KRONE Premos brokkenmaker.

Beste T.F.-ers:
KRONE heeft een machine gemaakt die stro (af land) in brokjes perst.
Op de Boerderij website staat:

Hannover (D) - Krone komt op de Agritechnica met een volledig nieuw aparaat, een mobiele pelleteermachine. Deze Premos neemt op het veld stro op uit het zwad en perst dit tot brokken. Met deze pellets kun je in kachels energie of warmte opwekken. Een andere gebruiksmogelijkheid is strooisel. De brokken, iets dikker dan de gebruikelijke krachtvoerbrokken, nemen namelijk veel vocht op. Een derde optie is gebruik als (ruw)voer.

Bij het persen ontstaat veel warmte. De temperatuur loopt op tot 80 graden, waardoor het product kiemvrij is. Een voordeel van de brokken is de hoge dichtheid. 600 tot 700 kg per kuub, dat is drie tot vier maal dichter dan geperst stro. Dat maakt het transport goedkoper.

boerderij.nl/Mechanisatie/Nieuws/…

Wimsumar

Reacties

dirkao
De tijd zal het leren of deze machine een gat in de markt gaat opvullen, of dat het een flop wordt. als ik de machines zo over het land heen zie kruipen geloof ik wel dat er nog wat aan de capaciteid gedaan moet worden.
huub
"De maximale capaciteit van de Premos is tot ca. 5000 kg/uur en is daarmee 3 tot 5 maal sneller dan de meeste stationaire pellet machines."

aldus Krone, €200/uur. kom je op €40/ton. dat valt nog wel mee.
Wimsumar
Beste DirkAO:
Quote @dirkao:
capaciteid

Citaat Boerderij.nl-bericht:
''De machine kan ook stationair draaien. Je voedt hem dan met grote balen. Dat verhoogt de inzetperiode en het aantal gebruiksuren fors. De Premos heeft twee perswalsen met afwisselend gaten en tanden. Het gewas komt tussen de rollen en die persen het door de 16 mm grote gaten heen, naar de binnenkant van de wals. Daar snijden messen de pellets af. Een transportband voert ze vervolgens naar een 9-kuubs bunker. De machine kan die in ongeveer een uur vullen. Krone krijgt voor deze machine een gouden medaille op de komende Agritechnica.''

Dat betekend dat er 9 ( m³) X 600 à 700 kg = 5,4 à 6,3 ton strobrokjes per uur geperst wordt. Bovendien, Krone zou Krone niet zijn een machine te bouwen zonder capaciteit.

[url]boerderij.nl/Mechanisatie/Nieuws/…]
dirkao
@huub je hebt gelijk ,ik bedoel de capaciteit in hectares per uur, vergeleken met een grootpakpers.
huub
De vraag is hoeveel persbare uren heb je als loonwerker in een jaar en kan je daarmee die machine terug verdienen.
Wimsumar
Beste Huub:
Quote @huub:
persbare uren

De machine kan ook (groot)pakken stro verwerken.
weurding
Is het niet veel goedkoper stro naar een stationaire palleteermachine te brengen aangedreven door een zware electromotor? dit lijkt me dieselverslindend
Wimsumar
Beste Weurding:
Quote @weurding:
dieselverslindend

Dat is het vervoer van pakken stro (eventueel naar de "stropalletfabriek" ) ook. Met brokjes kan het maximale tonnage (25 ton in Duitsland) geladen worden. Met stro in balen lukt dat in geen velden of wegen.
Loeideutz
De vraag hier is niet of de machine genoeg capaciteit heeft, maar of het produkt wel afgenomen wordt. Er staat hierboven ergens een bedrag van 40€ genoemd, maar dat is achter de machine. Daar komt nog transport bij. En niet iedereen kan iets met die brokjes.
Volgens mij een machine met mogelijkheden.
huub
Quote @weurding:
is het niet veel goedkoper stro naar een stationaire palleteermachine te brengen aangedreven door een zware electromotor? dit lijkt me dieselverslindend

Met een trekker van 300pk en 5000kg/uur komt dit op ongeveer 10l/ton.

