Wintertarwe

Zou je nu nog wintertarwe kunnen zaaien

Deel dit topic

Reacties

SJB533
Nee
walker1
Je kan alles zaaien. of het goed komt is wat anders.
Nick421
Natuurlijk kan dat, maar ofdat er ook nog een fatsoenlijk gewas komt te staan is gokken
walker1
Wintertarwe kan van half september tot begin februari worden gezaaid. Het moment van zaaien heeft niet alleen een sterke invloed op de gewasontwikkeling en vorstgevoeligheid, maar ook op de ontwikkeling van onkruiden, ziekten en plagen. Het moment van zaaien wordt overwegend bepaald door de oogst van de voorvrucht en de weers- en bodemomstandigheden. Uit oogpunt van gewasontwikkeling is het gunstig dat bij het begin van de winter de planten beginnen uit te stoelen. De eerste zijspruiten kunnen dan al tijdens de winter of in het vroege voorjaar worden aangelegd, wat de productiviteit ten goede komt. Bovendien zijn de planten in staat om de schade van opvriezen door de vorming van kroonwortels te beperken.
Om voor de winter de uitstoelende fase te bereiken zal de tarwe tijdig moeten worden gezaaid. Doorgaans is dit de tweede helft van oktober; in het noorden van het land wat eerder. Gemiddeld genomen is dit uit oogpunt van korrelopbrengst ook de beste zaaitijd. Vroeger zaaien bevordert de opkomst en herfstontwikkeling, wat resulteert dichtere en langere gewassen. Ook komen in de herfst meer onkruiden tot ontwikkeling en neemt de kans op ziekten en plagen toe. Bij zaaien na oktober zijn de zaaiomstandigheden vaak minder gunstig en zijn lagere korrelopbrengsten het gevolg. Bij inzaai in november is de opbrengst al gauw 5 %, in december tot 10 % lager.
Belangrijker dan de zaaitijd zijn de omstandigheden waaronder gezaaid wordt. Inzaai op een slecht zaaibed of onder minder goede omstandigheden is ongunstig voor opkomst en begingroei. Gebruik van meer zaaizaad beperkt de schade maar maakt deze niet ongedaan.
Goede omstandigheden in de tweede helft van oktober vormen de beste uitgangssituatie voor de teelt van wintertarwe.
Tot half december heeft het zaaien van wintertarwe voordelen boven het zaaien van zomertarwe. Bij zaai in de tweede helft van december en in januari kan met zomertarwe een vergelijkbare opbrengst verwacht worden als met wintertarwe. Bij zaai na januari is de kans te groot dat wintertarwe niet of onvoldoende generatief wordt en verdient het altijd de voorkeur om zomertarwe te zaaien.
valmet6400power
Nee, ga dan voor vroege zomertarwe, hadden wij vorig jaar ook, ging super 😄
johndeere6910
Kan wel hebbe wij ook wel gedaan maar je kan beter zomertarwe vroeg zaaien dan heb je een mooier gewas
gerrit power
Nadeel van zometarwe is dat je deze in de grond moet zaaien en niet bovrn op kunt strooien. Hierdoor wordt lastiger om tijdens spitten tezaaien omdat zaaizaad niet goed onder gedekt kan worden.

Ik zou onder slechte omstandigheden als dat geval is en je kunt met krukas spitter het land op proberen ploegzool uit te spitten. Waardoor land spoedig op zal drogen. En over vorst te roteren en zaaien als dat toe laat.
fendt farmer312
Ik zou gaan voor zomertarwe, laat het land nog even met rust en wacht af dat het vriezen gaat en dan met een noodgang bewerken en zaaien.
Wimsumar
Beste DriesvanCauter:
kennisakker.nl/actueel/kennistekst/…

kennisakker.nl/actueel/kennistekst/…

Blz 27: Zaaitijd half september tot begin februari.

kennisakker.nl/files/Boekpagina/…

Verkorte teelthandleiding met onder andere zaaizaadhoeveelheden.

kennisakker.nl/kenniscentrum/handleidingen/…
driesvancauter
Oke bedankt iedereen
weet iemand ook waar je goed tarwe zaad kan kopen in belgie
en hoeveel je nodig hebt voor èèn hectare
SJB533
Tuinscala, Intrapuin
cornee13
Welkoop en intrapuin
Wimsumar
Beste SJB533:
Quote @SJB533:
Tuinscala, Intrapuin

Als jij Dries geen advies wilt geven, doe dat dan G.V.D. zo ook niet!
JD5620
Wat heeft onze lieve heer, hier mee te maken 😞
Wimsumar
Beste DriesvanCauter:
Quote @driesvancauter:
waar je goed tarwe zaad kan kopen in belgie

