De beste manier van vastrijden

Tijdens het Loonwerkcongres werd het goed vastrijden van de kuil meermalen benadrukt. Daar valt in veel gevallen goed geld mee te verdienen/besparen als hier meer aandacht aan wordt besteed. Hier een stukje uit de presentatie van Henk van Veldhuizen (Visscher Holland):

Deel dit topic

Reacties

John k
Net wat hij zegt in het filmpje: walsen in de wagen voor het egaal lossen zodat je maar weinig tijd kwijt bent aan het verdelen.
Bij het bedrijf waar ik werk hoeft de loonwerker ook echt niet met een shovel op de kuil aan te komen, duurt gewoon veel te lang om het omhoog te werken.

Het loonbedrijf waar ik in NL werkte (www.tenhovekamperveen.nl) ruilde alle ladewagens ineens in voor wagens met walsen, wat een verschil dat dat uitmaakte bij de kuilen!
gezienus
Mocht Je híer in óns gebied Als loonwerker silage wagens gebruiken Zoals op Dat filmpje bén Je hier werkloos
ricardo
Dat viel me al op op tractorpool veel gebruikte opraapwagens hebben walsen, en geen dwarsband, worden dus gebruikt om te inkuilen.
gezienus
Zóu híer ook géén loonwerker vinden of kennen die silagekiepers hád of ladewagen zóndervverdeelwalsen
MBTrac1100
@gezienus
frieling kleinoldendorf, landkreis leer
mts Postma
Ja of er zat een dwarsband onder maar die bleef aan een kilverbak haken
erik9831
Presentatie met foto's van Tractorfan ... is dat aangevraagd om die mogen te gebruiken ? 😄

Ik heb in de week ergens een artikel gezien over het inkuilen van gras. Lijkt mij ook een zeer goed middel te zijn waar zij mee werken. Is ook verstelbaar om beter aan te drukken aan de kanten waardoor je ook minder verlies hebt.

boerenbusiness.nl/fotos/foto/…
mdoornekamp
Zulke grote kuilen als op dit filmpje heeft lang niet iedereen. als je achteruit op een kleine bult moet kun je er vaak niet samen met je verdeel combinatie op staan. Als jij je doseer wagen dan leeg staat te wurgen, kun je al die tijd niet aanrijden en verdelen. Daarnaast klop je 30 cub vaste massa op tot 60 cub zodat je het gras niet kwijt raakt. Een wagen zonder walsen lost veel sneller en je gras ligt veel compacter op de bult. En een moderne zware verdeler rijdt daar zo door heen.
+1
cs-agrar
En die moderne zware verdeler heeft dan ook weer extra tijd nodig om te verdelen, waarbij het evengoed deels open geklopt word om het vlak te krijgen, doet dit dan waarschijnlijk ook op een kort stukje en door de grote hopen gras die in een keer uit een wagen zonder walsen komen wordt daar onder gewoon lucht ingesloten wat je er echt niet meer uit rijd.
mdoornekamp
@erik9831 Mijn shovel heeft 10 ton op de achteras met 2 banden van elk 60 cm. Dan is mijn druk per cm 5 keer hoger dan jouw 4 ton op 2,4 meter. Ik vind die walsen maar niks.
dx11
Al met al doen wij het zo slecht dus nog niet! Alleen nog een wals en dosserwalsen. Al ben ik daar zelf geen fan van.

Precies zoals M. Doornekamp zegt, het weegt wel veel, maar op zo'n oppervlakte zet dat niet veel. Daarnaast is de doseerwals een capaciteidrovende uitvinding. Zeker zoals wij met een klein wagentje rijden is het op de kuil ook zonder walsen prima bij te benen
cs-agrar
Hebben jullie ook de vorm van het profiel gezien? Dat doet heel veel
JD3010
@mdoornekamp Zo zie je maar weer dat je bijna overal een goed verhaal van kan maken, als je dat wilt.
erik9831
@mdoornekamp totaal gewicht is in die reportage iets van een 14 ton. Plus je hebt 1 machine die de 2 werken doet. Verdelen en walsen. Dus geschikt voor een kleine bult zoals jij omschreef. Weet niet hoe jij verdeelt met 1 of 2 machines ? Met 1 machine is het een machine in aankoop uitgespaard, een bestuurder uitgespaard en diesel uitgespaard ... Duurt misschien iets langer, maar je spaart er wel een boel mee uit. Dit laatste is gewoon de vergelijking met 1 of 2 machines, niet voor het type aandrukker.

"Gewicht: circa 4 ton. In totaal met de trekker en de kuilverdeler op de front weegt de gehele combinatie circa 14 ton."
mdoornekamp
@erik9831 Ik rij met shovel en kuilverdeler voorop. Voorwaarde is dan wel dat je op de kuil lost en niet er voor met een kipper. Voordeel van een kuilverdeler is dat je nettere bulten krijgt en minder gaten in de kuil die minder verdicht worden. Met een silage vork kun je weer meer gras verplaatsen of naar boven brengen.

Een shovel moet alleen voorop dubbellucht hebben zodat je achter een hogere druk per cm houdt.
cs-agrar
Quote:
@mdoornekamp: Een shovel moet alleen voorop dubbellucht hebben zodat je achter een hogere druk per cm houdt.

