Verschillende uitkuil methoden

Hallo

Ik moet een verslag maken over verschillende uitkuilmethoden. Ik heb al op internet gezocht voor informatie voor uitkuilmethoden maar daar ben ik niet veel wijzer uit geworden. Nu wil ik jullie mening en voor en nadelen graag horen over verschillende uitkuilmethoden (pelikaanbak, kuilhapper, mes achter de voermengwagen, frees, enz).

Met vriendelijke groet,

NHT6080RC

Deel dit topic

Reacties

cvdebegaaiers
Voerbak is sneller maar laat de kuilwand in slechtere conditie achter. Kuilsnijder duurt langer maar laat mooiere kuilwand achter. Ook kun je met een kuilsnijder minder goed doseren als met een voerbak.
rickrenault
Kuilsnijder
kuilhapper
zelfladende mengwagen
Gewoon met een grijper alleen word dat een beetje een bende
een mengwagen waar achter op een soort van mes zit die het uit de bult snijd
johndeerefavo
@cvdebegaaiers kuilvoersnijder is het beste , laad het beste achter 😉
fendt308-driver
Wij hebben een triolet UKW 3500 dat is een voerkar die zelflaad met mes. Werkt mooi en laad de kuil strak achter.
gypCaseXL
Een mes geeft altijd het mooiste resultaat. een pelikaanbak of kuilhapper geeft een veel te los geplukte kuilwand. hierdoor krijg je veel los voer door de sleufsilo, daarnaast neemt de los geplukte kuilwand veel meer, en vooral sneller, water op als het regent. doordat het zo luchtig is los geplukt krijg je ook sneller broei. zowel met een U-snijder als een goede voerbak met mes hou je een mooie strakke kuilwand. het grote voordeel van een voerbak is dat het sneller is en je kunt het voer beter doseren.
bambipower5620
Kuilsnijder en blokkenwagen snij voor 1 week blokken en doe de blokkenwagen achter de trekker en voeren maar werk mooi vindt ik.
Wimsumar
Beste NHT6080RC: Glimlachend, nee grijnzend, sta ik altijd te kijken naar de geavanceerde apparatuur die er beschikbaar is om vee mechanisch te kunnen voeren. 😃
Ik zet liefst 1X per zoveel dagen de graskuilblokken met de steekschopkuilsnijder (1984) ''zo voor het voerhek'' en 1X dagelijks op een ander deel van de voergang een verse hoeveelheid kuilmais door middel van een krabbakje (1995). 😄
Goedkoper, betrouwbaarder en/of onderhoudsvrijer mechanisch voeren kan het alleen met de vork en kruiwagen maar daarvoor is de lichamelijke inspanning te groot. 😎
ljdekker
Hoe meer bewegende delen, hoe meer er kapot kan gaan. `t is maar net wat je wilt en wat je rantsoen is. Die factoren bepalen in grote mate het voersysteem.
Siebenga
Wimsumar
Beste @Siebenga
Wat is er joh? :?
Siebenga
@Wimsumar sja en hoeveel liters komt er dan uit die koeien! Vind het leuk hoor dat je het zo doet maar het is echt niet allemaal haleluja daar in sumar!
jmos
@gypCaseXL
sinds wanneer geeft een kuilhapper een losse wand? Daar zit nog steeds een mes aan hoor. 😄
boeren.nu/picture/5110/
rickrenault
@Wimsumar zo moet het doen wij ook een keer in de 4 dagen kuilsnijden alleen hebben wij een weellinkhek waar we de blokken tussen zetten een twee keer per dag het voerhek naar voren schuiven door op een knopje te drukken makkelijker en zuiniger als dat kan bijna niet heel weinig diesel en machine kosten 😄
Wimsumar
Beste
Quote @Siebenga:
hoeveel liters

"Sja", dat spreekt natuurlijk niet tot de verbeelding. 😞
Maar ik werk met aangekochte/uitgestootte dieren bij andere melkveehouders vandaan en dan liefst in het lage aankoopprijsmarktsegment.
Ze produceren in ieder geval voldoende om in de tweede schijf van de inkomstenbelasting te komen. 😄
ljdekker
Afmelken dus?, Wimsumar
dx11
Quote @Siebenga:
sja en hoeveel liters komt er dan uit die koeien!

Dat zal minder zijn. Net als bij ons overingens. De levensduur van de koeien daar in tegen zijn wel hoog. En de voer- en machinekosten laag!

Natuurlijk is het mooi als er 25 liter per koe per maal op de melkmeter staat, maar alles meer als 40 liter per dag moet je er voor net zo hard in stoppen denk ik zo.
Valtrapowerr
Quote @dx11:
De levensduur van de koeien daar in tegen zijn wel hoog. En de voer- en machinekosten laag!

en dat is ook wat waard, je kunt wel 36 componenten in je voermengwagen doen en dan alles 'correct' doen maar met een blokkenwagen of doseerwagen of kuilblokken voor het voerhek kun je ook buitengewoon melken! laat ze het maar uit gras halen wat brok erbij en misschien wat mais of bostel erbij maar daar kunnen ze het prima op doen! en het is een stuk goedkoper, en allemaal maar op het randje lopen met uitgebalanceerde voerprogramma's is ook niet helemaal de manier denk ik.
wij voeren gras en brok, melken er goed op (voeren wel in verhouding meer krachtvoer per liter melk als koeien) maar als je zorgt dat je gras(land) goed is, ben je al een heel eind. ook is de vruchtbaarheid goed, weet wel een geitenhouder met voermengwagen maar die melkt niet zo, en heeft een stuk mindere vruchtbaarheid. + dat er aan zon voermengwagens ook wel eens reparaties zitten wat zo in de duizende euros kan lopen. koop je al een (bijna) nieuwe kuilvoersnijder of blokkenwagen voor.

Zeg niet dat een voermengwagen niks is, op sommige bedrijven pas het perfect, maar echt lang niet overal!
wordt tegenwoordig gedaan of je zonder mengwagen niet kunt melken/slecht zal draaien. maar weet genoeg bedrijven waarbij dit juist tegengesteld is!
twand2505
Met de greep en een kruiwagen 😄
fendt-412
Wat is duur. Meer melk per koe is vaak efficiënter melken. Je kunt je onderhoudsvoer spreiden over meer kilo's melk. Je voert wel meer (kracht)voer per koe, alleen per 100kg melk kan je dit hard meevallen.

