Landbouw subsidie vragen

Hallo ik heb al eerder gevraagd over informatie van de landbouw subsidie voor een werkstuk van school, hierop heb ik nuttige informatie van gekregen. Maar nu heb ik nog 2 vragen...
1 wat was de allereerste landbouw subsidie en wanneer?
2 waarom is die subsidie er toen gekomen?

bij voorbaat alvast bedankt,

ferry Knol en Lieve Korver

Deel dit topic

Reacties

boegie
Om onder andere te kunnen concurreren met landen welke voor een lagere prijs kunnen of konden produceren
valmet6400power
Gewoon protectionisme van de EU, alleen dan verkapt in subsidie 😄
MaxxuM4ever
Nou @boegie dat is niet helemaal waar, de landbouwsubsidie is ingevoerd om de boeren te stimuleren voldoende voedsel te produceren zodat er geen tekorten aan voedsel meer zouden optreden. Tijdens de tweede wereldoorlog is er veel honger geleden in Europa. Boeren gingen uiteindelijk zoveel produceren dat er overschotten ontstonden (melkplas en boterberg). Nu de handel van voedsel mondiaal is geworden komt er steeds meer weerstand tegen de beschermde Europese markt met haar landbouwsubsidies en hoge importheffingen op voedsel van buiten de EU. Samen met gestegen prijzen voor landbouwproducten vinden de leiders het nu een goede tijd om de landbouwsubsidies af te bouwen, ook wordt het stelsel steeds duurder door de expansie van de Europese unie naar het oosten.

Een van de grondleggers van het landbouw subsidie stelsel is de Nederlander Sicco Mansholt. Als je naar hem zoekt zul je nog veel meer informatie vinden.

Veel politieke partijen hebben altijd hun mond vol over de Europese landbouwsubsidies. Dat ze een veel te groot deel van de Europese begroting opslokken en dat boeren aan een staatsinfuus liggen. Dit zijn naar mijn mening wat populistische uitspraken. Dankzij de landbouwsubsidies die we met zijn allen opbrengen is voedsel altijd betaalbaar gebleven en zijn er nooit lege schappen in de supermarkt.
Dat de landbouwsubsidies zo een groot deel van de europese begroting vertegenwoordigen komt doordat landouw het ENIGE is wat Europees geregeld wordt. Als zorg, onderwijs of defensie Europees zou worden geregeld, zou de landbouw subsidie in het niet vallen.

Ik hoop dat je hier wat mee kunt.
erik9831
@MaxxuM4ever je zegt dat voedsel door subsidies altijd betaalbaar is gebleven, maar is dit niet een nadeel te noemen eerder ?

ze klagen al jaren dat ze voor alles wat ze produceren een veel te lage prijs krijgen. Maar ik denk, moest men morgen iedere vorm van subsidies afschaffen men als landbouwer geen enkele cent meer zal verdienen. Het zijn vooral de tussenpersonen die er hun geld mee verdienen zegt men altijd.
MaxxuM4ever
@erik9831 Kijk als voorbeeld maar naar Rusland waar na de boycots de interne markt niet in de vraag van de bevolking kan voldoen waardoor prijzen sterk zijn gestegen en soms zelfs lege schappen zijn ontstaan in winkels.

Dankzij goedkoop voedsel hebben mensen meer geld voor secundaire levensbehoeften zoals vakantie, iedere paar jaar een andere auto, vaker nieuwe kleren en iedere paar jaar de nieuwste Iphone.

Ik denk dat als je garantie prijzen afschaft dat er dan veel boeren het lootje leggen en voedsel verbouwen niet meer afhankelijk zal zijn van de beschikbare hoeveelheid land zoals nu, maar van de wereldmarktprijs van een bepaald product en de kosten om dat te telen, zoals in oost Europa en Amerika wordt geboerd; met zijn allen in de mais als deze veel waard is en een paar jaar later met zijn allen in een ander gewas wat dan beter rendeert. Ook zullen de financiële opbrengsten per hectare van een voedergewas en gewassen die in een biogasinstallatie / biodiesel worden gebruikt waardoor de discussie zich zal verplaatsen naar het telen van niet voedergewassen op kostbare landbouwgrond terwijl er nog erg veel honger is in de wereld.
ares697
Quote @erik9831:
je zegt dat voedsel door subsidies altijd betaalbaar is gebleven, maar is dit niet een nadeel te noemen eerder ?
dit stimuleert de welvaart. Consumenten houden zo meer geld over voor andere dingen
gypCaseXL
@ares697 en die geweldige welvaart zorgt weer voor de oprichting van onder andere PvdD en wakkerdier. Moeten we daar nou blij mee zijn?

voedsel is al jaren niet meer de eerste levensbehoefte. Er is immers meer dan voldoende te koop voor een zachte prijs.
MaxxuM4ever
@gypCaseXL vanuit dat opzicht zou het misschien niet verkeerd zijn als er weer eens een aantal jaren van schaarste en hoge voedsel prijzen zouden aanbreken, dan lossen die linkse hobbies ook vanzelf weer op.
Wimsumar
Beste Ares697:
Quote @ares697:
Consumenten houden zo meer geld over voor andere dingen

Ja, 'gelukkig' maar. (td)

Onder andere meer belasting betalen waarvan vervolgens de overheid de boerensubsidies kan uitbetalen.
Kortom, subsidies zijn een nutteloze geldrondpomperij welke onrendabele produktie in stand houdt.
ares697
@Wimsumar Tja er valt inderdaad over te discussiëren.

Elke euro die consumenten extra besteden gaat wel vaker rond in de economie. Je geeft het bijvoorbeeld uit aan de slager, die geeft het weer uit aan de boer, de boer bouwt een groter stal, etc.

Zo hebben veel mensen er baat bij, maar in deze tijden zijn de lage voedselprijzen inderdaad niet meer zo hard nodig. Stijgen de prijzen voor boeren echter wel als de subsidies worden afgeschaft?
SJB533
Quote @ares697:
Stijgen de prijzen voor boeren echter wel als de subsidies worden afgeschaft?

Ja, maar de kosten worden hoger... Kans is groot, dat de consument dan minder uitgeeft aan voedsel, dus gaan we er op achteruit
Wimsumar
Beste Are697:
Quote @ares697:
Stijgen de prijzen voor boeren echter wel als de subsidies worden afgeschaft?

Reken maar!
Dat wil zeggen, dan sta je niet meer alleen**** op bijvoorbeeld de ledenvergadering van de zuivelcoöperatie met de vraag om een hoger melkprijs en/of het vaarwel zeggen tegen de grondstofproduktie voor onrendabele afzet.

**** = Op eigen erf durven 'we' immers wel!

Maar liefst 4X (vier X ) marktwaarde voor een kalf!

hartvannederland.nl/top-nieuws/2015/…

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0