Graan ontsluiten met storti setter mogelijk?

Beste,

Heb zelf een storti setter 130 en ik ben er wel voor te vinden om zelf graan te ontsluiten, (maisgraan of tarwe, rogge) Heeft hier iemand ervaring mee, of is dit enkel voorbehouden voor Keenan gebruikers. Denk wel dat mijn mengwagen relatief waterdicht is.
waar moet je op letten?
Heeft iemand de instructiebladen van keenan, ben op zoek naar hoe lang mengen, hoeveel water, hoeveel natronloog, tips en tricks...
alvast bedankt voor jullie reacties

groeten

Deel dit topic

Reacties

711feldliebe
Gewoon proberen een keenan gaat t wel mee
SJB533
Graan ontsluiten? Wasda?
thefendtfreak
@711feldliebe Weet je ook toevallig wie daar ervaring mee heeft, en hoeveel water, loog enzo ik nodig heb??

alvast bedankt.
thefendtfreak
@SJB533 op You Tube vind je een filmpje
Door water en loog en onder welbepaalde omstandigheden te mengen, lost de zaadhuid op en zou je een hoge voerwaarde bekomen. en over dat proces had ik graag meer geweten.
SJB533
@thefendtfreak
Hamermolen doet wonderen, toch?
thefendtfreak
@SJB533 Voordeel zou zijn dat je graan niet super droog moet zijn. en bespaar je op droogkosten. ook zou de voedingswaarde hoger zijn.
Wimsumar
Beste TheFendtFreak:
Quote:
zou de voedingswaarde hoger zijn

De voederwaarde is niet hoger, wel anders. De bestendigheid van het zetmeel neemt enorm toe bij (NaOH)-ontsluiting.

Mengverhouding, voederwaarde en andere details: [url]wclwinterswijk.nl/images/stories/…]

Nog wat voederwaarde-aspecten:

[url]google.nl/url/…]
thefendtfreak
@Wimsumar Ja dat bedoelde ik met ' de voederwaarde zou hoger zijn' Nu nog een leverancier vinden voor de natronloog en ik kan uitproberen.

alvast bedankt
Wimsumar
Beste TheFendtFreak:
Quote:
uitproberen

Huhhhhh, ''uitproberen?'' :?
Heb je al graan :?
Eigenteelt :?
Hoe voer je dat nu dan :?
Zetmeel/NaOH, besef wel dat je met 'buskruit' aan het 'uitproberen' gaat. Ik bedoel, je koeien zijn geen chemischafvalverwerkingsfabriek!
thefendtfreak
@Wimsumar

Heb nog een partijtje graan staan dat normaal voor groenbemester zou dienen. Heb wel een kleine hamermolen, maar omdat de benuttting anders is leek het mij interessant. Omdat NaOH agressief is was ik op zoek naar mensen die daar ervaring mee hebben. vandaar dit toppic
Wimsumar
Beste TheFendtFreak:
Quote @thefendtfreak:
NaOH agressief

En daarbij geeft het een onsmakelijk produkt + een hoop werk (14 in de kuil laten zitten).
Gooi het 'partijtje graan' liever door in te kuilen mais of ander nat bijprodukt.
thefendtfreak
@Wimsumar Door de hamermolen en dan mengen met bierborstel, zou dat ongevaarlijk en gemakkelijk alternatief zijn???
Wimsumar
Beste TheFendtFreak:
Quote @thefendtfreak:
Door de hamermolen

Het is dat je zo'n ding hebt, anders is het niet eens nodig als je het met bierbostel mengt. In 1 van de links, die ik in een bovenstaande reactie plaatste, werd genoemd dat de graankorrel zacht wordt (losweken) als graan in bierbostel wordt gemengd.
Dit is in ieder geval het gemakkelijkste alternatief en gegarandeerd ongevaarlijk (ook voor de koe, mits met de mengverhouding rekening wordt gehouden).
Ik heb er geen voorstelling van hoeveel werk het geeft om het door de hamermolen te halen (weet ook niet om hoeveel graan het gaat) maar dan ben je er tevens zeker van dat er zo weinig mogelijk onverteerde korrels in de mest zitten.
thefendtfreak
@Wimsumar het gaat hier slechts over een 800 kg, dus achteraf kan ik zien of het voor herhaling vatbaar is. Bedankt alvast voor het 'meedenken'.

groeten
Wimsumar
Beste TheFendtFreak:
Quote @thefendtfreak:
'meedenken'.

Naast collegiaal meedenken, zijn er ook 'mensen' die voor de overheid verplicht met ons meedenken. Tegen tarieven van vele duizenden euro's (boete) 'denken ze met je mee' of je wel gecertificeerd zaaizaad gebruikt.

[url]eigenzaaizaad.nl/veel-gestelde-vragen/#Vraag 3[/url]

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
15
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
17