Zwaar ongeval met verreiker Oosterwolde (gld)

In Oosterwolde (GLD) is een zwaar ongeval gebeurd deze middag waarbij zeker 1 dode en meerdere gewonden te betreuren zijn. Er is een verreiker omgevallen en in het bakje ervan had net een groep kinderen gestaan die er waren wegens de stichting wens ambulance.

Deel dit topic

Reacties

claasfan
Sterkte aan de nabestaanden en hopelijk komt het goed met de gewonden.
danny_ford
Hier een iets duidelijke informatiebron:
omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/…
ej-van-de-voort
De wens ambulance was alleen ter promotie op het terrein, niet met zieke kinderen, niet dat het daar minder erg van word, zeker niet.
Dr Fendt
Zeer triest nieuws 😞
sterkte aan de nabestaanden.
R Spijker
Zie de eerste beelden die ook te zien zijn op de site van Omroep Gelderland:


Ik leef mee met de slachtoffers en na bestanden van de overledene. ik wil allen stekte wensen in deze moeilijke tijd. Ik was deze dag aanwezig op het terrein en heb het zien gebeuren.
Wimsumar
Beste T.F.-ers: Een hard- en hartsgrondige vloek valt als eerste pardoes over mijn lippen bij lezen van zo'n nieuwsbericht.
guus hiddink
Pff werk dagelijks met zo`n machine .Ik ben benieuwd naar de oorzaak.Sterkte aan de nabestaanden!
Alex Miedema
Verschrikkelijk 😞
Tom VB
Pffff wat een triest nieuws...
Sterkte voor alle betrokkenen.
renault gek
Erg dat dit helaals nog kan geburen. Sterkte aan de naabestaande en gewonden
bietje
Zoiets wil je niet horen..
Heel veel sterkte aan de nabestaanden en betrokkenen!
steyrlanzboy
Heel veel sterkte voor de na bestande familie
@ej-van-de-voort ik hoop dat er geen slagtofers van TF zijn gevallen
danny_ford
@guus hiddink
Wat ik van een klasgenoot weet is dat de verreiker in uitgeschoven stand is gaan zakken en vervolgens over zijn zwaartepunt heen is gegaan en is gaan kantelen doordat er geen tegels onder de stempels lagen.
R Spijker
Hier een tweede filmpje over het drama:

R Spijker
Hier een reactie van de burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Oldebroek over het drama in gesprek met Omroep Gelderland:

Boemrang
Zeer triest om dit te moeten horen....
Sterkte aan de nabestaande....
radium45
@steyrlanzboy niet echt een tactische opmerking.
Verschrikkelijk , als eerst natuurlijk voor de nabestaanden en familie maar ook voor de organisatie.
Heel erg dit.
steyrcvt170
@steyrlanzboy
er is geen tractorfan slachtoffer gevalen ik ken die man maar strekte voor de nabestaanden
Thommie
Ben er op de Vrijdagavond nog geweest... Verschrikkelijk wat er is gebeurd, als je hoort wat er allemaal voor ernstige verwondingen zijn... Gecondoleerd en sterkte aan nabestaanden!
ej-van-de-voort
Voor iedereen die er mee te maken heeft is dit een nachtmerrie, ikzelf heb er niet persoonlijk wat mee van doen, Ik zou er zelf net heen gaan toen ik het doorkreeg van een maat die er wel was.

Wel wil ik iedereen graag complimenteren dat er medeleven getoond word en geen beste schippers aan wal gedrag zoals op verschillende nieuws sites????????
R Spijker
Zondag 03 mei 2015:

Burgemeester: vergunning voor oldtimershow in Oosterwolde was in orde

OOSTERWOLDE - De vergunning voor de oldtimershow in Oosterwolde was in orde. Dat zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek waar Oosterwolde onder valt.

