moeten dromen! Ok, leuk voor de aannemer, maar je haalt er geen geld uit. Daarbij is het geld ook heel goed ergens anders voor te gebruiken, en de grond ook. Geen wonder, dat in Nederland alles duurder wordt!

Overigens gaat veel mest de grens over...
tippie
Zal er ook nog een paar ingooien
alle import kalveren bij de grens terug sturen
grond in het buitenland kopen of huren en voer zelf importeren
rundveemest zelf exporteren
SJB533
Quote @tippie:
alle import kalveren bij de grens terug sturen

Kalver uit Nederland kun je beter afschieten, want dat is pure rommel! Maar als melkveehouder heb je natuurlijk makkelijk praten, als je niet weet wat dingen zoals voederconversie, vervetting en daggroei zijn 😉

Mest exporteren kun je vergeten. Dat mag niet 😉
Loeideutz
@tippie Al die witvleeskalveren drinken een heleboel melkpoeder op, wat toch bijdraagt aan de melkprijs.
koen JD
@fendt309 vario

aha ja dan begreep ik jou denk ik ook verkeerd. ik vind het zo iets raars als ik hier in de bedrijfs historie kijk, jaren lang hoop geld in gestoken en iedereen hier in de buurt wie ik ken. nu neee het moet allemaal lucht worden.... hallo even wakker worden is toch een soort van je eigen verzekerings premie denk ik dan... ik zeg echt niet dat het het idiaale systeem is maar bedenk maar is iets dat ook goed haalbaar is.


koen JD prijs drijft nie op omdat afnemers niet willen betalen.

ja snap ik. dit is natuurlijk schikbarent. als je denkt van rode diezel word afgeschaft enz. loonwerkers (snap ik best) reken dit door naar de bijv. melkvee houders... maar de melkvee houders in nederland zouden bijv nooit allemaal tegelijk zegen goa cent bij op de kg melk zou wel terecht zijn vanwege dat fijt bijv. vind het wel een interesante discusie trouwens
koen JD
@SJB533

Mest exporteren kun je vergeten. Dat mag niet

hoe kom je hierbij een waarom denk je dat het niet mag??

is gewoon toegestaan. gebeurt dagelijks. ik woon ook zelf in grens streek.
Loeideutz
@SJB533 Ik geef je helemaal gelijk. Punt is dat al die hobby's uitgevonden zijn toen de bomen nog tot in de hemel groeiden. Toen is de financiële onderbouwing ook geregeld, en dat geld moet daar aangespendeerd worden. Ik zit zelf tussen 3 natura 2000 gebieden, Groote Peel, Sarsven De Banen, en Weerterbossen. Bij de laatste zijn ze vandaag begonnen met het aanleggen van een ecoduct, mede bedoeld om de edelherten die daar al 7 jaar in een raster zitten los te kunnen laten.
Loeideutz
@koen JD @SJB533 Mest exporteren gebeurt maar op kleine schaal. Het meeste is over de grens naar eigen of gehuurde percelen brengen. Als je mest echt wilt exporteren moet je hem eerst gedurende een bepaalde tijd verhitten. En dat is duur.
koen JD
Ja @Loeideutz snap je reactie zitten hier ook met 2 natura 2000 gebieden.

ma dat geld is toch daarvoor al apart gezet zeggen ze dan.. ik denk dat je als landbouw sector hier niet hele tijd tegen aan moet gaan schopen. hier zie je ook dingen die je zelf nooit zou bedenken.
SJB533
@koen JD
Zelf exporteren mag niet 😉

@Loeideutz
Klopt! En dat is en blijft jammer. Gaat het economisch goed, spaart de regering niet, maar moet t uitgegeven worden aan dingen die nooit wat op zullen brengen met de huidige manier van verbrassen. Voorbeelden zijn ontwikkelingssamenwerking en natuur. Overigens: bezuinigen op luxe doet de huidige regering ook niet...
koen JD
Nee klopt zie hier ook nooit een boer met een gier ton de grens over rijden...... meestal word het transport toch al uitbesteed. als je dat wil. bijv. omdat de kosten veel lager zijn. er is heel veel mogelijk informeer er maar is na
koen JD
Biogas instalatie hier in de buurt heeft oude olie tanker gekocht omgebouwt word volgepompt en gaat via het water richting oost duisland. als zulke mogelijkheden zich voor doen.
Loeideutz
@SJB533 Blauwe stad is ook zoiets. Uitgevonden toen er geld was, graanprijzen laag waren en men dacht dat er altijd genoeg te (vr)eten was.
@koen JD Op het moment als de overheden weer met een of ander project in zo'n natuurgebied komen proberen mee te liften. In de Groote Peel ( beter er omheen) zijn ze nu weer. Bezig met een project op te starten, waar wij als landbouw subsidie kunnen krijgen om te draineren, egaliseren, en eventueel in de wintermaanden te vernatten.
weurding
@tippie leuke gedachte, grens dichtgooien voor importkalveren, hopelijk denken onze buurlanden er niet zo over, nederland leeft van de export, niet zo'n zinvolle reactie
koen JD
@ Loeideutz

klopt al stage gelopen in die buurt.. een grote flop die hele blauwe stad.