De truc zit maar deels in dat hoge gewicht/cm2. Shovels hebben de dubbele montering voorop om makkelijker te kunnen manouvreren met de achterkant, terwijl in de kont het gewicht zit. Grote probleem bij de meeste shovels is, dat de voorwielen plat rijden, en de achterwielen het weer los, het gras krult om de band heen en zuigt daardoor weer lucht de bult in.
Een shovel krijgt de bult het meest vast als ie voor en achter dubbele montering heeft, moet je beetje kunnen sturen langs de wanden, maar het werkt wel, dan wordt de lucht er uit gewalst, en door de grote drukkende oppervlakte krult er heel weinig gras weer op.
Je moet het gewas eigenlijk murv rijden, dan veert het niet meer terug, en dat is nu juist het grote voordeel van zo'n ringenwals of die compactorwielen. Ze knijpen/kneuzen het gras in elkaar, het kan voor de rest nergens heen.
Ze rijden op de vuilstort niet voor niets met zulke compactorwielen rond, als een gewoon shovelbandje beter verdichte hadden ze dat wel gedaan.
mdoornekamp
@cs-agrar Het probleem van de kortere bult ligt bij de boer. Daar moet ik als loonwerker oplossingen voor vinden en mee om kunnen gaan. Als een doseerwagen kort lost ligt er 3 meter hoog los in elkaar gedraaid gras. Daar heb ik veel werk van om dat te verwerken. Doe mij dan maar zonder walsen. Heb ik veel minder clubs en het is al voor verdicht. Ik werk ook wel met doseer en snijwagens door elkaar. Maakt mij niks uit kwa verwerkingstijd.

Daarnaast heeft een doseerwagen zelf een aantal nadelen:
- er kan minder in
- is duurder in aanschaf
- is moeilijker te bedienen
- is storingsgevoeliger (breekbout walsen)
- vraagt meer onderhoud
- is vaak langer en dus lomper en zwaarder
cs-agrar
Quote:
@mdoornekamp: Als een doseerwagen kort lost ligt er 3 meter hoog los in elkaar gedraaid gras. Daar heb ik veel werk van om dat te verwerken. Doe mij dan maar zonder walsen. Heb ik veel minder clubs en het is al voor verdicht

In elkaar gedraaid gras betekend dat er verrekte weinig messen in zitten. De chauffeur van de wagen moet zo lossen dat jij met die verdeler eigenlijk niets hoeft te doen, dan gaat het goed.
Voordeel van die walsen is ook dat bijv natte proppen meer gemengd worden en er met aanrijden zo min mogelijk lucht opgesloten kan worden, dat duw je voor de wielen uit.
Bij lossen zonder walsen krijg je altijd gaten die je weer op moet vullen, en dat gaat jou echt niet lukken zonder dat voorverdichte gras weer los te maken.
En het lucht insluiten is een groot punt, is zonder walsen veel eerder het geval dan met.
trekbek
Gewoon zorgen dat je brede kuil hebt,kan aanrijder blijven rijden tijdens het lossen,ben zelf geen fan van walsen.
vind shovel met bak mooi aanrijden,hoeven de wagens ook niet zover de kuil op,maar het belangrijkst is meestal het inzicht van de chauffeurs.
Boemrang
Wij deden toen tertijd gewoon alles met de loader...
Nooit problemen mee gehad en nooit klachten van de boeren gekregen, dus ze waren zeer tevreden....
En gewoon water in de banden, werkte perfect..,,
mdoornekamp
@cs-agrar met de smalle achterbanden druk je diepere lagen wel beter aan. We rijden wel eens met drie wagens op afstand en dan komen ze toch een keer allemaal tegelijk. Dan heb je toch even wat minder tijd om aan te rijden omdat de wagens niet te lang stil mogen staan ( boze boer). Als alle wagens dan weg zijn heb je veel tijd en druk je de dubbele laag met de achterbanden wel aan.

Over het murv rijden van het gras heb je wel gelijk denk ik. De shovel banden staan bij mij op 3 bar.
cs-agrar
Quote:
@mdoornekamp: met de smalle achterbanden druk je diepere lagen wel beter aan. We rijden wel eens met drie wagens op afstand en dan komen ze toch een keer allemaal tegelijk. Dan heb je toch even wat minder tijd om aan te rijden omdat de wagens niet te lang stil mogen staan ( boze boer). Als alle wagens dan weg zijn heb je veel tijd en druk je de dubbele laag met de achterbanden wel aan.

Over het murv rijden van het gras heb je wel gelijk denk ik. De shovel banden staan bij mij op 3 bar.

De vraag is, waarom jij diepere lagen aan moet rijden, dit zou al gebeurd moeten zijn. En in principe zijn de diepere lagen niet het probleem (mits ze al aangereden zijn) Die raken vanzelf vaster, de bovenste lagen kan je dus op deze manier niet goed vast krijgen, en bij de meeste kuilen zit daar het probleem.
Ik begrijp je punt van boze boer, aan de andere kant is het heel makkelijk aan de boer te vragen wat ie wil, een kwaliteitsbult of lage rekening. En jij moet als loonwerker niet voor minder dan kwaliteit gaan, jouw naam hangt aan die bult, is het een broeiding wordt jij er op aangekeken. Daarbij valt de aanvoer dmv onderling contact en verschil in rijsnelheden door de loonwerker te regelen.
johnny p
Bij ons rijden ze de bult gewoon ene kant op en andere kant weer af, met verdeelwagens zodoende het redelijk mooi verdeeld ligt.
En als er een wagen over de bult passeert rij ik met de tractor gewoon de kanten effe beter vast en dan terug erop. En beter verdelen en vastrijden wat ze er net opgebracht hebben.en ik ga nooit uit de weg als ik vind dat het niet goed is. Met soms boze/vloekende loonwerker/ gast als gevolg
+1
Herbert
Pak maar een laag zand op de kuil, dan maakt het verder niet veel uit of de kuil goed verdicht is tijdens het inkuilen..
MBTrac1100
Wel minstens 25 cm
gezienus
Korte bult gewoon links en rechts lossen Met wagens Met verdeelwalsen ..dan bij goede schauffeurs díe goed kunnen walsen en silofahren kunnen de wagens op de kant lossen en Kun je de kuilverdeler op marktplaats zetten
Grasbaal
Met het voorkomen van broei veel worden verdiend als hier meer aandacht aan wordt besteed. Hier nog een stukje uit de presentatie van Henk van Veldhuizen.