Het valt of staat met goed ruwvoer, met een mengwagen kun je van 2 slechte partijen niet een goed rantsoen maken.

Reparaties aan een mengwagen valt ons hard mee. Ellendige voerbandjes ben je niet meer nodig. Kan een keer een tandwielbak of aftakas stuk gaan, de rest is slijtage. Vijzel heb je er ook voor 3000euro nieuw in zitten, kun je weer een kleine 10jaar vooruit. 300euro/jaar, is niks als de mengwagen al is afgeschreven na de eerste 10jaar.

Valt mij tegen wat een doseerwagen nog kost vergeleken met een simpele voermengwagen. Heb je weer een bodemketting, 3 walzen, afvoerbandje en bent minder flexibel. Tijdsbesparing bij het lossen ben je wel weer kwijt aan het nauwkeuriger vullen. Moet je alles over de gehele lengte verdelen ipv 1 dikke bak in het midden erin.
gypCaseXL
@jmos o ja, heb even abuis. Ik had een kam bord in gedachten
steyrTom
Wij doen gewoon met kuilsnijder eens in de ongeveer 3 dagen voer uit halen. In combinatie met een voer hek dat je naar voren kan zetten werkt dat mooi.
Boer007
Wij werken met een trioliet ukw 3500 dit is een voerkar achter de tractor met een eigenmes. Wanneer je dit systeem van voeren beheerst laat je de kuil achter zoals het hoort strak! Met geen rest/los voer voor de kuil. maar een dichte kuil waar broei niet in voorkomt.Ook kun je er mais en gras tegelijk mee voeren en word het redelijk goed verdeeld in de stal .bijproducten die je in kleine hoeveelheden voert zoals bierborstel en dergelijke worden netjes over de hele lengte van het voerpad verspreid. Een zeer nette machine voor relatief weinig geld waar een kleine tractor voor kan. Over andere voermethodes heb ik geen ervaring.
zetor4ever
Wij doen het met de kuilsnijder en dan zetten we blokken voor een week binnen en dat gaat vrij snel en kost minder diesel dan voermengwagen
het maakt wel uit of je de kuil open moet maken en of je ver moet rijden naar de schuur
KHD Deutz-Fahr
Quote @Siebenga:
sja en hoeveel liters komt er dan uit die koeien! Vind het leuk hoor dat je het zo doet maar het is echt niet allemaal haleluja daar in sumar!

Volgens mij werken de meest efficiënte melkveehouders van Nederland met uitkuil methodes waar de gemiddelde voermengwagen boer zijn neus voor ophaalt 😄, maar ja wie ben ik.
KHD Deutz-Fahr
Quote @Siebenga:
sja en hoeveel liters komt er dan uit die koeien! Vind het leuk hoor dat je het zo doet maar het is echt niet allemaal haleluja daar in sumar!

Ik zou nu wel eens een onafhankelijke studie willen zien, wat zo'n voermengwagen nu eigenlijk op levert tov een normale blokkenwagen/doseerwagen.
KHD Deutz-Fahr
Quote @Wimsumar:
"Sja", dat spreekt natuurlijk niet tot de verbeelding.

Nee die 75 MRIJ koeien van ons, die produceren ook niet de sterren van de hemel, maar ja, het gaat er toch om wat je onder aan de streep over houd 😄.
rickrenault
@zetor4ever zo doe wij het ook maat we hebben een weelinkhek die kan zelf verschuiven dus zet je de blokken in het midden van de voergang en schuift het hek naar het blok dus hoeven nooit het voer aan te schuiven en hoeven twee keer per week een half uur te kuilsnijden dus weinig brandstof kosten je houd er iets minder melk aan over maar hebt de brandstof kosten van de trekker voor de voerwagen niet en de kosten van de voerwagen ook niet dus heb je eigelijk geen of niet veel verlies en dan voeren we nog wel brok bij en aardappel vezels en perspulp en bierborstel maar zo heb je wel veel minder machine en brandstof kosten en niet zo veel tijd nodig voor voeren 😄
newholland6640
@steyrTom

weelinkhek. Hebben wij vandaag ook geinstalleerd 😄
fendt-412
Quote @KHD Deutz-Fahr:
Quote @Siebenga: sja en hoeveel liters komt er dan uit die koeien! Vind het leuk hoor dat je het zo doet maar het is echt niet allemaal haleluja daar in sumar!

Ik zou nu wel eens een onafhankelijke studie willen zien, wat zo'n voermengwagen nu eigenlijk op levert tov een normale blokkenwagen/doseerwagen.

artikel is al wel een paar jaar oud.
boerderij.nl/PageFiles/5360/…

Wat me wel opvalt is dat je nergens in de wereld krachtvoercomputers of blokkenwagens ziet, behalve in west Europa. Het kengetal voerefficientie kent nog maar een handje vol Nederlandse boeren. In de VS wordt veel (kracht)voer aangekocht in bepaalde regio's. Voerkosten zijn daar de grootste kostenpost. Je ziet op dat soort bedrijven allemaal TMR. Doet half NL het dan minder goed of hebben zij het allemaal bij het verkeerde eind? TMR tracker en voerefficientie berekenen is daar de normaalste zaak. Denk dat beide situaties best vergelijkbaar zijn. In NL zit je heel scherp als je 70% melk uit eigen (ruw)voer haalt. Zonder krachtvoer zou 10-12K kg melk/ha ook de max zijn.

Blijft een eigenwijs volkje die Nederlanders. Mestkelders zie je ook alleen maar in West Europa. Zand ligboxen durft Nederland ook niet aan, gooien ze maar mest in de boxen.
50stands buitenmelkers voor "maar" 300koeien waar 2-3 man tegelijk in staat om maar tijd te "besparen ipv 2x10zaz die niet 4uurtjes maar 6uur per dag draait met 1 man erin.
Blijf me er bij tijden over verwonderen 😛
fendt308-driver
Quote @Boer007:
trioliet ukw 3500

wij ook, heb jij hem in de hef of rijd hij zelf?
devonvdkroon
We hebben thuis een automatische voersysteem. voeren 1300 kg gras en 65 kg geplete tarwe op een dag en hebben.ongeveer 60 kg afval in de week dus ligt denk ik vooral aan het gras wat je hebt
boegie
@rickrenault wil dat een beetje dan?
'rolt' het hek dan niet over het voer heen waardoor het na een poosje vastzit?
rickrenault
@boegie nee er zit een ijzeren plaats die over de grond schuift
rickrenault
@boegie kijk hier een link zo ziet het er bij ons ook uit
weelink-staltech.com/nl/mobiel-voerhek/
zetor4ever
@rickrenault
wij schuiven het aan met de balenklem
we voeren idd ook nog brok en bierbostel + mais erbij
Renze
Quote @KHD Deutz-Fahr:
Ik zou nu wel eens een onafhankelijke studie willen zien, wat zo'n voermengwagen nu eigenlijk op levert tov een normale blokkenwagen/doseerwagen.
Voor een jaar of 5 terug las ik een reportage dat de boeren met een Weelink voerhek, het meest verdienden op een liter melk. Dus 15% minder melkten maar 30% minder kosten hadden, omdat de koeien niet op het randje liepen gingen de koeien langer mee en hadden ze minder dierenartskosten....