Hoeveel diesel kost persen, laden, vervoeren afladen en dan pelleteren?
weurding
@huub vandaar ook mijn vraag, kan best zijn dat dit goedkoper is, maar zie er weinig in, de meesten willen het land gelijk vrij hebben van stro ivm naderende buien of bewerking,en dit lijkt me dan te omslachtig, maar ik zal het mis hebben
Loeideutz
@weurding Als ik het goed lees produceert de machine warmte. Dit zou het produkt veiliger moeten maken, maar daarnaast heeft het ook een "drogende" werking. Na het dorsen van stro moet je vaak nog 1 of 2 dagen wachten met persen omdat het stro vaak niet helemaal droog is. Kan een voordeel zijn.
hobbyboer
Hoe droog zou het stro moeten zijn voor deze machine?
Wimsumar
Beste Hobbyboer:
Quote @hobbyboer:
Hoe droog

Hooi en stro staat in voernormenboekjes met 80 à 85 % droge stof. Omdat bij het persen van de brokjes warmte vrij komt zou dit stro iets vochtiger kunnen zijn en hierbij nog wat indrogen. Wellicht laat zich ook beter een brokje persen bij iets vochtiger stro (?).
hobbyboer
Quote @Wimsumar:
Wellicht laat zich ook beter een brokje persen bij iets vochtiger stro (?).

Dat zou mooi zijn, dan kan de machine veel uren maken.

Je noemt "hooi". Zou dat ook kunnen met deze machine?
Fast Eddy
@dirkao

Pellet kachels zijn sterk in opkomst.
Dus voor hout-of stropellets is wel toekomst.
jordi 1455
Zo nieuw is het ook niet MF en John Deere hadden eerder ook zo'n machine maar dan voor hooi
Wimsumar
Beste Jordy 1455:
Quote @jordi 1455:
Hay cubes

Je kunt weer merken dat we richting Sinterklaas gaan: het kinderspeelgoed vliegt weer over het scherm. 😉

Karrevrachten van deze hooipakjes zullen reeds in kinderkamers zijn verdwenen. 😎
Valtra-Fordpower
Stro pellets zie je ook steeds vaker als strooisel in bijvoorbeeld diepstrooisel boxen.
dirkao
Ik geloof ook wel dat er wel markt voor deze pallets zal zijn , ook hier in brazilie waar er nogal wat suikerrietstro in grootpakken geperst wordt om als biobrandstof te dienen zijn er misschien wel mogelijkheden. ik blijf echter tegen de vrij lage capaciteit aankijken.als je bv. een paar duizend hectare moet doen ben je met een grootpakpers nogal wat eerder klaar dan met zo´n pallet machine.tel daar nog bij op dat je grootpakken net zo lang kan maken als een vrachtwagen breed is,en dat de meeste ovens die met dit materiaal gestookt worden automatisch werken en hele grootpakken verwerken, dan zeg ik weer :de tijd zal het leren,maar ik heb mijn twijfels.
Ik hoorde vandaag dat ze zulke brokken wel als strooisel gebruiken bij de paarden! Dus voor diepstrooisel boxen zo het best kunen!
Het lijkt mij ook wel wat om het stro als structuur te gebruiken met voeren dan is dit ok wel wat geperst als brok? Wij voeren het nu los bij maar je wel aardig wat ruimte nodig daarvoor in de loods en met dit minder denk ik? Met de grasbrok die wij voeren scheeld het al wel met normale kuil met de kilo's qwa product
ej-van-de-voort
Er komen ook steeds meer particulieren met pellet kachels, daarvoor is dit ideaal idd. Iets meer capaciteit en het kan zeker een interessant verhaal worden.