David512c
De meerderheid heeft het hier over shovels op de kuil met een grasvork, maar wat denken jullie over het verdelen met een trekker van ca. 6 ton en een grasvork? Op het bedrijf waar ik werk zijn we op het moment naar het kijken naar de mogelijkheid om in eigen beheer in te kuilen d.m.v een opraapwagen (taarup). Omdat de rondebalenpers die er nu loopt aardig versleten is.
Punten waar ik een beetje twijfels bij heb is de manier van aanrijden, dus met eigen trekker, moet er dubbellucht op? (kuilen in zonder keerwanden) Is een grasvork afdoende of zal je dan veel handwerk hebben met het opzetten van de randen?
En dan het feit dat je eigenlijk 3 mensen nodig hebt om fatsoenlijk door te kunnen, 1 melken, en 2 voor het kuilen. Omdat je in de praktijk vaak pas tegen de middag aan het kuilen bent.
Wat is jullie mening? Heeft het meerwaarde om zelf te kuilen of kan je beter de loonwerker met een hakselploeg laten komen?
spotmelker
Als je zelf kuilt pak dan een trekker met veel profiel op de banden op de bult zonder dubbellucht. Grasvork kan prima maar dan wel één die (hoog)kan kantelen zodat je ermee kunt harken. Zelf gebruik ik naar volle tevredenheid een Reck (wals)verdeler. Verder is het een rekensom, als je moet investeren is de loonwerker vrijwel altijd goedkoper. Heb je materiaal en volk leg dan nadruk op kwaliteit en niet op kosten.
JD5620
@David512c een paar vraagjes.
1. hoeveel ha moet er per jaar worden ingekuild?
2. al het land om de boerderij of veel op afstand?
3. welke machines heb je al voor het kuilen en welke moet je nog aanschaffen?
4. kunnen jullie zelf op de trekkers rijden of moet (duur) personeel het werk doen?
gypCaseXL
Het belangrijkste bij het aanrijden van een kuil zit hem er niet in of je met een shovel, trekker of met of zonder verdeelwalsen werkt. je moet zorgen dat je er steeds kleine laagjes bovenop rijdt, hierdoor kun je de kuil goed aanrijden. in 1 keer 30cm gras neer rijden werkt niet! wij hebben zelf sleufsilo's van 8 meter breed en 27 meter lang, daar komen ze niet kuilen met een 40 kuubs kar! veel te veel gras in 1 keer. en wij redeneren zo: de karren kunnen beter een keer 5 minuten stil staan in plaats van dat de kuil niet goed vast zit. boeren die allemaal maar lopen te roepen: tempo tempo! gooien d'r eigen ruiten in. dat de loonwerker een kwartier of misschien een half uur langer bezig is, maar de kuil zit goed vast, kost véél minder dan dat de loonwerker een half uur sneller klaar is en de kuil in de winter tegen valt, rot is omdat hij niet vast zat. daarmee verlies je voeder waarde, en om dat verlies te compenseren kost meer als een half uur langer kuilen.

als laatste: gebruik toevoegmiddel!! wij gebruiken het inmiddels al zo'n 5 jaar en zijn er dik tevreden over. nooit geen rot in de kuil, betere voederwaarde, de koeien eten het gras en de mais veel beter en niet geheel onbelangrijk: de koeien geven meer melk met betere gehaltes!
@gypCaseXL Dat hoor je niet veel dat de koeien door toevoegmiddelen meer melk geven met betere gehaltes.
Wat voor toevoegingsmiddelen gebruiken jullie dan ?
fendt-412
@JoriskleinGunnewiek
Valt ook weinig van te zeggen. Hebt nooit hetzelfde gras om in te kuilen en omstandigheden. Zelfs als je de helft van de balen behandeld zal iedere baal anders zijn.

Zie het meer als een verzekering, kans op slagen van een bult is groter.
@fendt-412 Ja dat dacht ik ook.
@fendt-412 Maar dat zullen ze wel bij gehouden hebben. Hoe kun je dan anders weten dat de koeien dan meer melk met betere gehaltes hebben dan 5 jaar geleden uit dezelfde weiden met dezelfde weersomstandigheden.
SJB533
@JoriskleinGunnewiek Denk meer, dat het een indirect gevolg is 😉 Door meer voeropname en betere kwaliteit voer wordt de melk ook beter. Al klopt het natuurlijk, dat niet alles vergelijkbaar is 😄

