Nog een foto van de 1e snee. D4506 met KS2.60 dubbele hark en de JX1090U met Taarup 1030. Geplaatst door casejxu op 08-12-2018 om 15:31:23, met 127 reacties.

Deutz D4506

Nog een foto van de 1e snee. D4506 met KS2.60 dubbele hark en de JX1090U met Taarup 1030

Reacties

Wil je niet een update naar een 465 met 8 wielig onderstel?😜 Kwam er gister een tegen op n opendag
casejxu
@ronald-deutz-fahr haha ik wel maar de portemonee nog niet.
+1
@casejxu haha heb je soms, was ook mijn excuus 😜
casejxu
+1
ralphhonda
Schitterende kar Paul
+1
casejxu
@ralphhonda mag het aankomend jaar iets rustiger aan doen. Maar blijft mooi werk!
dx11
@casejxu hoezo rustiger aan?
casejxu
@dx11 gaan samen met loonwerker grassen. Hun shovel en kar en wij met kar. Hebben 16ha land er bij
hobbyboer
Quote Reactie van @casejxu:
Hebben 16ha land er bij

Ook meer koeien?
casejxu
@hobbyboer Nee dat nog niet. Moesten altijd iets mest afzetten en iets gras kopen. Daar zijn we nu vanaf.
CaseCS130
@casejxu paar vrije dagen opnemen dan red je het zelf ook wel. Zeker als het zo mooi dicht bij huis is gaat het wel vlot. Maar loonwerker zal sneller gaan.
casejxu
@CaseCS130 klopt. Maar halen maai combinatie van goeie kennis. 36ha in 1x plat en weg rijden.
rommert14
@casejxu dat is ook het mooiste, alles in een keer weg
casejxu
@rommert14 klopt. Afgelopen jaar in 3 keer gedaan en merkte daarbij veel selectie aan het voerhek. Nu met mengwagen is dat wel helemaal over trouwens
rommert14
@casejxu ja maar het is ook een bult werk, je bent dan bijna elke week wel aan het maaien.
casejxu
@rommert14 Klopt
CaseCS130
@casejxu had je zoveel tijd tussen de maaimomenten dan? En weiden jullie niet? Door weiden en wat verschil in bemesting tijdstip door droogte van de percelen kunnen wij echt niet alles in één keer maaien, dan zou je bij ons juist veel meer verschil in product zien dan nu.
+1
casejxu
@CaseCS130 Nee in 2.5 week wel alles weg. Weiden wel koeien maar geven ze beperkt de ruimte omdat we het gras graag naar huis rijden. Als ik 100% weet dat ik er 1 of 2 man sowieso bij heb dan had de we het zelf gedaan. Ga t eens een jaar zo proberen en zien daarna wel weer verder. Alles in 1 is ons even te veel en 15 ha maaien en wegrijden vind ik eigenlijk dat het te lang op het veld legt
Fendt926Driver
@casejxu hoeveel heb je nu totaal aan gras voor de eerste snede dan?
Hier 40 ha eerste snede. Pak ik helemaal alleen aan de kuil.
Alleen vastrijden huur ik een man in die met mijn trekker vast rijdt.
Soms helpt mijn kameraad mee. Als hij nog geen gras los heeft liggen
casejxu