soms kun je inderdaat goed mee liften. gebeurt hier ook met grond ruil enz. zolang alles maar vrijwillig gebeurt.
SJB533
@weurding
NL heeft te weinig kalveraanbod, plus wat ik al noemde: het gemiddelde Nederlandse kalf kun je niets mee. Doe mij maar Ieren, Tsjechen, Duitsers. Dat spul groeit wel.
fendt309 vario
@ loeideutz subsidie is leuk maar als na 2 jaar de kraan word dichtgedraaid zit je met de gebakken peren. Kijk maar maar de bio vergisters in duitsland.
SJB533
@koen JD
Om mest de grens over te krijgen, moet je allerlei dingen hebben. Bijv GPS tracking, licentie. Kan voor de gemiddelde boer NOOIT uit.
Loeideutz
@fendt309 vario Voor zulke dingen moet je aanlegsubsidie hebben, niet instandhoudingssubsidie. Die laatste ben je inderdaad na een aantal jaren kwijt. Het gaat hier over het eerste.
koen JD
@sjb533

nee klopt zie hier ook nooit een boer met een gier ton de grens over rijden...... meestal word het transport toch al uitbesteed. als je dat wil. bijv. omdat de kosten veel lager zijn. er is heel veel mogelijk informeer er maar is na

moet ook niet denken dat je altijd alles zelf moet doen maar om gebruik te maken van wat er allemaal al is. beetje raar om het wiel voor de 2e keer uit te vinden
Renze
Quote @Loeideutz:
Nederland heeft tov andere landen een hogere mestproduktie per ha.

Haha weet je hoe dat komt ? Ik heb een kennis in Finland, die heeft 60 bunder landbouwgrond, gemengd bedrijf met vleesvee melkvee en akkerbouw, verbouwt zijn eigen krachtvoer. Daarnaast heeft hij 200 hectare bosgrond die ook meetelt in de oppervlaktes.

Wist je trouwens dat er boeren in Zweden nog steeds met subisdie bossen rooien om er weidegrond van te maken ?

Waar lullen we over.
koen JD
@fendt309 vario wat is er met de bio vergisters in duitsland.....???

snap wel dat de eerste vergisters dicht zijn gegaan die liepen ook voor 9% nog op diedel.

nieuwe vergisters hebben allemaal 20 jarig contract. dan ben je toch al een mooie tijd vooruit wie weet of het dan winstgevend is of niet???
newholland6640
Quote @Favorit614:
Laten ze de boeren eerst eens een goede melkprijs betalen

En dat willen ze niet... Daarom moet er een Quotum zijn dat gereguleerd word. Met krapte word het quotum iets groter. Met overschot iets kleiner. Dan kun je vanuit de overheid ook veel beter regels opleggen omtrent de grote van bedrijven.
newholland6640
Quote @fendt-412:
als je een systeem als canada wilt kun je het wel vergeten.

Dat moet dan natuurlijk europees 😉!
newholland6640
Quote @SJB533:
Doe mij maar Ieren, Tsjechen, Duitsers

Of fleckvieh :lol:
Valtrapowerr
Had je misschien minder moeten kermen!

lost zn eigen op hoor. zo zonder quotum. als de prijs daalt gaat er een aantal bedrijven naar de klote en dan komt er minder melk en stijgt de prijs. zo werkt dat.
maar jullie zijn al bang voor 1 a 2 jaar slechte prijs. maar als je alles netjes doet en niet met geld loopt te smijten overleef je dat wel hoor. er blijft toch melk nodig.
Favorit614
Quote @newholland6640:
Daarom moet er een Quotum zijn dat gereguleerd word. Met krapte word het quotum iets groter. Met overschot iets kleiner

Als je te weinig melk hebt , hoe wil je dit aanvullen ??
Wat er niet is , kun je niet leveren
Pascal
Hahaha... Jaaaaaaren hebben de melkveehouders een top prijs gehad en nu t de laatste jaren wat minder gaat deugt er van alles niet. Dit is een mooie tijd om te zien wie de echte ondernemers zijn .
Als je t vergelijkt met andere landen is t in Nederland zo gek nog niet.

Welkom in de intensieve wereld!
SJB533
@newholland6640
Tjechische vlekveekruisingen 😃

Quote @Pascal:
Dit is een mooie tijd om te zien wie de echte ondernemers zijn .