Echter zoals in het artikel van @fendt-412 ook stond, het hangt sterk af van je verdere bedrijfsvoering. Voer je krachtvoer of bijvoer aan het voerhek dan kun je dat beter wel mengen, anders krijgt de ene koe te veel en de ander te weinig. Voer je alleen ruwvoer aan het voerhek en de rest via de voercomputer, dan houd je meer over met zelfvoedering en heb je ook geen rangordegevechten en "uitzoekers" aan het voerhek.
Wimsumar
Beste NHT6080RC (Topicvraagsteller): Leesvoer:

edepot.wur.nl/152983/
Herbert
Mn laatste filmpje. Wat mij betreft mooiste manier van goedkoop gemengd voeren 😉
NHT6080RC
Allemaal bedankt voor de reacties!!
Boer007
@fendt308-driver Eerst in de hef gehad maar was versleten en nu eentje die rijdend is als een aanhangwagentje,
ljdekker
Quote @fendt-412:
Valt mij tegen wat een doseerwagen nog kost vergeleken met een simpele voermengwagen.

Mij ook. 25 kuubs doseerwagen was duurder dan een 24 m3 mengwagen.

Daarnaast over die melkstallen: Als je boer bent en je loopt alleen rond op je bedrijf wil je toch niet 8 uur per dag in de melkstal staan? Amerikanen schreeuwen altijd dat die Nederlanders gek zijn omdat de melkstal maar een paar uur per dag draait. Bij de Amerikanen staan er de hele dag Mexicanen in de put om te melken; als de Amerikanen dat zelf zouden moeten doen dan draaide de melkstal ook geen 22 uur per dag. Het is de omvang van de Nederlandse melkveehourderij die heeft gezorgd voor de situatie.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog genoeg boeren die liever zelfs harder werken of automatiseren dan dan ze personeel aannemen.
fendt-412
@ljdekker

klopt in grote lijnen wel als je alleen bent.
Boven de 100koeien red je het in je eentje toch niet, of je moet het heel goed voor elkaar hebben of je loopt bij het minste of geringste achter de feiten aan.

Dan zou ik liever 1x per dag 3uur melken als 2x per dag 1.5uur. Met 2man valt het altijd tegen om de maximale capaciteit per persoon te halen. Desnoods 1x per dag melken uitbesteden, is goedkoper als robots en bent ook nog eens flexibeler.
Fiat110-90 DT
@KHD Deutz-Fahr das de instelling, onderschat die mrij`s niet 😃
Fiat110-90 DT

Deze laat de kuil het mooiste achter naar mijn mening
fendt308-driver
@Boer007
wat voor trekker hebben jullie ervoor staan? 😄
ljdekker
Snap alleen het punt niet wat sommige boeren dan hebben tegen personeel. Personeel kost geld, maar je hebt er als het goed is ook omzet van.
jmos
@ljdekker
op een boerenbedrijf is vaak te weinig werk om met zijn tweeen te doen maar net wat veel om in je eentje te doen. dus veel boeren doen liever zelf iets meer dan iemand aannemen en dan de helft van de tijd niks doen
Husqvarna
Doe mij maar gewoon een kuilsnijder, eens in de 3-4 dagen als het wat rustiger is kun je mooi kuilblokken uitsnijden, en mais doe ik om de 2 dagen. Met de blokkenwagen kun je dan in 10 minuten een gemixt rantsoen voeren.

@Fiat110-90 DT
Die is er ook als kuilhapper.
Kamps
Kuilsnijder: Snijt mooi, alleen relatief veel onderhoud.
Pelikaanbak: laat geen mooie kuilwand achter, welk relatief weinig onderhoud.
Kuilhapper: laat strakkere kuilwand achter, echter begint pas te snijden bij voldoende weerstand, dan heeft deze de kuil al aardig samengeperst en laat dus net als een pelikaanbak relatief veel lucht in de achterblijvende kuil.
Krabbak: dosering lastig te bepalen, relatief veel onderhoud, en voor grotere bedrijven al snel te klein. Echter voor voeropname liever elke dag een bak met een krabbak dan 1x in de bijvoorbeeld 5 dagen pakken snijden. Het onderste voer in de kuil ligt dan namelijk circa 10dagen bloot, en dan gaat de smaak er wel wat af.
Zelfladende mengwagen met laadklep: laadklep onderhoudsgevoelig en dosering per hap moeilijk te bepalen. verder wel compleet alles in 1 programma.
Mengwagen met laadfrees, zorgt voor keurige kuilwand, echter lastig in combinatie met verticale mengwagen. Overigens veroorzaakt een heden ten dage kuilfrees maar zeer weinig structuurbederf tegen veler verwachting in.
Horizontale menger: pas op voor vermoesing en snijschade, gebruikt absoluut niet gewild.
Verticale mengwagen: in mijn ogen altijd zonder doseerband indien mogelijk, vraagt meeste onderhoud van de hele wagen. enkele vijzel zeer lsatgi gebruikt, zeker aangezien men tegenwoordig snel voor 12 of 14 kuub gaat en dan word een enkele vijzel al snel hoog. Dubbele vijzel, hogere aanschaf maar zeker ook hogere inruil.

Zelfrijder: kwa snelheid en verbruik op grotere bedrijven interessant. Scheelt laadvoertuig. Echter maakt het je ook zeer afhangkelijk van de machine. Gebruikt erg moeilijk te slijten.

