7000 liter tank

Ik ben van plan om een nieuwe tank van 7000 of 8000 liter.
er moet een zodenbemester en tandemas op.
Ik heb een fendt 308Lsa
Kan deze trekker de tanken aan, of kan ik beter bij een 6000 liter tank blijven?

alvast bedankt

Deel dit topic

Reacties

Dion
Ik heb op stage paar dagen op een fendt 305 ls gereden met een 6 kuubs tank hij had er geen enkel probleen mee dus ik denk dst een 8 of 9 kuubs ook wel moet lukken met een 308
SJB533
@Dion
Dat was op zand? Zand is toch een andere grondsoort, dan veen, of klei op veen...
Dion
@SJB533 ik moest mest overpompen en moest klein stukje door het zand maar meeste was tog op weg en betonplaten
fendt308-driver
Als je een beetje vlot wil blijven rijden neem dan max een 7000L en vacuumpomp
Dr Fendt
10 pk per kuub en reken ongeveer 25 pk voor een knappe bemester.. dat is voor mij de vuistregel..
Nhpaultje
Dr Fendt heeft een goede vuistregel. 25pk extra voor de bemester hoeft niet maar is wel makkelijk, als het een keer wat natter is heb je wat meer bij te zetten.
fendtjuh
Wij hebben eens een 7000L met 6m sleepvoetbemester achter een 308 gehad op zware kleigrond maar dat viel me niet mee... Het kon wel, maar dan moest de toevoer naar de verdeler toe geknepen worden en kwam je niet op gang. Zou een 8000L niet doen als ik jou was.
radium45
Jij of je vader? @De Fendtrijder
Dr Fendt
@nhpaultje je kan bij t bemesten beter iets over hebben dan iets te weinig!

100 pk voor een 7.5kuub met bemester is een mooie combi..

Volgens mij is een 6 kuub tank met een knappe bemester mooi voor een 308 ..
BartFarming
Wij doen met een 311LSA een 10,5 kuubs tank tandem en 7.20 meter zodebemester. Hebben ook een 308LSA gehad maar dat is al een flinke tijd terug, en toen was ik nog te jong 😉 Maar ik denk dat het wel moet kunnen met een 308 voor een 7 kuubs tank.
deutzpower36
Zou bij een 308lsa minimaal 8kuub doen. 10kuub gaat ook prima.
Je bent ook niet verplicht hem helemaal vol te doen mocht het eens nat zijn. Dan zou je als nog 6kuub in een 10kuuber kunnen doen.
fendt trekkertje
@Dr Fendt hoeveel pk reken je dan voor een bouwlandbemester?
valtran113
@Dr Fendt 100 pk voor 7.5 ? 100 pk kan makkelijk 8.5 kuub
Dr Fendt
@fendt trekkertje

bouwland bemesten is iets wat heel erg van het weer afligt..
ik persoonlijk vind dat je daar geen rekenregeltje voor kan maken..
wij hebben wel eens gehad dat je met 140 pk nog te kort komt voor een 7,5 kuub tank.. maar soms vlieg je er met een 100pk trekker(tje) zo overheen. bouwland bemesten hang van het weer af, en van t stuk land wat je bemest..
Dr Fendt
@valtran113

ik weet niet wat voor land jullie hebben..
t is maar een indicatie. 80 pk kan met droog weer ook wel een 10 kuub tank aan.. maar t hoeft maar iets natter te worden en je komt niet ver..
favorit515c
We hbben 205 pk met 7.5kuub. met bemester. kan zat haha. ook 100 pk ersoms voor. maar dat kan echt net. we zitten 20cm klei op veen.
Ritchie
Fendt 309C met Joskin 8400 liter incl. 6.40 meter bemester. Gaat perfect 😄
Fendt926Driver
Zoals eerder gezegd kun je in het voorjaar als het een beetje nat is wel eens iets pk te kort komen maar dan kun je in een 8m3 tank ook 6m3 in doen na de eerste snede kun je als het weer droger is makkelijk met die 8m3 rond rijden.
misschien is er bij jullie in de buurt een loonwerker of boer die zijn tank verhuurt probeer daar dan eerst een tank uit of het in jullie situatie ook werkt
Arrie94
Maar 40 tanken met 6 kuub in een 8 kuuper als het nat is, is makkelijker gezegd dan gedaan...
valmet 605
@fendtjuh ik denk dat het wel een uitdaging word.
Ik heb in het verleden met een sleufkouter 6m en 7 kuubs tank gewerkt met een 306ls.
Het ging maar daar was alles mee gezegd. Plat ervoor en dan ging het met dubbellucht.

