Ronde balen?? vierkante balen?? kleine balen??

Ik wil graag jullie meningen weten over wat jullie de beste balen vinden voor stro hooi silage ga en waarom natuurlijk

Deel dit topic

Reacties

Perry JD
Ronde balen zijn goedkoper of je ze nou laat persen of zelf een pers hebt maar volgens mij laadt het wel stukken moeilijker als vierkanten wat zijn julie ervaringen hiermee
mike_v
Misschien heb je hier iets aan: klik
rickrenault
@Perry JD laad heel makkelijk makkelijker,dan vierkante vind ik wij hebben zoon klek met twee van die buisen die,je,er onder schuift en dan dicht klemt
Wimsumar
Beste Perry JD: Grote balen vind ik vierkant de beste.
En dan bij voorkeur ook nog 80 X 90 formaat.
De redenen: Stapelt mooier (oogt mooier) en vooral, met het voersysteem " gehele balen zo voor het voerhek" het minste werk (in vergelijking met bijvoorbeeld ronde balen).
deutzpower36
Doe mij maar gewoon 4 kante pakken. Ronde balen is lastig voeren en heeft verder ook geen voordelen. Kleintjes zijn ook mooi maar nemen veel plaats in en heb je veel nodig.
john deere 4755
In het stro vind ik vierkant het mooist balen van 2.50m lang
kun je ook mooi op de wagen laden
john deere 4755
Als je echt hooi hebt is vierkant wel mooi
maar als het niet helemaal hooi is is rond mooier vind ik
john deere 4755
@deutzpower36 kleintjes moet je meestal ook nog met de handen laden 😛
Perry JD
Oftewel vierkante is het mooiste
mf 6150
Voor hooi kan je het beste d 1000 balen hebben (nieuw holland). Neem je grote balen dan moet het hooi droger zijn en zit er minder voeding in, en met d 1000 balen broeit het hooi minder.
maisboerke
Perry, dit is op zich een heel mooi onderwerp, maar ook een onderwerp, waar je heel veel vraagtekens bij kan zetten.
Ik noem er een aantal:
Streek: Zand, Klei en/of Veen.
Percelen: groot, klein en/of middelmatig.
Doel: Paarden, koeien, schapen etc.
Handel en Transport;
Product wat geperst wordt.
Zo kunnen wij nog wel even door gaan.
Maar het belangrijkste is, dat je datgeen kiest wat het beste bij je past.
Perry JD
Vierkante is het mooiste voor ons
Wimsumar
Beste
Quote @MF 6150:
met d 1000 balen broeit het hooi minder

Voor iedere grootpakpers geldt: hooi moet beslist hooi zijn. Een New Holland D-1000 geeft geen veiligheidsmarge. "Bijna-hooi"-hooi altijd foliewikkelen!

D-1000 in T.F.-discussie: tractorfan.nl/topic/49568/
SJB533
Qua stapelen: grootpakperspakken. Daarmee kun je namelijk de beschikbare kuubs het meest efficiënt benutten. Bij ronde balen heb je altijd ruimte tussen de balen. Voor een paar ponys heb ik echter graag kleine pakjes.
jmos
Quote @Wimsumar:
"Bijna-hooi"-hooi altijd foliewikkelen!

waarom zou je hooipakken niet wikkelen dan? het kleine beetje plastic wat eromgaat is vaak goedkoper als ze binnen neer moeten zetten. en dan ben je er zeker van dat het niet gaat broeien.
tjerk-koetje
Als je ze (net als ons) de mengwagen in flikkert kun je beter ronden hebben, dezen stapelen mooi, en als er een klijn gaatje in komt, heb je maar een heel klein plekje wat wat verschimmelt is, kun je dr zo afpakken (als je ze op de ronde kant zet teminste, niet op de platte kant) en 4kant hebben we ook wel eens, maa als hier een klein gaatje bovern op komt dan loopt al het water het pak in, en aangezien het pak uit rips bestaan, kan het water door het hele pak komen, waardoor het pak niet meer geschikt is.