Mwoah, moet je t melken s compleet vrij maken. Dan blijven de ondernemers over 😉
tippie
@weurding
we importeren ook melk bij DOC. we laten toe dat ARLA en A-Ware in nederland komt. we exporteren vrachten kippenmest naar het buitenland goed voor het organische stof gehalte in de bodem en kan goed concurreren met de kunstmest aldaar of gaat de vergister in. En dat allemaal omdat ze bang zijn dat er in 2015 verschrikkelijk veel koeien bijkomen en dat het grondwater te veel mineralen bevat.
Denk zelf dat het een reactie is op het ammoniak verhaal dat nergens op slaat en gebaseerd is op totaal verkeerde aannames
weurding
@tippie 2015 veel meer melk? geloof het niet zo, er zijn er zat die er tegen worstelen om uberhaupt 2015 nog te halen 😉 ,voer komt er mede door de strengere normen steeds minder van een ha, zou 2015 echt kwa productie een explosief jaar worden dan zou op dit moment het quotum zeker met een paar % overschreden moeten worden, en we zien dat met de temperatuur zowel de aanvoer van melk als leaseprijs zakt, vreten en jongvee is en komt gebrek aan, wat de krachtvoerprijzen nog verder doet stijgen en de wil om meer te melken doet afnemen simpelweg omdat er te weinig overblijft achter de komma, melkveebedrijven in duitsland hebben mocht je de nieuwe oogst geloven al een kostprijs tussen de 43 en 50 cent!! 😞
Loeideutz
@weurding Jongvee is er meer als menigeen denkt. Collega's zijn nu al bezig met het opfokken van meer jongvee. Door het gebruik van gesekst sperma komt er ook meer jongvee.
weurding
@Loeideutz het is er wel, maar er gaat ook veel naar het buitenland, gewoon wie geeft het meest die krijgt ze, maar niemand kan de toekomst voorspellen, we wachten rustig af
Mielmonteur
Iemand ooit gedacht aan de varkensboeren? Die betalen al jaren varkensrechten. Straks moet alles aangepast worden met luchtwassers en de hele sooi, wij doen er niet aan mee allemaal investeringen waar je niks mee verdient. Ik vind het ook allemaal flauwekul, nederland gaat helemaal kapot en de landbouw/akkerbouw al helemaal. Allemaal door die k*tregering, rooie diesel, belastingen, rechten...
Loeideutz
@Mielmonteur Er zijn al melkveestallen met een luchtwasser. In Overijssel geloof ik operationeel, en nog 2 of 3 in aanvraag of bouw.
newholland6640
@Mielmonteur

En aan de kippenboeren, wij moeten hier voor de kippen ook 80.000 euro aan rechten gaan kopen, en in 2015 is t weg 😉
newholland6640
Quote @Valtrapowerr:
lost zn eigen op hoor
~

Dat is naief, nu met quotum zijn de marges al te laagt als je vergelijkt met andere sectoren. Dan doel ik BUITEN de agrarische sector. Het komt gewoon uit op structureel een lagere melkprijs.
Koe
@newholland6640 Verdiep je eens in de geschiedenis van t quotum...
newholland6640
Quote @Valtrapowerr:
maar als je alles netjes doet en niet met geld loopt te smijten

En wat moet je doen als je nou een stal hebt voor 45 koeien? Denk je dat je daarmee groot genoeg blijft voor de melkfabriek?
newholland6640
@Koe

Wat wil je hiermee zeggen? Ik weet ook wel dat alle boeren liepen te schreeuwen toen het quotum kwam ;)~!
newholland6640
Quote @Favorit614:
Als je te weinig melk hebt , hoe wil je dit aanvullen

Koeien bij kopen als je die mogelijkheid hebt, en anders gewoon niks, komt vanzelf wel weer wat meer melk.
SJB533
Quote @newholland6640:
En aan de kippenboeren, wij moeten hier voor de kippen ook 80.000 euro aan rechten gaan kopen, en in 2015 is t weg
Jij snapt m niet...
newholland6640
@SJB533

Leg uit 😉!
SJB533
@newholland6640
Lees t artikel nog maar eens goed
SJB533
Quote @newholland6640:
@Koe

Wat wil je hiermee zeggen? Ik weet ook wel dat alle boeren liepen te schreeuwen toen het quotum kwam 😉![/i]En nu moet je er niet meer af [i]willen
. Destijds had t misschien niet ingevoerd moeten worden, maar afschaffen kan niet meer. De economie is net natuur: als je er met de klauwen afblijft, reguleert het zich zelf wel 😄
ljdekker
Wie zegt dat het quotum er af gaat? Frankrijk loopt niet zo hard meer. Frankrijk heeft nog een aardig dikke vinger in de pap, net als Duitsland. Reken maar niet dat er een totaal vrije markt komt zoals in de VS.
ljdekker
Het grootste probleem bij afschaffing van het quotum is dat er voor heel veel boeren een stuk afschrijving wegvalt. De fiscale winst gaat dus omhoog en er moet belasting worden betaald van geld dat er niet is. DAT kan nog wel eens voor problemen zorgen!
jordi 1455
Het gaat hier NL zeker de verkeerde kant op.
Als het zo door gaat dan valt de landbouw om en evenals de Nederlandse economie. Maar de landbouw wordt niet alleen getroffen maar ook de landbouwmechanisatie, loonwerkers, brokkenfabrikanten en de bouwbedrijven (stalbouw).
weurding
@newholland6640 al heb je 30 koeien, ze halen het welop, gaat 35 kuub in een auto, om hem precies vol te krijgen moeten ze soms ook wel ergens 2 keer laden, dus dat maakt niet uit, daar is de kwantumregeling voor
newholland6640
@SJB533