Het evenement waarbij zaterdag door een omgevallen hoogwerker 1 dode en 11 gewonden onder wie 8 kinderen vielen, werd voor de veertiende keer gehouden. 'Elk jaar werd de vergunning gecontroleerd', zegt Hoogendoorn (ChristenUnie).

'Ervaren machinist'

De machinist van de hoogwerker was zeer ervaren, zegt Hoogendoorn. Het onderzoek naar de oorzaak wordt geleid door het Openbaar Ministerie.

Nog 2 ernstig gewonden

Na het omvallen van de hoogwerker werd het evenement meteen beëindigd. Van de 11 gewonden zijn er 2 ernstig aan toe.

Een gewonde hoefde na medische hulp niet naar het ziekenhuis. De 10 gewonden die wel naar het ziekenhuis zijn gebracht komen uit: Oude Pekela (2), Dronten, Oldebroek (3), Oosterwolde, Kamperveen en Doornspijk (2). Zondagochtend wordt in de Dorpskerk in Oosterwolde stilgestaan bij de tragedie.

Vragen en antwoorden

De politie is op zoek naar getuigen die foto's en filmpjes hebben van het gebeurde. Die kunnen via link 1 hier onder worden geupload onder vermelding van "ongeval Oosterwolde. De gemeente Oldebroek heeft een internetsite (link 2) met uitleg over het drama in Oosterwolde.

Update 20.20 uur:

Vijf van de tien mensen die zaterdag gewond raakten nadat er een hoogwerker omviel in Oosterwolde, zijn inmiddels weer thuis. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Oldebroek. De twee mensen die in kritieke toestand in het ziekenhuis lagen, een vrouw en een kind, zijn inmiddels buiten levensgevaar. De politie Oldebroek stelt via twitter dat een aantal slachtoffers nog wel een lang herstel voor de boeg hebben

01 - politie.nl/aangifte-of-melding-doen/…

02 - oldebroek.nl/Actueel/Ongeval_Oosterwolde/…
walker1
Quote @ej-van-de-voort:
Wel wil ik iedereen graag complimenteren dat er medeleven getoond word en geen beste schippers aan wal gedrag zoals op verschillende nieuws sites

Dat komt omdat als het hier over ongevallen gaat het toch nooit aan de trekkerchauffeur/machinist of aan de machine gelegen heeft, maar altijd aan iemand of iets anders.

Evengoed blijft het zeer triest wat er gebeurd is en uiteraard sterkte voor alle betrokkenen.
R Spijker
Update 04-05-2015:

Fataal ongeluk Oosterwolde centraal in kerkdienst

OOSTERWOLDE - In de kerkdienst van zondagochtend werd in de Dorpskerk in Oosterwolde stilgestaan bij het dodelijk ongeluk van zaterdag.

Dominee Jacob Nicolaas Zuijderduijn noemde het 'dubbel' dat aan de ene kant slachtoffers gespaard zijn van erger leed, maar aan de andere kant ook een leven is genomen.

De gemeente bidt ook voor één van de gemeenteleden, een jonge vrouw die bij het ongeluk gewond raakte. Zij ligt nog steeds in het ziekenhuis.


=========================================================

Eigenaar: hoogwerker was niet voor publiek

OOSTERWOLDE - De eigenaar van de hoogwerker waarmee zaterdag een ongeluk gebeurde in Oosterwolde, zegt dat de hoogwerker niet bedoeld was als attractie voor het publiek. Volgens loonbedrijf Van Werven was de kraan uitgeleend voor de opbouw van het oldtimerevenement.

De hoogwerker zou onder meer gebruikt worden voor het ophangen van vlaggetjes, borden en verlichting. 'De machine was niet bedoeld om toeschouwers de lucht in te brengen', zegt directeur Ton van der Giessen. 'Een hoogwerker is niet gemaakt om mensen te vermaken.'

