Gerst/erwten silage

Als proef wil ik 2ha gerst/erwt zaaien om als gps te oogsten. Ik had op trekkerweb verschillende fotos gezien en wou het hakselen en in een slurf bewaren. Nu kom ik van de loonwerker en hij wil zijn hakselaar niet ombouwen voor die 2ha.
Nu wil ik het maaien met en op zwad leggen en dan met een ronde pres/wikkelcombinatie met messen, zodat het toch gesneden is.
Zou ik nu niet meer verlies hebben qua graan en erwten?
Heeft er iemand hier ervaring mee?

Deel dit topic

Reacties

SJB533
Het belangrijkste is mijn inziens de pit en de kans is groot, dat die er uit rammelen, zeker als je de zwaden bij elkaar trekt. Ik zou het niet doen...

Mogelijke optie is een Kemper maisvoorzetstuk aan de hakselaar, of een graanvoorzetstuk. Probleem echter is, dat je voor die laatste een tussenstuk moet hebben.

Zijn er geen loonwerkers in de buurt, die daar het materieel er wel voor hebben?
fendt-412
Lopen er ook zwadmaaiers bij jullie in de regio?
Hebben een aantal jaar gras/erwten geteeld.
Gras heeft maar 17% ds op stam, is met gerst wel weer anders. Kon het gewas nog een dagje op het land drogen, land kon nog drogen en vervolgens gewoon met pickup hakselen.

Erwten is van zichzelf al vrij stengelig, met gerst is dit nog erger. Je moet wel een heel goede pers hebben wil je echt alles op 4cm snijden. Langer stro zullen de koeien eruit selecteren. Andere optie dan hakselen zie ik eigenlijk niet.
ten bosse
@SJB533
Onze loonwerker heeft een maaier denk van kuhn in de achterhef en leg het materiaal in 1 zwad ( occasie gekocht van deze loonwerker in frankrijk:trekkerweb.nl/artikel/2011/…)

ik heb nog een vraag voor u: met hoeveel messen werd er vorig bij u gehakseld?
SJB533
@ten bosse
Dat scheelt natuurlijk in het bij elkaar halen 😄

Dat durf ik niet te zeggen. Heb ik nooit gevraagd. Ik neem aan, dat dat met de messenset voor gras gebeurde.

Weet wel, dat dat met onderstaande hakselaar en schijvenmaaier (speciaal voor een zelfrijdende hakselaar) gebeurde.
ten bosse
@SJB533
het scheelt veel, zo kunnen we een dure hark en schudder uitsparen, nu gaan we door het gras 2-3 keer met een haybob?? van kuhn en hakselen maar .

over de messenzet, de loonwerker dacht (had ook geen ervaring mee) dat er alle messen in moesten zoals bij mais en hij wou zijne hakselaar (heeft er maar 1) niet ombouwen daarvoor wegens een te grote drukte in die periode aan gras, maar moest het gewoon met een gras pick-up en messen kunnen, kunnen we het toch hakselen

bedankt voor uw reactie

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
5
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
6