@gypCaseXL
En toch: als je standaard naar toevoegmiddelen grijpt, krijg je dan niet de indruk, dat je iets verkeerd doet? 😄
@SJB533 Ja daarom. Dus dan is het nog geen bewijs dat dit puur komt door het toevoegingsmiddel.
gypCaseXL
@SJB533 @JoriskleinGunnewiek door toevoegmiddel blijft de voederwaarde van de kuil beter, minder verliezen door verrotting en de kuil conserveert beter. en het belangrijkste waarvoor ons toevoegmiddel is(bonsilage) is broeiremming bij uitkuilen. tijdens het uitkuilen gaat namelijk veel voederwaarde verloren door broei, door bonsilage heb je hier geen last van. dit heeft tot gevolg dat door de hogere voederwaarde de koeien meer melk en betere gehaltes geven. je hoeft dus minder krachtvoer bij te voeren om mooie gehaltes te krijgen, wat weer scheelt in de krachtvoer kosten.
en nee, het is niet zo dat je iets verkeerd doet als je altijd toevoegmiddel gebruikt. voor dat we dat gebruikte hadden we ook goede kuilen, met af en toe een kuil met rot of mindere voederwaarde. sinds we toevoegmiddel gebruiken hebben we geen verrotte kuilen meer gehad en blijft de kuil broei vrij, waardoor de voederwaarde van de kuil constant blijft.
nog een toevoeging wat voor vele waarschijnlijk gek klinkt: toevoegmiddel is vooral belangrijk bij zeer droge kuilen en niet bij te natte kuilen. klinkt raar maar het is wel zo. de laatste jaren wordt er ook té droog gekuild door boeren en juist dan is toevoegmiddel belangrijk. de voederwaarde van een droge kuil daalt veel sneller als van een natte kuil.
gypCaseXL
En oja, broei is niet altijd zichtbaar! een kuil die er prima uit lijkt te zien kan tóch broeien
@gypCaseXL Oke. Kon zijn dat jullie dat zelf hadden ondervonden door dingen te vergelijken met 5 jaar geleden.
gypCaseXL
@JoriskleinGunnewiek dat is niet met cijfers uit te drukken, gevoelsmatig wel. voer blijft beter en mooier, ruikt beter en de koeien vreten het beter. maar de laatste jaren zijn me op meer fronten bezig het ruwvoer te verbeteren, ook de productie. zo zaaien we sinds 3 of 4 jaar gras+ met zwavel kunstmest en bij de eerste snede met extra zout voor de smakelijkheid.
maar een algemene conclusie is dat de kwaliteit van ons ruwvoer de laatste jaren flink is toegenomen. maar daar spelen dus wel meerdere factoren.
even een leuk vergelijk: voor een jaar of drie terug had een boer in het dorp gras tekort(wij hadden over) dus kon hij 4 weken uit onze kuil voeren. gevolg was dat de koeien gemiddeld 2 tot 3 liter stegen in de melkproductie per dag!
sindsdien gebruikt ook die boer bonsilage en ook hij is er zeer tevreden over.
Husqvarna
@gypCaseXL
Dan word het wel warm, of het schimmelt, maar klopt dat zie je meestal niet van de buitenkant/bovenkant. Zit ook meestal in de toplaag. Vooral kuilen met 200+eiwit willen gauw schimmelen.
Voersnelheid bepaalt ook of de kuil kan krijg te broeien. Wij voeren maar een meter per week en dan is een net snijvlak wel belangrijk.
newholland6640
Quote @Herbert:
Pak maar een laag zand op de kuil, dan maakt het verder niet veel uit of de kuil goed verdicht is tijdens het inkuilen..

Whaha, ja....... 😞
gypCaseXL
@Husqvarna daar heb je inderdaad gelijk in. toplaag is vaak het probleem, en de voersnelheid die bij ons ook niet denderend hoog ligt. vandaar dat wij graag gebruik maken van toevoegmiddel, en dat werkt buitengewoon! is de kosten meer dan waard, levert zelfs geld op. extra kosten die je moet maken als de kuil broeit, en dus veel voederwaarde verliest, blijven nou uitgespaard. en die uitsparing is hoger als de kosten voor het toevoegmiddel.
SJB533
@newholland6640
Gelukkig zijn daar hulpmiddeltjes voor. 😃
Herbert
@newholland6640 jah toch, ze praten hier over dure toevoegingsmiddelen etc. Het werkt wel maar een laagje zand werkt nog beter. En dat half uurtje zand spitten per week is goedkoper dan de sportschool:D
newholland6640
@Herbert

ook met zand op de kuil maakt het wel degelijk veel uit of de kuil goed verdicht is....
Herbert
@newholland6640 puur om het gras op de kuil te krijgen jah, maar voor broei etc niks. Een zandlaag drukt beter door dan een trekker\shovel die maar 1 sec per plek is.
newholland6640
@Herbert

Hier toch hele andere ervaringen.. Maakt wel degelijk uit of het wel of niet goed aangereden is. Als het op de helft van de kuil niet goed aangereden is los je dat echt niet op door een pak zand erop.
+1
Herbert
@newholland6640 moet je er meer zand op pakken;D
newholland6640
@Herbert

Slaat nergens op. Goed aanrijden is een must.
Herbert
@newholland6640 Ben ik het niet met je eens, door onze smalle kuilplaten kan de aanrijder er niet te vaak over heen omdat de kuil dan te breed raakt. Dus aanrijden gebeurt bij ons niet optimaal. Toch hebben wij bij normale omstandigheden nooit last van broei.
newholland6640
@Herbert

Dan heb je het gras te droog...
Herbert
@newholland6640 te droog niet, daar kiezen we voor, maar dat is weer een andere discussie ;P zal waarschijnlijk de reden zijn waarom onze ervaring met zand beter is.
SJB533
Quote @newholland6640:
. Goed aanrijden is een must.

