Waar het T-rijbewijs halen

Hallo allemaal,
Ik ben van plan om mijn t rijbewijs te gaan halen nou is dat allemaal wel vrij prijzig. Weet iemand misschien een voordelige rijopleiding of een tip om voordeliger uit te komen? Ik hoor het graag.
gr. Pim

Deel dit topic

Reacties

joozt
Voordelige rijschool kun je zelf wel zoeken door wat prijzen te vergelijken, al zal het verschil niet groot zijn verwacht ik. Voordeliger uitkomen zal ook niet meevallen omdat je nou eenmaal de combinatie moet leren kennen en moet weten hoe je je gedraagt in het verkeer. Je kan zelf natuurlijk al wel veel oefenen met het manoeuvreren met trekker+kieper maar oefenen op de weg mag je zelf niet en hier zul je dus gewoon de rijlessen voor nodig hebben. De tijd dat je met een rondje over een b-weg en een bochtje achteruit met de kieper je certificaat behaalde is echt voorbij.
NicolaasK
Als ik jou was zou ik het C-rijbewijs halen, dan kan je met een kleine vrachtwagen rijden en een trekker..
walker1
@NicolaasK dan moet hij nog ruim 2 jaar geduld hebben.
radium45
@NicolaasK kleine? Met C mag je bv ook een 10x10 besturen.
walker1
@radium45 tegenwoordig heb je ook de categorie C1, voor vrachtwagens tot 7,5 ton. Zie wel eens rijschool langskomen met een Iveco Daily leswagen.
Brammie2
@walker1 mag je met een C1 ook op een trekker rijden?
stefan_4000
@Brammie2 nee dat mag niet je moet een T-rijbewijs hebben
radium45
@walker1 nooit geweten, heb voor een paar jaar terug ff C gedaan. Toen was dat er nog niet, niet dat ik dat had willen hebben ofzo.
+1
walker1
@radium45 Bestaat inderdaad nog niet zo lang. Ik zie er zelf ook niet zoveel in. In feite kan je met een BE combinatie tot hetzelfde gewicht gaan als C1.
radium45
@walker1klopt, lees er net een artikel over
walker1
@radium45 Is volgens mij ook deels voor het hobbymatig gebruik bedoeld, bv voor oude bus of vrachtwagen die tot camper verbouwd is. Paardenvervoer kan ook.
radium45
@walker1 dat idee heb ik ook,
SJB533
Quote Reactie van @walker1:
In feite kan je met een BE combinatie tot hetzelfde gewicht gaan als C1.

C1E is toch de vervanger van de BE trekker-oplegger?
Loeideutz
@SJB533 daar ben ik ook eens heel erg nieuwsgierig naar, wat je daar precies mee mag rijden, en wat je nog met BE mag rijden.
Hurli356
@Loeideutz BE (voor 2011?): max 3500 kg trekkend voertuig + max toegelaten te trekken massa voor dat voertuig. BE (na 2011): max 3500 kg trekkend voertuig + max 3500 kg aanhanger. C1 = trekkend voertuig max 7500 kg + 750 kg aanhanger
Loeideutz
@Hurli356 ik heb een aantal jaar geleden eens begrepen dat BE begrensd zou worden tot 7,5 ton, met natuurlijk de restrictie van maximaal 3500 voor het trekkend voertuig. Vooral omdat de BE opleggers soms nogal ver gingen. Maar ik heb ook al eens begrepen dat je voor een beetje aanhanger al C1 nodig zou hebben, vandaar mijn vraag.
Hurli356
@Loeideutz Niet gehoord. Dacht dat de grens aangehouden werd van wanneer gehaald. En dat totaal gewicht dus nu op 7 ton zit. Maar C1E mag je wel meer, gewoon C1 zegt alleen wat over trekkend voertuig. Hoeveel C1E mag trekken weet ik dan weet niet.
Hurli356
@Loeideutz ik zat er qua jaartal een beetje naast, 2013 is het veranderd. En dan citeer ik:
Quote:
Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn op 19 januari 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. U mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op de maximale trekhaaklast. Dit moet groter zijn dan het daadwerkelijke gewicht van de aanhanger. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto.
walker1
Gewoon bij rijscholen informeren, of aoc. Sommige lmb's hebben ook lescombi.
John Deere 8345r
Gewoon informeren er zit nog wel verschil in rijscholen en dan vooral qua prijs....
als je een eigen bedrijf hebt kun je btw terug reken, ik kon dit niet waardoor er bij mij 500 euro (en meer)verschil in zat, in precies het zelfde aantal lessen etc...
ik weet niet waar je woont maar mocht je belangstelling hebben dan moet je me maar even een pb doen 😉
pim_davidbrown
@John Deere 8345r Bedankt voor je reactie.
Ik woon in Zuid-Holland. wij hebben zelf een grondwerkbedrijf dus de btw kunnen we terugrekenen. Ik heb al aardig wat rondgekeken, echt niet te geloven hoe dat allemaal kan verschillen.
gr. Pim
John Deere 8345r
@pim_davidbrown oké dan zijn de rijscholen in de achterhoek etc te ver haha. 😆
Maar die grote verschillen, dat is puur geld verdienen..... (ten minste ik zou niet weten waarom anders de verschillen zo hoog zijn)
pim_davidbrown
@John Deere 8345r Ja klopt overheid altijd met al die regeltjes.
Denk dat het nu ook erg duur is omdat die rijscholen hun nieuw geinversteerde lestrekker terug moeten verdienen. maar alsnog is het gigantisch duur vergeleken 30 juni 2015 en eerder.....
John Deere 8345r
@pim_davidbrown jepp tis een heel stuk duurder, wat ik ook begrijp gezien de hele combinatie etc... maar ik snap niet dat er tussen rijscholen zo veel verschil zit.....
walker1
@pim_davidbrown Duur??? Wat denk je dat je voor een rijbewijs kwijt bent als je bij dat grondwerkbedrijf op een vrachtwagen wilt gaan rijden? Denk dat het als snel richting de 10K gaat als je alles compleet wilt hebben, dus C + E en chauffeursdiploma.
Bovendien, als jullie thuis een grondwerkbedrijf hebben, dan neem ik aan dat je het trekkerrijbewijs niet van je zakgeld hoeft te betalen?
Loeideutz
@walker1 een paar jaar geleden heeft een vriend van mij zijn vrachtwagen rijbewijs gehaald. C+E+chauffeursdiploma was hij 5500€ kwijt. Kreeg nog 60% terug omdat hij in de WW zat via bijdrages.
radium45
@Loeideutz Ik heb voor een paar jaar terug ook alles behaald en was volgens mij nog geen €1500 kwijt. Incl alle diploma,s. Moet ik er wel bij zeggen dat ik amper lessen heb gehad en dat scheelt natuurlijk nogal wat.
pim_davidbrown
@walker1
Ik weet dat het vrachtwagenrijbewijs duur is maar ben ook nog niet echt van plan om hem te halen als ik 18 ben. Wij hebben 1 deutz op de zaak die slechts een paar uren draait met iba's leegzuigen wat grondrijden etc. maar dus niet heel veel. Wij doen meer met vrachtwagens. Daarom moet ik het waarschijnlijk zelf betalen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
29
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
1