@Fendt926Driver 36ha huiskavel vanaf 1 januari. Wij hebben alles greppelland dus kan je wel bedenken dat dat iets meer arbeid geeft. Zijn totaal 12 percelen dus met maaien veel opzet werk maar ook kanten uithalen en alles. Zijn als het moet met ze 3e maar niet altijd. En hebben (nog) geen voertuig wat super op de kuil kan rijden. Volgt nog. Wil graag nog wat fosfaat bij hebben dus dan is het keuzes maken om of te investeren in capaciteit of een kleine rekening van loonwerker en wat geld vrij houden voor fosfaat. Gaan soweiso nog 1000 autobanden afvoeren en 2e muur op kuilplaat zetten. Zodat we het allemaal wat makkelijker te doen is met 2 man in de toekomst.
dx11
Hier 70ha in een klap er af. Doen nu ook wel met 2 wagens hoor. Als je het personeel maar kan krijgen is het te doen. Maar je bent wel met 4 man ff heel druk natuurlijk. Moeders doet dan meestal wel melken gelukkig, dus dat is dan 5 man
casejxu
@dx11 t is een keuze. Afgelopen jaar op 1e snee na alles met me pa weg gereden. Bij kleine hoeveelheden gaat dat prima. 9 uur beginnen en 4 uur kuil dicht. En dan weer lekker onder de koeien
rommert14
@dx11 eigenlijk dus hetzelfde wanneer je de loonwerker op het erf hebt, maar die mensen kunnen jullie altijd krijgen? En veelal familie zeker? Als wij altijd mensen zouden kunnen krijgen dan zouden we ook veel meer zelf doen denk ik.
dx11
@rommert14 is wel eens moeilijk. Broertje kan meestal wel inplannen met werk, pa is er altijd bij. Meestal is er wel een kameraad die kan helpen
Pfoe als ik dit zo lees ben ik blij dat we niet zelf inkuilen. Veel personeel nodig allemaal.
Weleens wat aan gerekend maar er moet al zoveel voor geïnvesteerd worden voor een beetje knap spul (trekker+kuilverdeler, opraapwagen) dan kan ik al heel wat jaren laten hakselen, dan de diesel en onderhoud nog en dan ook nog iets zien te verdienen..
+3
dx11
@ronald-deutz-fahr als ik zie wat een paar uur loonwerker kost, en als ik zie hoe veel lol we tijdens de oogst hebben ben ik blij dat we het wel zelf doen. Benouwende gedachten dat pa staks niet meer kan, en mn broertje het niet meer ingepland krijg. Kan ik zelf alleen maar een beetje schudden en harken en de bult dicht stoppen. Wat blijft er dan helemaal van het feest over?
@dx11 haha, ja de lol die je hebt is onbetaalbaar, maar het te investeren bedrag voor een knappe betrouwbare opraapwagen en een trekker (6.11 of 6.16 ofzo, of at mk3) met kuilverdeler koop je ook niet voor een appel en een ei, dan hebben we al een paar jaar laten hakselen..
Maar zoals gezegt de lol is onbetaalbaar en als je wat kameraden heb die na hun 9-5 baan nog ff willen helpen, maakt Het allemaal een stuk makkelijker (eigenlijk huren we hier nooit vreemd personeel in, alles zelf)
dx11
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
investeren bedrag

