Foto van een John Deere 6520 met Faresin magnum 2000. Foto is geplaatst door cb6520 op 04-03-2018 om 09:49:33, met 45 reacties.

John Deere 6520

cb6520
Foto van een John Deere 6520 met Faresin magnum 2000

Reacties

verwijderd
cb6520
@jasper-santing0 ja toch maar weer even proberen nu voor 4 week zo dat we ook kunnen zien of het veel beter is. Bespaart nu in ieder geval al wat tijd.
casejxu
@cb6520 wat deden jullie anders dan?
cb6520
@casejxu kuil met blokkenwagen, mais vezel maisgluten met vijzelbak en soja met kruiwagen
casejxu
@cb6520 lekker simpel dus
cb6520
@casejxu ja maar heeft ook genoeg nadelen
casejxu
@cb6520 dat blijft de overweging natuurlijk
johndeere6230
@cb6520

Kost op zo'n koppel als jullie nogal wat tijd denk ik?
cb6520
@johndeere6230 ja maar ook verdeeld over de dag, dus nu 's ochtends voeren dan heb je de rest van de dag tijd voor andere dingen. Wel moet we nu 's ochtends met 1 man meer zijn
johndeere6230
Quote Reactie van @cb6520:
Wel moet we nu 's ochtends met 1 man meer zijn

Hoezo dat dan? Je redt je toch wel in je 1tje of niet? Of liggen de sleufsilo's verder weg van het bedrijf?
cb6520
@johndeere6230 ja voeren wel maar anders deden we het zo dat degene die de kalveren voert en alle ligboxen schoonmaakt instrooit en koeien naar de melkstal drijft 's ochtends, dat die ook mais, soja, corngold voert. En er moet 1 melken dus nu zijn we 's ochtends met 3 man
johndeere6230
@cb6520

Ahzoja, maar dan ben je wel na het melken ook gelijk klaar met voeren of niet?
cb6520
@johndeere6230 ja dan is het voeren voor de rest van de dag klaar. Maar wagen is niet aan de ruime kant kan het nu precies in 2 keer er in hebben voor de melkkoeien als je naar 3x laden gaat heb je al bijna geen tijdwinst meer
johndeere6230
@cb6520

Ah okee! Als jullie zelf zo'n wagen zouden kopen, dan wordt het ook een grotere denk ik of niet? Dan heb je wel fikse tijdsbesparing.. hoelang zijn jullie nu met voeren bezig?
+1
cb6520
@johndeere6230
Ja 30 kuub zou dan mooi zijn dan kun je het in de zomer met weiden in 1 wagen hebben. Om in de winter ook alles in 1 wagen te hebben wordt die te groot krijg je de draai ook niet om in alle stallen te komen.

nu dik 2 uur dat zijn dan 4 wagens. 2 voor melkkoeien, 1 voor drogen en 1 voor jongvee.
johndeere6230
@cb6520

Jaa zoiets en een zelfrijder?

Pfoe aardig lange tijd, maar dan heb je hoeveel beesten gevoerd?
trean
Quote Reactie van @cb6520:
nu dik 2 uur dat zijn dan 4 wagens. 2 voor melkkoeien, 1 voor drogen en 1 voor jongvee

Droge koeien en jongvee elke dag? Worden hier 3 of 4 keer per week gevoerd.
daan knol
@cb6520 Hoeveel man werken jullie normaal gesproken meedan?
cb6520
Ong 400 beesten

Zelfrijder ben ik zelf niet heel erg over te spreken. Zit veel meer onderhoud aan en voor het extra geld wat zo een machine kost kun je ook wel andere leuke dingen kopen
EA_MF
Quote Reactie van @cb6520:
Zit veel meer onderhoud aan

zoals? 150 liter olie voor de hydraulische systemen (±1000 uur), 15-20 liter motorolie (±500 uur), paar liter olie op de eindvertragingen, freesmesjes en een opvoerband die, als je m netjes op spanning houdt, duizenden uren mee gaat. Doe je dat niet, dan heb je m zo kapot en ben je een paar duizend euro lichter.

Je hebt dan wel een machine waar je toch aardig vlot mee kunt werken, het erf veel schoner houdt vergeleken met een pelikaanbak en een machine die altijd klaar staat, ookal is iemand anders aan het maaien of wat voor ander trekkerwerk dan ook.

Ja, het zijn erg dure machines in aanschaf, maar ze hebben zeker hun voordelen. Levensduur van iedere machine valt en staat met het onderhoud en de wijze waarmee men er mee werkt.
+2
@EA_MF een mengwagen met staande vijzels en een paar kleppen voor het het lossen kan niks aan kapot, als je dan ook nog laad met een happer waar niks aan stuk kan, heb je naar mijn idee de minst storingsgevoelige voercombinatie. Wat er niet op zit kan niet stuk, niet teveel draaiende delen, en iedereen red zich ermee. Lagers, bewegende messen, hydromotoren, freesen, bandjes hebben meer kans op storing naar mijn idee.
EA_MF
@ronald-deutz-fahr dat klopt, maar kijk ook even naar de totale investering en het arbeidsgemak 😉
+1
bikkertie
@EA_MF arbeidsgemak?

