Tips ketting spannen met spanrol

Hallo,

We hebben nu een Grimme LK650 aardappelrooier gekocht en deze is wel altijd goed doorgesmeerd, maar de kettingen zijn nooit gespannen dus die hangen nogal slap. Ik heb al wel eerder zo'n ketting ingekort en gespannen, maar het lukt mij alleen om de ketting aan de kant van de spanrol goed strak te krijgen. De andere kant blijft slap.

Hier onder een voorbeeld waar ik nog niet mee bezig ben geweest. De ketting is rechts gewoon strak, maar link nog erg los. Het tandwiel handmatig ronddraaien is haast onmogelijk. Heeft iemand tips om de kettingen goed gespannen te krijgen?

tractorfan.nl/picture/882855/

Deel dit topic

Reacties

ares697

De foto nog een keer.
stannetje96
Van spanning afhalen en dan de ketting 1 tandje verzetten bij het bovenste tandwiel?
casejxu
Of de motor even bedienen.... trekt ie de ander kant strak en dan weer proberen??
casejxu
Tandwiel draaien met sleutel zal wel niet mee vallen
Valtra-Fordpower
Deze ketting kan waarschijnlijk met 1 schakel ingekort worden, een halve lukt zeker.

Als het goed is zit de spanner ook in het retour deel van de ketting?
goeiedag eem
Ik draai de machine aan de aftakas altijd zo dat de ketting onder spanning staat zoals hij ook werkt en dan de slappe kant spannen totdat hij net niet strak staat dat je hem nog ongeveer een 1 cm bewegen kan. kun je hem niet meer spannen dan zul je de ketting iets in moeten korten. Maar let wel op dat je ketting niet te ver versleten is zodat je tandwielen kapot lopen omdat dat de steek van de ketting groter is geworden

maar als het gewoon een aandrijf ketting is voor een wals of een vijzel oid kan je hem wel een tand verzetten maar als er iets ptijd loopt zoals bv een hooipers mag je dat nooitzomaar doen, kan zeer grote gevolgen hebben
atlaspower
Gewoon de band onder spanning zetten/trekken met een spanband, komt de ketting vanzelf strak te staan, spanwiel los halen, halve of hele schalm er uit net hoeveel ruimte je hebt, spanrol er weer tegen aan en klaar ben je

Of je haal de olie leidingen van de aandrijf motor los, dan kan de motor achterwaarts draaien en kun je alle kanten op zonder dat de boel onder spanning staat.(zet hierbij wel de band vast met bv een spanband, zodat ie niet uit ze eigen gaat draaien als je de ketting loshaalt, je hebt maar 10 vingers en die wil je wel houden
monteurtje
@ares697

Als ik je foto zo eens goed bekijk krijg ik het idee dat de verkeerde kant van de ketting gespannen wordt.
Wat altijd zeer belangrijk is, is dat als je de machine laat draaien zonder spanner dat de slappe kant van de ketting gespannen word en niet de zijde die al strak getrokken word door de aandrijving.
MaxxuM4ever
@monteurtje Dat lijkt mij ook als je de foto bekijkt. Maar is het niet makkelijker om de ketting te vervangen, zo lang is hij niet en er gaat pittige krachten doorheen als een volle bunkerband aangedreven moet worden. Als je de ketting op tijd vervangt hoef je de kettingwielen niet te vervangen en dat scheelt een berg tijd en geld. Kun je de ketting pittig omhoog trekken van het kettingwiel af? Hieraan kun je de mate van slijtage zien.
Valtra-Fordpower
Mij is verteld dat -net als bij tandwielen- ketting altijd als set moet vervangen, dus wielen en ketting. Zeker bij zwaar belaste toepassingen.
Bert7610
Als ik het goed zie heb je de bunker opgeklapt, de bunkerketting zakt dan altijd een stukje terug. Als je hem nu eerst eens uitklapt en een stukje doordraait dan kun je de ketting ook beter spannen.
Wimsumar
Beste Bert7610:
Quote @Bert7610:
eerst eens uitklapt

Precies.
( En de spanner zit aan 'goede' kant ten opzichte van de draairichting).
ares697
Iedereen bedankt voor de tips.
We gaan de kettingen en tandwielen eerst nog niet vervangen, als deze kapot lopen denk ik dat de schade nog wel mee valt. Het is ook maar een klein rooiertje.
SJB533
Gelukt?
ares697
@SJB533 ik moet aan de ketting van de foto nog beginnen, dan moet er eerst weer een trekker voor. Andere ketting zijn al wel aardig gelukt.
SJB533
@ares697
Maar dat gaat lukken? Of is die lastiger?
ares697
@SJB533 met de tips die ik hier heb gekregen moet het wel lukken. Alleen sommige kettingen zijn wel donders vies, alsof ze met de verspuit zijn gesmeerd.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
1