Terugschakelen Fordson Dexta

Hallo ik heb sinds kort een Fordson Dexta, de trekker loopt goed maar het terug schakelen gaat niet. opschakelen gaat prima heeft iemand wat informatie hierover?

Deel dit topic

Reacties

boegie
Als je de trekker kent wil t prima. Uit de versnelling halen, koppeling los, gas geven (je merkt vanzelf hoeveel het best is), koppeling weer in en versnelling terug pakken
Fendt 307 ls
Oke bedankt,ik zal binnen kort kijken of het zo beter gaat.
valmet6400power
Het zgn double clutchen!
Wimsumar
Beste Valmet6400Power:
Quote @valmet6400power:
double clutchen!

Okee, ik zal het uitleggen:

"double-clutch"-schakeltechniek:

Uitleg opschakelen: Zet trekker in versnelling 1 en ga al gasgevend rijden. Nu opschakelen: Gas loslaten en gelijk de koppeling intrappen en de versnellingspook in de "vrij" zetten. Laat nu kortstondig de koppeling geheel omhoog komen en trap het pedaal direct weer in. Op dit moment kun je (na enige oefening) zonder 'kraken' opschakelen.

Bij terugschakelen ( let op: kan alleen per 1 versnelling tegelijk!!!) pas je hetzelfde koppelingsritueel (double-clutch) toe én op het moment dat je de koppeling weer helemaal omhoog hebt laten komen ( versnellingpook in de "vrij") geef je een flinke dot 'tussengas'.
Bij opschakelen zorgt het verlaagde motortoerental en bij terugschakelen het tussengas (toerentalverhoging) ervoor dat de opéénvolgende versnellingstandwielen (ongeveer) dezelfde snelheid krijgen waardoor de tanden zich probleemloos (zonder 'knarsen') in elkaar laten schuiven.

N.B.: Tegenwoordig zijn versnellingsbakken gesynchroniseerd waardoor 'comfortabeler' geschakeld kan worden alleen het veelvuldig ( met name) tergschakelen van meerdere versnellingen tegelijk ( bijvoorbeeld van de vierde naar de tweede versnelling) is technisch gezien een grote crime voor de versnellingsbak: op dat moment moet de synchronisatie een grote schakelfout verbloemen die bij een ongesynchroniseerde bak nooit zou lukken.
Corne S
@Wimsumar

En als je het heel goed kan, kun je ook zonder de koppeling opschakelen en terugschakelen als het zaakje een beetje rolt.
Wimsumar
Beste Corne S:
Quote @Corne S:
En als je het heel goed kan

Helemaal zonder koppelingsbewegingen leidt te vaak tot missers (gekraak). De eerste van de twee koppelingsbewegingen bij op- en terugschakelen is goed achterwege te laten. 😄
valmet6400power
@Wimsumar

Netjes en helder verhaal 😄
Je merkt het in de auto ook wel (okee niet iedereen) als je van z'n 3 naar z'n 1 wil als je bijvoorbeeld onverwacht moet stoppen, dat gaat ook "moeilijk" 😄
koenclaas
Zonder koppeling terug schakelen met tussengas wil heel goed bij een dexta.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
1