Voor- en nadelen PZ CM212 tegenover PZ CM215

Als nieuweling hier had ik van jullie graag te weten gekomen welke de voor- en nadelen zijn van een PZ CM212 tegenover een PZ CM215. Ik weet dat de CM212 2 trommels heeft en de CM215 4 trommels. Maar welk verschil is er in maaien? En in onderhoud? Welke geniet jullie voorkeur en waarom?

Deel dit topic

Reacties

dx11
2 schotels heeft veel minder bewegende delen, minder tandwielen in de bak
SJB533
@dx11
Maar de 215 schijnt enorm licht te trekken 😉
IHC_Driver
@dx11 dat is een reden waarom ik voor de 212 zou kiezen: het feit dat er minder onderdelen aan zitten die stuk kunnen gaan.

@SJB533 maar hoe zit dit wanneer er heel veel gras op staat? bijvoorbeeld bij een late eerste snede zoals nu hier het geval was... "Stropt" het dan niet sneller tussen 4 trommels dan tussen 2?
Husqvarna
@IHC_Driver
Ik denk dat 4 trommels meer doorgang hebben als 2
JD3010
Quote @IHC_Driver:
: het feit dat er minder onderdelen aan zitten die stuk kunnen gaan.

Als het sterk gnoeg is hoeft het ook niet kapot te gaan.
sikuman
Heb met bijde wel gemaaid .
hebben een jaar of 10 een 215 gehad en die kon in beheersland gras niet kwijt worden en raakte dan verstopt bij een zwaare sneede en dat hebben we bij de 212 nooit gehad en bijde kon je met een 60 pk trekker de baas .
hebben nu een vicon 298 en die is te zwaar voor een lichte trekker maar maait ook goed .
ik zou voor de 212 gaan maaien beter in onze ogen
case845xla
Hoi,

ik heb bijde maaiers gehad alleen dan in de fronthef.

ik vind de 2 schotelige beter want die legt een mooiere rij voor eventueel op te rapen. de andere legt hem te breed daarvoor.

mvg

bob
Wimsumar
Beste
Quote @JD3010:
Als het sterk gnoeg is

Om alleen gras met een cyclomaaier te maaien is het snel sterk genoeg.
De meeste maaiers hebben echter nog een aantal nevenfuncties:
1] Stobbenfrees.
2] Draadwikkelapparaat.
3] Rotorkopeg.
4] Kilverbak.
5] Graszodenplagmachine.
6] Puinbreker.
7] Hout-/afrasteringspalenversnipperaar.
8] Walkantfrees.
9] Mestverspreider.
10] Wild-/gevogelte gehaktmolen/bottencrusher.
11] Metaaldetector.
12] Greppelfrees.
SJB533
Wimsumar
Beste @SJB533: Herkenbaar hè? 😉

Maar "bommetje'' doen lukt er niet mee:

l1.nl/video/koe-uit-zembad-gered-2-juni-2013/
SJB533
@Wimsumar
In het groen worden de maaiers aan al die gekheid blootgesteld.

Nog zo gezegd: geen bommetje! 😃

(Titel is trouwens foutief: Pink uit zwembad gered)
Wimsumar
Beste
Quote @SJB533:
Pink

Ja, bel de 1-1-2-meldkamer maar eens (als je dan eindelijk eens iemand aan de telefoon krijgt(!) ) met het bericht: "Er dobbert een pink in m'n zwembad. Dan sturen ze een ambulance en recherge-team moordzaken. 😄
SJB533
@Wimsumar
Zijn die Limbo's zo dom? Ik weet dat t reserve-Belgen zijn, maar zo dom lijken ze me ook niet (@TurnMeLoose, doe er je voordeel mee :D)
Schluterfan
Ik heb een Vicon CM268, die is breder en heeft 4 trommels, 2 grote en 2 kleintjes.

Zelf zou ik nooit meer zo'n maaier kopen. In het algemeen is de maaier op bijna alle gebied veel te licht gemaakt. Zeker de tandwielkast. Daar wil de breekbout (M8 x 40, 8.8 sterkte), die op de flens zit die de 2 buitenste trommels aandrijft, snel breken. Ook hebben wij gehad dat de tandwielkast gebogen was. Nooit geweten hoe dat kwam, want wij maaien niet zo snel, en ook op de weg zijn we er rustig mee, omdat hij naar achteren legt voor transport, en dan gaat hij boven de 25km/u enorm springen omdat hij zo lang is.