Kortom, de beste voermethode hangt af van de omvang van je bedrijf, het rantsoen wat je voert, en de benutbaarheid van het ladende dan wel voerende voertuig.
jehan
En dan nu de oplossing voor het hele voer systeem ..laten voeren een loonwerker oid..
SJB533
@Kamps
Een "uitkuilvoer(meng)wagen" of uitkuildoseerbak is kwa uitsnijden best wel te doseren hoor 😉 Eerste dagen is het even aftasten, maar dat heb je snel genoeg door 😉
Kamps
Dus jij weet ongeveer hoeveel kilo je krijgt als je bijvoorbeeld 20cm plak van de kant van je kuil snijd? en ook heoveel je krijgt als je dat opt hoiogste punt doet?
SJB533
@Kamps
Vergeet te vermelden, dat weging toch wel een minimale optie is, die je nodig hebt, maar dan is het een paar dagen voor je weet hoeveel je moet snijden, om een bepaalde hoeveelheid te hebben 😉
Kamps
Weging op een uitkuilbak? kan ik je niet leveren bij een hefgedragen machine...of er meot een weegbok tussen
weurding
Voer al 15 jaar met een weelink hek en u snijder, een keer in de 5/6 dagen halen, bijna geen voerresten ook al staan de blokken 6 dagen, hakselen is echter wel een prè, lage bewerkingskosten maar ook geen topproductie, geen gerommel met bijproducten alleen maatvoer in de computer en wat likstenen, gaat prima vooral bij een streng winter, deuren hoeven bijna niet los 😉
Wimsumar
Beste
Quote @Kamps:
weging op een uitkuilbak? kan ik je niet leveren bij een hefgedragen machine...

Met een oliedrukmeter, aangesloten op de hefcylinder, is een redelijke indicatie te krijgen hoeveel voer er geladen wordt.
jmos
@Wimsumar
zit je met kracht keer arm. laad je achterin lijkt er meer in te zitten dan wanneer je voorin laad als je naar de drukmeter kijkt. Wat wel redelijk zou kunnen is op hefmast oid, die wordt verticaal opgetilt.
Wimsumar
Beste
Quote @JMos:
hefmast

Ook met de krabbak in de hefinrichting maakt het niet uit waar het zwaartepunt komt te liggen door voor of achterin te laden (dat is trouwens normaal gesproken al nooit van toepassing: als automatisme trek (ik) je 'm 'gewoon' gelijkmatig vlak vol).
Kijk, de hefinrichting geeft de hefkracht over aan de krabbak op het punt van de hefkogel/aankoppelpunt. Door de topstang is al een soort parallellogramwerking vergelijkbaar met de (ideaal)situatie als bij een hefmast.
Door consequent op dezelfde hoogte de druk af te lezen als waarop je de ijktabel gemaakt hebt ( met zakjes kunstmest o.i.d.) is per 100 kg nauwkeurig een goede indicatie te krijgen.
jmos
Quote @Wimsumar:
Kijk, de hefinrichting geeft de hefkracht over aan de krabbak op het punt van de hefkogel/aankoppelpunt. Door de topstang is al een soort parallellogramwerking vergelijkbaar met de (ideaal)situatie als bij een hefmast.

inderdaad. maar niet helemaal doordat het nooit helemaal een parallellogram is. topstang zit altijd verder naar achter dan hefarmen. (aan trekkerkant) dus altijd een onregelmatige vorm. maar zoals je zegt. altijd op zelfde hoogte is het inderdaad goed in te schatten.
SJB533
@Wimsumar @jmos
Tip: gewoon een weegbokje 😉
jmos
@SJB533
dure elektrische rommel 😃
SJB533
@jmos
Makkelijker dan dat gedoe met zakjes kunstmest oid...
jmos
Quote @SJB533:
zakjes kunstmest
:?
SJB533
@jmos
Dat ijken van de methode van Wim 😉
Wimsumar
Beste
Quote @SJB533:
weegbokje

Die dingen zijn ook niet helemaal gratis. ( En het gewicht komt verder naar achter in de trekkerhef: dan wordt m'n 304 onbestuurbaar).

Daarnaast is het niet interessant tot op de kilo nauwkeurig te weten hoeveel graskuil en/of maiskuil er geladen wordt. Belangrijk is te weten in welke verhouding graskuil en maiskuil worden gevoerd.
Ironisch genoeg blijkt daarvoor weging niet eens noodzakelijk: De ervaring heeft geleerd:
Als ik 2 bak graskuil laad, dan heb ik 2 X 3 à 400 kilo graskuil voor het voerhek. (700 X 40% = 280 kg d.s.)
Met 1 bak mais à 400 kg komt er bij 35% d.s. nog 140 kg d.s. bij. De mengverhouding 2 : 1 wijst zich vanzelf.
N.B.: Of graskuil/mais nu nat of droog (lees: licht of zwaar) is, de kilo's droge stof per bakvol ontloopt elkaar nauwelijks.
fendt-412
@Wimsumar

weet niet wat voor bulten je hebt. Maar of je een blok van onder of boven uit een bult hebt van 3-4meter hoog scheelt minimaal 1/3 aan gewicht. Hoeken zijn ook nooit volle blokken.

Aan de kunstmestsilo hebben we een pvc buis waar je precies 50kg in af kunt wegen. Een keer meten hoeveel er in de strooier gaat, strak afvullen en je weet voor de rest van de dag hoeveel er dan inzit. Zat er 4kg per hectare naast.
SJB533
@Wimsumar
Bij melkvee is t misschien niet nodig nee. Maar bij de afvalwerking van die sector wel 😉

Nee, gratis zijn ze niet, bruikbaar daarentegen wel 😉

Het gewicht komt niet zo gek ver naar achter 😄 Voor jouw Farmer 304 LS voor de steekschopsnijder zou dat zeker geen problemen moeten geven 😉

Ze gaan trouwens tot 5 kilo nauwkeurig.
Wimsumar
Beste
Quote @Fendt-412:
blok van onder of boven uit een bult

Ja, dat klopt en zelfs al ga je uit van de "droge-stof-perm³-normen" die in de ''voederboekjes'' staan, kom je nog verrassend goed uit.
Overigens, een vast of los blok maakt voor de inhoud in m'n krabbak niet zo veel verschil uit omdat het er los/luchtig ingekrabt wordt.