teminste dit is onze ervaring, doen nu al 10 jaar alles in de ronde balen (zo nu en dan 4kant uit nood, of voor de paarden/droge koeien) en hiermee voeren wij ruim 100 koeien

je hebt geen last van broei, en als je 3 balen voert per dag, maar die ene baal past net niet bij het rantsoen, kun je zo van een andere snede halen, zonder dat je eerst een grote kuilbult dicht moet maken etc
rickjd
Ik heb ze alle 3 !
Wimsumar
Beste
Quote @JMos:
beetje plastic

Nu maak je het ingewikkeld.
Maar ieder doet z'n eigen voorkeur maar. 😄
Knoppert
Wij zijn van ronde naar vierkante gegaan.... maar toen na een paar jaar weer naar ronde balen gelukkig. Hebben thuis een koppel knollen lopen die we in de winter met de hand voeren. Men zegt wel dat de plakken van de vierkante baal makkelijk zijn, nou echt alleen als ze goed geperst zijn en het gras mooi droog is. Het kwam nogal eens voor dat de plakken over elkaar heen vielen als de baal een paar dagen los stond, en dan kun je echt plukken, wat een gekloot was dat af en toe zeg. Dus nu gelukkig weer ronde balen.
Loeideutz
Hooi of stro voor handel vierkant groot, liever 120 breed dan 80 of 90. Meer geaccepteerd in de handel en veiliger met stapelen.
Hooi of stro voor paardenhobbyist kan kleine pakken handiger zijn omdat die mensen vaak maar een beetje kunnen opslaan.
Voordroog altijd in grote pakken, klein is te duur met wikkelen. Voorkeur vierkant of rond hangt af van vele dingen. Voor handel is vierkant soms makkelijker. Bij kleine gaatjes geeft rond, zoals opgemerkt door @tjerk-koetje minder bederf. Als het gras gesneden wordt valt ook een ronde pak makkelijk uit elkaar. Sommige zeggen dat ze bij vierkante kunnen doseren door een paar plakken te pakken, maar dat valt mee. Ronde pakken laten zich ook goed stapelen, maar ook hier let op veiligheid en probeer geen haakse stapel te maken.
Loeideutz
@Knoppert Als je een ronde baal op een platte kant zet kun je hem van de buitenkant afrollen, en wat je zegt, een vierkante wil nog wel eens verkeerd vallen. Als je hem dan met de hand moet verdelen ben je een arme kloot.
Veens
Volgens mij werken bundels kleine pakken voor de kleine/hobby-veehouder ook wel mooi.
Je hebt dan nooit last met de bovengenoemde plakken die je niet los krijgt en je kunt ze met de hand naar de stal brengen. Je hebt dan geen shoveltje/voorlader nodig.