Fact, maar @Herbert heeft toch gelijk, dat een mooie laag zand toch een extra stukje conserveringswinst is 😉
newholland6640
@SJB533

Dat weet ik ook wel, ben er zelf ook groot voorstander van. Wij hebben ook niet voor niets een dikke laag zand erop. Maar dat een slecht aangereden kuil kunt recht trekken met een dikke laag zand erop is me toch een paar stappen te ver 😉!

Een pak zand is inderdaad winst.. Maar om nou te zeggen dat herbert daarmee volledig gelijk heeft..
SJB533
Quote @newholland6640:
Maar dat een slecht aangereden kuil kunt recht trekken met een dikke laag zand erop is me toch een paar stappen te ver !

Mij niet! Wij hebben in 2004 ook al eens een te droge kuil gehad. 818 Turboshift op de kuil, en wij was uiteindelijk wel goed, maar naar mijn mening te laat gehakseld. Dat bemoeilijkt wel het inkuilproces!
hoekske
Die loadermachinist in het filmke kan er iig niet veel van. Bij ons werken we ook met een vork voor in de loader maar die heb ik nog nooit zen vork vol zien scheppen en dan naar boven rijden om te verdelen. Bij ons scheppe ze het op en beginnen meteen schuddend met de vork te verdelen tot ze boven zijn. Zo is het bijna in 1 keer verdeeld en heeft ie tijd genoeg om het aan te rijden.
En normaal bepaald de loader of wat op de kuil staat de snelheid niet de hakselaar.
casejxu
Ik geniet meer van een rekening dus 200 euro meer maar een kuil die zéér vast zit dan dat de loonwerker ff gauw alles op een hoop gooit en na 2 weken t plastic weer los ligt door het nazakken ... Bij onze loonwerker bepaald de shovel machinist de snelheid.. Dus niet de hakkelaar of ladewagens
@casejxu En zo moet het
huub
Dit nadert de perfectie, een wagen met walsen over hele lengte (50meter) lossen en de trekker met verdeler er meteen achteraan.
jehan
Wat een gedoe om dat vastrijden ..rondebalen maken 10% mindervoerverlies ..je kunt zeer selectief voeren ..geen dure opslag platen of sleuf silos nodig ..bij ons gaan steeds meer boeren over op rondebalen ..boeren die het doen zeggen allemaal tkan zekers uit ten op zichte van kuilen..geen gedoe met zand afmaken als het vriest..enzenz
jehan
Ben zeer benieuwd naar de reacties haha
Kan natuurlijk ook met vierkante balen 😉
maisboerke
Quote:
@JoriskleinGunnewiek: Kan natuurlijk ook

Maar helaas zijn er voor alle producten nog geen vierkanten balenpersen. denk hierbij aan bv. Mais, Mengvoerbalen TMR,JV/DK en Robot, en speciaal producten.
Herbert
@jehan ik geef je gelijk;d alleen niet de manier waar ik me prettig bij voel
jehan
Nee nee das te duur hha ..afstand stuken is dan zekers de moeite waart .je hebt zo een paar ha aan balen in een keer mee
jehan
@Herbert das een kwestie van wennen ..en reken er opdat je er snel aan gewent bent
huub
Ik zie wel eens ronde balen (balen die ooit rond waren) op een stapel waar ook voederwaardeverlies aan zit. Boeren die vinden dat inkuilen teveel verlies geeft moeten eens gaan kijken hoe collega boeren inkuilen 😉
mdoornekamp
@hoekske Die shovel in het filmpje is veel te klein voor dit werk. Als je het gras voor de bult stort moet je een flinke shovel hebben die het gras in 2 happen naar boven brengt. Het mooiste is op de bult lossen maar dan heb je wel zware trekkers voor de wagens nodig.
Herbert
@jehan nou, toen we de stal gebouwd hebben hadden we een jaar alles in ronde balen. Uit ervaring dus weet ik dat ik liever zand van de bult haal dan met al plastic van die ronde balen zit te trekken. Maar verder klopt uw verhaal. Kuil uit ronde balen is mooier dan uit de bult in elke situatie
Herbert
@jehan nou, toen we de stal gebouwd hebben hadden we een jaar alles in ronde balen. Uit ervaring dus weet ik dat ik liever zand van de bult haal dan met al plastic van die ronde balen zit te trekken. Maar verder klopt uw verhaal. Kuil uit ronde balen is mooier dan uit de bult in elke situatie
Herbert
@jehan nou, toen we de stal gebouwd hebben hadden we een jaar alles in ronde balen. Uit ervaring dus weet ik dat ik liever zand van de bult haal dan met al plastic van die ronde balen zit te trekken. Maar verder klopt uw verhaal. Kuil uit ronde balen is mooier dan uit de bult in elke situatie
de hoef
Quote:
@Herbert: al plastic van die ronde balen zit te trekken.

wij zetten hier het pak op de ronde kant, snijden hem rondom los, til het pak op leg hem plat voor de mais kuil net er af en klaar is kees
dat doe ik 2 keer 4 ton mais erbij 165 koeien gevoerd
jehan
@huub ik zag eens een kuil die moesten andere boeren ook eens zien ..eh (nee dat hoefde niet want het was te ruiken)als het goed is weet je wat ik bedoel..
jehan
@huub nat gras wat in de baal komt moet je niet stapelen ..heb de laaste tijd heel wat balen gezien wat nat gras was ..geen boer die klaagde dat de koeien het niet willen vreten ..sommigen zeiden zelfs tkomt er bijna mooier uit dan het er inging
+1
county1124driver
@jehan
vierkante balen neem je er meer mee op een wagen. en dat prijsverschil valt mij hard mee hoor;) verder voert vierkant veel sneller met droog spul. pakt zo een paar plakken er af.
SJB533
Quote @mdoornekamp:
Als je het gras voor de bult stort moet je een flinke shovel hebben die het gras in 2 happen naar boven brengt.