@SBS533: mijn kuilsnijder is met hefmast al ver genoeg achter de trekker.
SJB533
@Wimsumar
Verwerk die, als handige sleutelaar, eens in elkaar 😉
ronald73
Voerhek tegen de kuilwand plaatsen! De hongerige koeienmondjes zullen er zelf voor zorgen dat er op een heel goedkope manier wordt 'uitgekuild' 😛
Wimsumar
Beste
Quote @SJB533:
in elkaar

Nee, we moeten tegenwoordig al zo veel extra registeren in vergelijking met 20-30 jaar geleden. Nu (weer) bij gaan houden hoeveel kilo's gras- en maiskuil ik precies voer............. :?
Ik wil het niet weten 😄
newholland6640
@Kamps

Dat heb je na een week al redelijk in de peiling 😉!
newholland6640
@weurding

waarom is hankselen een Prè ?
KHD Deutz-Fahr
Quote @Fiat110-90 DT:
das de instelling, onderschat die mrij`s niet

MRIJ bedrijven draaien over het algemeen helemaal niet slecht, dat is toch wel bekend 😉. Mensen lachen er om maar wij willen niet anders. Als een ander blij word van Holsteins, dan moet hij dat doen.
jmos
@KHD Deutz-Fahr
MRIJ?? wat houdt dat precies in?
weurding
@newholland6640 dan trekken ze het voer niet op de roosters 😉
Valtra-Fordpower
@jmos Gewoon een koe-ras... 😉
weurding
@jmos maas rijn ijsselvee 😉
KHD Deutz-Fahr
@jmos

MRIJ: Maas Rijn en IJssel vee, oftewel dikke roodbonte kleine koetjes :D: nl.wikipedia.org/wiki/Maas-Rijn-IJssel/
jmos
@Valtra-Fordpower
oohh. 😛 niets bijzonders dus. 😛
newholland6640
@weurding

Schrok al... sinds paar dagen hier ook z`n systeem staan. Is alleen niet van weelink. Maar van schulens. Toch nog geen last van voer op de roosters trekken.
jmos
@Weurding
Kort gesneden niet goed genoeg?
Valtrapowerr
Quote @KHD Deutz-Fahr:
MRIJ: Maas Rijn en IJssel vee, oftewel dikke roodbonte kleine koetjes

Heeft mn buurman ook 😛 die zou zeggen: Eerst spoege ze dr op, en nou motte ze ineens weer allemaal rooies haha :lol:

hier vlakbij zit ook een MRIJ fokker als ik het goed heb...voor de max. melkproductie moet je ze niet hebben, maar ze zijn wel sterk.. 😛
jmos
@Valtrapowerr
komt overeen met Vleckvhie (geen idee hoe je het schrijft) dus. 😃
Valtra-Fordpower
Zweeds Roodbont benne degelijke, duurzame koeien die nog melk geven ook 😛
KHD Deutz-Fahr
Quote @Valtrapowerr:
voor de max. melkproductie moet je ze niet hebben, maar ze zijn wel sterk..

Wij verdienen weer meer aan het kalf, als ze naar de slacht gaan, aan de gehaltes, en dierenarts kosten zijn lager, hoeft minder duur voer in 😄.
newholland6640
@jmos

Productie doet niet onder voor holstein. Al is dat wel het imago wat die koe heeft.

Fleckvieh 😛 zo schrijf je dat 😄
jmos
@newholland6640
wij hebben de eerste lichting vleckvieh er nu tussen lopen en geven bij ons niks minder als de anderen. 😄 bij ons geven ze sowieso al wat minder maar alsnog geen merkbaar verschil. 😄
newholland6640
@jmos

Wel iets op de melk letten hoor. Is toch klein aandachtspuntje.
jmos
@newholland6640
letten we wel op. maar wij kijken ook naar de andere kant. 😄 weinig voerkosten en weinig arbeid zit erin. 😄
newholland6640
@jmos

Kalveren brengen meer op. Koe kan productie beter aan. Bij afvoer brengt de koe nog een keer zoveel op 😉!
jmos
@newholland6640
vaarskalveren houden we zelf. stierkalveren gaan gewoon weg en worden betaald naar gewicht enzo. Maar daar doen we dan 25 koeien voor. de overige koeien doen we vleeskalveren in. die brengen goed geld op. Hebben wel 400 euro voor stierkalveren gehad.
newholland6640
@jmos

Indd, hoe oud gaan ze weg?
SJB533
@jmos
Het is of "vlekvee" of "Fleckvieh" 😉 En in Nederland zijn dat nagenoeg altijd kruisingen, er is volgens mij niemand met een raszuivere Fleckvieh-koe in de stal 😉
newholland6640
@SJB533

Ja, wij 😃!
jmos
@newholland6640
10 dagen mogen ze weg.

@sjb533
Bij ons ook kruisingen ja. 😛
Valtrapowerr
Quote @KHD Deutz-Fahr:
Wij verdienen weer meer aan het kalf, als ze naar de slacht gaan, aan de gehaltes, en dierenarts kosten zijn lager, hoeft minder duur voer in

Daarom zijn er dus nog altijd mensen metn mrij 😄
Valtrapowerr
Quote @jmos:
komt overeen met Vleckvhie

niet helemaal, is een ander ras he 😃
jmos
@Valtrapowerr
nee. 😛 maar kwa melkgift en resistentie enzo 😛 (zeg ik dat goed?) Minder melk maar ook minder kosten. en minder werk. 😄
fendt-412
Quote @SJB533:
@jmos
Het is of "vlekvee" of "Fleckvieh" En in Nederland zijn dat nagenoeg altijd kruisingen, er is volgens mij niemand met een raszuivere Fleckvieh-koe in de stal

en aangezien je met kruislingen heterosis hebt lijkt het allemaal heel wat. Vanaf F2 gaat het geleidelijk aan steeds meer tegen vallen.

Hebben ook wat geprobeerd met jersey's, gaven ook 9000kg met forse gehalten. Daarna terugkruisen naar HF valt vies tegen, lijkt wel of je dan beide minpunten van beide rassen combineert Poten en uier lijkt nergens naar. Eerste generatie is wel super, hebben er twee bijlopen die 8x in 1x drachtig zijn geworden.

Zie het wel zitten om deels in te kruisen. En met de beste HF doorfokken voor een zuivere lijn. Kruislingen alleen met BWB insemineren zodat je daar niet meer mee verder hoeft.

Qua geduld wordt je met andere rassen ook flink op de proef gesteld. Heb op stage gewerkt met een paar montibillairde kruislingen gewerkt, ik hoef ze niet in de stal. krijg die maar in de andere kant van de melkstal dan dat ze zelf willen, klauwbekapbox is ook succes verzekerd. Fleckvieh heeft er ook een handje van en jersey's hebben ook hun eigen wil wel.
Valtrapowerr
@jmos kwa melkgift weet denk haast dat fleckies hoger zitten, maar dat durf ik neit met zekerheid te zeggen. ben niet zo heel erg thuis id koeien 😛
SJB533
@newholland6640
Zijn altijd kruisingen! 😉 Echt Fleckvieh komt enkel voor in het Simmental, CH 😉 Koeien worden al gauw Fleckvieh genoemd.

