Aan welke eisen moet een bouwland bemester

Aan welke eisen moet een bouwland bemester voldoen?
Mag het bv een triltant zijn met uitloopeinden er achter of moeten ze aan de triltant zelf of moet het gewoon een vaste tand zijn

Deel dit topic

Reacties

Boerenjongen16
TriltanD
harald vrieling
As ma in 1 werkgang geïnjecteerd word .. Tril tand of vast maakt nie uit . Kan zelfs nog met schijf
Turbo broekie
@harald vrieling ja de een zegt van wel en de ander nie
ares697
@Turbo broekie bedrijven als Evers en Slootsmid leveren volgens mij zowel met triltand als met vaste tand. Dus het lijkt mij dat het gewoon mag.
nhfendt fan
Het moet in 1 werkgang de grond in ken ook een bedrijf die pijpjes op een schijveneg heeft gebouwd en idd triltand of vast maakt niets uit als het maar in 1 werkgang gebeurt
Wimsumar
Beste NHFendt Fan:
Quote @nhfendt fan:
1 werkgang gebeurt

Waarbij het onderwerkresultaat doorslaggevend is.

Citaat R.V.O.-site:

Emissiearm aanbrengen op bouwland.
Drijfmest op bouwland brengt u direct in sleufjes in de grond. De sleufjes zijn niet breder dan 5 centimeter. Op onbeteeld bouwland moeten de sleufjes ook minimaal 5 centimeter diep zijn.

U mag ook de drijfmest in 1 werkgang met 1 machine op de grond aanbrengen en onderwerken. Zorg er dan voor dat de mest direct na het aanbrengen wordt ondergewerkt of intensief met de grond wordt gemengd. De mest is dan niet meer zichtbaar op het grondoppervlak.


mijn.rvo.nl/mest-uitrijden/#tabs-3
EA_MF
@Wimsumar die regels gelden nu ja, voor zover ik weet worden die regels veranderd en moet je voortaan de mest meteen in de grond werken, dus niet met een omgekeerde ketsplaat en een normale triltand achter de tank, maar echt met een bouwlandinjecteur 😉
SJB533
Quote @EA_MF:
voor zover ik weet worden die regels veranderd en moet je voortaan de mest meteen in de grond werken

En dat dat komt, is in principe al lang genoeg bekend...
Wimsumar
Beste EA_MF:
Quote @EA_MF:
voor zover ik weet worden die regels veranderd en moet je voortaan de mest meteen in de grond werken

Voor zover ik weet is er sprake van geweest die regel te veranderen. Door bezwaren uit de praktijk is die wijziging niet doorgegaan en is bij beoordeling/contrôle het eindresultaat bepalend. ( De eenvoudige ketsplaatapparaten vallen hierbij dus eigenlijk direct al door de mand als geen mest aan oppervlakte zichtbaar mag zijn).
EA_MF
@Wimsumar de invoering daarvan is met een half jaar uitgesteld, in eerste instantie zou het op 1-1-2015 ingevoerd worden...
Turbo broekie
@EA_MF
Ma een triltant met voor de tanden een slang die de Mest op de grond legt en triltant er achter mag wel?
EA_MF
@Turbo broekie nee, een schijveneg met tuussen de 2 rijen schijven een x aantal uitlopen mag wel, of een bemester met verdeelmolen en uitlopen achterop de tand, maakt niet uit of het een triltand of vaste tand is in dat geval.
Rdeweerd
@Turbo broekie Als jij de link van @Wimsumar goed leest weet je precies wat op jou land wel en niet mag
Turbo broekie
@Rdeweerd kan ik nie helemaal lezen valt dan meteen weer op home pagina
Rdeweerd
@Turbo broekie p grasland, bouwland en niet beteelde grond wordt dierlijke mest emissiearm gebruikt. Er zijn situaties wanneer dit niet nodig is:

Vaste dierlijke mest hoeft u op grasland niet emissiearm te gebruiken. Op bouwland en niet beteelde grond wel.
Heeft u grond met uitsluitend fruitteelt dan is emissiearm gebruik van vaste dierlijke mest niet nodig als het hellingspercentage van de grond kleiner dan 7% is.
U voldoet aan de voorwaarden van de vrijstelling voor emissiearm aanwenden ter bestrijding van winderosie.
U voldoet aan de voorwaarden voor de vrijstelling voor het bovengronds aanwenden van runderdrijfmest op grasland en u heeft zich hiervoor aangemeld.
Bouwland is grond waarop tenminste een deel van het jaar een gewas wordt geteeld, anders dan grasland.