Ik vind de topic titel trouwens erg spitsvondig????
assink
Misschien is het ook in miscanthus en/of hooi inzetbaar. Dat maakt het aantal uren wat zo'n machine kan maken al een stuk meer.
In duitsland is stookbare biomassa een stuk groter dan hier!
Wimsumar
Beste DirkAO:
Quote @dirkao:
grootpakken net zo lang kan maken als een vrachtwagen breed is,en dat de meeste ovens die met dit materiaal gestookt worden

Dat is het verschil met Brazilië en west-Europa. Daar bij jou in Brazilië maalt men er niet om grootpakken met vrachtwagen en al in de oven op te stoken. 😉
Arbeidslonen en transport zijn hier dusdanig kostbaar dat het al snel aantrekkelijk wordt een volumineus produkt als stro bij de 'bron' te persen, in brokjes welteverstaan.
Daarnaast zijn, zoals E-van-der-Voort al opmerkt, stropallets geschikter voor kleinschalige verwarmingsinstallaties voor woningen en/of bijvoorbeeld kippen-/varkensschuren dan grootpakken.
Persoonlijk lijkt het me interessant deze stropallets als zaagselvervangend strooisel te gebruiken.
Favorit614
Voor een particulare pelletkachel, zijn deze pellets veel te groot.
Dan zou je ze weer over moeten persen, dat is veel te duur
Wimsumar
Beste Favorit614:
Quote @Favorit614:
weer over moeten persen

Dat is inderdaad nutteloze energieverspilling. Wellicht kan er een andere matrijs in de machine.
dirkao
@Wimsumar nou ja, volgens mij willen ze hier de vrachtwagens toch liever vaker dan één keer gebruiken bovendien is het wat omslachtig om telkens weer de "stoffelijke resten" van een vrachtwagen uit een oven te moeten peuteren.
huub
@Wimsumar stropellets zijn er al, ook voor een redelijke prijs
boxpellets.nl/
Wimsumar
Beste Huub:
Quote @huub:
redelijke prijs

Daarvoor (€ 200 - €250,- per ton) hoef je het inderdaad niet te laten.
Ik vrees echter meer pootproblemen bij de koeien als ze op de harde korrels lopen.
Trekkerman Tom
Quote @Wimsumar:
lopen.

Erop liggen in de boxen zal ook wel niet zo prettig zijn lijkt me.
radium45
@Trekkerman Tom Sommige mensen liggen op spijkerbedden, schijnt heel goed te zijn.
Trekkerman Tom
@radium45 Ja, ook al zo'n gekte. Zij liever dan ik.
Wimsumar
Beste Radium45:
Quote @radium45:
spijkerbedden, schijnt heel goed te zijn.

Bankbiljetten onder het matras. Dat vind ik een echte aanrader. 😎
huub
@Wimsumar vooral die van €500.

Zo hard zijn die brokjes toch niet?
Wimsumar
Beste Huub:
Quote @huub:
hard

'kweenie', ik heb er geen ervaring mee. Onder een (koeien) poot zal zo'n pellet ongetwijfeld verbrijzelen maar het resterende hoopje zal toch een enorme piekdruk geven op de klauwzool.

P.S.: Die van "€ 500,-" heb ik al lang ingewisseld voor € 1000-biljetten. Ander lig ik klem tegen het plafond. 😄
frank_mf
Ze zullen wel aardig gevoelig zijn voor brand, deze machines 😛 Stro, veel warmte en droge omstandigheden met persen. Hopelijk zit er standaard een blusser bij 😃 2 keer in Oost Duitsland geweest. Meerdere persen, een combine en bijna een BIG M in vlammen op zien gaan 😞
Valtra-Fordpower
Wij gebruiken nu al dik 10weken stropellets in de diepstrooisl boxen, ze verkruimelen wel redelijk hoor, gigantische vocht opname.
Wimsumar
Beste discussieleden: "Goud".

trekkerweb.nl/artikel-krone.html/…
jd4050
@Valtra-Fordpower

Op het werk gebruiken we het al langer, en zeker als je korrels gemaakt van 'oud'stro hebt vallen ze zo uit elkaar.

We strooien het ook ipv zaagsel in de kalverhokken.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!