Nadeel is wel dat ze wat duurder zijn en dat je een loonwerker in de buurt moet hebben die ze maakt.
Fendt-411 vario
Voor de fouragehandel van hooi zijn de vierkante balen van een krone big pack het best goede maat 70 hoog om de pakken te laden per vrachtwagen
Knoppert
@Loeideutz
Ja helemaal mee eens! Op de platte kant zetten en dan afrollen. En afhankelijk van het gras wel of niet snijden. Persen van tegenwoordig zijn zo goed dat de baal niet meteen uit elkaar valt maar zich makkelijk af laat rollen, tenminste dat is bij ons wel zo. Krijg ook de indruk dat een ronde baal minder snel broeit als de voersnelheid is wat lager is, en dat de kwaliteit van het gras ook beter is. Mede doordat een ronde baal direct gewikkeld word denk ik, dus kan er minder lucht binnendringen. Vierkante balen willen nog wel is een poos op het land liggen voordat ze gewikkeld worden omdat de wikkelaar de pers bijna nooit kan bijhouden.
SJB533
@Knoppert
Maar bij een grootpakperspak kun je de kop losmaken en het plastic verder laten zitten 😉
Knoppert
@SJB533
Ja dat is zo, vooral handig als je binnen geen ruimte hebt om een baal open te maken. Maar als je bijna hooi hebt in een gewikkelde baal (zoals de paardenboeren dat graag willen), en je laat dan het plastic er voor een deel omzitten dan word het enorm vochtig aan de binnenkant van het plastic. Gevolg is nog sneller broei en je mooie gras bedorven. Dat bijna hooi moet kunnen ademen als de baal eenmaal los is. Tenminste dat is mijn ervaring 😉
SJB533
@Knoppert
Daarmee heb ik geen ervaring. Buurman heeft doorgaans wat vochtiger gras in de folie.
Knoppert
@SJB533
Dat zal vast wel beter gaan dan...
Loeideutz
@Knoppert Het winkelen draagt bij een ronde baal ook nog wat bij aan het verdichten. Bij een vierkante lukt dat niet op de lange kant. Als die dan in het midden ergens net niet vast genoeg is duurt het lang eer daar alle zuurstof is verbruikt.
cornee13
Doe mij maar mooie kleine baaltjes mooi opsteken oftewel een bult gezelligheid en na afloop n lekker koud biertje
jmos
@Knoppert
Mag ik vragen hoe je het afrollen dan doet? Wij zetten ze op de platte kant en plastic en net er af vallen de repen meteen uit mekaar bij ons.
1455xlfan
Perry JD Het maakt niet uit wat je doet je moet alles gewoon een keer proberen en dan merk je vanzelf wat het makkelijkste is of wat jij het makkelijkste vind
Knoppert
@jmos
Gewoon zoals jij het beschrijft, alleen bij ons blijft ie wel bij mekaar 😃 Maar wij hebben ook vrij droog spul meestal, en vaak ongesneden.
devonvdkroon
Vierkante balen kan je er een hoop mee nemen op een kar maar ronde balen vindt ik opzich beter als er een gaatje in het plastic komt kan hetwater niet zo gemakkelijk door de baal komen en bij vierkante kan het tussen de plakken naar beneden zakken
jmos
@Knoppert
dit zijn ietwat nattere balen. en goed gesneden. dus net eraf zie je zo de repen uit mekaar vallen.
leo en irm
Kleine pakjes voor mijn klanten welke allemaal hobby boeren zijn. en nooit een ronde baal of grootpak binnen een paar dagen opvoeren ,en dan veel weg moeten gooien.tevens kleine pakken stro voor een paar maten die nog een ouderwetse zolder hebben die we vol stouwen daar kom je met een voorlader niet bij, en kleine pakjes leveren meer op vooral omdat steeds meer loonwerkers stoppen met de kleinepakkenpers
Loeideutz
@jmos En dat uit elkaar vallen gebeurt bij een vierkante baal toch wat minder. Daardoor is een ronde baal gelijk uit elkaar en laat zich goed mengen in een wagen of verdelen voor een voerhek. Terwijl je met een vierkante daar toch wat meer werk voor nodig hebt.
Loeideutz
@leo en irm Het meer opleveren van de kleine pakken klopt. Maar de vraag is, als je het voor de handel doet, of je je uren ook betaald krijgt. Kun je iets ander of beters doen, dan wordt het verwerken van kleine pakken al gauw te duur.
leo en irm
@Loeideutz het is ook hobby en erg leuk om te doen ik hoef er niet van te leven
Maisbaal
Mijn ervaring is dat Kuilgras/Voordroog in ronden balen veel voordelen hebben tegen vierkante balen.
Persen/Wikkelen in 1 werkgang. Laden van ronde balen gaat veel sneller dan vierkante balen.