Tenminste: voor zover ik t begrijp.

de.wikipedia.org/wiki/Fleckvieh/
SJB533
@fendt-412
Driewegskruisingen dan?
HF+Jer
F1+Fle
F2+HF
Etc...
jmos
@Valtrapowerr
ik ook niet zo. maar bij ons valt het ons niks tegen! 😄
jmos
@Fendt-412
Gewoon beste koeien eruit pikken. die kruizen voor eigen opfok. rest vleeskalveren indouwen. 😃
SJB533
@newholland6640
Kan trouwens zijn, dat mn buurman echt zuivere heeft 😉
SJB533
@jmos
Jersey en HF kun je ook zo richting Bergum (Frl) sturen. Is wel een reden voor, dat daarvoor niet betaald wordt 😉
jmos
@SJB533
ja. wij hebben als vleeskalveren BWB 😃
fendt-412
@SJB533
kan een optie zijn, maar heb je een enorme variatie in de koppel. Of kleine hertjes, ronde FH of iets wat er tussenin zit. Kun je niet op voeren of een box op afstellen.
Dan zie ik meer in triple A. Koppel zo uniform mogelijk, kun je een keer wat op sturen. Als je rantsoen goed inelkaar zit en daar niet op de laatste euro aan input op bespaard is mijn ervaring dat het aardig probleemloos kan lopen. Doordat je meer liters melkt kun je qua kosten/100kg heel goed meekomen met de top 25% en je netto saldo/dier of bedrijf is wel vele malen hoger.

Zie het zelf nog niet direct zitten. Ben benieuwd wat je over 10jaar nog hoort van al dat inkruisen. De grootste hype is al over volgens mij. Momenteel doe je niet meer mee als je gras niet door zaait.

Kennis in Canada had een paar zuivere jersey's gekocht, wou langzaam over. Liepen zo onder de voerbuis door en hadden ook een doorloop ligbox. Heel leuk als je wachtruimte tussen de ligboxen zit 😛
SJB533
@jmos
Luxen 😉
SJB533
@fendt-412
Nu is Jersey misschien een vreemd voorbeeld, zijn idd lomp uitgevalen reeën, maar je snapt het idee. Persoonlijke voorkeur is voor mij gewoon dubbeldoel. Normaal formaat, dus MRIJ, Fleckvieh etc
newholland6640
@SJB533

Hebben destijds een paar zuiveren aangekocht. En we zitten met kruislingen ondertussen bij de 5e generatie 😉!
Valtrapowerr
Quote @fendt-412:
top 25% en je netto saldo/dier of bedrijf is wel vele malen hoger.

is het jou ook opgevallen dat die bedrijven meestal een simpele manier van werken hebben? meeste van die bedrijven hadden een blokkenwagen en de boer op de foto deed het met een kuilsnijdertje + dat ze vaak vers gras voeren 😛 😄
fendt-412
@Valtrapowerr
Alleen die koeien geven ook niet van alleen gras melk. Of je moet vroeger grond voor niets hebben gekregen en dat je erg extensief bent.

Er staat vaak een krachtvoerinstallatie in de stal waar nogal wat tonnen doorvliegen. Werkt opzich aardig goed, alleen doordat de koeien flinke porties krachtvoer in het begin van de lactatie krijgen werk je pensverzuring wel in de hand. Wanneer je de structuur en krachtvoeders mengt zijn de koeien veel gezonder en stijgen de gehalten.

Vers gras voeren schijnt financieel voordelig te zijn ja. Hebben het ook wel een poos gedaan. Alleen je krijgt veel meer klauwproblemen. Normaal vreet een koe alleen de toppen eruit, met vers gras vreten de koeien ook het onderste deel op waar nog sapstromen actief zijn. Hierdoor worden koeien erg snel bevangen. Hoorde het van een klauwbekapper, kon na een paar koeien al zien of de boer vers gras voerde of geplette tarwe, die hadden veel meer koeien bevangen. Gaan de lat niet nog hoger leggen in een stalletje van '73 😛

Dan zou ik liever erg scherp gaan weiden. Zijn ook maar een handje vol boeren die dat echt in de vingers hebben zoals ze het aanpakken in Ierland en new zeeland.
Valtrapowerr
@fendt-412 Klopt allemaal, maar toch halen ze het hoogste saldo! pensverzuring valt mee met krachtvoeders denk ik, als je maar voldoende structuurrijk gras verstrekt. dit is bij koeien wel moeilijker te sturen omdat er koeien tussen lopen die aan het begin van hun lactatie zitten, er middenin zitten of aan het einde zijn van.
En dat stalletje van '73 levert meer op als die nieuwe verzorgingstehuizen, die oude stal is al betaald 😄
KHD Deutz-Fahr
Quote @Valtrapowerr:
is het jou ook opgevallen dat die bedrijven meestal een simpele manier van werken hebben? meeste van die bedrijven hadden een blokkenwagen en de boer op de foto deed het met een kuilsnijdertje dat ze vaak vers gras voeren

Dat viel mij ook al op. Kan iemand dat artikel nog vinden?
Valtrapowerr
Quote @KHD Deutz-Fahr:
Dat viel mij ook al op. Kan iemand dat artikel nog vinden?

Ik zoek het ffe op 😉 hebben jullie geen abbo op de boerderij?
KHD Deutz-Fahr
@Valtrapowerr

Jawel, maar mijn ma heeft die boerderij al weg gegooid 😞.
Valtrapowerr
fendt-412
@Valtrapowerr

Bij het vreten van krachtvoer heb je dat de pH heel hard omlaag gaat. Hebt wat meer pieken en dalen, bij TMR daalt de pH minder hard en kan de koe het beter op peil houden.

