Van een krabvoerbak naar een nieuwe ?

Hallo,

Zoals de titel al een beetje aangeeft, ben ik zoekende naar een nieuwe manier van voeren.Voer nu altijd met een Trioliet krabbak, maar de snelheid met het voeren is te laag, verlies te veel voer onder weg van de kuil naar de stal, met name mais guurt over tussen door en langs heen. Nu ben ik dus op zoek naar wat anders, maar nu rest mij de vraag wat? Een zelfladende mengwagen of een blokken wagen? Of misschien dan toch een schuitemaker Feedo of Schouten Quickfeed?

Daarnaast pas ik in de zomer altijd zomer stal voedering toe, ben er nu al mee gestart er voer dan ook geen kuilgras meer bij, tot het einde van het gras groei seizoen.

Wie heeft ervaring met een van bovenstaande wagens/methodes en wil hier zijn of haar mening over delen?

Deel dit topic

533A

Reacties

533A

Dit is ook nog een idee,. Weet iemand ook of er zo'n systeem is, maar waar dan gewoon een standaard kniklader voor zit. Zodat je die ook voor andere doeleinden kunt gebruiken.
+1
koetje 33
57000,- is wel heel veel, een tractortje van 50pk is veel goedkoper en kan je ook nog tal van andere dingen mee doen 😄
+1
oldhuus
Heb wel eens gezien, gewoon een heftruck met een krabbak er op.
cs-agrar
Ik vind het maar een hoop geklooi om een beetje voer in dat bakje te krijgen
varken
Hoeveel vee? en uitgebreid rantsoen?
533A
@varken 100 melkkoeien met bijhorend jongvee. Rantsoen bestaat in de winter uit mais, gras en stro. Zomers uit mais en stro. Gras wordt met ladewagen binnen gebracht.
+1
hm74
Wat een gemartel
SJB533
Waarom een krabbord ipv een snijframe?
533A
@SJB533 minder slijtdelen, meer redenen zijn er niet
john deere 7810
En verder? heb je al een trekker met voorlader of een schovel(tje) wil je met 1 trekker gaan voeren of wil je er 2 starten? beschik je al over een kuilvoersnijder?

De klanten die van zo'n krabbak afkomen hebben altijd een eigen visie en mogelijkheden.
Het is een beetje wat je zelf wil, er zijn zoveel mogelijkheden... toch gaan er wel veel over naar een mengwagen. een enkele gaat over naar een feedo of een schouten. of toch een blokkenwagen ivm ruimte en makkelijk rijden/draaien.
SjoerdHylke
Wij hebben een redrock classico 15 voermengwagen. Deze wagen hebben we (als ik het goed heb) in 2004/2005 aangeschaft, en hebben sindsdien nog nooit bij het lmb gestaan. Er zijn 3 jaar terug nieuwe messen in gekomen, en afgelopen maand nieuwe lagers in de afvoerband. We voeren er zon 130 koeien mee, en gooien er mais, perspulp, vezel en kuil in. Deze wagen voldoet ons prima, en zal ook nog jaren mee gaan! (zolang hij goed wordt gesmeerd en dergelijke)
533A
Ohja ook wel makkelijk om te weten, bijvoorkeur een zelfladende wagen zijn. Er is namelijk geen frontlader / shovel aanwezig. U-snijder is er ook niet.
john deere 7810
@533A

Kijk dan kun je al 90% laten schieten 😉 Je wilt wel zelf blijven voeren? hier kiezen er ook veel boeren voor om het te laten doen. Op het werk verkopen we het meest trioliet. Maar das ook puur om de service na die tijd. We kunnen die wagens binnen een dag repareren omdat we met een goed half uurtje de onderdelen bij de wagen hebben 😉 Keuzes zijn dan, een triomix,ukw 5000,of een gigant.
533A
@john deere 7810 Nee, hoor een blokkenwagen kan ook. Dan komt er een snijder of happer bij te draaien. Maar keuze gaat uit naar een triomix met standsmes. Maar wil wel graag weten wat de ervaringen zijn met een feedo of een schouten quickfeed. Want een grotere trekker eventueel met frontlader staat ook op de planning, en is dat mooi te combineren.