Een kipper is voor akkerbouw, niet voor de veehouderij...
jehan
@county1124driver hoe hard valt je het mee dan ? je moet er ook meer meekunnen nemen van vierkante want je hebt er ook meer per ha
Herbert
@de hoef jaa zo werk ik soms nog wel voor de pinken. Maar ik zie bij de koeien toch liever dat het maïs\gras iets gemengd is. Onze ervaring bij uw systeen was dat de koeien eerst de maïs opaten en daarna de balen gras. Sinds dat wij nu iets gemengd voeren zijn de melkresultaten toch aanzienlijk verbeterd
de hoef
Sorrie dat ik niet duidelijker was ,wij mengen wel gooi eerst het gras er in en 100 kg stro dan soja raap .dan ruim ik het rest voer op ,ong 5 minuten, dan mais erin en rode kool blad. dan pak ik de pakken voor morgen en ga dan lossen de wagen draaid ong 20 minuten
Herbert
@de hoef maar uiteindelijk moet je het doen op de manier waarin je zelf geloofd. Alleen dan kun je wat verdienen;d
huub
@jehan jullie persen maar lekker, het is anderhalf tot twee keer zo duur als inkuilen en dan is het gras nog steeds op 't land.
jehan
@huub alles rekenen ook die rol plastic en koele onderkloeten en de rest ..heb nu 3 berekenngen gezien ..waren allemaal net zo duur als inkuilen
huub
Vergeet het ophalen niet Johan, dat is zo een half uur per hectare.
David512c
@JD5620 Trekkers zijn er allemaal, ook is er een afschuifvork beschikbaar.
Er is ook al een ronde balenpers en wikkelaar. Alleen nu de pers een beetje aan zn eind komt, is het misschien gemakkelijker over te stappen op rijkuilen. Aantal hectares zou ik niet precies weten, maar maken nu ca. 900 ronde balen op jaarbasis. Het land ligt redelijk kort bij huis.
.
Wat er nog moet komen voor het kuilen in eigen beheer:
-opraapwagen a 6000 euro
-dubbellucht?
-grasvork (zelfbouw)

Personeel is misschien een punt, ze (we) willen samen met een andere boer gaan kuilen (gebeurt nu ook al zo, ze zijn dan met zn 2en, zonder losse krachten erbij. De zoon zit voorlopig in Amerika, en ik kan ook niet altijd ivbm school. Dus dit is ook een lastig punt.
Herbert
@de hoef ooh, ik dacht dat je ze voor het hek zette. Dat is niet hoe ik het zou doen maar zoals ik al zei, ieder zn manier;D
johndeere6506
Quote @SJB533:
Een kipper is voor akkerbouw, niet voor de veehouderij...
wat zeggie ?? 😃
SJB533
@johndeere6506
Niks bijzonders :mrgreen:
JD5620
@David512c Als ik het zo lees denk ik dat jullie het beter zelf kunnen doen, ook omdat jullie niet veel machines hoeven aan te schaffen. En ook omdat jullie nu al met de buurman samen werken.

Maar een wat goede opraapwagen/ladewagen kost ongeveer een 18.000,- 25.000,- euro. voor 6.000,- euro heb je ook 'rommel' 😉 en als je aan stalvoeren doet heb je toch een ladewagen nodig, dus dan gebruik je hem veel meer.
gerlsma.nl/…
zoiets is wel een mooie wagen.
newholland6640
@SJB533

Hoho, daar gaat het weer over een trekker die zwaar is.. Das anders dan een pak zand erop...
David512c
@JD5620 Komt waarschijnlijk een taarup 1030. Denk er ook een beetje zo over.
Ik vraag me alleen af, of het maken van rijkuilen de samenstelling van het rantsoen beter/preciezer maakt omdat je grote partijen van hetzelfde gras hebt. Ten opzichte van kuilbalen, omdat er her en der nog aardig wat verschil zit in de balen van een zelfde snede.
David512c
Quote @jehan:
Ik vraag me alleen af, of het maken van rijkuilen de samenstelling van het rantsoen beter/preciezer maakt omdat je grote partijen van hetzelfde gras hebt. Ten opzichte van kuilbalen, omdat er her en der nog aardig wat verschil zit in de balen van een zelfde snede.

Graag jouw menig hier over 😃
mdoornekamp
@JD5620 dat vind ik nog wel veel geld voor een versleten pottinger zonder walsen.
David512c
@mdoornekamp mij ook..
county1124driver
@jehan vierkante zit ongeveer evenveel in. Keiharde krone pakken. En op de wagen kun je meer meenemen omdat je de wagen vierkant vol kunt stapelen.
JD5620
@David512c met rijkuilen heb je wel constanter rantsoen, wij hebben rondebalen maar daar zie je inderdaad vaak nogal verschil per perceel en als je met tweedehands machines werkt schilt ook mooi in de bewerkingskosten inplaats dat je allemaal nieuwe dure machines hebt.
JD5620
@mdoornekamp even goed onderhandelen 😉 vindt het ook nogal wat geld voor een oude wagen.
David512c
@JD5620 Dat leek mij dus ook. Gaat er uit eindelijk om dat de kwaliteit omhoog gaat.. Enige is dan stress wat zelf kuilen meebrengt en het hebben van genoeg personeel.
JD5620
@David512c messchien een stageloper of buurjong die mee wil helpen?
hoekske
@mdoornekamp ja klopt veel te ligt. Wij hebben een volvo L90F op de kuil en de vork die voorin hangt weegt ook een 2,5 3 ton. Die heeft geen probleem met een volle kipper omhoog duwen. Scheelt ook veel of de dubbele wielen nog goed profiel hebben, zijn die bijna kaal duwt ie ook niks meer en staat ie mee te slippen
David512c
@JD5620 ik dus 😃 haha. Maar zit vanaf volgend schooljaar wss in Dronten, dus niet altijd beschikbaar..
SJB533
newholland6640
@SJB533