ja, als ik zie wat hier staat qua vermogen aan machines, en wat die 300ha gras per jaar door de loonwerker zou kosten alleen al is de keuze snel gemaakt. Ag ja, verschilt ook per bedrijf. Ik zou ook liever 2,5 koe de bunder melken, kan uitbesteden ook al wat sneller uit.
@dx11 haha, wij kuilen ‘maar’ 120-130 hectare, daarvan 15 -20 in de baal. Maar de kennis voor zoveel sleutelen en opslagruimte van 3 reservemachines heb ik niet😜 dan zou ik 1 goeie wagen kopen, maar daarvoor moet je in de buidel tasten.
rommert14
@dx11 en dan verdien je ook nog meer denk ik
+1
rommert14
@ronald-deutz-fahr hier idem dito, de loonwerker kan hier al amper personeel vinden en die hebben allemaal nieuw materiaal.
+1
CaseCS130
@ronald-deutz-fahr Valt allemaal wel wat mee hoor. Ik doe het hier voor 80-90% met mijn vader alleen. Heb nog een aantal mensen achter de hand die het wel leuk vinden om af en toe te helpen. Maar die komen ook wel eens omdat ze het zo leuk vinden en niet omdat het moet.
Eerlijk is eerlijk, zonder mijn vader zou het wel een stuk lastiger worden. Maar met z'n tweeën is het prima te doen.
Ik laat eigenlijk liever de loonwerker komen om de bult open en dicht te maken, dat andere werk doe ik liever zelf. Maar hij wil daar nooit voor komen. 😅
rommert14
@CaseCS130 ik zou bult afdekken toch het liefste zelf doen.
CaseCS130
@rommert14 Als ik zo'n mooi afdeksysteem als jullie had wel ja 🤔
rommert14
@CaseCS130 we hebben ook nog conventionele silo's die afgedekt moeten worden, 3 van 12x80 en twee van 14x80
CaseCS130
@rommert14 Nou succes dan om dat in je eentje ff dicht te leggen.Tis niet mijn hobby iig. Snap wel dat het belangrijk is dat het goed gebeurd, maar leuk is anders.
rommert14
@CaseCS130 mwa, wij hebben van die halve vrachtwagen banden die we er in rijen over leggen vlak vol, is een middag werk
@rommert14 hoe meer mensen met afdekken hoe beter t wil, als ze t een beetje snappen. In je eentje martelen op de wind is drama 👎🏻
+1
rommert14
@ronald-deutz-fahr ja als je er maar zelf bij bent dat bedoel ik.
@CaseCS130 haha, hier doet de loonwerker dat wel, zand erop spitten en er weer af drukken met schuifje aan de kraan..
Maar het te investeren bedrag is ook wel fors, en ik werk nog deels buiten de deur wat dan slecht te combineren is
CaseCS130
@ronald-deutz-fahr Goed voor elkaar. Als je buiten de deur werkt is het al snel lastig ja, of je werk moet flexibel zijn.
@CaseCS130 doet/wil die dat bij jullie niet?
Ja wat is flexibel? Werk op zzp basis bij / boeren en n loonbedrijf, bij mooi weer heeft iedereen werk zegmaar.
+1
CaseCS130
@ronald-deutz-fahr Nou ja, hij mag het inkuilwerk ook niet doen dus heeft die ook geen belang bij bult bestoppen 😁
In jou werk is het dan tegelijk overal druk. Dat is niet te doen dan. Ik heb vrienden die bv vertegenwoordiger in de agrarische wereld zijn. Die kunnen dan meestal makkelijk vrij nemen want boeren zitten dan toch niet op hen te wachten. Zoiets is wel mooi te combineren.
@CaseCS130 kijk dat is ideaal, die zijn of smiddags met de koffie klaar, of een dag/dagdeel vrij omdat boeren toch druk zijn..
En voor sommige vertegenwoordigers alleenmaar goed dat ze de praktijk ook meemaken 😜
trean
Hier kunnen met 3 fulltime in 2 dagen 20 hectare maaien en inkuilen. Zijn we met 3,5 man (ivm melken elders en een ik ben meestal pas rond 18:00 uur beschikbaar) dan kunnen we 25 hectare doen in 2 dagen. Opraapwagen is meestal de beperkende capaciteit dus die rijdt tijdens het melken op afstand dan kan de man die de koeien opjaagt en het jongvee voert tijdens het melken ook nog wel vastrijden.
casejxu
@trean wij hebben alles binnen een straal van 900m om de kuil plaat heen(Beetje luxe) daardoor moet de man op de kuil blijven rijden. Dan ben je tijdens melken en voeren sowieso 3 man nodig. Die is er helaas niet altijd. En anders sta je toch al weer snel 1.5 uur stil
+1
rommert14
@casejxu hier bij t jongvee net zo'n kavel als jullie, dan moet je van goede huize komen als vastrijder