Echter hoeveel vermogen vraagt een triomix 1000? kan dat met een inter van 60 pk?
john deere 7810
@533A

De klanten wat zo'n ding hebben bevalt het goed. ze moeten er alleen mee leren voeren. Vorig jaar nog iemand gehad die heeft 2 trekkers ingeruild voor 1 nieuwe. die wou er van af om elke dag 2 trekkers te starten. Achter de nieuwe trekker is een oppikhaak gemonteerd.

Een triomix 1000 heeft minimaal 55/60 pk nodig en 25l/min. Er loopt er 1 met een ford 5610 er voor en die kan het vlot doen.
@SJB533

Tja wanneer is die wagen aan de kleine kant? Misschien de winterdag wel.Maar als er de zomerdag alleen mais en stro mee wordt gevoerd.... De boeren met 100+ melkkoeien zijn er wel met een ukw of een gigant. En die zijn ook tevreden
SJB533
Quote Reactie van @john deere 7810:
Keuzes zijn dan, een triomix,ukw 5000,of een gigant.
UKW's (En de Gigant 900 misschien al wel) zijn aan de kleine kant, naar mijn idee.

Quote Reactie van @533A:
Echter hoeveel vermogen vraagt een triomix 1000? kan dat met een inter 644?
Een 745XL krijg je er wel mee uit 😉 Vond de Triomix 1000 (geen 'S') trouwens geweldig traag achter de 745XL HydroPlus. Weet niet of dat inmiddels verbeterd is?
johndeere6230
Quote Reactie van @SJB533:
Gigant 900

Gigant 900 moet te doen zijn, dan moet je alleen 2 keer daags voeren... Wij voeren met die gigant 500 van ons op het moment 80 melkkoeien alleen 's avonds, de rest nemen ze buiten op. In de winter laden we 2 keer daags. Dit kost zeker niet meer tijd als dat je een 12 kuub menger met de shovel vol gooit....

@533A Een zaagmes is zeker wel aan te raden, laad vooral met droog gras veel mooier. We hebben in die 13 jaar dat we onze menwagen nu hebben 1 keer heel het bord moeten vervangen en 3 keer de messen.... Dit vindt ik persoonlijk meevallen, als je ziet hoeveel we er mee laden.... Hij begint nu alleen echt op te raken, voornamelijk de vijzel.
Ik weet natuurlijk niet hoe ruim het op het erf bij jullie is, maar als het krap zat is zal ik een gigant 900 zeker aanraden, net wat compacter allemaal...
spotmelker
@SJB533 Ik draai met een Strautmann FVW (vgl Feedo) van 1996 Met kuilgras, aardappels en maïsmeel en soms wat stro. Snel werken, heel weinig onderhoud en brandstof nodig maar wel minishovel om te laden. Voorlader vind ik te veel ruimte vragen. En snij gewoon blokken, werkt netst en minste broei. Met simpele rantsoenen zou ik geen mengwagen kopen en zelfladers zie ik vrijwel overal weer verdwijnen vanwege het onderhoud.
pieta
Quote:
@533A: kan dat met een inter 644?