Ook voorgaande jaren werden mensen in een hoogwerker de lucht in gebracht op het evenement. Van der Giessen zegt dat het de tweede keer was dat zijn bedrijf een hoogwerker beschikbaar stelde. Volgens hem is de hoogwerker alleen bij de voorbereidingen gebruikt. 'In de hoogwerker van dit jaar was ruimte voor twee mensen en wat gereedschap.'

Bij het ongeluk kwam een man van 48 uit Oosterwolde om het leven en raakten 11 mensen - vooral kinderen - gewond.

============================================================

'Een hoogwerker is geen attractie'

OOSTERWOLDE - 'Een hoogwerker is geen attractie.' Dat zegt Roel van Eck van Verreikerverhuur Van Eck uit het Brabantse Sint-Oedenrode na het ongeluk zaterdag met een hoogwerker in Oosterwolde, dat vergelijkbare hoogwerkers verhuurt. De hoogwerker viel op een man van 48, die ter plaatse overleed. 11 mensen in het bakje - onder wie 8 kinderen - raakten gewond.

De hoogwerker stond bij een oldtimershow aan de Oostendorperstraatweg in Oosterwolde (gemeente Oldebroek). Bezoekers gingen met de hoogwerker omhoog zodat ze een mooi overzicht kregen. 'Ik krijg ook wel eens verzoeken om hoogwerkers met dit doel te verhuren, maar dat doe ik niet', zegt Van Eck.

Directeur Lion Verhagen van de brancheorganisatie Vereniging Verticaal Transport in Culemborg is het met Van Eck eens, maar een hoogwerker kán er volgens hem wel voor worden gebruikt. 'Het is geen attractie, maar als je hem goed neerzet en goed bedient, dan zou er niets fout moeten kunnen gaan. Een hoogwerker is ontworpen om mensen op hoogte te kunnen brengen.'

Bakje kan 300 kilo aan

Van Eck heeft hoogwerkers van hetzelfde merk. Volgens hem kan het bakje zo'n 300 kilo aan. 'Zeg maar 3 volwassenen.'

Voor Verhagen staat één ding voorop: je moet je strikt aan de gebruiksaanwijzing houden. 'Als je met mensen werkt die er geen ervaring mee hebben, dan moet je er extra energie insteken. Alles 2 keer checken. En iedereen moet aangelijnd zijn. Dat is ons advies.'


Waar ging het mis?

Er lopen diverse onderzoeken die moeten uitwijzen hoe het ongeluk kon gebeuren. Van Eck en Verhagen noemen het ongeluk uitzonderlijk. Van Eck, in algemene zin: 'De ondergrond is altijd de onzekere factor. Negen van de tien keer gaat het goed, die ene keer kun je verrast worden.'

Verhagen wijst op enkele mogelijke oorzaken. 'De hoogwerker zou weggezakt kunnen zijn. Misschien ging er iets fout met de afstempeling (de steunen op de grond, red.) of met de belasting van het bakje.'

Verhagen zal in zijn maandelijkse column in het verenigingsblad ingaan op het ongeluk. Hoe weet hij nog niet precies, maar hij zal de leden in elk geval op de risico's en de voorschriften wijzen.

=========================================================

Oosterwolde: 'de gemeente, de eigenaar en organisatie zijn aansprakelijk'

OLDEBROEK - De gemeente Oldebroek is aansprakelijk voor het drama met de hoogwerker, net als de eigenaar en de organisatie van het evenement. Dat zegt letselschadespecialist Yme Drost.

Hoewel het gebruik van de hoogwerker niet in de vergunning van het oldtimer-evenement was opgenomen, was de gemeente er wel van op de hoogte. Zaterdag viel bij het evenement een hoogwerker om met daarin ongeveer tien mensen. Eén persoon kwam te overlijden, 11 mensen raakten gewond.

'Daar is die hoogwerker niet voor bedoeld'

'De hoogwerker die er stond, is natuurlijk niet bedoeld om bezoekers mee omhoog te tillen', aldus Drost. 'Dat maakt de organisatie en de eigenaar van het voertuig aansprakelijk', zo gaat hij verder.