Owja? En hoe komen we dan aan z`n gigantisch ganzen overschot?
newholland6640
Quote @tjerk-koetje:
eeeuh? Overschot met melk?!
Boeren kregen afgelopen jaar het quotum niet vol, nederland, nietkreeg het quatum niet vol. En er zijn meer landen.

Komt simpelweg omdat het quotum wat we nu hebben veelste groot is...
SJB533
Quote @newholland6640:
Owja? En hoe komen we dan aan z`n gigantisch ganzen overschot?
Lees eens beter...
newholland6640
Quote @SJB533:
als je er met de klauwen afblijft, reguleert het zich zelf wel

Ja en? Dat kun je wel elke keer zeggen, maar ik lees het vorige bericht echt wel goed hoor 😉! Dus komt het er op neer dat ik het anders intepreteer dan jou en een beetje uitleg wel handig.
SJB533
@newholland6640
Ja, maar je hebt er met de klauwen aangezeten...
newholland6640
@SJB533

Die ganzen zijn hier toch zelf gekomen?
Zelfs in grote natuurparken in afrika word nog gejaagd 😉! Door het veranderde klimaar gaan sommige dieren overheersen.
weurding
@newholland6640 de ergste overheerser is de mens! veels te veel van en te weinig natuurlijke vijanden 😉
Loeideutz
@newholland6640 Voor de melkfabriek wel....
newholland6640
@weurding

Misschien heb je ook wel gelijk 😉!
newholland6640
@Loeideutz

Voor de europese markt ook.
Loeideutz
@ljdekker Als je geen afschrijving van quotum hebt , dan heb je er dus eerst ook niet in hoeven te investeren. Als je elk jaar 10000 afschrijft op quotum, nu, dan kun je die 10000 straks in iets anders investeren wat geld zou kunnen opbrengen. Of je hebt een inkomen van 10000 hoger.
newholland6640
@Loeideutz

Er vanuitgaand dat de prijs hetzelfde blijft, weat overigens zeer de vraag is.....
Loeideutz
@newholland6640 Als jij het gefinancierd kunt krijgen en er een inkomen uit kunt halen , ja. Genoeg plekken in Europa waar de bedrijfsgrootte kleiner is.
Loeideutz
@newholland6640 Melkprijs is een kwestie van vraag en aanbod. Als er meer verdiend wordt door de werknemer,en in Azië gaat het wat dat betreft zo slecht nog niet, is er meer behoefte aan zuivel.
Je moet niet alleen naar de Europese markt kijken. Veel producten die van melk gemaakt worden gaan de hele wereld over, enkel en alleen maar omdat men vertrouwen heeft in de Nederlandse kwaliteit.
jordi 1455
@newholland6640
door dat domme wijf dat alleen maar onzin uitkraamt en de boeren beslecht.
newholland6640
Quote @Loeideutz:
enkel en alleen maar omdat men vertrouwen heeft in de Nederlandse kwaliteit.

En geeft de boeren in 3e wereld landen geen kans om melk te produceren 😞
Valtrapowerr
@newholland6640 oja tuurlijk. maar er is wel altijd geld geweest om trekkers elke 5 jaar in te ruilen, melkrobots aan te schaffen. nieuwe stallen te bouwen etc.
jullie zijn 20 jaar lang verwend met een constante prijs toen die in 2009 potverdrie 1 jaar minder was gingen er gelijk onderuit. ongezonde situatie als wat.

vrije markt geeft echt niet structurele lagere prijs. dat is een kansloos argument. je meot gewoon zorgen dat er geld binnenkomt en niet alles gelijk uitgeeft zoals de meeste wel doen!
en een structureel te lage prijs is natuurlijk helemaal niet waar want dan stopt iedereen en is er geen melk dus dan kan natuurlijk niet.
het is jammer voor je maar ik dacht juist dat melkveehouders er blij mee waren???? nu krijgen ze het is het weer janken, sorry ik kan daar slecht tegen.
denken jullie dat je echt subsidies krijgt? denk et niet en als het wel zo is zeer onrechtvaardig want dat krijgt de geiten en varkens sector ook niet en die hebben het ook al die jaren uitgehouden.
stop met gejank en ga aan het werk! zoals gezegt als je alles netjes doet geen gek grote investeringen doet en uitsmeert over meerdere jaren komt het best goed, 😉 😉
Valtrapowerr
Quote @newholland6640:
En wat moet je doen als je nou een stal hebt voor 45 koeien? Denk je dat je daarmee groot genoeg blijft voor de melkfabriek?