Alleen in de zomer. Een inter start toch niet in de winter. 😄
Maarre wij zijn van krabbak naar trioliet 12 m3 met snijmes gegaan. We voeren er 115-120 koeien mee en dat zit ie eigenlijk te vol. Staat 95 pk voor. Om vlot te werken met zo'n wagen zou ik een trekker met flink wat hydrauliek overwegen.
m uut m
@pieta
hoeveel kg heb je er in dan
pieta
@m uut m
6000
+1
cs-agrar
@pieta
dan voer jij redelijk vochtig
johndeere6506
Is een Amigo 20s nog niet wat? Heb nog een hele knappe te koop staan
casejxu
Voeren thuis met een kuil voersnijder en een amigo 20S Blokkenwagen. Het is een hele simpele goedkope en snelle manier van voeren met goed resultaat. 1 jaar met een feedo doseerwagen gereden ivm natte kuil. Die doseert wel mooier maar inclusief laden gaat hier veel tijd met voeren in zitten. Met blokken wagen is t 2 keer 10 minuten per dag voeren en eens in de 2/3 dagen(kan je mooi doen wanneer het uitkomt) paar blokken snijden. Met doseerwagen was het elke dag wel bijna 1 uur werk
oldhuus
Hier 30s maar als ik nieuw zou kopen zou ik toch een strautmann trioliet of holaras met dubbele wals kopen, zeker met ronde balen want de schuitemaker met of zonder messen loopt daar zo in vast, ook al zeggen ze dat ie er voor geschikt is, dat is ie dus niet. Strautmann heeft trouwens al een 8m3 blokkenwagen met dubbele wals, ik overweeg om 'm daar op in te ruilen.
EA_MF
@casejxu inclusief blokken snijden (iedere dag) zijn wij met de Amigo ongeveer 3 kwartier tot een uur per dag aan het voeren in de winter, dus zo heel snel gaat dat ook niet. Bovendien vind ik die Amigo wagentjes en een kuilsnijder toch nog best wel behoorlijk onderhoudsgevoelig.
casejxu
@EA_MF ja maar wij voeren er maar ff ruim 50 melkkoeien en dan nog droge + jongvee mee 2/3 blokjes per dag. En snijden eens in de 2/3 dagen (net wanneer t uitkomt) en bij lage temperaturen wel eens in de 4 dagen. Schepje bierborstel en daar een blok gras over heen. 3 keer op en neer over de overgang en klaar is kees.
hobbyboer
Quote Reactie van @johndeere6230:
Een zaagmes is zeker wel aan te raden, laad vooral met droog gras veel mooier. We hebben in die 13 jaar dat we onze menwagen nu hebben 1 keer heel het bord moeten vervangen en 3 keer de messen.... Dit vindt ik persoonlijk meevallen,

Dat is dus 5x een setje nieuwe messen? (3x + 1x incl. bord + 1x bij aanschaf) Dat vind ik persoonlijk niet meevallen, nog geen 3 jaar met een setje messen!
johndeere6230
@hobbyboer

Dat nieuwe bord hadden we de oude messen op overgezet, was puur het frame.

1e 5 jaar was het ongesnede kuil wat die moest snijden, daar slijten ze hard van.

En 1 keer op de muur gezeten met snijden waardoor het grote mes achter en een zijmesje waren gebroken 😉
Boer007
Voeren zelf met een Trioliet UKW 3500 met snijbord voeren hiermee bierbostel, mais, en gesneden gras in de kuil en vierkante pakken gras.
Rond de 60 koeien met bijbehorend jongvee. Als je eenmaal handigheid met deze machine krijgt is t een hele mooie machine om SNEL en GOEDKOOP te kunnen voeren op de dag van vandaag.... Laat een heel mooi resultaat achter bij de kuil en je kan mits je handigheid erin hebt een hele knap voer erin krijgen. Het beeld van versleten roest krabbakken is bij deze machine wel weg vind ik zelf. Hou hem goed bij fatsoenlijk onderhoud en smeren doe daar de aankoopprijs en levensduur bij dan heb je volgens mij een prima voermachine in handen. En je start 1 trekker voor het voeren. Enigste min punt wat ik op deze machine kan zeggen is dat ik wel vaker last heb van selectie. Zoeken de mais eruit gras blijft langer liggen, kan ik deels oplossen door gemixt te laden gras/mais/bierborstel door elkaar dan is de selectie minder. Verder top machine zeker de moeite waard om een prijs voor te laten maken!
cs-agrar
Quote:
@Boer007: kan ik deels oplossen door gemixt te laden gras/mais/bierborstel door elkaar dan is de selectie minder