Zoek in je omgeving een bedrijf dat handelt in Zaaizaad, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daar is vaak ook wel teeltadvies/teeltbegeleiding te krijgen.
kerstrunner
Turnhout is niet zo ver van jou woonplaats,bij Van Geel hebben ze alle zaden en kunnen ze jou het perfecte advies geven.voor info hebben ze een website:www.agrovangeel.be dacht ik
eddyscania
@JD5620

met jou kan ik praten...........hier heeft god nixs mee te maken..............
JD5620
@eddyscania ik bedoelde meer dat @wimsumar niet begint te schelden heeft totaal geen nut.
eddyscania
@JD5620

ow ok, ik dacht dat............ach laat maar hij heeft wel gelijk als je het niet weet zeg dan nixs...........ik ben alleen tegen om met god te vloeken...........
KoenClerinx
AVEVE zaaigranen
IH1055XL
Wintertarwe kan je zelfs in maart nog zaaien. Er is maar 1 grote voorwaarde. Tarwe heeft een vernalisatie nodig. Voor de leken onder ons, de tarwe moet een vorstperiode hebben ondergaan om een goede uitstoeling (vormen van zijspruiten) en een goede korrelvorming te hebben. Daarom is het inderdaad eerder aan te raden zomertarwe te zaaien vanaf februari. Deze rassen hebben de vorstperiode niet nodig. Het feit dat je zomertarwe niet breedwerpig kan zaaien heb ik nog nooit gehoord. Persoonlijk heb ik het niet met deze zaaitechniek, maar daar zal iedereen wel zijn mening over hebben.
Boemrang
Quote @JD5620:
wat heeft onze lieve heer, hier mee te maken

Dat weet onze lieve heer zelf nog niet...
Maar wees wel even eerlijk, het gaat nergens meer over om weer zo uit te vallen, wat hij is ook niet heilig en zal ook geen zalig verklaring krijgen...
En het vervelende van alles is, hoe moeten wij adressen in België weten, is het nou zo moeilijk om eens op internet te kijken, of bij een boerenbond even informatie op te vragen, zo moeilijk kan dit echt niet zijn...
erik9831
Dries, dit is nu geen enkel verwijt, maar waarom denk je hier nu pas aan, terwijl we al januari 2014 zijn ?

Het kan altijd, maar zoals ze zeggen het zal misschien niet goed meer komen. Ik zou ook gaan voor de zomertarwe.

Die hint over agro vangeel is inderdaad een goeie, gebruik hem. Er zijn inderdaad ook AVEVE centra die zulke dingen doen, kan je ook altijd naar informeren.

Ik dacht dat je pa toch landbouwer was, hoe moet zulke dingen toch ook weten of sla ik de bal hier compleet mis ?
JD 6430 The Best
Vorig jaar hebben wij de laatste wintertarwe in Januari gezaaid, dat is ook nog tarwe geworden, maar het gewas was erg '2 wassig', dus een deel van de korrels waren wel rijp, en het andere deel was nog niet rijp, het mooiste is om rond oktober/november te zaaien, dan heb je meer kans op een goede oogst.
JD5620
@Boemrang mee eens 😄
Hurli356
Quote @eddyscania:
ik ben alleen tegen om met god te vloeken...........

Ben ik het helemaal mee eens. Vind het kwetsend. Is ook wel eens in een topic aandacht aan besteed. Maar @Winsumar is onnodig grof en kwetsend in zijn taalgebruik. Dat is niet nodig!
KoenClerinx
Jullie doen precies of jullie heiliger zijn dan de paus
Hurli356
@KoenClerinx Waarom?
KoenClerinx
Dat je dat nog moet vragen, zelfkennis is het begin van alle wijsheid, maar daar zal ik maar niet over verder gaan zeker
Hurli356
@KoenClerinx Waarom zou ik heiliger willen zijn dan de paus als ik het vervelend vind als er met God gevloekt wordt?
eddyscania
Quote @KoenClerinx:
jullie doen precies of jullie heiliger zijn dan de paus

ben ik zekerrrrrr niet,....maar dan kan ik nog een hekel hebben aan vloekwoorden met god............weet je wat je vraagt als je dat zegt??........
john deere 6630
En waarom geen wisseltarwe ipv zomertarwe?
Boerenjongen16
Heb van een akkerbouwer/ adviesgever gehoord dat je t/m 21 December wintertarwe kan zaaien, en alles vanaf dan ( na de vorst periode) moet met zomertarwe worden ingezaaid.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
33
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
33