En totale inverstering in 1 keer is toch aardig fors, en bij vervanging moet je het in 1 keer vervangen en dat past je meestal niet.
EA_MF
Quote Reactie van @bikkertie:
arbeidsgemak?

ja, als ik zag hoe het voeren op m'n oude stageadres ging met een getrokken wagen en shovel, of hoe het afgelopen week thuis liep met die zelfrijder die we op demo hadden, dan weet ik wel wat rustiger werkt 😉

over die investering, dat klopt, helemaal als je al een trekker of shovel hebt om de mengwagen te laden en een trekker om er voor te zetten. Moet je dat allemaal al in 1 keer aanschaffen, dan wordt het ook al een ander verhaal.
+1
cb6520
@EA_MF dan gaat mijn voorkeur eerder naar een verrijker of shovel erbij die kun je ook voor andere werkzaamheden gebruiken en dan heb je de voorlader trekker ook vrij
trean
@cb6520 als je 400 beesten gemengd wil voeren moet je inderdaad niet gaan knoeien met een voorlader of verreiker. Grote shovel om te laden gaat dan het snelst.
cb6520
@trean heb in duitsland veel gevoerd met een verrijker daar kun je met een shovel niet tegen laden. En veel wendbaarder en past altijd mooi boven de wagen. In en uitstappen gaat ook makkelijker. En zuiniger met de diesel. Maar is voor kuil vastrijden weer minder geschikt
bikkertie
@EA_MF je vergelijkt nu oud met nieuw😛, mooie kuilhapper op de nieuwe jcb van ze en ik weet zeker dat het minstens zo mooi werkt, en je kunt meer dan alleen voeren 😀

Ja als je alles nieuw kopen wil wel inderdaad. Maar je hoeft niet alles in 1 keer en ook niet nieuw 🙃
EA_MF
Quote Reactie van @bikkertie:
op de nieuwe jcb van ze en ik weet zeker dat het minstens zo mooi werkt

Toch moet je nog steeds 3 a 4 keer de shovel uit tijdens het voeren, met een zelfrijder is dat niet nodig. Ja je kunt meer met een shovel, maar dan is nog altijd de vraag of dat ook gebeurd. Ligt heel erg aan de situatie of het wel of niet aantrekkelijk is. Zoals jullie het erf hebben ingericht kun je in ieder geval met een zelfrijder nooit tegen voeren.
bikkertie
@EA_MF ja maar dan nog, kuil afdekken moet je ook, en je zal eraf moeten voor dat rotte plekje of mineralen. Enige extra overstap is tijdens het leegdraaien.

Hier en der wat resten opruimen, en dergelijk kan met een shovel/verreiker mooi ondertijd. Of producten maken zoals sodagrain zal niet zo handig gaan. Daarnaast zal je de kuilen in het land alsnog met de kuilsnijder of pelikaanbak moeten halen want met de zelfrijder kom je daar niet
EA_MF
Quote Reactie van @bikkertie:
Daarnaast zal je de kuilen in het land alsnog met de kuilsnijder of pelikaanbak moeten halen want met de zelfrijder kom je daar niet

dat is wel een puntje idd, je moet alles wel verhard hebben en voer wat niet in een kuil zit kost toch aardig capaciteit met laden.

Wij deden met die demo een halve kuilbaal laden, kuil en mais er in frezen, naar de schuur voor mineralen en los KV laden, als dat er in zat ff met de minishovel restvoer weghalen en dan lossen, stapt 1 keer in en uit, tegenover 3 tot 4 keer op stage toen.

Zoals ik al zei, hoeveel tijd het scheelt en hoe vaak het overstappen enz scheelt hangt heel erg af van je erf indeling en de uitrusting op je voermengwagen.
@EA_MF totale investering? Als je 400 koeien hebt, heb je sws een trekker en een shovel of voorlader of iets dergelijks voor uitmesten en klusjes, reken je die ook mee in de totale investering? Shovel en trekker heb je toch al, dan maar een slagje groter. en een 2e of 3e trekker kan je inzetten in het land zodra het voeren gebeurt is, schudden doe je sochtens toch niet😉
Shovel is hier de machine die de meeste uren draait met 400u, je kan ook redeneren dat die rendabeler word door er ook mee te voeren 😉
EA_MF
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
je kan ook redeneren dat die rendabeler word door er ook mee te voeren

daar hoef je niet lang over na te denken dan inderdaad, als je al een shovel hebt staan die een mengwagen kan laden en een trekker hebt die er voor kan is zo'n zelfrijder simpelweg veel te duur.
@EA_MF als ik een nieuwe giant vergelijk met een nieuwe Terex, is de giant gauw te duur, dan liever iéts meer uitgeven aan een grotere.
EA_MF
@ronald-deutz-fahr Ligt totaal aan je situatie inderdaad, ik zou geen shovel van formaat TL80 of groter willen hebben in plaats van de minishovel.
cb6520
@ronald-deutz-fahr die zijn toch bijde te klein om een voerwagen te laden. En als het wel net kan zit je er steeds mee dat de kans groot is dat je de wagen raakt
@cb6520 deze wagen is nieteens zo hoog, is met een Tl 100 of 120 wel te laden, desnoods met Hoogkiep pelikaanbak, spaar je de shovel ook mee door minder ‘klapperen’ bij kiepen.
cb6520
@ronald-deutz-fahr ik kan nu met de bak gekiept weer achter uit rijden. Dat is ook wel makkelijk
@cb6520 met de Fendt?
+1
cb6520
@ronald-deutz-fahr ja 514 met voorlader kun je hoog komen
cb6520

(klik om te vergroten)

+3
bikkertie
@ronald-deutz-fahr rot hoekje op de kuil ff apart voeren, naar de mestbult of voor de pinken gebruiken gaat ook wel lastig met een zelfrijder. Onze voorkeur is ook wel duidelijk🙈
EA_MF
Quote Reactie van @bikkertie:
rot hoekje op de kuil

Die moet je zo veel mogelijk zien te voorkomen 😜
+2
bikkertie
@EA_MF haha dat is mooi gezegd, maar dat voorkom je toch niet altijd
+1
@bikkertie indd, of in een lasagnakuil een blokje van melkkoeien naar pinken brengen of andersom.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de John Deere 6520 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!