Dubbellucht, hoe te monteren?

Wij hebben thuis een 5 ster molcon liggen voor de trekker dit is een 16.9 R38 maar de armen moeten precies in de blokjes vallen hoe draaien jullie de banden op de juiste positie? Want optillen en verdraaien valt bijna niet te doen.

Deel dit topic

Reacties

MaxxuM4ever
Trekker op de krik, wiel ongeveer goed draaien en weer laten zakken. rest ff met ijzeren stang onder de nok goed "huppen".
joozt
Of zien dat je een ring in je velg krijgt i.p.v. blokjes! Maar anders toch maar met een een lange balk proberen het dubbellucht wiel te draaien denk ik.
valmet6400power
Balk neerleggen, trekker erop rijden en dan zo stoppen dat een molcon blokje beneden is, dan het dubbelluchtwiel er onder in duwen en met een ijzeren staaf dat wiel optillen zodat ie in de andere blokjes valt
Wimsumar
Beste
Quote @MaxxuM4ever:
trekker op de krik, wiel ongeveer goed draaien

Precies. Dit werkt bij alle soorten dubbelluchtbevestigingen het beste.
jmos
Trekker op balkje zetten met een blokje beneden. dan dubbellucht er naat toe rollen. als haak niet goed staat gewoon op velg drukken dat haak op velg leunt en wiel van grond is. dan stukje draaien en weer neerzetten. dan haak in blokje duwen. (Haken een eindje naar binnen draaien wil het beter) als je er een in hebt wiel omhoog duwen en aandraaien.
Wimsumar
Beste
Quote @JMos:
dat haak op velg leunt

Schaam je! Dat beschadigd de verf!
radium45
Meer spek eten, ik monteer bv 30.5R32 ook gewoon met een stang onder de nok en een beetje huppen met de band zoals boven omschreven, de meeste tractoren kun je de naaf niet verdraaien, dat werkt alleen bij het oude spul.
Loeideutz
Beste [MF-4255] Ik heb zojuist deze oefening gedaan met dezelfde maat banden. Ik doe het ongeveer als volgt. Trekkerband op balkje rijden, een niet allebei, trekker staat dan een beetje scheef. Ik zorg dat TWEE niet een blokje onderaan staan, ongeveer op gelijke hoogte. Wiel erlangs rollen. Een haak tegen de velg duwen, aan de andere kant het wiel een beetje optillen en over de velg laten schuiven tot tegen het blokje. Vervolgens de band onder in de TWEE blokjes zetten, is veel stabieler en dus gemakkelijker. Band optillen/aanduwen en vastdraaien. Bij dit alles is het handig als je van je zelf enige lengte en massa hebt. Moet je nog 50 jaar dubbellucht aanzetten en worden ze alleen maar groter is het misschien handig om zo'n apparaat aan te schaffen waarmee je een band kunt optillen, er naar toe rijden en in de juiste positie kunt draaien. Succes!
Loeideutz
@Wimsumar Ik doe het bij deze trekker al 16 jaar op die manier en er is nauwelijks schade aan de velg te zien.
KHD Deutz-Fahr
Trekkers tot 100 pk kun je de dubbellucht nog wel een beetje met de hand in de juiste positie brengen, door er een paar keer flink aan te trekken.
paardeboertje
Tractor op balkje rijden
dubbellucht wiel in de bandenlift zetten er voor rijden op de juiste hoogte krikken
band zo draaien dat de nokken en de blokken gelijk zitten
en vastdraaien.
IH214d
Niks krikken, kost te veel tijd!

Trekker op een balkje, lange stevige ijzeren stang onder de nok van de dubbelluchtband, en dan hup je hem zo goed.

Even oefenen en je hebt de slag te pakken
timvanr
Wij zetten trekker op 1 of 2 blokjes en pakken met de shovel de dubbele lucht oppakken en dan er bijzeten goed draaien met shovel er tegen zetten en dan vast zetten en dan shovel weg.
boegie
Dubbellucht met de heftruck of met een ander iets waar een lepel aan zit oppakken (op een lepel) en dan er recht voor gaan staan, dan kun je redelijk draaien zodat hij er goed voor hangt, maar weet niet helemaal of dit met molcon ook goed werkt
bart H
Wij hebben een zeeman systeem
zeemanbv.nl/paginas/import-export/…

Dit is de trekker op een blok zetten
Wiel ertegen 4 klemmen vast trekken en klaar
Binnen 5 minuten zitten de dubbellucht banden vast
stannetje96
@radium45 30.5r32 als dubbellucht, of bedoel je de gewone banden?
me pa doet onze gewone 30,5 ook altijd gewoon met de hand. ff schuiven en wat draaien en zit er zo onder
radium45
@stannetje96 Ik heb er geen verschil in, knal ze er zo op.
SJB533
Blokje, balkje, krik?

