Mestgift per ha bepalen met nieuwe tank

Hoi,

ik heb een 7 kuubs schuitemaker mesttank gekocht met 5 meter bemester. deze tank heeft wormpomp met een versnellingsbak ervoor met 5 versnellingen en nog een verstelbare smoorklep om de mestgift te smoren.

nu zat ik een beetje te denken hoe je het beste kunt gaan uitrekenen met welke versnelling van de trekker en van de tank je moet gaan werken om de juiste mestgift per ha te krijgen. het zal wel een kwestie van proberen worden. maar ik was benieuwd hoe jullie dit hebben gedaan/doen.

en als je een bepaalde hoeveelheid bemest kun je dan beter zachter rijden of harder als je de afgifte met de tank kunt regelen? en hoe hard rijden jullie normaal ong. met bemesten.

ik heb wel eens eerder bemest maar toch is het voor mij nog wat nieuw.
als iemand tips heeft zijn ze welkom

ik hoor het graag

Deel dit topic

Reacties

sjonnies
Heb je er geen schema bij
Ronijn
Ik kijk gewoon hoeveel meter ik met een volle tank wil rijden.
Als ik 1000 meter rijd, en de tank is leeg bemest ik dus: 1000x5 = 5000 m2. dat is een halve bunder. Dus je kunt 2 tanken op een bunder rijden, dan heb je een mestgift van 14 kuub per bunder.
Als je dat een beetje in de gaten hebt is het een kwestie van spelen met je versnellingen en je pomp. Elke keer is de mest weer anders van qua dikte. (in de meeste gevallen) Dus je zult elke keer eerst een 'proeftank' moeten doen.
Ik rij meestal met de 1e snede zo'n 8 km/u en bij de 2e 11. Maar dat is afhankelijk van je tank, de hoeveelheid die je wilt bemesten en de dikte van je mest.
jorn wijthmen
@Ronijn ja precies maar jij zult dan wel vacuum hebben denk ik? wormpomp maakt niet uit al heb je dikke mest of heb je water mestgift is altijd het zelfde toch als ik het goed begrepen heb?
ford8630power
Zit er een 3 kuubs pomp onder? Misschien staat er de handleiding van onze duport nog een schema met alle giften per versnelling en rijsnelheid
Pascal
@Ronijn Hij heeft een wormpomp dus dikte van de mest maakt niet heel veel uit.

@jorn wijthmen Heb je al naar Schuitemaker gebeld? Misschien hebben ze nog wel een schema liggen. Wij konden bij Duport zo een schema opvragen (ook oudere tank)
jorn wijthmen
@ford8630power eigenlijk een goeie vraag weet ik zo niet maar zal wel zoiets zijn.
jorn wijthmen
@Pascal nee niet gedaan maar er zijn dus wel standaard schema's te krijgen?
radium45
Een smoorklep om de mestgift van een verdringerpomp te smoren... nu vraag ik mij af... Ik heb dan wel totaal geen verstand van mesttanken maar dan nog.
kerstrunner
Ik had de werkbreedte van de bemester in de boordcomputer ingevoerd,dan kan je kijken op de boordcomputer welke oppervlakte je met 1 tank hebt bemest en kan je zo dus verder tellen. Niet 100% juist maar het geeft wel een heel goede indicatie!
jorn wijthmen
@radium45 zoals mij verteld is wel er zit een wijzer op die je op verschillende standen kunt zetten. wat ik dan kan bedenken zal dan zijn dat hoe verder die open staan er meer mest naar de bemester gaat en de rest weer terugpomt de tank in en andersom net zo
hobbyboer
@radium45 Dat vraag jij je goed af. Met dat verstand zit het wel goed zo te lezen.
jorn wijthmen
@kerstrunner oja dat is ook een goeie tenminste als die boordcomputer nog goed werkt op de trekker dan is het inderdaad een goeie meter ja
radium45
@jorn wijthmen Dat heet een by-pass
jorn wijthmen
@radium45 ook goed komt op het zelfde neer toch 😄
Ronijn
@jorn wijthmen Ja klopt. Rij altijd met een vacuumtank. Als je geen boordcomputer hebt zul je toch de lengte van je percelen moeten weten 😉
radium45
@jorn wijthmen Nee, als je verstand van mesttechniek hebt zoals ik en enkele anderen is dat een wereld van verschil.
Boemrang
Quote @radium45:
nu vraag ik mij af... Ik heb dan wel totaal geen verstand van mesttanken maar dan nog.

