31

Hoe een aftakas hydrolisch maken?

Wij willen gaan spitfrezen en mais planten in 1 werkgang. we hebben een gaspardo 4 rij maisplanter. nu is er op de spitfrees een lift en al voorzien maar het enige probleem is dat de planter met de aftakas moet aangedreven worden. bestaat er geen oplossing om hier iets tussen te plaatsen zodat we deze met de olieaanluitingen kunnen aandrijven? weet iemand hier iets meer over?

Deel dit topic

Reacties

Hoeveel pk heeft zoiets nodig? Je zou kunnen kijken of er hydromotoren bestaan die bij een bepaald aantal liters olie genoeg vermogen leveren om de maisplanter aan te drijven. Maar misschien heb je wel zoveel olie nodig dat je trekkerhydraulik dat niet gaat redden.
Levert de trekker daar wel genoeg hydraulisch vermogen voor dan?
'iets er tussen plaatsen zodat we deze met de olie aansluitingen kan aandrijven' zoiets noem je een hydromotor
@Valtra-Fordpower Ja, dat kan makkelijk. Zeker een trekker die groot genoeg is om de spitmachine aan te kunnen, die lacht om zo'n klein beetje olie.
@albert-fendt Juist! Het klinkt alsof jij er verstand van hebt, met al die 'vaktermen' 😉
Er even van uitgaande dat de TVT195 er voorkomt heeft een hydraulisch vermogen van 130L per minuut bij 180bar. Per ventiel houd het bij 70L wel op denk ik, ik weet niet wat de vermogens vraag is van het te aandrijven machine, maar 70L is dan niet veel.
Bij een maisplanter gaat het toch enkel en alleen maar om het aandrijven van die zuiger/blower, of hoe heet dat ding, vraagt dat zoveel vermogen?
Het probleem met hydraulisch aandrijven van de maisplanter is eigenlijk dat zodra je de hef van de trekker nodig hebt, of een andere hydraulische functie dat dan de oliestroom naar de hydromotor onderbroken wordt en dan vallen de zaadjes van de schijf. Als je dan weer aanzet heb je de eerste meters niks gezaaid. Een aparte Hydro pomp op de frontaftakas of als de spitfrees een doorlopende stomp heeft daar de hydropomp op aansluiten.
@Valtra-Fordpower zoals jij het zegt heb je 28 pk aan hydraulisch vermogen(bij 70litrer dan) dat vind ik niet erg veel maar een gemiddelde maaiszaaier heeft ook niet zo veel nodig
Quote @AW217:
Het probleem met hydraulisch aandrijven van de maisplanter is eigenlijk dat zodra je de hef van de trekker nodig hebt, of een andere hydraulische functie dat dan de oliestroom naar de hydromotor onderbroken wordt en dan vallen de zaadjes van de schijf. Als je dan weer aanzet heb je de eerste meters niks gezaaid

Het klopt idd dat dat zou kunnen gebeuren, maar het is zeker mogelijk om dat probleempje op te lossen. Ik zie regelmatig pneumatische zaaimachines aan het werk die gewoon door de trekkerhydroliek aangedreven worden. Met de juiste hydromotor ben je al een heel eind.
Wij hebben een Kuhn tarwe zaaier waarvan de ventilator hydraulisch is aangedreven, onze trekker (jd 6430) staat daarvoor, en die drijft de hydromotor met gemak aan, op de zaaimachine zit een draaiknop waarmee je de snelheid van de hydromotor kan regelen, en op de terminal van de trekker kan je dat ook regelen, als je dat goed op elkaar afstemt dan heb je er geen last van dat de hydromotor te weinig olie krijgt als je de (front)hef bedient.
@hobbyboer De juiste trekker ook. Bijvoorbeeld trekkers met een dubbele hydro pomp. Onze Ford heeft een eigen hef pomp en een pomp op het vliegwiel voor extern gebruik.
Het zit niet eens op trekker hydrauliek hoeven, misschien is een doorgaande aftalas mogelijk en anders een pomp met een reservoir op een in of uitgaande as ergens op de spimachine bouwen? Oliekoeler er tussen en ik zie geen probleem. Dit is zeer zeker goed mogelijk
Moet makkelijk kunnen met een hydro moter ..op mn werk hebben we steeds nu 2 graszaaimachines die op die manier aangedreven worden
Quote @dx11:
misschien is een doorgaande aftalas mogelijk en anders een pomp met een reservoir op een in of uitgaande as ergens op de spimachine bouwen?

Dat lijkt me lastiger als 2 slangen in de trekker ploppen, of zie ik dat fout?
En daarbij: dan zou je op de kopakker de aftakas en dus ook de spitmachine door moeten laten draaien. Als dat al mogelijk is en dan nog lijkt me dat niet echt ideaal.
Quote @hobbyboer:
Dat lijkt me lastiger als 2 slangen in de trekker ploppen, of zie ik dat fout?

Ja klopt, maar er wordt hier geopperd dat dat geen optie is. Ik ben er zelf niet bekend mee, maar laat men normaal de spitmachine op de kopakker niet draaien?
Normaal heeft het 1e hydauliekventiel een voorrangs functie, deze wordt dus niet beinvloed door de hef e.d. , dus dat zij op zich niet het probleem moeten zijn, volgens mij moet het gewoon kunnen met een hydro motor, die mais zaaimachines aan een vervaet enzo zijn ook hydraulisch aangedreven, want die hebben nergens een pto uitgang zitten.
@bikkertie die monosem van jullie is toch ook gewoon mechanisch aangedreven via een doorgaande as op de spitter?
Electro moter geen idee?
Even bellen met Kramer Bant want we hebben daar gewoon een setje voor om de machine hydraulisch te maken.
In januari hebben we nog een nieuwe zaaimachine afgeleverd met een hydro setje er op .
www.kramerstart.nl
@bakker kawasaki

Ik heb het ooit gemaakt (niet goedkoop) met een gesloten hydraulisch systeem. Hydropomp achter de aandrijfbak van de frees en een hydromotor aan de maïszaaimachine. Hydrauliektank en een overdrukventiel en draaien maar.
@EA_MF nee hydrolisch
Kun je de waar de as het spitmachine inkomt, niet openen. En kijken of het mogelijk is deze naar achter uit te breiden zodat er een aftakas achterop zit?. Of je zoekt een hydropomp, mogelijk met een dubbele aankoppeling, dan via de ene kant naar de spitter of in de fronthef ofzo. Maar net wat praktisch is voor jou. Maar zo dat je dan wel zorgt dat de hydromotor maximale hydrauliek krijgt
@dx11 dat is niet aan te raden. de aftakas komt in een veel te scherpe hoek
@Favorit614 denk dat het eerder zoiets is dat we zoeken.
Gaat inderdaad aan de tvt 195 hangen. denk ook dat het niet zal mogelijk zijn om een aftakas van de spitfrees door e trekken; aangezien deze op 1000 toeren en de planter op 540 draait. de planter gaat ook in een lift hangen en denk ook dat die hoek te sherp zal zijn. een hydromotor zal het beste zijn
@bakker kawasaki
Een kleine 20kW generator en elektromotor?
Beste Bakker kawasaki: Je kunt de ventilator van de zaaimachine ook op de fronthef overplaatsen/frontaftakasgedreven maken.
Luchtslang langs de trekker naar de zaaimachine.
@bakker kawasaki Wat heb of ga je in de fronthef hangen?
Misschien een kunstmestbak (of tank)?
Front pto is 1000 toeren e. de ventilator draait op 540. een fronttank voor kunstmest gaat de beste oplossing zijn denk ik

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
31
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
60