John Deere 7810 trekt hem tot 66 km/u
Kristof Brosens kocht in 2008 een John Deere 7810. Mooi, maar met die 8,1 litermotor en 40 km/u-transmissie niet snel, en zéker niet zuinig, zo bedacht hij vooraf. Door zelf nieuwe tandwielen in de tussenbak te zetten, rijdt hij al jaren met weinig toeren. Geeft hij wél gas, dan trekt de trekker door tot 66 km/u.
Deel dit topic
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
Sleutelaar neemt JD7810 onder handen
11 feb 2016 220
Kristof Brosens kocht in 2008 een John Deere 7810. Mooi, maar met die 8,1 litermotor en 40 km/u-transmissie niet snel, en zéker niet zuinig, zo bedacht hij vooraf. Door zelf nieuwe tandwielen in de tussenbak te zetten, rijdt hij al jaren met weinig toeren. Geeft hij wél gas, dan trekt de trekker door tot 66 km/u.
Foto: Matthijs Verhagen
Foto: Matthijs Verhagen
Met zijn 28 jaar schrikt Brosens er niet voor terug om af en toe een kapotte trekker te kopen en die zelf te herstellen. Zelfs als zo'n trekker in onderdelen ligt. Zo kwam hij in 2008 ook met de John Deere 7810 thuis: in stukken op verschillende pallets. Dat de 7810 uiteen lag, gaf de mogelijkheid om iets uit te proberen. Kristof wilde sneller en zuiniger rijden, en sloeg aan het denken en rekenen. "Zo'n grote 8,1 litermotor zuipt je de oren van je kop als die vol gas 40 loopt. Hij heeft enorm veel koppel onderin, dus het is onzin om zoveel toeren te rijden."
Met een aangepaste overbrenging – dus nieuwe tandwielen – in de tussenbak zou de 7810 harder lopen bij minder motortoeren. "Het hoofddoel was brandstof besparen door met veel minder toeren 40 te kunnen rijden. Maar als het nodig was, wilde ik ook 50 of 60 kunnen rijden in plaats van die 40 km/u."
{foto,2}}
Geheim in de tussenbak
Het geheim van de aanpassing zit hem in de tussenbak tussen transmissie en achteras. Door hier de overbrengingsverhouding te veranderen, loopt de trekker in alle versnellingen harder. "Ik heb alles uitgerekend. Daar kwam uit dat wanneer de trekker 44 zou lopen bij 1.530 toeren, de eerste versnelling nog langzaam genoeg zou zijn."
Op basis van de uitgerekende verhouding liet de sleutelaar 2 nieuwe tandwielen op maat maken. Die zouden 5 tandwielen in de bak vervangen. Ze vielen groter uit en pasten niet in tussenbak. Onze sleutelaar freesde daarom een stuk uit het huis en maakte er een verhoging met afdekplaatje op. Hierbij is ook een oliekanaaltje omgeleid.
Dure Fendts voorbij steken
Sinds de aanpassing in 2008 ging het klokje van 11.200 naar 14.900 uren. Ook met 20 ton mais trekt de trekker vlot door naar de 60. "Op de baan dure Fendts voorbij steken is dan toch lachen."
Lees het complete verhaal in TREKKER 329, het februarinummer van dit blad.
*Mogelijk kun je zo de foto's ook nog bekijken:
Zo zag de 7810 er bij aankoop uit. Met zoveel werk kun je ook wel in één moeite door de transmissie zuiniger maken. Foto: Matthijs Verhagen
Kristof Brosens in Essen (20 meter over de grens onder Roosendaal) verhuurt de verbeterde John Deere 7810 bij gelegenheid aan het loonbedrijf van zijn broer. Zo komt er wat geld in het laatje voor de sleutelhobby. Zelf is hij monteur bij een mechanisatiebedrijf. Foto's: Peter Roek, Matthijs Verhagen
De tussenbak is opengefreesd om de grotere tandwielen te kunnen plaatsen, en daarna verhoogd en weer gedicht
dankuu
Prima volgens het verhaal!
Het is onzinnig om een veel te sterke (zware, dure) trekker te kopen en vervolgens dit trucje uit te halen om vermeend zuinig te rijden.
Was ook maar een probeersel... Aangezien de bak toch al uit mekander lag
Qua trekkracht doet ie t best..
Dit zouden alle trekkers moeten hebben, lekker 45 rijden met 1500 toeren.
Verder was het heel gebruikelijk om bij een Zetor of Ursus zescilinder met de grootste bandenmaat, het tandwielpaar uit de tussenbak van een viercilinder op 16.9r34 banden (die daarmee ook 40 liep) te zetten. Een boer hier in de buurt had ook zon Ursus die bijna 55 liep, begin jaren 90.
@JD3010
lijkt verdacht veel op deze
Mooie reclame dan op deze manier
Sommige mensen hebben daar plezier in, anderen halen dat weer uit zeuren op tractorfan...
Je kunt harder rijden, dus dan ben je al geweest voor je anders had moeten remmen
verder leuk gedaan maar reed niet graag 66 km/h met een 7810... die apparaten waaien en stuiteren al met 50 km/h aan een stuk door over straat.
voordeel van een 8,1 liter
Sommigen stellen 'het' (= rijden met verlaagde toerental) zelfs als norm (vermoedelijk niet beseffende in het zwaard te vallen wat ik omschreef).
Rijden er 50-tons vrachtwagens met 200 pk?
Bij transportwerk wordt minstens de helft van de tijd leeg gereden. Om met een triple maaier van perceel naar perceel te rijden heb je ook niet de volle 200pk nodig.
Daarom wordt die overdrive toegepast, een lagere versnelling en volgas kan altijd nog.
Ik rijd nooit 140, want dat mag niet.
Overigens, het zou best kunnen, en dan nog overschakelen naar de 4 en dan nog de overdrive 5 tot aan de top van 187.
B.T.W.: Het is dan natuurlijk wel een 1,3S Toyota Starlet. Destijds in 1988 speciaal zo uitgezocht/gekocht als lichtste, compleetste, minst oncomfortabelste maar vooral zuinigste(!) in z'n klasse.
P.S.: Nog 3 weken, en dan gaat ie wellicht via Tata-Hoogovens als staalertsschroot terug naar de fabrikant in Azië wegens het dan verlopen van de A.P.K.. :sad:
Kijk, 'overdriven' met een trekker kan ik best billijken. Echter, te veel, te vaak, denkt men "eco" (ecologisch/economisch) te rijden door alle (ook het zwaarste) werk in zogenaamde spaarstanden van aftakas en/of versnellingsbak te doen. Dan valt men diep in eigen zwaard.
willen lezen? Wie is hier dan de geldwolf?
een aantal jaar geleden kon je als niet-abonnee nog gewoon de online artikelen bekijken.
Nu moeten ze overal geld voor hebben
Punt 1: Er staat de wereld aan reclame op.
Punt 2: gemiddelde krant in Nederland heeft zo'n beetje al het nieuws open te lezen. Achtergronden moet je echter voor betalen...
Ik heb even gekeken, wat je voor een krant betaald. Beetje fatsoenlijk abonnement is ruim minder (150 euro), en dan kun je alle nieuwtjes al lezen zonder inloggen. Maw: Dan hoef je niet eens een krantenabbonnement te hebben!
Pas maar op dat je die roddels niet veroorzaakt bij de buurvrouw.
I.p.v. de Boerderij kunnen ze het beter de "veehouderij" noemen.. Die 2 pagina's akkerbouw hebben wij hem voor opgezegd..