Ligt er maar net aan. 4000euro/plaats heb je een hele nette stal, 5%rente is maar 200euro/jaar. Reken bij de extra liters de helft toegerekende kosten zijn. 1200kg melk per jaar extra moet toch wel makkelijk lukken in zon moderne stal. Veel minder problemen, koeien worden ouder, hogere productie, minder werk dus kunt nog een paar koeien extra melken in dezelfde tijd.
KHD Deutz-Fahr
@fendt-412

Wat is TMR precies als ik vragen mag, misschien een domme vraag?
fendt-412
@KHD Deutz-Fahr
total mixed ration. Al het voer in een prakkie gemengd.
jmos
Quote @fendt-412:
Dan zou ik liever erg scherp gaan weiden. Zijn ook maar een handje vol boeren die dat echt in de vingers hebben zoals ze het aanpakken in Ierland en new zeeland.

hehe, new zeeland systeem. 😛 komt me heel erg bekend voor. 😛 alle koeien zo veel mogelijk tegelijk insimineren en dan alle kalveren binnen een paar maanden en de rest van het jaar niet. 😛 en alle koeien ook zelfde melkgift ong. komt me heel bekend voor. 😃 hebben we alleen wel een relatief grote melktank voor nodig.
wij weiden trouwens als het kan dag en nacht. 😄
fendt-412
@jmos
dat bedoelde ik eigenlijk niet. Moet je gigantische voorzieningen hebben voor jongvee dat allemaal even oud is, bult werk op een tijdstip. Tussenkalftijd moet precies 360 dagen zijn, redden ze in NZ ook niet, spuiten ze kalveren eraf met hormonen om maar op tijd te melken. Is ook erg ongunstig met zomerheffing en wintertoeslag. Is de grond ook iets te duur voor.

Bedoelde meer grasopbrengsten meten, perceelgrootte daarop aanpassen en zo veel mogelijk gras van het land halen. Vaak is het nog koeien in het perceel waar het meeste gras staat totdat het op is, en de perceelsgrootte is afhankelijk van de sloten die er lopen. Blijft moeilijk met het weer en veranderende omstandigheden.
jmos
Quote @fendt-412:
dat bedoelde ik eigenlijk niet. Moet je gigantische voorzieningen hebben voor jongvee dat allemaal even oud is, bult werk op een tijdstip. Tussenkalftijd moet precies 360 dagen zijn, redden ze in NZ ook niet, spuiten ze kalveren eraf met hormonen om maar op tijd te melken. Is ook erg ongunstig met zomerheffing en wintertoeslag.

voor jongvee moet je inderdaad wel wat ruimte hebben. veel werk klopt wel ja maar dat werk heb je sowieso al. dat het dan ineens veel meer is is wel te doen. en dan heb je de rest van het jaar niks he, daar moet je ook naar kijken. tussenkalftijd van 360 is wel te doen. ieder jaar op zelfde moment gaan insimineren lukt het wel redelijk. hoeft ook niet precies 360 dagen te zijn. zomerheffing en wintertoeslag is juist wel gunstig want op het juiste moment laten afkalven heb je op het juiste moment de meeste melk. die melk lever je sowieso wel. of het nou in de winter of zomer is. de koeien geven die melk, en dan kun je het beter op het juiste moment leveren als de melk het duurst is.
dat laatste heb je ook gelijk aan ja.
fendt-412
@jmos

juist ongunstig met de melk. Zomerheffing is maart-juni. Je wilt toch dat de koeien in maart-april kalven. Wanneer op 1april de koeien kalven zit je met 100dagen op de piek eind juni. In augustus-september daalt de productie weer waardoor je wel aardig wat geld misloopt. Of je moet de kalfpiek verlaten, dan benut je de 1e snede met extra energie niet goed dus faalt het hele systeem ook.

Met de wintertoeslag krijg je bij FC wel 2,45eu/100kg extra. Zomerheffing is 2.30euro/100kg melk. Is bijna een gat van 5cent/kg melk.

Je tussenkalftijd moet niet oplopen. dan kalven je koeien na een paar jaar in November af. Je jongvee kalft na precies 2 jaar af dus die krijg je ook nooit weer in het goeie ritme. Of je moet ze met bijna 3jaar af laten kalven, kost weer een hoop voer en geld.

Zon piek in het werk komt er wel gigantisch op aan. Als je in je eentje 100koeien melkt hoef je je niet te vervelen met gemiddeld 3kalvingen per dag als je alles in een maand wilt laten kalven. Hebben hier laatst in twee week 14kalveren gehad, 2x 3 per dag. Dan kom je al om in het werk als je het een beetje goed wilt doen, maar het stelt nog niets voor als alles afkalft in een maand.
Boer007
@fendt308-driver Fendt 308c gaat machtig mooi.
jmos
@fendt-412
hoe jij dat nu zegt snap ik het niet helemaal meer maar weet wel dat het bij ons goed zit. dat we met meer melk ook meer voor de melk krijgen. kalven bij ons trouwens rond juni ergens. ieder jaar nog. tussenkalftijd moet je niet verlengen nee, gewoon ieder jaar op vast moment insimineren. zo'n piek in het werk ben je even druk mee, maar als je het niet zou doen zou je het hele jaar voor die paar kalveren die je iedere keer hebt aan het werk moeten. als wij nu in een paar maanden alle kalveren hebben dan kunnen we als we toch bezig zijn net zo goed wel een paar extra doen. is voor ons geen probleem. en rest van het jaar hoeven we daar niks aan te doen. tis maar net wat je wilt dus. oja, alles afkalven in een maand lukt nooit want je hebt met insimineren altijd terugkomers. dus vaak twee en een derde rustigere maand voor afkalven
newholland6640
@fendt-412

tja, wat is een hype? Er zullen inderdaad boeren zijn die het daarom doen. Wij zijn er echter 9 jaar geleden al mee begonnen. We zagen toen de voordelen.

Sperma verkoper van CRV verklaarde ons toen compleet voor gek. En hij wou t ook niet leveren. Een paar maand geleden kwam hij weer. Hij wou nota bene fleckvieh sperma verkopen. Maar dat doen jullie toch niet zie m`n vader. Hij zei: Ja nu wel, we leveren wat de klant wil........
fendt-412
@newholland6640
Is me ook al opgevallen ja. Het was helemaal niks volgens CRV, paar maanden later krijg je heel zon propaganda blaadje vol met hoe geweldig het wel niet is. Ze willen wel verkopen maar staan er niet achter. Dan zou het van mij niet meer hoeven.
newholland6640
@fendt-412

Tja, ik had hem gelijk het erg afgestuurd 😛 ik ben alleen de baas niet thuis 😛
fendt-412
@newholland6640
moet je een beetje mee spelen, zeggen dat het tegen valt en dat je erover denkt om weer terug te gaan naar HF. En dan kijken hoe snel je reacties van boeren in de buurt krijgt 😛
Wimsumar
Beste
Quote @Fendt-412:
rente is maar 200euro/jaar.