6kuub en dan mooi doordoen is veel fijner werken.
Fendt926Driver
Quote @Arrie94:
Maar 40 tanken met 6 kuub in een 8 kuuper als het nat is
ga er toch ook niet van uit dat het overal nat is?
meestal als het nat is doe ik de helft uit de tank op de hoge kant en kom langs de lage kant terug bemesten.
eerste snede is hier alleen al dik 150 10m3 tanken
samie
Ik ken iemand en die reed vroeger met een john deere 6610 dus 110 pk aan een 12 kuub met zodenbemester en dat ging redelijk goed dus moet het zeker lukken
Arrie94
Quote @Fendt926Driver:
De helft uit de tank op de hoge kant en kom langs de lage kant terug bemesten.

Dat is idd wel te doen. Maar halfvolle tanken zuigen is ook een drama, tenzij er een vlotter oid in zit. De ene keer zit ie in 2 minuten vol, de volgende keer zit er vuil in de invoer en zou je 4 minuten nodig hebben... Dan heb je de ene keer 7 kuub, en de volgende keer maar 4. Dus meer het idee dat halfvolle tanken zuigen niks waard is 😉
Dr Fendt
Ik ben van mening dat met halve tanken bemesten 'waardeloos' is.. je kan niet precies bemesten, de ene keer kom je verder dan de andere keer, hierdoor moet je veel meer over het (natte) land rijden om vervolgens weer verder te bemesten waar je gebleven was.. die 2 kuub (ongeveer 2 ton gewicht) zal het verschil wel niet maken t.o.v. het verreden land waar je extra hebt gereden.

in sommige situaties kan ik het me indenken om met halve tanken te rijden! Maar als je halve tanken gaat rijden omdat de trekker pk's tekort komt, kan je beter een kleinere tank kopen.

andere meningen! ik hoor het graag.
Fendt926Driver
Quote @Arrie94:
Dan heb je de ene keer 7 kuub, en de volgende keer maar 4
als je het zo uitlegd heb je gelijk. toch maar een vlotter monteren
fendt farmer312
Tandemas 8kuub kun je wel vergeten met een 308lsa.
waarom eigenlijk tandemas?
Wimsumar
Beste Fendtrijder: Wat is de grondsoort waarop bemest moet worden?
Welk type + breedte zodebemester moet er achter?
Hoeveel m³ per jaar moet uitgereden worden?
jd premium
@Dr Fendt Jij zegt dat hij beter een kleinere tank kan kopen, maar daar boven in jouw reactie staat dat je dan meer over het land moet rijden omdat je eerder leeg bent.
Hoeveel kuub lijkt volgens jouw het beste dan in deze situatie?

Zelf ook ervaring met bemesten, en ik kan jaarrond uit de voeten hier met 100pk met 10kuubs tank. De bemester laat ik dan gewoon over de grond heen slepen ipv. drukken. Al ga ik druk op de bemester zetten kom ik zoals te verwachten te kort met 100 pk. (dit is op lichte klei grond, grond soort maakt heel veel verschil)
Arrie94
@jd premium Hij zegt dat de baantjes iedere keer verschillende lengten hebben. Zelf heb je ook ervaring met bemesten, dus weet je heel goed dat netjes mest rijden niets anders is dan plannen en inschatten. Als je nu net niet je strook af krijgt, moet je met de volgende weer aansluiten, dus rijd je al minstens 3 over dat strookje (wegrijden, terugkomen en bemestend erover). Zelfde geldt dat je net niet leeg bent en dus een nieuwe strook begint...
Arrie94
De topicopener woont in de buurt van Gouda, dus veen.
fendt308ls
Wij bemesten op zandgrond met een 10 kuubs tank met 6 meter bemester achter 85 pk en dat gaat als het droog is prima maar als het nattig is gaat het krap aan.
jd premium
@Arrie94 Ik snap je, maar kan je dat verhelpen met een kleinere tank? De ene klant wil 15 m3/bunder de ander 20 m3, de ander 30 ect. Ook al percelen verschillen kwa lengte.
Arrie94
@jd premium Daar heb je een punt. Maar de vader van deze jongen zal het waarschijnlijk niet als loonwerk gaan doen. Ik denk dat Dr Fendt meer het inschatten van de baantjes bedoelt

Ik denk dat z'n pa ervaring genoeg heeft om zelf uit te maken of hun 308 het aan kan.
jd premium
Dat denk ik ook wel ja dat hij het zelf het beste in kan schatten.
Maar ondanks je er geen loonwerk mee doe, blijf je de verschillen in kuubs per hectare (denk aan voorjaars gift en najaars gift) toch altijd houden en ik ga er ook niet vanuit dat elk perceel even lang is.
Dr Fendt
Ik bedoel inderdaad het inschatten van de baantjes! ik mag graag netjes bemesten, en eigenlijk weinig tot niet over het zelfde spoor te rijden. als je met 'halve tankjes' gaat rijden kom je continue anders uit.
JD5620
@De Fendtrijder Ik zou 6 kubs tank kopen met 5/6 meter bemester je kan beter een paar pk over hebben als te weinig 😉