Heb je vroeger weer niet opgelet dan..... 😄
hobbyboer
@jorn wijthmen Als je van 1 versnelling van de pomp en van de trekker eenmaal weet wat de dosering is kun je die heel makkelijk uitrekenen voor alle versnellingen.
Op de versnellingsbak zit vast wel een typeplaatje met de overbrengingsverhoudingen en die van de trekker staan vast ook wel ergens (sticker of instructieboek).

Met Exel gaat dat heel snel.

Oja, nog een tip: Als je toch bezig bent, doe het ook gelijk voor alle aftakastoerentallen. dan heb je nog meer mogelijkheden om uit te kiezen.
radium45
Quote @Boemrang:
Heb je vroeger weer niet opgelet dan

ik lette altijd op andere dingen... is Gulpen bij jou in de buurt en van die tuntel?
jorn wijthmen
Quote @radium45:
Ik heb dan wel totaal geen verstand van mesttanken maar dan nog.

net zeg je dat je er geen verstand van hebt?

maar ik heb er niet zoveel verstand van en dat probeer ik hier te verbeteren
radium45
@jorn wijthmen Ik heb er iets verstand van 😃
marien jd fan
Als je weet hoe groot je land is aan hectares en je weet het aantal kub dat je op de hectare moet rijden dan kun je ook het aantal tanken berekenen en dan zie je vrij snel of je goed gaat uitkomen of niet.
En de snelheid met grasland bemesten dat licht er erg aan wie het doet, zijn zat loonwerkers die het met 20km/h doen maar als jij het zachter wil doen kan dat net zo goed!
gypCaseXL
Heb je bij schuitemaker niet een T splitsing zegmaar. Een klep die bij het vullen de mest de ene pijp in stuurt richting de tank, bij bemesten zet je de klep om en gaat de mest de andere pijp in richting de bemester. Naar mijn weten is dat geen standen klep. Kan per model wellicht verschillen.
Jasperfendt
@Ronijn of gps op de telefoon 😉
Pascal
@gypCaseXL
Dat is de driewegkraan. Kun je ook mee regelen maar als je versnellingen hebt is dit niet nodig
mdoornekamp
@radium45 Ik denk dat je die wormpomp best kunt smoren. Dit voorjaar zo'n 36 cubs vrachtwagen bij het sleepslangen gehad. Staat die vent op te scheppen dat hij een 6 cubs verdringerpomp heeft. Staat ie toch 11 minuten te zuigen om er 34 cub in te krijgen
SJB533
Quote @radium45:
Een smoorklep om de mestgift van een verdringerpomp te smoren..

Die smoorklep staat toch op 100% bij een versnellingsbak?



Jorn

Versnellingsbak heeft in zijn 5 de 1:1-overbrenging, dus maximaal. Met de aftakas op 540 RPM draait de uitgaande as (dus pomp) op 540 RPM, wat dus bijvoorbeeld 3000 liter betekent. Handig is dus om te weten, wat de overbrengstverhoudingen in de versnellingsbak (feitelijk vertragingsbak) zijn. Dat heb je al nodig, om goed te rekenen.

Bij 3000 liter per minuut afgifte en 10 km/h heb je met een 5 meter brede bemester het volgende sommetje:

Gegevens waar ik van uit ga:
Pompcapaciteit: 3000 liter/minuut
Snelheid: 10 km/h of omgerekend 166.67
Werkbreedte: 5 meter

Oppervlakte bij 10 km/h rijsnelheid
Eerst wil je weten, wat je per minuut rijdt in meters. Dus rekenen we dat om:

10000 meter per 60 minuten staat gelijk aan 10000:60=166.67 meter/minuut

Daarop kun je de oppervlakte berekenen, die je beslaat, dat is namelijk breedte (5 meter) keer de lengte (166.67 meter). Ik kom uit op 833,33 m². Die 3 m³ ligt dus op 833,33 m².