Fendt926Driver
@rommert14 als ze netjes dunne lagen over de kuil lossen met walzen durf ik prima met de 916 met jumbo verdeler de hakselaar of 2 opraapwagens bij te houden.
dus ik zie het probleem niet
casejxu
@Fendt926Driver loonwerker met shovel gaat ook super met 2 wagens. Kuil wat langer houden. 1 keer naar achter met de klapperbak verdelen en heen en weer rijden. Laten opraapwagens eerst alles buitenom weg rijden dan heb je met wierse een makkie en kan je ze makkelijk voor blijven
rommert14
@Fendt926Driver hebben wij toen gedaan op jou manier maar een onervaren man is met een paar wagens achterop
casejxu
@rommert14 met 1 kar gaat dat prima. Kan met jxu toch niet constant 10km/u laden😂
+1
rommert14
@casejxu ja oke, maar ik heb het over onze loonwerker met een claas jaguar 960 en twee 60m3 fliegls
trean
@casejxu op 3 hectare op 3,5 km afstand na is hier alles binnen 1,5 km te doen. Dus gemiddeld 4 vracht per uur. Zijn ook wel eens aan 11 vrachten in 2 uur gekomen maar dat is een uitzondering.
Dat stuk op 3,5 km is dan meestal 25-30 min per vracht.
Willen komend jaar gaan proberen met 35 ipv 18 messen in de opraapwagen. Ik ben benieuwd hoelang de krone wagen die het 23e seizoen in gaat dat gaat volhouden. Hebben in 10 jaar inmiddels de hele aandrijflijn gehad dus ik verwacht dat de dikke ketting nu weer als eerste knapt. Slipkoppeling werkt goed dus dat is het probleem niet.
CaseCS130
@trean Niet te wild stampen, dat is echt een behoudt voor de wagen. Zeker bij zwaar gewas. 35 messen is voor de man op de kuil wel vele malen fijner.
trean
@CaseCS130 vooral ook niet te langzaam rijden want dan gaat de balkeninvoer klapperen en dat sloopt je aandrijflijn. Op tijd bodemketting aanzetten.
Ben wel wat bang voor vermoessen omdat nieuwe en oudere messen samen lastig afstellen is.
Sowieso de oude messen een keer met machine laten slijpen zodat de goede hoek erin zit.
CaseCS130
@trean Wij hebben 15 jaar dezelfde wagen gehad, maar dan een gl 48, die van jullie is net iets kleiner toch? We hebben nooit iets aan de aandrijflijn gehad en alle gras in die 15 jaar er mee naar huis gereden. Maar wij hadden er 95pk voor staan en dan op de spaaraftakas laden, dan gaf de trekker wel aan of het te gek ging.
Maar 22 jaar is natuurlijk weer wat ouder en jullie stalvoeren er ook mee.
trean
@CaseCS130 heeft ook 12 jaar bij een loonwerker gedraaid dus heeft al veel gedaan.
Hier stond de eerste 4 jaar 85 pk voor. Agrotron past wel beter met 100 pk op pto maar met elektronisch handgas aan vliegt de slipkoppeling erin voor dat de trekker ook maar iets smoort.
Op de kuil is voorlader makkelijker dus daarom meestal mf voor de wagen.
trean
@CaseCS130 wij hebben gl all in 40. Is 26 m3 waterinhoud.
48 is iets van 80-100 cm langer verder gelijk volgens. mij.
trean
@CaseCS130 volgens instructieboek laden met 400 omw, is met 1600 toeren. Eco zou rond 1200 toeren zijn en weer agressiever opstarten.
CaseCS130
@trean hmm, staat in het instructieboek 400? Wij laadden er altijd mee op 540 toeren. Dat was op 1600-1700 toeren met de Steyr. Wagen was idd langer, verder zelfde zo goed ik weet. Zes balks invoer.
trean
@CaseCS130 kan ook 450 zijn. Iig geen 540.dan zal ik het boek moeten pakken. Kan je ook wel horen. Bij 540 maakt hij veel meer geluid als bij 400. Stalvoeren is compromis tussen genoeg toeren voor frontmaaier en genoeg teveel voor. Dus tussen 1600 en 1700 toeren.
casejxu
@trean Onze miedema lrt450 laaide met 600 toeren veule malen mooier als met 500
CaseCS130
@trean gek ja, weet nog goed dat de vertegenwoordiger zei dat ik er minimaal 540 toeren op moest houden toen ze de wagen in bedrijf stelden. En liever nog iets meer. Misschien dat er verschillende uitvoeringen zijn geweest. De pottinger die we nu hebben is 800 tpm.
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @casejxu:
Dan ben je tijdens melken en voeren sowieso 3 man nodig.