Ken ook een boer die heeft een joskin 9 kubs tank met 7 meter bemester achter een Fendt van 165 pk. Een maat van me heeft een Zetor van 90 pk voor een Joskin 11 kubs tank met een 8 meter bemester. ze hebben allebei zware kleigrond die Zetor heeft wel 1,5 km nodig om op snelheid te komen 😃
Loeideutz
Als je vaak met je tank over de weg moet, moet je een tank kopen die je altijd vol kunt doen. Over de weg wil je niet rijden met een tank die niet vol is. Elke keer dat je remt klotst dat naar voren, zelfs met opschakelen merk je dat.
Ruben-Wind
Mijn oom reed met een 95PK Fendt trekker met 10 kuub tank met 5,4 M bouwlandbemester. Hij reed ook met een 8 kuub daar heeft de 308 ook al een paar keer voor gestaan dat ging best met 6m sleepvoet op zand.
gypCaseXL
@Loeideutz ben het volledig met je eens. En wat te denke als de inhoud van links naar rechts gaat klotsen wanneer je een bocht door gaat. Komt de veiligheid niet ten goede.
Mij is ook altijd geleerd, rij nooit met halve tanken over de weg!
JD-stienstra
8.5 kuubs tank heeft ons 2jaar terug een versnellingsbak gekost bij de 308Lsa.. het kan wel maar gaat ten koste van je trekker!
Arrie94
@JD-stienstra Zat er stront in de versnellingsbak? Een bak uit een 308 kan wel wat hebben, loopt niet in mekaar bij 85 pk
JD-stienstra
@Arrie94 nee zat gewoon olie in die altijd netjes ververst werd.. de trekker schoot steeds uit z'n versnellingen toen.
JD5620
@Arrie94 je kan beter wat pk s over hebben dat de trekker de tank de baas is als dat de tank de trekker de baas is 😉 vooral op de weg 😄
deutzpower36
Heb vaak zat gereden met een enkenassige 10kuubs tank achter een 2WD 80pk tractor. Gaat best, is het een keertje nat/los dan maar paar kuub minder erin. 4wd zou wel handig geweest zijn.
Het is niet optimaal, maar een 85pk 4wd moet gewoon met een 10kuuber overweg kunnen.
Herbert
@deutzpower36 wat voor grond waa dat dan. Hier de ervaring dat een 105 pk trekker een 8 m3 tank met 5m bemester niet baas kan. Komt door het hoogveen waar die moest bemesten
deutzpower36
@Herbert Gewoon zandgrond, omgeving uden/veghel noord brabant.
JD5620
@deutzpower36 hier in de omgeving zie je veel trekkers van ongeveer 120 pk met een 8,5 kub's mesttank met 6/7 meter zodebemester (zware kleigrond)

een trekker moet de tank de baas zijn en niet andersom, als je plotseling moet remmen ?? en je hebt maar een trekkertje van 80 pk met een 10 kubs tank dat komt nooit goed de tank druk wel door als ie eenmaal op snelheid is 😉
deutzpower36
@JD5620 Kijk ik zeg niet dat het ideaal is maar het kan wel gewoon. En met het remmen is natuurlijk gewoon een kwestie van je spul voor elkaar hebben en goed afstellen.
JD5620
@deutzpower36 Daar heb je gelijk in, maar persoonlijk heb ik liever wat pk's over dan te weinig 😉 dus een 8/9 kub's tank met 7/8 meter bemester en een 120 pk trekker vindt ik ideaal 😄

en als je wat land op afstand hebt wil je wel met de trekker wat gauw op snelheid komen en niet een 1,5km nodig moeten hebben om op snelheid te moeten komen loonwerker hier heeft ook een 200 pk trekker en 13,5 kub's tank dan ben je tenminste wat gauw op snelheid 😉
marco2250
8 a 9 kuub gaat best anders met nat jaar kleine rubbers er in en in ze 2 laag rijden
daan knol
Mijn buurman had altijd 6800 liter aan een 308 en dat kon hij zat doen
De Fendtrijder
Hallo,

Ik ga een tandemas kopen omdat ik hier op klei-veen grond zit. Als je dat niet doet zak je haast weg met een grote tank.
De bemester wordt denk 5-6 meter breed.
dx11
Quote @JD5620:
als je plotseling moet remmen ?? en je hebt maar een trekkertje van 80 pk met een 10 kubs tank dat komt nooit goed

Sinds wanneer het je veel pk's nodig om te remmen? en als je de pomp een slag geeft zodat je 100pk hebt trekt hij natuurlijk beter, maar dan remt hij dus ook beter?
JD5620
Quote @dx11:
als je de pomp een slag geeft zodat je 100pk hebt trekt hij natuurlijk beter, maar dan remt hij dus ook beter?

bedoelde meer de grote van een trekker, niet perse de pk's 😉
Arrie94
@JD5620 Als je de remmen van de trekker en tank goed voor elkaar hebt kan het ook met 50 pk.
JD5620
@Arrie94 dat is zo

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
56
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
1