tuurlijk. als jij goede kwaliteit melk levert echt wel hoor 😉 jullie denken dat je gelijk verdrievoudigen moet. maar dat is natuurlijk waaan
Loeideutz
@Valtrapowerr Klopt, wij melkveehouderij zijn eigenlijk jarenlang verwend met een redelijk constante melkprijs. Op de vergadering van de melkfabriek was het altijd hommeles als die een ( gulden ) cent gezakt was. En degene die een beetje oplette en niet het geld over de balk legde ( smeet is niet eens het goeie woord) had jarenlang een goed inkomen. En toen het in 2009 fout ging kwamen we tot de ontdekking dat het ook wel eens anders zou kunnen worden. Maar het jaagt het groter groeien wel nog meer aan. Dan kun je in goede jaren tenminste wat ruimte op de bank creëren .
SJB533
@Loeideutz
Mee eens, dat de melkveehouderij eigenlijk altijd gespaard is gebleven?Uitgezonderd door crises als MKZ en BSE?

Overigens sprak ik in 2009 met een (destijds nog) melkveehouder die niet klaagde over de prijzen. Hij zei, dat hij de gehalten er naar had.
newholland6640
Quote @Valtrapowerr:
jullie denken dat je gelijk verdrievoudigen moet.

Haha, en daarom zitten wei met beide takken nog steeds onder het gemiddelde aantal dieren? Toen wij maar 18000 kippen hadden vroeg onze eierhandelaar of we niet uit konden breiden.... We werden te klein.....
newholland6640
Quote @Valtrapowerr:
melkrobots aan te schaffen

Melkrobot is luxe? Nee, is een andere manier van werken.
Wij hebben hier altijd ZONDER hyphoteek geinvesteerd, Dat kunnen niet veel mensen ons nazeggen denk ik, alleen met de bouw van de kippenstal is de bank eraan te pas gekomen. Maar dat komt ook gedeeltelijk omdat mijn pa voor een paar jaar terug het bedrijf heeft overgenomen.

Man! Ik jank helemaal niks, ik vind het alleen zo vreemd dat het quotum weggaat en ze er iets voor in de plek willen hebben wat volgens mij niet of veel slechter werkt. Stond laatst nog op boerderij.nl dat de nederlandse melkveehouderij sector het minste subsidie kreeg.

JIj moet LEZEN waar het mij omgaat. En niet om wat de gevolgen zijn, want daarop val jij mij nu aan. Graag even on-topic houden......
newholland6640
Quote @Valtrapowerr:
het is jammer voor je maar ik dacht juist dat melkveehouders er blij mee waren????

Waarmee? met melkveerechten? Of dat het quotum eraf gaat?
Loeideutz
@SJB533 Gespaard is niet het goeie woord. De melkprijs bewoog gewoon niet zoals opbrengstprijzen bij varkens of kippen. Je kon op 1 januari al ongeveer uitrekenen hoeveel geld je voor quotum had, wanneer je zelf genoeg had gespaard om de bank de rest van de trekker te laten betalen, of wanneer je naar de buurman kon gaan voor die ene ha grond die hij nog tussen de jouwe had liggen.
fendt-412
Quote @ljdekker:
Het grootste probleem bij afschaffing van het quotum is dat er voor heel veel boeren een stuk afschrijving wegvalt. De fiscale winst gaat dus omhoog en er moet belasting worden betaald van geld dat er niet is. DAT kan nog wel eens voor problemen zorgen!

Als je niet hebt afgelost wel ja. Dan heb je dubbele lasten. Dan komt de bank en de fiscus kijken. Als jij netjes hebt afgelost komt de bank niet meer langs maar moet je wel belasting betalen. Als het goed heb je daar het geld voor liggen.

Quotum gaat dit jaar niet eens vol komen, leaseprijs is 1.80 terwijl het vrijdag nog 2cent was. Nu hebben we in NL quotumkosten en zijn we afhankelijk van de wereldmarkt. Het gaat hier immers pas goed als het ergens slecht gaat. Dat is het meest waardeloze systeem dat je maar kunt hebben. Heb je de lasten van beide.
newholland6640
@Loeideutz

Durf te wedden dat afgezien van de laatste paar jaar de legkippenhouders het beter hebben gehad dan de melkveehouders 😉!
jehan
Zo krasse uitspraken hier ..ik vindt het goede zaak dat er rechten komen ..waarom bij de varkens wel en bij de koeien niet ..tis allen zonde dat het niet europees gedaan wordt
Valtraboerties
Dit kun je ook verwachten met dat wicht op de stoel 😞 (sorry voor de fans van haar) dat meissie weet niet eens wat de voorkant en wat de achterkant van de koe is! Ik kan me nog wel vinden in maatregelen voor minder snelle groei, maar dierrechten?
tjerk-koetje
@newholland6640

of omdat we gwn veeeel te wijnig boeren hebben, en het dit jaar zeer slecht melken wou!!
newholland6640
@jehan