'Dit had de gemeente nooit moeten toestaan'

Ook de gemeente is volgens de letselschadespecialist verantwoordelijk. 'De gemeente is verplicht om de veiligheid van de toeschouwers in ogenschouw te nemen, de gemeente had nooit moeten toestaan dat toeschouwers omhoog getild werden'.

Vergelijkbaar met drama Haaksbergen

Het drama in Oosterwolde is volgens Drost vergelijkbaar is met het evenement in Haaksbergen, waarbij vorig jaar zomer mensen omkwamen toen een monstertruck het publiek in reed. 'Het zijn activiteiten die al jaren georganiseerd worden en al jaren goed gaan. Gemeenten moeten veel zorgvuldiger kijken naar de risico's en niet zomaar achter het bureau vergunningen geven.'

Onderzoek duurt nog lang

Het onderzoek naar het drama in Oosterwolde gaat langere tijd in beslag nemen, laat een politiewoordvoerder weten. Hoe lang is niet duidelijk, waarschijnlijk gaat het om weken of maanden. De toestand van de gewonden is volgens de politie ongewijzigd; er liggen nog vijf mensen gewond in het ziekenhuis.
R Spijker
Update 06-05-2015:

Onderzoeksraad stopt onderzoek naar ongeluk met hoogwerker Oosterwolde

OLDEBROEK - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet geen nader onderzoek naar het fatale ongeluk met een hoogwerker, zaterdag in Oosterwolde. Dat meldt de raad woensdag. De OVV deed wel een verkennend onderzoek naar het drama.

Afgelopen zaterdag viel een hoogwerker om bij een oldtimershow op een terrein aan de Oostendorperstraatweg in Oosterwolde. In het bakje zaten mensen en op de grond stond publiek. Een 48-jarige man uit Oosterwolde overleed ter plaatse. Elf mensen raakten gewond, onder wie acht kinderen.

Hoe de hoogwerker kon omvallen, is nog niet bekend. Het onderzoek van de politie en de Inspectie SZW lopen nog.
R Spijker
Update 15-09-2016:

Bestuurder hoogwerker Oosterwolde vervolgd na dodelijk ongeval

Zie:

omroepgelderland.nl/nieuws/2116830/…

OOSTERWOLDE - De 48-jarige man uit Oosterwolde die vorig jaar de hoogwerker bestuurder toen een fataal ongeval plaatsvond, wordt vervolgd voor dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld.

De man bestuurde op 2 mei 2015 de hoogwerker tijdens een oldtimerevenement in Oosterwolde (gemeente Oldebroek). Met vijf volwassenen en acht kinderen viel de hoogwerker om. Een toeschouwer kwam te overlijden, twaalf mensen raakten gewond.

De verdachte mocht wel met de hoogwerker rijden, maar was niet bevoegd om ermee te werken. Daarnaast zijn er volgens het OM meerdere veiligheidsmaatregelen ontweken en overtreden.

Zo zaten er 13 mensen in het bakje, terwijl er maximaal maar drie mensen in mogen zitten.

Rechtszaak op 28 november

De Oosterwoldenaar moet zich op 28 november voor de rechter verantwoorden.

De organisatie van het evenement is niet als verdachte aangemerkt. Zij had afgesproken dat de hoogwerker niet als attractie zou worden gebruikt.

Ook de werkgever van de bestuurder wordt niet als verdachte gezien, omdat er geen aanwijzingen zijn dat de werkgever de 48-jarige man opdracht heeft gegeven om het bakje met de 13 toeschouwers omhoog te brengen.
Arnoldvd
@R Spijker mmh ja die dingen zijn ook niet gemaakt voor overbelading
mklok
Volgens mij mag je maar 25 procent van je tabel draaien als er mensen in zitten. Plus dat er geen stempelschotten zijn gebruikt, dit is vragen moeilijkheden.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
28
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
12