Dat valt toch wel mee? Wij zetten hier thuis voornamelijk alleen het werk rond, alleen pa, alleen met kuilen ben ik eigenlijk altijd thuis, we proberen het vaak zo te plannen dat ik de wagen s morgens ophaalt en je s middags voor het melken de kuil weer dicht hebt, anders raap ik vaak 2 of 3 vrachten en ga dan zelf verdelen, of pa gaat even verdelen en ik melken, komen eigenlijk altijd wel rond dan.

Nu werken wij eigenlijk altijd op dezelfde manier aangezien ik vaak ook bij de loonwerker zit met mooi weer, dat is 1 dag maaien en schudden, dag 2 evt. Nog een keer schudden en harken en dan dag 3 overdag wegrijden, of dag 2 s avonds
casejxu
@johndeere6230 maar jullie hebben ook een dikke shovel op de kuil
+1
johndeere6230
@casejxu

Dat scheelt wel iets, al heb je aan een plaat die lang en breed genoeg is ook al voldoende om 3 a 4 vrachten te kunnen lossen, daarna kost het aanrijden misschien wat meer tijd ja, alleen moet zat kunnen denk ik? Zo lang het de laatste vrachten maar niet zijn 😉
+1
newholland6640
Het is heel simpel. Als het vast weer is wil alles zonder veel personeel. Maar o wee als het dreigt
CaseCS130
@newholland6640 opzich wel, maar met een goed/voldoende capaciteit machinepark en kuil platen kun je wel meer doen met minder mensen. Daar is zeker wel wat mee te winnen.
newholland6640
@CaseCS130 dat is ook zeker waar. Vorig jaar zijn we van een zes elements schudden naar een 10 elements gegaan. Wat voor gemak dat wel niet geeft.
Fendt926Driver
@newholland6640 kleine dingen doen ook wel veel.
Hier van 6.2m brede hark naar 8m brede hark.
Kan dezelfde snelheid nog laden en 1 wiers overslaan en de volgende rapen. Bij de 6m hark moest ik er 2 laten liggen.
Laadt allemaal net iets fijner
casejxu
@newholland6640 zijn van de zomer van een 6 element 6meter naar een 6 element 6,8meter schudder gegaan. Dat scheelde al behoorlijk. nu 2 of 4 x over een akker ipv 3 of 5.
GerbertXL
Ik kan altijd wel jaloers worden op mensen die een blik volk kunnen opentrekken. Aan de andere kant zou ik niet iedereen alles willen laten doen. Zwelen wil ik zelf doen omdat ik de sporen altijd dezelfde richting op wil, wij hebben bijna geen rechthoekige percelen dus je moet wel effe weten waar je moet beginnen. Met maaien is het nog niet druk dus dat kan ik alleen, schudden doet m'n vader het meest en vaak neem ik het over als ik met maaien klaar ben en nog niet aan het zwelen begin.
Het mooiste vind ik dag 1 maaien, dag 2 zwelen, dag 3 oprapen. Het schudden gaat er tussendoor afhankelijk van de dikte van de snede. Einde dag 2 zorg ik dat de kuil helemaal klaar ligt, of als het een lasagnekuil is dat het plastic bijna helemaal vrij ligt. Oprapen begin ik om 6 uur 's morgens naar een perceel op afstand zodat ik lang weg ben. Moeders melkt en m'n vader kan dan ander werk tussen het aanrijden door doen.
Maar als het kan dan helpt tegenwoordig m'n neefje mee en dan kunnen m'n ouders lekker rustig aan doen en kan ik eventueel nog de laatste stukken zwelen in de loop van de ochtend. Werkt zoveel lekkerder.
trean
@GerbertXL schudden en harken doet bij ons iedereen, zelfs mijn moeder als het nodig is.
Vaak dag 1 rond 7:00 uur maaien. Dan om 11:00 of 13:00 uur schudden. Als het kan ga ik of mijn broer dan om 18:00 uur beginnen met harken zodat de volgende ochtend de opraapwagen om 08:00 Kan beginnen. Proberen meestal binnen 40 uur na start maaien alles onder het plastic te hebben.