Maar vind je het dan niet raar dat het quotum weggaat (wat in mijn opinie het beste werkt) En dan iets anders voor in de plek willen zetten? Varkens rechten schijnen er na 2015 wel af te gaan. Kippen in igg wel.
newholland6640
Quote @tjerk-koetje:
of omdat we gwn veeeel te wijnig boeren hebben

Fout, sinds dat bekend is geworden dat het quotum eraf gaat zijn er quotum verruimingen geweest, de zogenaamde "zachte landing" Quotum is de laatste paar jaar dus veelste groot geworden.
Valtrapowerr
@newholland6640 denk nou niet dat ik het over jou heb!
jehan
@newholland6640 als ze de boeren de kans geven om weer voor het vaderland te gaan melken dan gooien ze hun eigen glazen in ..ik weet boeren die nu de stal al klaar hebben voor de tijd dat hey quotum er afgaat ..stallen van 300 koeien gebouwd ..en dat nu aflossen met 120 koeien die ze nu hebben ..hoe lang gaat dat goed?
Valtrapowerr
newholland6640
@Valtrapowerr

Excuses, die sterke indruk had ik.
newholland6640
@Valtrapowerr

Het zit ongeveer op fifty fifty geloof ik. De boeren die het wel willen behouden zijn vaak lid van de DDB/NMV de rest van LTO.
newholland6640
Quote @jehan:
hoe lang gaat dat goed?

Niet zo lang 😉!
Valtrapowerr
@newholland6640 dat kan maar bedoelde melkveehouderij algemeen. zijn genoeg andere bedrijven.
SJB533
Quote @newholland6640:
@LoeideutzDurf te wedden dat afgezien van de laatste paar jaar de legkippenhouders het beter hebben gehad dan de melkveehouders 😉!
Denk, dat je dat mis hebt.

Bij intensief wordt sowieso een maximum gehouden. Is t niet linksom, dan is t rechtsom 😉
jehan
Ik weet nog heel goed dat het melkquotum kwam ..werd hier voor het eerst melk verkocht voor 70 ouderwetse centen ..dat gaat niet goed werd er gezegt ..maar wat gebeurde er de melkprijs ging omhoog en bleef hoog ..boeren kochten later melk aan voor meer dan 4 euro per liter..en wat waren de boeren blij met het quotum ..anders was de melkprijs heel wat slechter geweest
NewHollandErik
Quote @dx11:
Wat wil je dan? Er is nu al een melkoverschot. Hoe ga je dat dan in de hand houden?

Gewoon een motor ontwerpen die op melk loopt.
newholland6640
Quote @SJB533:
Denk, dat je dat mis hebt.

Hoe zit het in jouw opinie dan?
tjerk-koetje
Quote @newholland6640:
Fout, sinds dat bekend is geworden dat het quotum eraf gaat zijn er quotum verruimingen geweest, de zogenaamde "zachte landing" Quotum is de laatste paar jaar dus veelste groot geworden

uhhum, er zijn te weinig boeren, ik snap niet warom er dan een overschot is volgens jou, terwijl boerderij.nl en veldpost het over hele andere zaken hebben :|
jehan
@NewHollandErik ja een moter op melk zou wel heel prettig zijn ..
newholland6640
Quote @tjerk-koetje:
er zijn te weinig boeren

dat is een foute gedachte, een heel groot deel van de melk word geexporteerd. het quotum is gewoon te groot!
fendt-412
Dat wordt met zn allen emigreren!
boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
tjerk-koetje
@newholland6640

tuulk, nederland melkt het quotum niet vol!
newholland6640
@fendt-412

Misschien wil van bakel ons wel helpen 😃
newholland6640
@tjerk-koetje

Dan zijn we het daar overeens 😄
jehan
@newholland6640 verbakel zal jullie wel helpen met failliet te gaan
newholland6640
@jehan

Van de wal in de sloot indd 😄
tjerk-koetje
Quote @newholland6640:
Dan zijn we het daar overeens

ik vat jou niet meer 😃

eerst zei je dat er een overschot aan melk is.

en nu dit?
newholland6640
@tjerk-koetje

Juist, er is een overschot aan melk, en dat komt omdat het quotum te groot is.
jehan
@newholland6640 ik zie zo doe boeren nog die op tv waren ..die met verbakel in zee waren gegaan ..triest triest ..
newholland6640
@jehan

Dat kan ik me niet meer herrineren... Maar als ik de verhalen hoor 😞
SJB533
@jehan
Was dat neet bij omroep Friesland?
tjerk-koetje
Quote @newholland6640:
overschot

een overschot betekent dat er OVER het quotum gemolken word.