Stel gekken... nog moeite doen ook. Deden t gewoon zo 😄 zowel de 14.9R28, als de 14.9R38. Een pijp doet wonderen.
jarno-hartkamp
Ik doe het altijd met een pijp maar als je een 3 ster hebt en hij staat niet goed dan kan het nog wel is moeilijk worden
stannetje96
@radium45 mij lukken die 30.5 half nog niet. alleen de 600s lujt me met de hand 😛
jarno-hartkamp
Ik doe het altijd met een pijp maar als je een 3 ster hebt en hij staat niet goed dan kan het nog wel is moeilijk worden
Sanderzz
@stannetje96

moet je meer pindakaas eten 😛
stannetje96
@Sanderzz houd niet van pindakaas 😛
timvanr
@boegie bij ons thuis wel
newholland6640
Met de pin eronder. dan kun je hem elke keer 5 a 10 cm verdraaien.
MF- 4255
Op een plank rijden deden wij altijd alwel maar net die paar slagen die je moet verdraaien, @newholland6640 Bedoel je met pin als het ware gewoon een hefboom maken? En dan de nok welke kant die op moet draaien omhoog drukken?
newholland6640
@MF- 4255

Juist, je zet het wiel ervoor, en als het niet goed is leg je de pen eronder met het hefboom effect.Gewoon proberen. Kant van de nokken maakt niet uit.
Valtraboerties
Je kunt toch gewoon de beitel in het blokje zetten, maakt niet uit of ie er recht voor staat, dan duw je hem voor de rest gewoon recht toch?
MF- 4255
Bedankt Allemaal ik zal het proberen met de eerstvolgende keer!
stannetje96
@newholland6640 je ken toch ook gewoon zo wat heen en weer bewegen dat ie opzij schuift zonder te draaien? Rol je em weer er naartoe en zit ie goed.
Net als met je gewone banden
newholland6640
@stannetje96

Nee, dat is klote! Loop je altijd stom te draaien. Heb wel wat beters te doen dan te gaan lopen met die loodzware banden. Dit is veel makkelijker en kost minder energie.
stannetje96
@newholland6640 zo zwaar zij die dubbelluchtjes niet
newholland6640
@stannetje96

Ligt eraan wat voor maat je hebt. Maar waarom moeilijk doen als t makkelijk kan?
stannetje96
@newholland6640 totdatvje 54inch cultuurwielen heb haha dan zijn die hartstikke licht 😛
newholland6640
@stannetje96

Dat klopt, maar bij beetje banden is dat gewoon stoom gekloot hoe jij t wil 😉!
stannetje96
@newholland6640 doe jij het altijd met een stang dan?? Die 520s of 600s zitten er zo onder hoor als je het beetje door heb. Gaat bijbmen pa wat sneller als bij mij 😛
newholland6640
@stannetje96

Wij hebben gewoon met z`n ring, dus heb bijna nooit nodig. Alleen Behalve als de vernauwing in de ring in de weg zit. Maar dat is bijnan ooit.
stannetje96
@newholland6640 wij hebben geen dubbellucht haha
Maar nog nooit van die methode gehoord, wij draaien altijd.
newholland6640
@stannetje96

Probeer het dan eens. even het goede punt opzoeken. en dan is het heel handig 😉!
stannetje96
@newholland6640 zal et es proberen
Straw
Gwn spek eten en bietje wiebelen
3 ster minuut of 10
5ster minuut of 15 20

Das dan alleen
SJB533
@Straw
GS AW: 5 minuten totaal 😃
Straw
@SJB533 ja snap niet dat iedereen zo moeilijk doet 😃
Is Gwn gratis sportschool dubbel lucht monteren 😉
SJB533
@Straw
Maar wel levensgevaarlijk 😉
hobbyboer
Als je de band zonder hulpmiddelen makkelijk wilt verdraaien: Schuin naar voren rollen, daarna recht naar achter en dan weer schuin naar voren richting trekker. Met een beetje inzicht en oefenen kun je hem dan ineen keer goed ervoor rollen.
Straw
@SJB533 Valt wel mee 😛
Gwn doen zoals hobby boer zegt bietje juiteren ga goed
NHtvt135
Kijk hier allemaal maar eens naar, wij hebben vorig jaar dit karrtje gekocht, werkt met die zware smalle wielen of die brede of wat dan ook gewoon echt erg makkelijk.