Ook de vergrendeling om de maaier in maaistand, of transportstand te leggen is veel te licht gebouwd. Vorig jaar hebben we gehad tijdens het naar huis rijden dat een van de assen waar de vergrendeling mee vast zit, afbrak. Gevolg, maaier ging in maaistand, en ramde bijna een elektriciteitspaal... Je mag ook gerust weten dat mijn pa eigenlijk op dat moment ook een oude vrouw met fiets wou voorbij steken. Een geluk bij een ongeluk dus dat het gebeurde net voor hij uitweek, anders had het nare gevolgen gehad!

Verder, de schotels, die slijten vrij snel. Wij hebben wij de ene schijf al een hardox ring erop gelast. Nu is ook de andere aan de beurt.

Nuja, mijn info gaat over het algemeen omtrent de CM maaiers, je vroeg alleen wat het voor en nadeel was tussen 2 types, maar vond het wel eens vermelden waar.

We hebben vorig jaar met een vertegenwoordiger/verkoper gesproken op Agribex, die kon er maar weinig op zeggen...
MF- 4255
@Schluterfan Wow jullie hebben er wel erg veel problemen mee, wij hebben precies de zelfde maaier maar nooit problemen mee gehad.
Schluterfan
@MF- 4255

Ja, alle jaren wat. En we zijn er al zo voorzichtig mee, omdat we toch op voorhand weten dat het altijd wat is...

14 dagen terug hebben we gemaait, leg de aftakas aan, komt er gereutel van onder het doek vandaan... Toen we de laatste keer ermee gemaait hadden had hij dat nog niet. Tot nu toe nog niet gevonden wat het probleem was, maar hij maaide, en daar waren wij al heel blij mee...
Husqvarna
@Schluterfan
Ik controleer ook altijd of de vergrendeling er wel goed in zit en natuurlijk het touwtje niet blijven haken.. maar het is beslist geen ding waar ik 50 mee over een hobbelweg zou jagen, cm299 heeft al vrij veel meegemaakt bij voorganger maar dat breekboutverhaal heb vorig jaar en zelfs dit jaar met die dikke snede nog niet meegemaakt. Maar loonwerker hier verderop zou z'n erf af rijden met de Krone triplemaaier toen 1 cilinder afbrak en de maaiers in een seconde onderuit klapte, het zou je op de weg maar gebeurt zijn !
MF- 4255
@Schluterfan Ik weet niet hoeveel jullie er mee maaien? Bij ons gaat het altijd goed alleen kan ik niet harder rijden dan 10 km/h ong dan begint die slechter te maaien
Schluterfan
@Husqvarna

Ik controleer het ook altijd, omdat ik de boel niet vertrouw, en zeker nu niet meer na hetgeen vader ermee tegenkwam. Hier liggen de wegen ook niet goed, en hebben geen dansonderdrukking op de hef, dus je moet er wel rustig mee rijden.

@MF - 4255

Ja, hebben al alle jaren breekbouten gehad. Vooral bij veel manoeuvreerwerk. Hoeveel hectare we maaien per jaar, ik gok zo'n 15. Niet zo veel dus. Snelheid zal ook zo'n 10km/u zijn.

Over dat slechter maaien, de mijne laat soms strepen ongemaait gras na.

Een landbouwer hier paar kilometers vandaan had enkele jaren terug ook het zelfde type maaier en heeft hem weg gedaan van miserie... Toen ik daar later was, heb ik nog zijn voorraad mesjes cadeau gekregen, omdat hij ze toch niet meer kon gebruiken.
Husqvarna
@Schluterfan
Wij hebben er ook al wel wat aan vervangen, de keerring in de tandwielbak naar de v-snaar poelie, alle vet liep die v-snaar bak in, 1 lager met lagerhuis want die lag in het huis te rammelen, bij jullie waarschijnlijk ook je kunt dan de schotel wel bewegen, en de andere is nu ook aan de beurt.
En dat scharnierpunt voorop is een keer 1 van die bollen afgebroken omdat ie onbedoelt naar voren zwaaide, hef ging in storing maar had touw al aangetrokken en hij was niet aan de grond zwaaide die maaier met gang naar voren..

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
20
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
17