15

Wat is het beste, cyclomaaier of schijvenmaaier?

Beste,
Ik wil een maaimachine kopen...
Maar wat is nu het verschil tussen een cyclomaaier en een schijvenmaaier?
Wat zijn de voor en nadelen van elk?
Wat heeft het meeste vermogen nodig?
En van welk krijg je het mooiste resultaat ?
Groetjes Wouter

Deel dit topic

Reacties

Trommelmaaier/cyclomaaier trekt zwaarder dan een schijvenmaaier.
Schijvenmaaier (zonder kneuzer) legt het gras breder neer. Een trommelmaaier maakt kleine "zwaden".
Wat wil je maaien? Is het land vlak of veel hoogteverschil? Zitten er veel stenen of boomwortels op het land? Wat gebeurt er met het gemaaide?
Als je deze vragen eerst beantwoord dan kunnen we je beter helpen.
@Gerron een gewoon vlak weiland geen stenen geen wortels, helemaal vrij en proper! En wil er graag kleine pakjes droog hooi van maken, voordroog ga ik toch nooit maken...
Als het gras plat ligt dan een trommelmaaier omdat je dan korter kunt maaien. Het voordeel van een schijvenmaaier is dat je het gras al breed neerlegt dus dat kan een keer schudden schelen. Nadeel is dan wel weer dat je tijdens het maaien over het gemaaide gras rijdt. Persoonlijk zou ik voor een trommelmaaier zonder kneuzer kiezen.
@Gerron ligt eraan wat voor schijvenmaaier. De oudere en smallere schijvenmaaiers hebben allemaal een zijplaat die zorgt dat er een strook vrijblijft waar je dan niet over moet rijden met de band van de tractor. En daardoor krijg je weer zwaden zoals een trommelmaaier.

Wat voor tractor moet er voor komen? Dit is een essentiële vraag want je kan niet elke soort in elke brede enz vinden.
@Gerron als hij er hooi van wil maken waarom dan geen kneuzer erin?
Scheelt hem toch een dag drogen en/of 2 keer schudden.
@Fendt926Driver Voor hooi is het gras vaak wat langer. Als je met een kneuzer op een wiers legt dan is het droogoppervlak minder en anders rijd je over het gemaaide gras heen. Daarom heb ik liever een simpele maaimachine en schud ik liever wat vaker voor betere spreiding. Of het met een kneuzer echt sneller droogt in vergelijking met een extra keer schudden daar heb ik mijn twijfels over. Meestal is het weer daar de belangrijkste factor in.
@Gerron ik bedoel ook zeker een kneuzer met breedspreid.

Laatst kneuzer bij de buren kapot en dus gedemonteerd uit de maaier en verder gemaaid met een maaier met en een zonder kneuzer. Omdat het niet meer breed uitgelegd was al direct na het maaien geschud en later nog een keer extra. Dus 3 keer schudden tegen het andere 1 keer en nog vonden we het minder droog met harken
@Fendt926Driver
Waarom direct schudden, in het zwad droogt het ook wel wat, en de de ondergrond tussen de zwaden kan dan ook opdrogen. Je kunt ook nog breedsprei monteren.
Hier met eerste snee ook maar 1x geschud nou en het liep gauw richting de 40%.
Er is een boel spul té droog ingekuild, maar met de kneuzer kun je daar bijna niet tegen harken.
Quote Reactie van @Husqvarna:
Er is een boel spul té droog ingekuild, maar met de kneuzer kun je daar bijna niet tegen harken.

Het is net alsof je schrijft dat je er problemen mee hebt dat het gras snel droogt. Klopt dat? Misschien eerder beginnen met inkuilen?
@Fendt926Driver Ik neem aan dat dit voor kuilgras was. Hoe het was gedroogd voor hooi kan je dus niet zeggen. Het is mooi dat het bij jullie goed werkt met een kneuzer maar elke situatie is anders. Als je wereldwijd kijkt dan wordt na het maaien met kneuzer niet eens meer geschud! Misschien kan je dat eens proberen en dan dunne wiersen maken want dan hoef je ook geen schudder meer te hebben.
@Gerron wij proberen ook wel van alles uit. Maar harken zonder schudden dan is het gras in het midden van de wiers niet van de grond geweest en neemt mijn opraapwagen het slechter op. Dus een keer schudden blijft bij ons daarna harken en opladen
@Fendt926Driver
Oké, heb je dat ook met zij-afleg?
@Gerron
Nee maar de buurman klaagt wel eens dat ie als ie achteraan het perceel is dat het vooraan haast al hooi is, dan zeg ik kneuzer er af slopen.
Vroeger hadden we ook veel zwaardere bemestingsnormen! Meer kali enz dan droogde het veel minder hard, iedereen die hier met kneuzer maait gaat sowieso schudden, en vergis je niet in het buitenland hebben ze landklimaat daar droogt het gras veel harder, en de Achterhoek is ook niet Friesland dus er zijn ook wel plaatselijke verschillen.
Quote Reactie van @Husqvarna:
iedereen die hier met kneuzer maait gaat sowieso schudden

Uh dat bedoel je andersom neem ik aan? Dus zonder kneuzer maaien sowieso schudden?
Wij hebben een vlak land en dat maai ik met een cyclomaaier zelf ben ik van mening dat de cyclomaaier het mooiste resultaat geeft. We hebben ook schijvenmaaiers maar die hebben soms iets verschil maar dat is minimaal

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden cyclomaaier en schijvenmaaier geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
15
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
39