Met 4 man zijn tijdens inkuilen is wel relaxter.
Fendt926Driver
@trean ik sta meestal alleen. Dus het hele proces is voor mij.
Tot 10 uur droogt gras harder op stam dan platgemaaid. Dus voor 10 uur maai ik bijna nooit. Dan mooi in de zon laten drogen op breedspreid. Misschien rond 15.00 uur een keer schudden. Of s avonds rond 20.00 uur al harken. Volgende dag na de middag beginnen met kuilen en als het kan in 1 middag afmaken.
Lukt niet altijd......
rommert14
@Fendt926Driver mooi even stressen als je dan alleen bent. Wat dat betreft vind ik het wel makkelijk dat ik alleen de kuil hoef open te trekken en dan weer over kan gaan op de orde van de dag 😅
+1
CaseCS130
@GerbertXL Zolang je vader nog dagelijks aanwezig is hoef je nergens jaloers op te zijn volgens mij. Mijn vader is ook nog volop actief en eerlijk gezegd heb ik daar meer aan als een blik los personeel. Maar wat losse hulp er nog weer bij is soms wel handig.
casejxu
@CaseCS130 mijn vader is er ook als het goed is nog zeker 15 jaar bij daarnaast heb ik 2 broertjes en nog wat vrienden waarbij we onderling ook elkaar helpen. Dat werkt super. Geen kosten(enkelt bier) en af en toe daar ook even helpen met afdekken of andere klussen
trean
@CaseCS130 vaak is et tegen de tijd dat vader/opa het niet meer kunnen wel weer een nieuwe generatie oud genoeg om de kuil vast te rijden. Mijn broer is op zijn 14e begonnen met wat kuil vastrijden zodat mijn vader toen een paar keer op de opraapwagen kon. Een maand later is mijn broer op de wagen gekomen.
Ik ben op 14e begonnen met schudden, harken en als ik klaar was met harken kantjes plukken/ vastrijden en mijn vader verdelen.
Vanaf mijn 15e ook op opraapwagen en alleen verdelen en vastrijden.
Fendt926Driver
@trean hier zijn helaas vader en oud medewerker niet meer aanwezig.
Om die 2 te vervangen mag je wel 4 man extra personeel inzette..
Gelukkig hou ik van capaciteit zodat ik alleen in een relatief korte tijd klaar ben.
Maar toch mis je wel wat op een drukke dag.
Zoon van 16 helpt mee waar nodig. Maar school gaat altijd voor in mijn ogen
trean
@Fendt926Driver dat heb je wel vaker gezegd hier.

Maar dan heb je vanaf 16:00/17:00 uur wel een 2e chauffeur met T rijbewijs beschikbaar dus kan je inkuilen.


Vaak moet je 70 + ers niet meer op de opraapwagen of kuil willen hebben. Schudden en harken gaat meestal nog wel. Maar je hebt uitzonderingen die de regel bevestigen.
GerbertXL
@CaseCS130 Ja daar heb je een heel goed punt. Ik ben denk ik wel wat te precies om maar jan en alleman met m'n spullen te laten werken. En met onze verkaveling is het ook al een hele prestatie om iemand die onbekend is met de percelen overal naar heen te sturen, vooral als het percelen van natuurmonumenten zijn waar vaak strookjes of hoekjes moeten blijven staan.
Ik heb jaren in de flevopolder gewerkt en ik ben eigenlijk niks jaloers op "alles aan 1 blok om huis". Veel te saai.
Zoals @casejxu, om het met vrienden te regelen is wel top natuurlijk. Maar met m'n neefje erbij is het al veel relaxter dus ik ben al wel een eindje op de goede weg denk ik. Verkaveling is ook flink beter geworden de laatste paar jaar en de planning is dat het met een paar jaar weer een stukje beter is.
@Fendt926Driver Hoeveel bunder doe je dan in een middag? Jij doet je voeren uitbesteden heb ik dat verkeerd begrepen?
Fendt926Driver
@GerbertXL voeren heb ik ooit wel uitbesteed doe het al 3 jaar weer zelf.
We proberen wel 25 a 30 ha in een middag/avond
johndeere6230
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
We proberen wel 25 a 30 ha in een middag/avond

Dan heb je er geen overdreven dikke snee opzitten of wel? Zijn hier toch al gauw 8 tot 10 uur bezig met een rapide 6600 op 30 a 35 bunder 1e snee en alles is huiskavel
+1
Fendt926Driver
@johndeere6230 ja alles huiskavel.
Wij 1 huiskavel en de rest al op ruim 1km van huis.
Maar precies hou ik het niet bij.
newholland6640
Het is gewoon heel makkelijk als je altijd met twee man bent. als je wilt opschieten gewoon met drie man, dan kun je zodra er geharkt wordt ook gelijk gaan rapen.
ik merk wel nu opa stapjes terug doet dat het toch een stuk ingewikkelder wordt. Je hebt niet meer standaard die twee man. dan is wachten totdat ik uit werk ben of mn broertje uit school toch een stuk lastiger.
GerbertXL
@newholland6640 Geen afspraken met de baas? Ik had dat wel toen ik nog werkte, in ieder geval 1 dag vrij om te kuilen. Liever bleef ik er 3 thuis maar dat ging niet altijd. Het was ook een van de redenen dat ik ontslag heb genomen.
Toen moest ik het ook aardig plannen en dan alles op 1 dag kuilen. Nu kan ik 's morgens bepalen dat ik ga maaien (of niet) en nu kuilen we ook zo 8 keer ipv 4 of 5.
Maar gelukkig word ik zo af en toe op mn oude werk gevraagd, dat is toch wel leuk.
casejxu
@GerbertXL ik gelukkig wel. Geef vaak weel van te voren aan wanneer we verwachten te grassen. En dan is er altijd wat mogelijk....