Vrijstelling voor emissiearm aanwenden ter bestrijding van winderosie
Gebruikt u runderdrijfmest om schade aan gewassen door winderosie te voorkomen op bouwland gelegen op zandgrond in veenkoloniaal gebied of op Texel? Dan hoeft u - vanaf 1 maart tot en met 31 mei - niet emissiearm aan te wenden als op het perceel een gewas is ingezaaid, geplant of gepoot.

Emissiearm aanbrengen op bouwland
Drijfmest op bouwland brengt u direct in sleufjes in de grond. De sleufjes zijn niet breder dan 5 centimeter. Op onbeteeld bouwland moeten de sleufjes ook minimaal 5 centimeter diep zijn.

U mag ook de drijfmest in 1 werkgang met 1 machine op de grond aanbrengen en onderwerken. Zorg er dan voor dat de mest direct na het aanbrengen wordt ondergewerkt of intensief met de grond wordt gemengd. De mest is dan niet meer zichtbaar op het grondoppervlak.

Vaste mest op bouwland brengt u in maximaal twee opeenvolgende werkgangen aan en werkt u onder. De mest wordt intensief met de grond gemengd en is dan niet meer zichtbaar op het grondoppervlak.

Emissiearm aanbrengen op grasland
Heeft u gras op zand- en lössgrond? Dan mag u drijfmest niet op de grond brengen. De drijfmest mag alleen direct in de grond worden gebracht. U mag hiervoor geen sleepvoet gebruiken.

Gras op klei- en veengrond? Dan moet u drijfmest direct op of in de grond brengen. Op de grond betekent in strookjes tussen het gras, waarbij het gras van tevoren wordt opgelicht of zijdelings wordt weggedrukt. De strookjes zijn maximaal vijf centimeter breed en liggen minimaal vijftien centimeter uit elkaar. Dit ziet u op de afbeelding hieronder:

Dit is een afbeelding waarop u kunt zien hoe u de mest op de grond aanbrengt.

Mest in de grond betekent in sleufjes met een maximale breedte van vijf centimeter in de grond brengen. Dit ziet u op de afbeelding hieronder:

Dit is een afbeelding waarop u kunt zien hoe u de mest in de grond aanbrangt.
EA_MF
@Rdeweerd het probleem is dat de RVO er niet bij vermeld dat deze regels veranderen met invoering van de PAS, dan moet de mest uitgereden worden met een tot in de grond gesloten systeem, een omgekeerde ketsplaat met onderwerken in dezelfde werkgang mag dan niet meer.
Rdeweerd
@EA_MF over de Pas is nog geen zekerheid.
dus je kunt de eerste tijd het nog doen met de regels hierboven.
EA_MF
@Rdeweerd als je denkt over aanschaf kun je beter zorgen dat je voorbereid bent op de toekomst ipv 2 keer kosten maken.
Wimsumar
Beste Turbo Broekie:
Quote @Turbo broekie:
dus dit mag niet ?

Het is zo vanaf de Marktplaatsfoto's te zien niet erg aannemelijk dat de bemester de mest voldoende onder zal werken.
Daarnaast lijkt me de toepassing van de kleine triltanden, welke ook nog dicht op elkaar geplaatst zijn, erg gevoelig voor vollopen (opstropen) van vuil, gewasresten e.d..
Turbo broekie
@Wimsumar
Ja die wordt um nie
SJB533
Quote @EA_MF:
als je denkt over aanschaf kun je beter zorgen dat je voorbereid bent op de toekomst ipv 2 keer kosten maken
Juist!
Wimsumar
Beste SJB533:
Quote @SJB533:
voorbereid bent op de toekomst ipv 2 keer kosten maken
Juist!

Hoeft niet. Soms lukt het met zeer eenvoudige machines van zeer lage aanschafprijs zeer acceptabel werk te leveren.

(Ik kocht eens een tweede-hands 5 m³ giertank met (een speciaal voor mij opgebouwde) 3 meter sleepvoetbemester, op Trelleborg-banden voor F 5.000,- ( € 2.275,-) .
Hiermee toch een 12-tal jaar (tot 'sleepvoet' niet meer mocht op zand) al lachend-brullend-gierend de mest naar het land gebracht.
Tank/bemester kan nog steeds zo aan het werk en, in totaal nog geen € 250,- onderhoud aan gehad. 😄
SJB533
@Wimsumar
Ben jij nu zo dom of ik zo slim? Kijk nu nog eens heel goed naar de reacties (pluralis) van @EA_MF...
Wimsumar
Beste SJB533:
Quote @SJB533:
dom

Tûk as iksels bin, tink/skriuw ik mar yn it Frysk dasto slim bist. 😉

On topic:
De op vorige pagina genoemde "Marktplaats"-bemester is (indien nodig!) eenvoudig en goedkoop EA_MF/PAS-proof te maken en blijft daarmee een betrekkelijk eenvoudig en goedkope bemester.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
25
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
5