Dan heb je het erf ook wel een paar keer bekeken voordat je klaar bent
+1
Boer007
@cs-agrar Heb alles naast elkaar liggen de melkveestal en al het voer ,is geen afstand. Probeer het vooral in de winter om vaker gemixte bakken naar binnen te rijden. Of het daadwerkelijk effect heeft weet ik niet heb zelf het idee dat er dan minder selectie plaatsvind aan het voerhek. Waar het meer om gaat is de kosten van het voeren en wat je wil bereiken met het voerrantsoen. Als ik ga tellen dat ik met deze ukw 3500 60 koeien en jongvee op een 35/45 minuten(maximaal geteld) kan voeren per dag. Daar de melkprijs van vandaag naast leg. Ik nog niet zo gek bezig ben met mn bakje. Alhoewel ik natuurlijk ook weet dat een mengwagen beter is voor het rantsoen. Maar voor 60 koeien en geen trekker met voorlader of shovel vind ik het niet de moeite om een mengwagen te kopen. Investeer ik liever in de akkerbouw.
deJong
Heb je niet een trekker over voor een voorlader. oid
Nick83
Als je in de zomer alleen maar mais voert, dan is iets in de richting van een mengwagen al gauw redelijk belachelijk.
hobbyboer
@Nick83 Hoezo dat? Zet je de mengwagen gewoon in de schuur zomers, doe je er 2x zolang mee. En koop je voor de mais in de zomer een vijzelbakje o.i.d. erbij. Ik zie het probleem niet.
rommert14
@hobbyboer Beetje een dure hobby.
EA_MF
@rommert14 want? Als je mengwagen stil staat slijt ie niet, je schrijft er hooguit op af.
rommert14
@EA_MF Kan wel zijn maar je koopt zo'n ding toch om te gebruiken?
EA_MF
@rommert14 Dat doe je toch ook, in de winter? als je zomers alleen mais voert en de koeien al het gras zelf ophalen, of doormiddel van stalvoedering krijgt, is het een beetje zonde om dat met een mengwagen te doen. In dat geval zou het heel goed wel eens goedkoper kunnen zijn om met een vijzelbak of iets dergelijks de mais te verstrekken.
hobbyboer
@rommert14 Is altijd nog goedkoper dan 365 dagen per jaar met de mengwagen voeren.
hobbyboer
@rommert14 Misschien is een mengwagen wel een dure hobby, misschien levert het ook wel genoeg op om de meerprijs goed te maken, heb geen idee eigenlijk. Wij hebben er ook geen gekocht, in 2002 hadden we er een op proef, we mochten hem een week gebruiken, maar zijn vergeten om hem terug te brengen en we gebruiken hem nu nog steeds 😄
RTSR97
1x per week blokken snijden met de u Snijder achter de trekker, en dagelijks voeren met schuitemaker Amigo 30
Simpel en goedkoop
oldhuus
Hier zelfde, maar 1x in de week ?? Heb een hekel aan broei en schimmel volgens hou je dat nooit uit die blokken.
533A
Wie heeft er ervaring met een Trioliet Triomix 1000 zelfladend met een standsmes?
SJB533
@533A
T1000 wel, S niet. Maar blijkbaar is de 1000 waar ik mee werkte (ruim tien jaar geleden) toch anders, dan de huidige generatie? (@john deere 7810?)
john deere 7810
@SJB533

Ze zijn in principe weinig veranderd kwa gebruik. Alleen wat verschillen in de bouw en kleine details.
@533A

heb er alleen ervaring mee op reparatiegebied. Hoor natuurlijk ook de ervaringen van de klant. Zoals hier al wordt aangegeven door hobbyboer werkt een vast mest het mooist als de kuil ook vast is. kuilwand met snijmes blijft veel strakker en er ligt minder voer voor de grond. (vooral mais brokkelt veel naar beneden,
Voordeel is wel dat je veel minder onderhoud hebt. De messen willen hooguit een x breken en op den duur wordt de meshouder te dun. Maar dan heeft de vijzel het ook wel op. Maar persoonlijk zou ik toch voor een snijmes gaan...
hobbyboer
@533A Geen ervaring met de Trioliet S, wel met een Peecon Pacman van 2002, is ook een zelflader met happer (vast mes).
Doet gewoon zijn werk, hapt netjes. Wel is het zo dat hoe vaster de kuil, hoe mooier het gaat. Een losse kuil gaat iets minder mooi, maar een losse kuil moet je zowiezo al niet hebben, dus dat komt mooi uit.
hobbyboer
@533A Ik verwacht dat voor een Trioliet S hetzelfde geldt, vaste kuil -> perfect, bij een ietwat minder goed aangereden kuil (te droog of te haastige loonwerker) ben je beter af met een zaagmes.
+1
jan w
Ik ben voor een aantal jaren terug ook aan het kijken geweest om op een andere manier te gaan voeren. Voer met een krabbak in de hef. heb bij meerdere bedrijven gekeken. Ben toch weer met een krabbak gaan voeren. 75 mk.
Een vereiste was dat er weer gewogen kon gaan worden.
Had deze winter een natte kuil en bierbostel, om die redenen moest ik 6 bakken per dag halen. voer dan nu ook 3 x daags. en dat bevalt mij ook prima. Reken voor een bak mais voor het uithalen en voeren 5 minuten en voor een bak kuil 10 minuten. Haal het restvoer er ook weer mee uit de stal.

