Vragen over vacuümpompen.

Hallo,

Van onze mesttank hebben we de oude vacuümpompen afgehaald, dit waren 2 veenhuis superpompen. Dit omdat het volzuigen naar onze mening te lang duurde. Maar nu moet er dus een andere pomp op. De oude veenhuis pompen zaten op de zijkant van de tank, dus dan zit je met een haakse overbrenging, waardoor je dus een linksdraaiende aftakas krijgt. Voor de oude pompen moest dit juist, omdat veenhuis pompen linksdraaiend zijn. Maar normale pompen zijn rechtsdraaiend. Dit lijkt me in verband met de smering een probleem, of is dat niet zo?

Vraag 2 is of je een vacuümpomp ook gewoon plat kan leggen?

Vraag 3 is waarom sommige vacuümpompen een bal hebben, het is toch standaard dat je bal in de tank zit?

Vraag 4 waarom hebben sommige vacuümpompen een soort van extra gat? Zie link voor wat ik bedoel.

Deel dit topic

Reacties

bartjuh
Vraag 1.
lijkt mij ook niet te kunnen

vraag 2
dit lijkt mij niet mogelijk omdat de pomp dan geen olie op kan zuigen en de olie blijft niet in reservoir zitten.

vraag 3
extra beveiliging denk ik

vraag 4
daar kan een extra overdruk ventiel op zodat je de pomp niet maximaal op druk hoeft te zetten bij weinig kuubs. dat trekt lichter voor de trekker
Deerepower7720
@Freekert de pomp op de tank waar ik mee werk is poulie aangedreven kan zovel links als recht om werken
kramp.com/shop-nl/nl/…
Valtra-Fordpower
Als je een nieuwe pomp koopt, volgens mij zijn die er ook linksdraaiend te krijgen.

Draairichting kun je volgens mij ook gewoon omdraaien, voor en achterdeksel loshalen en die twee omdraaien. Ofwel de stator dus omdraaien. 😛

De bal is tegen het achteruitdraaien van de pomp als de aandrijving stopt. Dan wil het vacuüm de pomp andersom aandrijven.
andre12343
Waarom laat je ze niet reviseren?
Deerepower7720
@Valtra-Fordpower de bal is er hoofdzakelijk voor dat er geen mest in vacuümpomp komt
casejxu
@Deerepower7720 daar is de bal boven in de tank voor 😉 in de pomp zit vaak een bal of klep welke terugslag tegen moet gaan. Zodat de pomp de aftakas niet aan gaat drijven
casejxu
@Freekert MEC8000DLA zoek dat eens op op kramp.com . Hier zal ke in t verhaal terug vinden dat alle pompen links draaiend zijn en een pomp op aanvraag rechtsdraaiende leverbaar is
massey driver
Reviseer de pomp? in een uur is het vermaakt! gewoon nieuwe schoepen in en klaar. zeker nu de pomp er al af is
@massey driver meestal gaat dat niet zo gemakkelijk. vaak is de wand van de pomp uitgelubbert, kan je er wel nieuwe schoepen in zetten maar schiet je weinig mee op. Zet er maar gewoon 1 nieuwe BP of Jurop pomp op, gaat je hard meevallen in pompkracht en ook in prijs. Ik vindt de superpompen meest tegenvallen..
SAMBAS
Haal zelf de pomp eens uit elkaar meestal zijn de schoepen kapot of zitten ze vast zet er nieuwe schoepen in die je eerst goed in smeert met olie moeten met hand in en uit te schuiven gaan ik heb zo al enkele pompen hersteld meest al zitten er enkele schoepen vast of zijn er stukjes vanaf
en zijn ze zonder olie aan het werk geweest of te warm
het kost niet veel en lukt je wel
Valtra-Fordpower
@casejxu Op aanvraag, en wat doen ze den? Precies, stator er aarsom op zetten 😛
Valtra-Fordpower
@DESLAGERURRE kun je trouwens alles vertellen over die superpompen 😛
b450
Ik geloof dat die superpompen stalen schoepen hebben en dat vaak het pomphuis ook iets beschadigd is. Maar weet ook dat deze vaak goed zijn te herstellen door ze uit te kotteren. Dit lijkt me een goedkopere oplossing dan zomaar een nieuwe pomp kopen en je aandrijflijn op de tank verbouwen.
Freekert
Je draairichting hangt natuurlijk af van af welke kant je kant. In iedergeval zijn de superpompen ten opzichtige van bijboorbeeld BP andersom draaiend. Ik ben persoonlijk klaar met veenhuis superpompen. Die ijzeren schoepen staan zo weer vast nadat je ze uit elkaar hebt gehaald. Het veranderen van de aandrijflijn is ook niet het grootste probleem. Ik wou nu de pomp onder de tank plaatsen. Daarom de vraag of je zo'n pomp ook plat kan plaatsen.
Freekert
@Valtra-Fordpower maar veranderd dan ook de richting van de oliepomp?
radium45
@Freekert Bij een oliepompgesmeerde pomp, ja.
SJB533
@radium45
Drukgesmeerd is korter 😃
radium45
@SJB533 Smeren gaat altijd onder druk, ik geef de wijze van druk geven aan, in dit geval door een pomp... wijsneus 😃
Freekert
@radium45 maar als je zegmaar je voorkant op je achterkant plant en visa versa, dan draait dat pompje toch nog steeds de zelfde kant op?
SJB533
@radium45
Jij hebt nog nooit van oliebadsmering gehoord?
Freekert
@SJB533 Dus als je gesmeerd word door een pomp, werkt het dus niet om om te draaien?
radium45
@SJB533 Oliebadsmering?? Ik praat niet over hobbytechniek...
SJB533
@radium45
Er zijn zat machines, die werken met oliebadsmering. Bijvoorbeeld zwadharken.

Maar laten we het anders zeggen: wat heb je nodig, om de druk op te bouwen, die je nodig hebt om je tandwielen of lagers te smeren, bij een druksmeringssysteem?
radium45
@SJB533 pomp!
dx11
Quote @Freekert:
maar als je zegmaar je voorkant op je achterkant plant en visa versa, dan draait dat pompje toch nog steeds de zelfde kant op?
niet als je van linksdraaiend naar rechtsdraaiend gaat nee
massey driver
@Masseyfergusondriver het is zoals @SAMBAS zegt, meestal is het probleem dat de schoepen niet meer bewegen uit de rotor. heb het zelf gehad en kost idd niet veel. als het probleem daarmee nog niet verholpen is kan je nog altijd een nieuwe pomp op zetten.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
26
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
6