Ja, dat is het ''maar''(!). ( Is goed voor 3 cent rentekosten/kg melk).
Wacht maar tot het eens van jou bankrekening wordt afgeschhreven (+ de rest).
fendt-412
@Wimsumar
of met een hoge productie 2cent, daar zit hem net het verschil in 😉
KHD Deutz-Fahr
Quote @fendt-412:
total mixed ration. Al het voer in een prakkie gemengd.

Oke bedankt! Dus geen krachtvoer neem ik aan, want dat zit in het gemende rantsoen?
fendt-412
@KHD Deutz-Fahr
allemaal losse producten. Basis is luzerne/gras met mais, daarbij maïsmeel, soya/raapschroot en allerlei andere bijproducten. Als je een beetje koeien voert en een beetje moeite neemt om een rondje te bellen kun je goedkoper voeren als met krachtvoer. Met productiegroepen wordt het ook makkelijker, het rantsoen moet anders passend zijn voor een nieuwmelkte en een oudmelkte koe.
Wimsumar
Beste
Quote @Fendt-412:
met een hoge productie 2cent

Ja, daar kan ik me wat bij voorstellen hoewel ik allang geen rente meer betaal. Een hoge produktie heb ik ook niet en vrees dat de bespaarde rente-cent richting voerboer gaat. 😞
ford8630power
@fendt-412

We halen tegenwoordig 4% eiwit onder koeien weg, dan kan het wel een keer uit om een aanvullend mengsel op je eigen ruwvoer/bijproducten samen te laten stellen. Zonder dat halen we dat niet.
fendt-412
@ford8630power
Dikke melk, mag er ook wel een andere filter in de put 😛 Ureum valt wel binnen de perken te houden?
Kunnen jullie nog zeggen dat je tenminste 40cent krijg of redden jullie dat net niet? 😛
ford8630power
@fendt-412

Ureum zit de laatste tijd tussen de 19-21 dus kan niet beter eigenlijk, en het vet van 5,10% past er ook mooi bij, we hebben niks te klagen 😉 We kregen over Maart al 40 cent, toen zaten we op 3,90-3,95. Hopen dat ze het tot Mei zo volhouden 😄
fendt308-driver
Quote @Boer007:
@fendt308-driver Fendt 308c gaat machtig mooi.

kan hij de bak in de hef wel tillen?
SJB533
Quote @ford8630power:
Ureum zit de laatste tijd tussen de 19-21 dus kan niet beter eigenlijk

In de flauwmodus:
32,5% is ook leuk, kun je er mee tanken.

Maar even serieus:
Wat houdt het ureumpercentage in? (Ik weet dat ureum een giftige afvalstof is, volgens mij uit de lever, die vrijkomt bij eiwitafbraak)
ford8630power
@SJB533

Bij een hoog ureum gaat niet omgezet melkeiwit (ammoniak) de koe uit via de melk en de mest. Daar heb je dus niks aan. Bij een laag ureum gaat de weerstand van de koe hard achteruit. Een optimaal ureum is 20.
SJB533
@ford8630power
Duidelijk! Dank je voor de uitleg 😄
Wimsumar
Beste
Quote @SJB533:
Wat houdt het ureumpercentage in?

Hier een ''iets'' beter uitleg:

boerenverstand.org/verstand-van/koeien-voeren/
ford8630power
@Wimsumar

Danku, zoiets frist toch weer op 😉
Boer007
@fendt308-driver met 6/7 gewichten wel. Maar die in de hef is al weg. nu eentje op wiele zelfde idee maar dan aanhangwagentje.
KHD Deutz-Fahr
Quote @fendt-412:
Of je moet ze met bijna 3jaar af laten kalven, kost weer een hoop voer en geld.

Koeien laten afkalven op twee jaar vind ik niks, bij ons lopen ze 3 tot 6 maanden langer. Kost wel wat, maar je houdt meer koe over 😄. Ik ben onder de indruk van je kennis, dat wil ik nog even zeggen 😉.
fendt308-driver
@Boer007
wij hebben ook een wagentje, maar ik wil graag een in de hef. zijn er veel voor/nadelen?
fendt-412
@KHD Deutz-Fahr
Praat de geleerden ook alleen maar een beetje na 😛
Zitten zelf nu op 24maand, jonger kan echt niet. 25-26maand is geen ramp, maar liever niet langer.

Agrifirm heeft zon rekentool op hun site staan. Kun je de leeftijd en de kruishoogte invullen. Krijg je een groeicurve eruit van je jongvee met een streefwaarde erbij. Kun je wel mooi vergelijken, doordat ze de groeicurve per dier ook redelijk kunnen schatten kunnen ze ongeveer bepalen wat het ideale inseminatiemoment is. Als we eentje tochtig zien kijken we even op papier of die al bijna erbij kan.

Hebben een paar koeien noors roodbont kruislingen ertussen lopen. Waren goedkope rietjes, hele goeie bevruchter en toch redelijk goede vaarzen. Pik je er stuk voor stuk uit op die grafiek 😛

Doen dat nu een jaar of 3 gok ik, kunnen wel merken dat de vaarzen veel uniformer zijn bij het afkalven. Moet ze ook niet te goed voeren, in het verleden ook wel eens met ons goeie gedrag gedaan. Een of 2x overlopen en je hebt van die vette monsters, zijn over het algemeen niet de beesten die het makkelijkste kalven.
Boer007
@fendt308-driver Sorry voor late reactie,
We hebben er eerst eentje voor in de hef gehad eigenlijk zie je vrijwel geen verschil.We zijn van de hef afgestapt mede voor het af en aan hangen.In drukke periodes hangen we deze nog wel eens heel vaak af/aan.Dan is dit toch makkelijker.

Natuurlijk met een voerbak in de hef heb je geen draai en keer werk zoals bij het wagentje. staat de trekker recht langs het voerhek staat de voerbak dit ook....

Het licht een beetje aan je wensen wat je wil... ik ervaar het zelf als 2 hele goede machines.
fendt308-driver
@Boer007
mij lijkt in de hef veel mooier werken, maar dan moet ik er een soort accordbok aansluiting op hebben denk ik 😛
Boer007
@fendt308-driver hoeveel koeien voer je dan? En heb je een U voergang of doorrijstal?
fendt308-driver
@Boer007
Ustal en +- 60 koeien

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
154
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
53