Hij moet ook wel want ik mag niet weg van m🤣
newholland6640
Quote Reactie van @GerbertXL:
Geen afspraken met de baas?

Zat eerst nog op school, en voordat ik besloot te stoppen ben ik een beetje het chauffeurswerk ingerommeld. Nog geen afspraken gemaakt.

Contract loopt tot maart dus dan maar eens over hebben.
Hurli356
Quote Reactie van @newholland6640:
Zat eerst nog op school, en voordat ik besloot te stoppen

Wat dan? Beviel Dronten niet?
newholland6640
@Hurli356

Jawel, maar kwam met de schakelvakken niet verder dan een vijf...
Hurli356
@newholland6640 oeh ja, dan wordt het lastig. En nu nog iets in mbo landbouw? Of genoeg geleerd al?
newholland6640
@Hurli356

Ik zie in mbo veehouderij o.i.d. geen meerwaarde. Tijdelijk vrachtwagen en uitkijken naar iets agrarisch/commercieels.
@newholland6640 wat valt onder schakelvakken?
newholland6640
@ronald-deutz-fahr

Scheikunde wiskunde bio Nederlands enz. Moet je alleen in het eerste jaar halen voor het idee en heb je verder niks aan.
@newholland6640 aah dat zijn niet de mooiste vakken indd, bij ons (van hall) hadden die vakken geen verzamelnaam..
newholland6640
@ronald-deutz-fahr

dronten schijnt ook de enige te zijn waarbij er zo streng wordt gekeken naar die schakelvakken. Dikke pech, helaas.
+1
@newholland6640 school schijnt in het algemeen beter te zijn, en dat zal vast ergens vandaan komen 😜
johndeere6230
Quote Reactie van @newholland6640:
dronten schijnt ook de enige te zijn waarbij er zo streng wordt gekeken naar die schakelvakken

Heb ik ook wel eens begrepen ja, ik ben er wat dat betreft toen ook net mooi tussendoor gerommeld, anders had ik er om dezelfde reden waarschijnlijk ook geen diploma gehaald...
@johndeere6230 @newholland6640 hoelang hadden jullie om je propedeuse te halen dan?
newholland6640
@ronald-deutz-fahr @johndeere6230

Je moest nu in jaar 1 52 punten halen en alle schakelvakken moest je ook perse halen. Daarna maakt het niet meer uit.

Ik had wat uitstel, maar had voor die schakelvakken al twee keer alles gegeven, en als je dan niet verder komt dan een vijf heeft doormodderen geen zin.
Wel erg zuur, want de rest ging wel super met vooral zevens en achten
bart99
@newholland6640 Dat is knap lullig idd! Viel niks te compenseren binnen de schakelvakken dus? Dit jaar versoepelen ze het, 1 schakelvak niet halen betekent minimaal 53 punten halen en 2 vakken niet minimaal 54 volgens mij. Propedeuse mag je nu zo lang over doen als je wilt? Mag alleen niet naar de vierde zonder propedeuse
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Toen ik begon had je 1.5 jaar de tijd om je propedeuse te halen, dan had je alleen 2 momenten met studiebindend advies en dat mocht dus niet, dus hebben ze dat terug gebracht naar 1 studiebindend advies, alleen die in juni na het eerste jaar, alleen toen was ik al door naar de 2de en verviel de 2de grens van 1.5 jaar, dus mocht ik door.