een baal uitpakken is ook een makkie plastic eraf baal van folie kantelen netje eraf en klaar(niet met alle geweld aan de touwen trekken) En wat verdelen voor het voorhek betreft dit is een makkie met onze kniklader en pelikaanbak. 3 balen in 5 minuten voor 120 paarden per dag.
fendt farmer312
Als het om een grote partij balen gaat die je mooi droog kunt krijgen zou ik voor vierkante gaan maar als het slecht drogen wil en het zware pakken worden vind ik ronde veel makelijker machinaal te voeren met de blokkendoseerwagen.
Loeideutz
@leo en irm Hobby mag geld kosten. Maar wat is dat? 1000 balen per jaar? 2000? Daarboven vind ik het al geen hobby meer, en mag de tijd gerust betaald worden. Het hooi voor de kleine kalfjes doe ik ook in kleine balen. Maar dat zijn er 300 per jaar of zo, en de verwerking op de oude stal gaat beter als met grote.
Husqvarna
@jmos
Wij hebben jaren alleen maar ronde balen gevoerd, en dan ook nog met een simpele balendrager, niks geen voorlader of hefmast. Gewoon op de platte kant voor het voerhek net afwikkelen en ze vallen vanzelf uit mekaar en anders doen de koeien het wel. Verzamelen deden we ook zelf, maar tegenwoordig nog maar 150 balen rest kuil, verzamel op het land en de loonwerker haalt ze op en stapelt ze op het erf op.
leo en irm
@Loeideutz ik draai zo,n 2500 pak hooi per jaar en 4000 pak stro, hooi voor de handel, stro alleen persen tegen vergoeding
Loeideutz
@leo en irm Als jij denkt dat je genoeg verdient is het goed. De loonwerkers hier in de buurt hebben nog allemaal een kleine pakkenpers. Maar er zijn veel hobbyisten met een pers, die op alle mogelijke en onmogelijke tijden gaan persen, voor 5 cent minder per pak. Omdat ze " het er maar bij doen".
Veens
@cornee13 Tot je met 35 graden op een krappe zolder honderden balen moet lossen, en dan duizenden per seizoen. Daarom hebben we hier tegenwoordig een arcusin multipack. Deze machine is ideaal met kleine pakken, je kunt ze immers met de shovel laden/lossen en je houdt het gemak van kleine pakken voor de boer.
Alleen zijn kleine pakken kuilgras niet zo populair/bekend.
leo en irm
@Loeideutz tja ik heb er niet zelf om gevraagt de mensen komen zelf bij me en ik ben echt niet goedkoper dan een bedrijf dat kan ook niet want je hebt allemaal je vaste kosten zoals touw diesel onderhoud en afschrijving als iemand onder een bepaalde prijs perst kan hij of niet rekenen of hij wil het niet en gooit er geld achteraan
Loeideutz
@leo en irm Nee, dat zijn mensen met een oude tractor die "geen" afschrijving kost, en ouwe pers die ook "niks meer kost". Tot ze een keer aan groot onderhoud toe zijn, of de persoonlijke omstandigheden wat wijzigen.
leo en irm
@Loeideutz dat bedoel ik als die oude trekker stopt moet je toch geld hebben voor wat anders, en dat geld ook voor de pers, beetje fatsoenlijk hobby setje kost al gauw tussen de 6 en 10000 euro of ben ik gek dat moet je wel incalculeren
Ik weet precies wat een pakje hooi mij kost aan de hand van de kosten die ik heb inclusief afschrijving
henkie1294
Wij als kleine paardenboer hebben al het hooi in rollen omdat dit makkelijker te verplaatsen is met de hand en als het goed geperst/gesneden is makkelijk voert. maar het stro hebben we wel gewoon in pakken omdat je dan makkelijker 1 plak in de stal gooit. zo heeft alles zen voor en nadelen.
Hurli356
Quote @Wimsumar:
en vooral, met het voersysteem " gehele balen zo voor het voerhek" het minste werk (in vergelijking met bijvoorbeeld ronde balen).

Heb je 'n verkeerd voerhek. Kan heel mooi met ronde baal: Grote potstal, rechthoekig voerhek erin, met de voorlader ronde baal er boven, net doorsnijden, er af trekken en baal er in laten zakken/vallen, vreten ze 'm schoon op. Simpeler kan ongeveer niet.
boerdirk
Ik zou als je een paarde boer bent kleine balen al ben je koeienboer voor stro vierkante en voor gras ronde want als je het aan de koeien wil voeren kan je de ronde baal uitrollen
inspecteurfendt
Voor het pressen zijn rechthoekige balen gemakkelijker...
want je kan gewoon door rijden. Bij ronde balen moet je stoppen als de baal klaar is,en hem uit de pres laten rollen.
jmos
@inspecteurfendt
Maar voor het wikkelen zijn ronde balen makkelijker 😉
cornee13
Wil elf beginne met persen van kleine baaltjes

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
55
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
50