zo vat ik jou op, maar ik denk dat jij probeerd te zeggen dat er een onderschot is
tjerk-koetje
@jehan

verbakel was toch die mesthandelaar van 15 (nu 18)
jehan
@SJB533 denk het niet want die zender kan ik niet krijgen..en ik vertsa dr geen dreet van ..nee was opeen nederland 2 of 1
newholland6640
@tjerk-koetje

Dat is lentjes 😉! google maar eens op van bakel....
jehan
@tjerk-koetje nee die was dat niet ..ik heb het over de gebroeders verbakel die je kon helpen een bedrijf op te richten in amerika
newholland6640
@tjerk-koetje

Overschot is als er teveel is in vergelijking met de vraag 😉 En dat is er nu, terwijl er nog onder het quotum word gemolken. Maar dat komt omdat het quotum de laatste jaren flink vergroot is 😉!
tjerk-koetje
@jehan

ah ja, dat was ook zo. was ik ff vergeten
tjerk-koetje
@newholland6640

maar de landbouwbladen staan er vol mee dat er te weinig is vergeleken met de vraag 😉
SJB533
@jehan
Klopt wal ja! Op 2 was dat. Zondags. Heb t ooit gezienn. Pa viel zondagsmiddags op de bank in slaap, en dan kwam vanzelf de ondertitelde Friese TV op Ned 2 😉
newholland6640
@tjerk-koetje

Als dat zo zou zijn, waarom is de prijs dan niet veel hoger?
tjerk-koetje
@newholland6640

omdat er oook melk word geimporteerd.
fendt-412
@newholland6640

35cent is anders nog altijd bovengemiddeld. Banken rekenen met 32,5cent, daarvan moet je het kunnen doen. Vorig jaar was de melkrpijs ook niet beroerd.

En als de voerprijzen zo hoog zijn, waarom dan niet wat minder koeien melken en korrelmais of tarwe verbouwen?
jehan
@SJB533 ja zo was het ja kan het me nog wel herinneren
GD tuning Garyp
@SJB533 Kun je omrop fryslân wel ontvangen daar bij jullie?
newholland6640
Quote @fendt-412:
35cent is anders

Was een reactie op de stelling dat een te weinig melk zou zijn 😄!
fendt-412
@newholland6640
Boeren gaan toch leven naar opbrengstprijs. Alles kan als de prijs 40cent is. Nieuwe trekkers en materiaal, op die laatste cent voerkosten komt het ook niet meer aan. Totdat ze in moeten leveren. Terwijl ze dat geld al lang hadden kunnen reserveren als ze in de goede periode scherp waren geweest.
SJB533
@GD tuning Garyp
Dat stuk beeldschermvervuiling is gewoon te ontvangen via de schotelantenne. Maar as je ff leest....
KHD Deutz-Fahr
Quote @fendt-412:
Alles kan als de prijs 40cent is. Nieuwe trekkers en materiaal.

Ook maar uit de lucht gegrepen vooroordeel. Als de prijs 40 cent is gaan boeren, eindelijk eens een trekker vervangen die al bijvoorbeeld 5 jaar daarvoor vervangen had moeten worden. Ik heb op veel verschillende veehouderij bedrijven gewerkt, aantal gekke investeringen bleef heel beperkt voor halverwege 2008 (in de goede tijd).
GD tuning Garyp
@SJB533 Had ik gelezen 😉 Maar jij dacht eerst de je het op O.F. had gezien dus vroeg ik me af of jullie dat daar konden ontvangen. Vandaar 😉
John k
Quota eraf en raak melken, kun je het niet bijbenen? dan helaas! Is Nederland te duur? dan halen ze de melk maar ergens anders vandaan. zo werk dat toch bij iedere onderneming. Philips ofzo laat toch ook alles niet meer in NL maken. Beetje met de tijd meegaan.
KHD Deutz-Fahr
@John k

2055 naderen we 10 miljard mensen hebben ze uitgerekend, dan word voedsel erg schaars, dus lijkt het me verstandig om een eigen voedsel voorziening te houden. Daarnaast zal in die tijd al het voedsel welkom zijn (voor zowel consumptie als brandstof), dus zal er ook nog een plaats zijn voor de Nederlandse landbouw. Het gaat gezien de wereldwijde crisis helemaal niet zo slecht met de landbouw, de lonen zijn gestegen, en de machine fabrikanten draaien goede omzetten 😉.

We zijn de tweede landbouw exporteur in de wereld, en de landbouw is de tweede exporteur van Nederland met 20 procent.
Valtrapowerr
Bedenk ook even dat je op moet passen voor je imago.
steen en been gaan lopen klagen terwijl de nieuwe stallen uit de grond schieten, robots aangeschaft kunnen worden etc. dan denkt de burger ook van huh?
niet zo gek ook lijkt me 😉
Valtrapowerr
Quote @fendt-412:
Boeren gaan toch leven naar opbrengstprijs. Alles kan als de prijs 40cent is. Nieuwe trekkers en materiaal, op die laatste cent voerkosten komt het ook niet meer aan. Totdat ze in moeten leveren. Terwijl ze dat geld al lang hadden kunnen reserveren als ze in de goede periode scherp waren geweest.

