Nkg/ erosiebestrijding

Wij worden verplicht om aan erosiebestrijding te doen, omdat we in de vlaamse Ardennen boeren (streek van oudenaarde. ik zie het niet zitten om met strowanden en dergelijk te werken, maar zou aan nkg doen. Nu zoek ik een 'goede' voorzetwoeler. Onlangs bij een dealer geweest en hij raadde mij een kuhn dc woeler aan, maar ik vrees dat deze voor versmering zorgen op onze zand-leem gronden

heeft iemand hiermee ervaring?

Deel dit topic

Reacties

vanmeij
Zelf hebben wij ook een kuhn woeler, de ondergrond blijft bijzonder mooi onderin. zelf zitten wij op kleigronden maar ook op deze grond hebben we geen last van versmering in de ondergrond.
radium45
Ik heb deze ook gebruikt in combi met een kopeg op verschillende grondsoorten, is altijd goed bevallen.
erik9831
Is dit een verplichting om te woelen, of hebben ze in de verplichtingen nog andere voorstellen ?

Want er zijn meerdere middelen die erosie kunnen voorkomen.

Link naar een folder over erosiebestrijding:

[url]lne.be/themas/bodem/…]
ten bosse
@erik9831
we moesten erosiemaatregelen nemen dit konden ook grasstroken zijn, stro/hout wallen maar deze vielen af om praktische reden:
*grasstroken, wij hebben al onze opp nodig voor ruwvoeders
*stro/hout wallen vind ik persoonlijk minder nu kunnen we vlot werken per perceel...
ten bosse
@vanmeij
@radium45
hoe beviel deze in nattere omstandigheden? zoals dit najaar ?
radium45
@ten bosse Daar kan ik moeilijker een antwoord op geven want als de omstandigheden iets minder werden werd de vraag naar spitten in combi met een zaaimachine weer groter.
huub
Zoek bij google op 'dlv woeler'

Dlv plant heeft al eens onderzoek gedaan naar verschillende woelers.
erik9831
Grond bewerken tijdens natte omstandigheden werkt net erosie in de hand ...
JD 6430 The Best
In het vakblad Landbouw mechanisatie heeft een keer een test gestaan van veel verschillende voorzetwoelers, als je wil kan ik het artikel wel even opzoeken 😉
ten bosse
@erik9831 dat weten we allemaal maar ik heb veel stro nodig en dan moet er wintertarwe gezaaid worden ook als het de omstandigheden net niet goed zijn (nat)
JD 6430 The Best
Zaai je alleen maar tarwe?
Markje
Gewoon een oude John Deere 6030 nemen...flinke schijveneg erachter...en gas...
ten bosse
@JD 6430 The Best nee wij telen mais,gras,suikerbiet,voederbiet,aardappel,wintertarwe en wintergerst. Maar de tarwe 50ha is de grootste teelt
ten bosse
Nu iets anders, ik het bij tulip een combinatie gezien van een schijveneg met een woeltanden is deze combinatie iets, dan bouwen we er een zaaitank op...?
vanmeij
Onder natte omstandigheden brengt de kuhn voorzetwoeler minder druk op de achterbanden van de trekker, daardoor gaat de trekker wel sneller slippen dan bijvoorbeeld bij ploegen. woelen van slemp/stuifgevoelige gronden zou ik onder natte omstandigheden afraden.
Stef_S
Wij gebruiken een Rabe Combi-Digger. Je kan gerust eens aan komen hier, we hebben de percelen er nog bij liggen zoals ze zijn bewerkt met die Combi-Digger. Als test zijn er ook percelen niet met de Combi-Digger gedaan.
SJB533
Quote @ten bosse:
ik het bij tulip een combinatie gezien van een schijveneg met een woeltanden

Multidisc XL/XXL Vario of Multivator?
ten bosse
@SJB533 het was de multidisc XL 3m uitvoering, met deze machine zouden we dan ook aan stoppelbewerking doen en fijn leggen in het voorjaar
Stef_S
@ten bosse Daar ga je nooit een goed zaaibed mee creëeren.
ten bosse
@Stef_S maar zou hem 2x inzetten in het voorjaar na late bieten of na korrelmais en dan erover met de rotereg en dan zaaien

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
20
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
5