Nu moet je omrekenen naar m³/ha.
10000 m² is 1 ha, daar past die oppervlakte van zonet exact 12 keer in, volgens mijn rekenmachine/camera/agenda en wat nogal niet meer.

Vervolgens kun je dus berekenen, wat er op een hectare komt
Ik kom uit op 36 kubieke meter, per hectare, doordat ik het aantal keren de oppervlakte, dat die minuut uitrijden (12 dus) op een hectare past, vermenigvuldig met het aantal kuubs, die er op dat stukje van een minuut gaan.


Correct me if I'm wrong

Datzelfde maar eens bij een pompcapaciteit van 1500 liter per minuut en een rijsnelheid van 12 km/h
gypCaseXL
@Pascal die bedoel ik ja. Is hydraulisch bedient. Maar bij de tank die ik ken is het enkel helemaal open of helemaal dicht.
Favorit614
@SJB533 goed bezig mien jong
jorn wijthmen
@SJB533 ja klinkt goed op zich wel een mooie manier om het uit te rekenen. gewoon een kwestie van de getallen weten en rekenen maar
SJB533
@Favorit614
Klopt dus?

@jorn wijthmen
Ik zal m nog even wat duidelijker uitwerken. 😉 Dit levert bij wiskunde namelijk niet alle punten 😄
jorn wijthmen
@SJB533 oke dank voor de info!
Turbo broekie
@jorn wijthmen heb je ook foto van de tank ? Onze dealer had er ook zo een
SJB533
@jorn wijthmen
Bij deze. Probeer het rekensommetje nog eens te maken, dat er onder staat 😉
Simpel!: 1. Gewenste aantal m3 per hectare deel je door de EFFECTIEVE inhoud van je tank. (Vacuüm krijg je niet vol en een wormpomp niet leeg omdat ie dan niet meer opstart) Je weet dan het aantal tanks per hectare.
2. Vervolgens deel je 10000 (m2=hectare) door het aantal tanks.
3. Aantal vierkante meters van 2 deel je door de werktbreedte van de bemester.
4. Je weet nu het aantal meters dat je moet afleggen per tank. Je kunt nu nog het aantal baantjes berekenen. Je meet dan je perceelslengte op. Trek de kop akkers er af en je deelt het antwoord van 3 door de lengte wat je net hebt opgemeten.
5. Zoek naar een bijpassende versnelling combinatie. Ook een verdringerpomp heeft afwijkingen bij dikke en dunne mest. Heb een tabel bij onze bsa maar reken het altijd zo uit. Kom je het dichtste in de buurt.
Boemrang
Quote @radium45:
ik lette altijd op andere dingen... is Gulpen bij jou in de buurt en van die tuntel?

Dus toch goed bezig... 😉
SJB533
Quote @Fendt-Farmer-Vario:
(Vacu�m krijg je niet vol en een wormpomp niet leeg omdat ie dan niet meer opstart)

Vacuümtank is voor 100% te vullen, mits je een turbovuller hebt, een verdringertank mag je voor 100% leegrijden, als je de pomp maar gevuld houdt.
Wij hebben thuis ook een wormpomp onder de schuitemaker/slootsmit, en een versnellingsbak met 4 versnellingen.
Vullen doen we altijd in de 4, met ongeveer 500 aftakastoeren.
Uitrijden is zoals gezegt gewoon uitproberen, ik rijd meestal tussen de 8 en 15km, maar bij hele lage giften moet de pomp versnelling lager en dan kruip je over het land...
Ga maar met 10km rijden, pomp op de 3, en zie maar waar ie leeg is zou ik zeggen
Nhpaultje
@SJB533

Vacuümtank is voor 100% te vullen, mits je een turbovuller hebt, een verdringertank mag je voor 100% leegrijden, als je de pomp maar gevuld houdt.

Een turbovuller is geen garantie dat de tank 100% vol is. Bij dikke koeienmest uit een put van 3 mtr of dieper krijg je em misschien maar voor 2/3 vol.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
39
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
5