+1 duidelijke taal 😄
newholland6640
@fendt-412

Tja, maar waar ligt de ondergrens?
newholland6640
Quote @Valtrapowerr:
robots aangeschaft kunnen worden

Jij snapt volgens mij ook niet waar een robot voor is 😉!
Valtrapowerr
@newholland6640 oh jawel hoor 😉 maar ik vraag me af of het in bepaalde gevallen wel nuttig is 😉
ljdekker
Quote @Loeideutz:
Als je elk jaar 10000 afschrijft op quotum, nu, dan kun je die 10000 straks in iets anders investeren wat geld zou kunnen opbrengen. Of je hebt een inkomen van 10000 hoger.

Inderdaad, je inkomen ligt dan 10.000 hoger. Dus moet je meer belasting betalen. Waar wil je dat van betalen dan? Als je geen afschrijving hebt betekent niet dat je dan geld hebt om te investeren. Afschrijvingen zijn kosten, maar geen uitgaven.
weurding
@ljdekker als je geen geld hebt om te investeren ,dan heb je ook geen inkomen, zie het probleem van die 10000 extra dus ook niet 😉
ljdekker
Je kunt de winst dus niet meer drukken met afschrijvingen van quotum, betekent meer belasting betalen. Zo moeilijk lijkt mij dat toch niet?
weurding
Jij stelt dat als je geen afschrijving hebt het niet betekend dat je dan geld hebt om te investeren, nou,als je geen geld hebt om te investeren ben je ook geen afschrijvingen nodig, je betaald dan toch geen belasting, lijkt me ook niet zo moeilijk 😉 kortom, is er geen winst of weinig winst, betaal je ook weinig tot geen belasting, denk dat er als ik zo in de wandelgangen hoor genoeg boeren zijn die wel iets belasting zouden willen betalen!, zo geweldig gaat het overal niet, doe maar eens een rondje mechanisatie, hooibouw etc ligt op zijn kont, wordt bijna niets nieuw verkocht, en dat zijn ook dingen die je in 8 jaar kunt afschrijven en soms nog sneller
ljdekker
Het puntje belasting betalen is momenteel nog niet echt een punt van aandacht omdat er nog geen sprake van is. Ligt er natuurlijk ook net aan wat de melkprijs doet, melkprijs zal wel niet hoger worden wanneer het quotum er misschien wel af gaat.
newholland6640
@Valtrapowerr

Als de boer goed met de robot om kan gaan is de robot nuttig, net zoals een melkstal.
Wimsumar
Beste
Quote @Weurding:
die wel iets belasting zouden willen betalen!,

''iets belasting betalen?'' Nou, 'hoe meer, hoe liever'!
Veel belasting betalen = veel winst maken = veel (eigen) vermogenopbouw. 😄
JD3010
Quote @Wimsumar:
''iets belasting betalen?'' Nou, 'hoe meer, hoe liever'!
Mag ik je adres even, dan zal ik ze naar je toesturen. 😄
Wel de fiscale voordelen proberen optimaal te benutten. 😉
SJB533
@Wimsumar
Je mag t wel storten op mijn bankrekening hoor Wim 😄
fendt-412
Het wordt pas gevaarlijk als je wel afschrijft maar niet aflost. Bijvoorbeeld met mia/vamil en die MDV stallen versnelt afschrijven. Als je niet versnelt aflost moet je de bank en de fiscus betalen. Dan gaat het hard van je af. Op papier maak je winst terwijl het geld er niet is.

Zelfde geld voor quotum, als je dat voor 2015 nog niet afgelost hebt kan het wel eens zwaar gaan worden. Zeker omdat het nog wel eens aflossingsvrij is geleend.

Banken eisen bij de aankop van grond dat je het aflost in 50jaar. Klinkt niet veel maar is toch 1000euro per hectare, bovenop de 2500euro rente in de eerste jaren bij een grondprijs van 50.000/ha. Verdien je niks aan met gras of mais. Rente wordt de laatste jaren natuurlijk wel minder, alleen het moet allemaal wel even opgebracht worden.
Loeideutz
@Wimsumar Jij hebt het helemaal begrepen.
Loeideutz
@ljdekker @weurding Bedankt dat jullie de discussie voor mij doen. Als je iets kunt afschrijven, dan heb je ooit ruimte gehad om te investeren, zelfs als de bank 70 of 80 % lening geeft. Op het moment dat je niet meer afschrijft, product staat op nul, krijg je dus meer winst en dus ruimte om te investeren. Moet je dan nog aflossen, dan heb je een fout gemaakt: aflossing mag niet lager zijn als afschrijving.
newholland6640
@miniatuurboer

Doe normaal 😉!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
164
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
1