Ga je met een veredelde meststrooier voeren, heb je weer 2 werktuigen nodig. Met een voorlader heb je na een aantal jaren de trekker en lader na de kloten en moet er een shovel komen. die is altijd te klein en als ze groter zijn worden ze weer onhandig. bij de bedrijven waar ik geweest ben die met een voorlader laden met pelikaanbek hadden op dat moment allemaal broei in de kuil door het lostrekken. En een mengwagen als je goed wilt mengen ben je ook nog al wat tijd en brandstof kwijt.+

Had ook een trioliet, heb nu een strautmann, de strautmann knoeit veel minder dan de vorige. De trioliet knoeide ook nogal.
deJong
@jan w wij zijn 19 jaar met een voorlader op een fendt 309 aan het kuilhappen geweest... daarna begon hij uit t frame te breken. geen keerring lek gehad en de vooras leeft nog steeds.

nu hebben wij de 309 voor de mengwagen en de VL ingeruild op een 6.5 tons shovel en we tanken de shovel en de trekker om de 3 weken zon 140 liter bij elkaar. dat noem ik best zuinig.
Wilbert
Bij een simpel rantsoen past een simpele oplossing prima. Voor de mais apmachinebouw.nl/catalogus-detail/C1C2/…. Je kan er veel meer mee, zoals blokken kuilgras aanschuiven 😄 tractor zonder cabine werkt fijner.
En een u snijder voor het gras. Je hoeft niet te mengen. Stro eruit, heeft geen voedingswaarde. baaltje hooi voor het hek en koeien die het nodig hebben eten ervan. Succes!
dx11
@Wilbert dat kan idd prima
Herbert
@dx11 nogsteeds geen bovenlosser op die kuilsnijder gebeund? ;P tractorfan.nl/movie/32306/
oldhuus
Ik snij de maïs ook met de kuilsnijder, is zo gebeurt, en strak snijvlak minder broei.
+3
brabo
Waarschijnlijk gaat die kuilvoersnijder op deze manier niet oud worden.
volgens mij geef je veel te veel gas tijdens het snijden zodat mes als een gek op en neer moet. Hier doe ik dit altijd met stationair toerental van de trekker. Duurt misschien iets langer maar is wel behoud van de machine.
dx11
@brabo de 13 jaar oude Snijder hangt nu 2 jaar probleemloos aan de shovel. Zitten wel hoelang het goed gaat. Is nu een kabel dun aan het worden en er is wel eens een drukker krom.
Wilbert
@brabo
Het wringen met de shovel en omgooien van de blokken is inderdaad funest voor het snij ijzer. Is een kwestie van tijd voordat het krom is. Met een lichte tractor leeft de kuilvoersnijder het langst.
weurding
Quote:
@Wilbert: Met een lichte tractor leeft de kuilvoersnij

hij moet de blokken wel kunnen tillen hè 😉
Nick83
@Herbert
Waarom zou je? Kan alleen maar verrot gaan. En het klereding zit constant in de weg.

Wij voeren ook met kuilsnijder, alleen dan niet aan een shovel, maar gewoon aan de trekker. En die maiskuil snap ik niet. Da word 1 grote kokende massa. In dit filmpje is nog niet zoveel losse mais te zien en ziet het er nog wel aardig uit. Maar als hij met zo'n klein bankje elke dag onder een hap mais uit loopt te wroeten, dan komt er zo af en toe ook een groot brok van boven los naar beneden. Dan heb je zowat voor een week losse mais voor de kuil liggen. 30 liter per koe kan melken is bepaald niet je doel als je zo voert 😃
Herbert
@Nick83 daarom ook een bovenlosser, hoef je niet te knooien met dat holaras bakje in die mais.
cs-agrar
Quote:
@Nick83: 30 liter per koe kan melken is bepaald niet je doel als je zo voert ????