Filmpje in de link; gruva.com/products/wheel-lift/
stannetje96
@NHtvt135 hebben wij ook maar toch gebruiken we die bijna nooit
newholland6640
@hobbyboer

Schuin naar voren rollen? Met een beetje band is dat loodzwaar. Als je die ook nog eens schuin moet houden....
selten
@newholland6640
Ik heb eergister toevallig nog de wielen gewisseld, 13.6R36 zijn redelijk licht. Maar als je dan die 9.5R44 in de hand hebt, ze rollen wel gruwelijk lekker. Bij de Profi doen wij 18.4R38, zijn ook zomaar schuin te houden, kost niet zoveel kracht. De cultuurs, ja dan gaat het pas kracht kosten. Brede banden kan iedereen 😄.
selten
Wat ik doe als ik er dubbellucht op zet, is tractor op een blokje, dubbel lucht erbij, dan als hij niet past hem even in de velg duwen, bij 1v.d. armen in de dubbellucht pakken en ik verdraai hem naar haast in het blokje. Dan moet hij nog netjes naar het blokje toe, ik hou de dubbellucht recht, pak gewoon de velg, en trek hem omhoog, tis even zwaar maar dat moet ook gewoon kunnen. Dan duw ik de dubbellucht gewoon in de molcon, en begin te draaien, tot het moment dat hij net in de andere 2 zal gaan vallen, dan duw ik hem in de velg, en houdt hem zo totdat alle 3 goed zitten. Paar keer stevig aandraaien en het is goed.
hobbyboer
Quote @newholland6640:
Schuin naar voren rollen? Met een beetje band is dat loodzwaar. Als je die ook nog eens schuin moet houden....

Ja, schuin. Niet de band maar de 'route' over de vloer 😉
newholland6640
@hobbyboer

Ooh zo ja 😛 Dan valt t inderdaad wel mee 😄
Husqvarna
@bart H Zeeman-systeem
Perfect systeem, je hoeft alleen gaten in de trekker-velg boren en de ogen bevestigen, en de ring valt zo in de velg, zit ook geen nok in bij ons. Ik span nog wel een keertje na, maar na 1 keer zitten ze goed vast, zitten er bij ons maar 4 op, gaat prima. Alleen er af halen klemt de ring nog wel eens.
stannetje96
@selten 9.5/44 valt nog wel mee. Nh 270/85/54 dacht ik 😛
selten
@stannetje96
Velg bepaalt meer, des te hoger, des te langer jou hefboom is 😉. Des te lager des te moeilijker. Voorwielen vind ik stuk zwaarder 😃
stannetje96
@selten me pa heb al moeite met die krengen. Dat zijn zon beetje de enige waar we af en toe dat banden apparaat voor pakken.
selten
@stannetje96
R48 of R52 maakt mekaar niet gruwelijk veel 😃
stannetje96
@selten van ons is 54 en jij had 44 staan
selten
@stannetje96
44 op de 760 😉
stannetje96
@selten zijn de voorbanden van de valmet 😮
selten
@stannetje96
Op de Profi leg ik R48 😛
stannetje96
@selten das ook niet hoog 😛
selten
@stannetje96
Tsja R52 waren wel een tikkeltje duurder als 2dehands R48 😃
stannetje96
@selten geld moet rollen 😄
selten
@stannetje96
Nouja, we rijden amper over de weg en om dan daarvoor zoveel extra te betalen...
stannetje96
@selten wijbmeteen maar knappe genomen.
Voor slijt wel hard met zon frontfrees voorop! 😮
selten
@stannetje96
Dat geloof ik goed, maar jullie zitten wss meer op de weg en doen ook ander werk ermee enzo 😃

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
68
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
20