Ik jou niet begrijpen 😃 ?
JD5620
@David512c meldt je je maar een paar dagen ziek van school, zeg maar dat je last van kuilengriep hebt 😉 wij konden vrij krijgen als je thuis moest helpen kuilen 😄
mdoornekamp
@hoekske hebben jullie kippers of silagewagens met bodemketting. Met een kipper ben je in 15 seconden leeg maar wel meer werk met de shovel
mdoornekamp
@JD5620 een oude taarup kost ook meer dan 10.000 euro. Als je een goedkopere vindt moet er een andere rotor in of je blijft sleutelen
-1
JD5620
@mdoornekamp Daar heb je gelijk in, als je een wat goede wagen wilt ben je al gauw een 25 duizend verder. de hele tijd sleutelen is ook niks.
David512c
@JD5620 hooikoorts 😃 haha. das wel n optie ja
Patrick 2020
Bij ons op het werk kuilen we in met Schuitemaker Rapide (of SIWA als er gehakseld word) met walsen. Op de kuil een JD 7810 met Holoras verdeler en water (calcium) in de banden. Dus zo'n 14 ton op de kuil met smalle dubbellucht om binnen de 3 meter transportbreedte te blijven. Gaat normaal prima. Mooi dun laagje uitdraaien over de kuil, dus 1 keer roeren met de verdeler en dan zo veel mogelijk rijden. Als het droog is valt het verdichten tegen. Het rolt dan alle kanten op en 'plakt' niet mooi aan de onderliggende lagen. Ook korte kuilbulten heb ik een hekel aan om mee te werken. Ineens zo'n dik pak gras, slecht te verdelen en te verdichten. Zo'n wals lijkt mij ook wel wat, maar aangezien we vaak maar met 1 trekker op de kuil zitten moet je haast een verdeler in de fronthef nemen.
JD5620
@David512c mocht vaak bij op onze school als we het huiswerk maar af hadden en de toetsen zo snel mogelijk inhaalden was het niet echt een probleem was wel een agrarische school 😉
mdoornekamp
@JD5620 klopt. En dan moet je nog oppassen dat net geen wagen van een ruige loonwerker is geweest die er met een Fendt 930 voor heeft gehangen. Gebruikte wagens uit Duitsland moet je ook mee uitkijken, want daar rijden ze ook met veel pk's voor relatief kleine wagens vanwege het heuvelachtige landschap.
hoekske
@mdoornekamp hakselen doen we met kippers. Net wat je zegt zijn zo weg maar wel wat meer werk, maar met de vork en een goede machinist is het zo uit elkaar en tijd genoeg om aan te rijden.
JD5620
@mdoornekamp Daar heb je gelijk in, heb ook stage gelopen in Duitsland. vond ze wel wat ruig omgaan met de machines die stuiterde soms over de weg/land denk je ook nou nou kan wel wat rustiger niet.

Altijd goed de machine inspecteren voordat je hem koopt, vaak zie je wel hoe er met de machine is omgegaan door de vorige eigenaar.
Herbert
Maar hoeveel hectare moet je per jaar volgens jullie dan inkuilen om het rendabel te maken voor jezelf. Dus alles zelf doen inc arbeid en onderhoud.
mdoornekamp
@JD5620 Als je Duitse filmpjes ziet van inkuilen valt het op dat het land nooit vlak is. Ze stuiteren altijd door het land en daar heeft je pick up en dergelijke wel van te lijden. Blijkbaar wordt het grasland daar niet gekilverd.
hobbyboer
Quote @mdoornekamp:
Een shovel moet alleen voorop dubbellucht hebben zodat je achter een hogere druk per cm houdt.

Dat vind ik niet. Dubbellucht hoort voor en achter, vind ik. Brede banden mag ook als het voor en achter maar hetzelfde is.

In mijn ogen is het belangrijk om de kanten goed aan te drukken ( in het midden gaat vanzelf wel goed) en als je voor en achter dubbellucht hebt komt er 2x zo vaak een band vlak langs de kant.

Daarnaast is het mijn mening dat als je boven de muren van de sleufsilo uit komt (of bij een rijkuil) dat de aanrijcombinatie niet TE zwaar moet zijn en op dubbellucht of brede lagedrukbanden moet staan zodat je ook ECHT op de rand kunt rijden zonder de bult uitelkaar te drukken.