dat lijkt ook niet het doel te zijn. Maisbult is ook lang niet zuiver bovenin, en grof kuilgras met in de hoek van silo een blokje met wat verkleuring aan bovenzijde. Maar ieder zn ding
spotmelker
@brabo Ik laat de kuilvoersnijder ook rustig bij stationair toerental werken en stap gewoon af om wat plastic en gemorst voer op te ruimen of tegelijk de voerdoseerwagen te laden. Het voeren duurt bij klaargezette blokken 's winters een kwartier, 65 dieren. De minishovel die ik daarvoor aanschafte gebruik ik meer uren voor andere dingen, schuiven, vegen, klauwbekappen, afrasteren, pinken omstallen, kuilafdekken en tuinieren 😃
weurding
@spotmelkerhier draait de trekker ook stationair maar tijd om iets anders te doen lukt niet, vliegt erdoor, snijder van 170 overigens
meelezer10
@weurding

Dan moet je er ook geen trekker met load sensing voor zetten.
spotmelker
@weurding Ik heb er één van 1,95 meter en dito hoge kuil. Vooral het 1e blok uit de sleufsilo kost wel ff tijd.
oldhuus
Hier had de shovel stationair al te veel olie, bypass tussen gezet, gaat al een paar jaar goed.
Shovel kun je natuurlijk veel meer leuke dingen mee doen, wat met een trekker niet kan zonder een heel gemartel.
Nick83
@oldhuus
Misschien moet je het heel niet willen ... da is ook nog een optie ... er gewoon voor zorgen dat je geen werk heb voor zo'n dergelijk not-low-budget stuk speelgoed ...
weurding
Quote:
@meelezer10: met load sensing voor zetten.

zit er dus wel op, kan je ook niet zonder krijgen geloof ik maar mes gaat niet supersnel heen en weer, vorige snijder duurde wel langer
meelezer10
@weurding
Dan kun je de liters ook wat terug zetten.
oldhuus
@Nick83
Als je op een perfect ruilverkavelingsbedrijf komt en alleen maar hoeft voeren en melken is het misschien overbodige luxe. Maar hier is sinds aanschaf het erf toch wel 2x zo groot geworden, inclusief bestrating, maar als je alleen wilt melken en voeren zou bijvoorbeeld een heftruck ook een oplossing zijn.
Maar hier geen optie, een mobiele kraan was ook een optie geweest.
weurding
@meelezer10dat kan, maar die andere heeft het ook 8 jaar volgehouden, waarvan 5 jaar achter deze trekker, geloof niet dat d snijder er van te lijden heeft
cs-agrar
Quote:
@meelezer10: n moet je er ook geen trekker met load sensing voor zetten.

waarom niet?
spotmelker
Quote:
@cs-agrar: moet je er ook geen trekker met load sensing voor zetten.waarom niet?
Omdat de meeste boeren en 'meelezers' niet weten hoe dat werkt 😉
+1
meelezer10
@spotmelker
Deze meelezer weet toevallig wel hoe het werkt. En de juiste instelling bij het bijbehorende werktuig is dan ook aan te raden.

Kreeg een beetje de indruk dat weurding vondt dat het te snel ging.
weurding
Quote:
@meelezer10: Kreeg een beetje de indruk dat weurding vondt dat het te snel ging.

valt mee hoor, materiaal heeft hier weinig te lijden, zelden dat we de boel overbelasten, incl mezelf 😄
cs-agrar
@meelezer10
"Deze meelezer weet toevallig wel hoe het werkt. En de juiste instelling bij het bijbehorende werktuig is dan ook aan te raden"

Wat is nu het antwoord op mijn vraag dan
meelezer10
@cs-agrar

weurding gaf aan dat de kuilvoersnijder er door vliegt waardoor hij geen tijd had om iets tussendoor te doen. Als hij nou een trekker pak met geen load sensing heeft hij daar waarschijnlijk wel tijd voor. Je kunt natuurlijk ook de liters terug zetten waardoor het wat langer duurd.
weurding
@meelezer10zolang het geen schadelijke gevolgen heeft en je geen trekker hebt zonderl.s. wat maakt het dan uit, als je tijd hebt om iets anders te doen tijdens het snijden van een kuilblok zou ik me achter de oren krabben of je de boel wel in orde hebt, meestal wordt de hydrauliek dan vast gezet en is ie nog aan het snijden terwijl het mes al onderin zit
+1
meelezer10
@weurding
Er wordt hier weer van een mug een olifant gemaakt. Een aantal prikkers geven aan tijd tussendoor te hebben. een ander zegt dat je te veel gas geeft. Vervolgens komt weurding met de reactie stationar en er door vliegen. Dus denk ik zal hij wel een trekker met l.s. hebben. en maak hier een opmerking over om te kijken of ik gelijk heb. Vervolgens krijg ik hier allerlei reacties op wat helemaal niets met de essentie van mijn reactie had te maken.
meelezer10
+1
Nick83
@meelezer10
Je krijg van mij een plusje hoor 😃
weurding
@meelezer10haha, valt wel mee van die mug, maar als ik bij elk blok van de treker af moest om er iets bij te zoeken qua werk zou ik de rommel ook niet in orde hebben, de silo is schoon en je moet een eind lopen wat werk te vinden 😉 overigens zijn de nieuwste snijders prima berekend op de ls van de trekker vertelde me de vertegenwoordiger
Herbert
@weurding
Klopt, wat eigenlijk nog veel belangrijker is wat ik hier niemand hoor zeggen is de daalsnelheid tenopzichte van de bewegingssnelheid van het mes. snel dalen met een langzaam zagend mes is veel schadelijker dan snel zagen.
meelezer10
Quote:
@weurding: haha, valt wel mee van die mug

Ik doel ook niet op jou reactie maar op een paar andere.
zeppmann
Ik voer al jaren met een uitkuilwagen met snijraam , eerst een strautmann hercules en nu met een trioliet ukw 5000( werkt beter en sneller dan de strautmann ). Tussendoor een blokkenwagen met kuilsnijder gehad omdat ik dacht dat het sneller zou gaan maar dat was dus niet zo. 1 machine en 1 (simpele) trekker is voldoende om op een makkelijke manier 70 koeien plus jongvee te voeren met een laag brandstof verbruik.
Ik zou voor een simpele mengwagen en kuilhapper gaan als je toch een voorlader op de planning heb staan. Voeren hier ruim een jaar met een ap happer aan een 6tons shovel en wil nooit meer terug naar de gigant 900 met snijmes. De shovel is goedkoper te onderhouden als de mengwagen.
Laden gaat sneller en is beter voor je rug( gigant achteruit de kuil in drukken, dus omgesraait op je stoel zitten met voet op de koppeling...)
Dieselverbruik is liter per dag gestegen nu 6 liter 75 mk 70jv
Waren het hoge onderhoud van de gigant spuugzat dus achterkant dicht laten lassen en van boven gaan vullen, er staan wel fotos op mn profiel.
oldhuus
Met kuilhapper moet je wel voersnelheid hebben, anders kuilsnijder, kan ook prima op een shovel.
@oldhuus een goeie happer met scherp mes en lange tanden doet weinig onder van een kuilsnijder vind ik. Nadeel van de snijder zijn de bewegende delen dus slijtage en duur onderhoud.
cs-agrar
Quote:
@oldhuus: Met kuilhapper moet je wel voersnelheid hebben

Niet iedereen kan netjes uitkuilen met happer, maar het is goed te doen. Grote blokken op voor snijden werkt op moment van daadwerkelijk voeren gewoon een stuk sneller, en veel minder morsen.
In droge kuil werkt U-snijder gewoon een stuk beter dan een happer, da's nogal simpel. Zeker als je vergelijkt met kleinere (voorlader) gebaksvorkjes.
deJong
@cs-agrar kuilsnijder achter de trekker met voorlader die een pelicaanbak heeft probleem opgelost. mooie blokken snijden en kunnen laden.
oldhuus
@cs-agrar
Er zijn best wel goede happers, ik zie bij die grote van trioliet ook wel strakke snijvlakken, maar net als je zegt zodra de kuil (te) droog dan word het een bende en dan komt een kuilsnijder beter van pas. Kuilsnijder heeft misschien wel wat meer onderhoud maar je moet het ook niet overdrijven de meeste kuilhappers worden al eerder vervangen.
Fordje4600
Mijn buurman heeft pas een blokkenwagen gekocht maar bevalt heme niet goed
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden voeren , gras , zomer , Trioliet , Mais , mengwagen , blokkenwagen , kuilgras , stal en voer geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!