Om dit tot een succes te maken is het wel belangrijk om het product in mooie laagjes te verdelen, dus een goede kuilverdeler kan zeker van pas komen.
mdoornekamp
@hobbyboer De kanten rij ik achteruit aan. Het enkele achterwiel rijdt al een sppor zodat je voorwiel vooral op de dubbellucht steunt en de kant dus aandrukt. Dit gaat vooral mooi bij sleuf silo's. Wel goed blijven sturen. 😄
hobbyboer
Aan de mensen die denken dat je met 0.8 bar bandenspanning de kuil niet vast krijgt wil ik vragen om eens uit te rekenen hoeveel kuub zand dat per vierkante meter is 😉
hobbyboer
Quote @mdoornekamp:
De kanten rij ik achteruit aan. Het enkele achterwiel rijdt al een sppor zodat je voorwiel vooral op de dubbellucht steunt en de kant dus aandrukt

Dat kan, er zijn meerdere wegen die naar een goede kuil leiden!

Maar omdat jij zo stellig beweerde dat dubbellucht alleen voorop aan de shovel moet voelde ik even de drang om te reageren. Mijn mening is namelijk een andere 😄

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik ooit eens met een loonwerker meehielp met inkuilen en dat we bij een boer aan kwamen waar de shovel niet de kuil (sleufsilo) opmocht met dubbellucht aan de voorwielen. En dat was wel de netste boer waar we die dag geweest zijn.
mdoornekamp
@hobbyboer Ja zoveel mensen, zoveel wensen. Als ik een maisbult moet maken in een sleufsilo rij ik helemaal zonder dubbellucht
David512c
@Herbert dat hangt er vanaf hoeveel je investeert in een opraapwagen enz.
Hurli356
@jehan Vind bij ronde balen dat je zoveel afval hebt. Vind dan zelf het systeem van een inline bale wrapper wel mooi, dan zet je de balen met de vlakke kant tegen elkaar en wikkel je alleen de eerste voorkant, alle zijkanten en de achterkant en haal je er elke keer een baal uit.
maisboerke
Quote:
@Hurli356: Vind bij ronde balen dat je zoveel afval hebt.

Dat valt best mee gezien het rendement.
Een kuil geeft ook afval.
Voordeel is tevens, je heb geen broeiremmer nodig, ongeveer € 1,75 per 1000 kg. Een baal conserveert beter, dus minder verlies.
jehan
@David512c verchil in balen van een zelfde snede kan juist interrsant zijn de mindere balen voer je aan het jongvee bijvoorbeeld ..als ik pers dan leg ik de mindere balen altijd op de plek waar ik het gras ook geperst heb ..boeren weten dan dat ze die balen apart kunnen zetten
fendtjuh
@maisboerke

Een kuil geeft flink stuk minder plastic afval.
Balen gaan ook niet altijd goed met de conservering...

En er is nog een behoorlijk prijsverschil tussen balen maken en een kuil maken. Ik betwijfel of het verschil in verlies zoveel kleiner is met balen als je zorgt voor kuil in een sleufsilo en voldoende zorg besteedt aan het inkuilen.
ford8630power
@fendtjuh

Volgens mij hoef je als je secuur inkuilt en de tijd neemt voor aanrijden niks weg te gooien. In de balen die we vorig jaar gemaakt hebben zit wel iets schimmel en in de kuilen niks, terwijl er nergens gaten in het plastic zijn te zien. In theorie zou dat andersom moeten zijn.
dx11
Quote @maisboerke:
Voordeel is tevens, je heb geen broeiremmer nodig, ongeveer %u20AC 1,75 per 1000 kg

Heeft een goede kuil ook niet nodig. Zelf gebruiken wij het nooit. Broei is desondanks geen probleem bij ons
+1
oldhuus
Probleem met balen is, geen baal is het zelfde, ieder perceel heeft immers wel hoge en lage plekken, wij hebben wel percelen met 3 grondsoorten door mekaar of groeit het bij jullie overal precies hetzelfde, een baal die onder de boswal gemaakt word is natter als de rest. Bij een rijkuil gooi je alles op 1 hoop door mekaar en dan kun je mooi de verschillende kleuren zien maar je voert gewoon het hele snijvlak. Niet dat de koeien ineens omvallen maar regelmaat en een constant rantsoen is het allerbeste. Bij jongvee maakt het natuurlijk niks uit.
jehan
@ford8630power dan hebben jullie te weinig lagen plastic om de balen zitten als er schimmel in zit
ford8630power
@jehan

80% zit geen schimmel op, en de rest wel iets. Dan zou het bij elke baal zo moeten zijn zou je zeggen. Plastic lijkt me dik genoeg.
+3
huub
Uiteindelijk is het met alles zo dat de uitvoering het succes bepaalt.

Persoonlijke voorkeur is ook belangrijk, ik doe liever tien keer per jaar kuil open en dicht maken dan dat ik 1500-2000 balen moet halen en openmaken.
jehan
@ford8630power probeer een het plastic te ontrafelen ..en daar bedel ik mee haal het van elkaar af en tel de lagen ..heb hier thuis een keer 4 lagen geperst ..normaak doen we minimaal 6 agen ..die vier laags balen gewoon tussen de anderen gezet .swinters kwamen we er wel achter welke de vierlaags balen waren ..zat allemaal schimmelvlekjes in
radium45
Ik bekijk het altijd van de andere kant, of het als eigenaar van de pers wel interesant is om balen in loonwerk te persen. bij de meesten is het altijd nog meer een servicemachine om de klant te kunnen bedienen naar zijn vraag en om de rest van de inkuilketen te ontlasten is de vaak beruchte dagen. Nadeel van persen in combi met wikkelen is dat de meegeleverde hulpstoffen per baal veel te duur zijn. Er moet teveel geld van een baal alweer terugbetaald worden aan de toeleverancier van net en folie.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden kuilgras , sparen , kuilverdeler , broeiremmer , aanrijden , broei en loonwerkcongres geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
134
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
31