Zoals @newholland6640 net al zei, moet je tegenwoordig in het eerste jaar 52 punten halen en verplicht je schakelvakken om überhaupt over te kunnen naar de 2de, wat dat betreft ben ik net tussen die 2 regelingen doorgefietst, heb mn laatste schakelvak, scheikunde, van de zomer pas gehaald 😂
trean
@johndeere6230 was altijd 2 Jaar om p te halen. Ik heb hem iig pas in t3 gehaald.
johndeere6230
@trean

Jaa ik zeg 1.5 jaar, alleen bedoel na t3 ja, dan heb je geen kans meer
trean
@johndeere6230 je kunt nog een verslag verbeteren voor t4 en sommige uitzonderingen mogen nog poging doen in T5
@johndeere6230 @newholland6640 aah dat is wel serieuzer, wij moesten geloof ik ook 52 of 56 punten halen, welke vakken maakt niet uit, als BSA positief was mocht je er 4 jaar over doen.
Leraar slb klonk verbaast toen ik zei dat ik geen zin had om voor een slb gesprek apart naar school te rijden, en daardoor geen propodeuse in jaar 1 zou halen, dat zou Mn reet roesten😁
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Hahaha is wel een stukje makkelijker dus, de volgende barrière zat dan daarna bij de overgang van de 3de naar de 4de, alleen zover ben ik uiteindelijk niet gekomen, kon mij niet meer motiveren voor school en ben toen de 2 jarige opleiding gaan doen 😉
dx11
@johndeere6230 de motivatie zullen ze je in Dronten zeker niet mee helpen idd. Ja een enkele leraar als individu msschien
johndeere6230
@dx11

Hahahah heb jij wel ervaring mee of niet jan? 😅
+1
dx11
@johndeere6230 nou, zeg dat
CaseCS130
@dx11 Heb jij het wel afgemaakt? Of ben je nog bezig?
Eerste jaar was in mijn schooltijd ook al het meest theoretisch en het pittigste voor de meeste studenten. Wel jammer voor @newholland6640 dat hij net in het strenger beleid viel
dx11
@CaseCS130 probeer het weer wat op te pakken
CaseCS130
@dx11 Oké, succes er mee. Ik weet niet of je er lang uit hebt gelegen maar het is lastig om weer te beginnen als je eruit geweest bent.
+1
johndeere6230
@CaseCS130

Jan heeft er niet uitgelegen, het was vaak te gezellig in de soos 😛 daar had ik ook nog wel eens last van.. dan was die de dag er na wel aanwezig op school, alleen deed die zo min mogelijk in zoveel mogelijk tijd 😉
+1
Koiter
@johndeere6230 dit jaar hebben ze het ''schakelvakken halen'' eraf gehaald, nu mag je compenseren met de cijfers uit de andere modules
+1
Baltus_steyr
Dit afgelopen zomer samen met een andere boer ingekuild. Dan kun je alles in een middag weg werken. Dat scheeld behoorlijk
casejxu
@Baltus_steyr brengt een hoop capaciteit!
Baltus_steyr
@casejxu ja dat scheeld behoorlijk hoor. Eerder deden wij het met een wagen maar dan ben je zowat een hele dag bezig. Nu met zijn tweeen dan kun je het bijna in een middag af.
casejxu
@Baltus_steyr daarom gaan wij hoogst waarschijnlijk samen met loonwerker rijden. Ligt dan toch bijna 36ha in ene
Baltus_steyr
@casejxu samen met de loonwerker zal ook wel mooi lukken. Echter doen we de eerste snede samen met de loonwerker en dan staat er hier staat nog wel is een wagen te wachten omdat de ander net gelost heeft of dergelijks. De kuil moet wel goed aangereden worden mag de ander lossen!
casejxu
@Baltus_steyr hun 1 ladewagen en een dikke shovel en zelf met wagen. Plaat is straks 9m met 2 kanten n muur dus dat maakt het vele malen makkelijker. En hun rijden niet zo hard. Wat jaar terug dat ze met 2 karren kwamen hadden we ook altijd super harde kuil.
Baltus_steyr
@casejxu ja dat scheeld nogal. Ik heb maak 2 lasagne kuilen van de eerste en tweede snit. Maar ik heb de kuilaat niks te breed.
casejxu
@Baltus_steyr hebben aankomend jaar aan alleen 1e snee voor melkkoeien genoeg beetje 3 en 4 snee op de andere plaat en hopelijk 2e snee hooibalen
dx11
@casejxu hooibalen wikkelen? Anders maar lastig
@dx11 dit jaar kon het wel 😜
rommert14
@ronald-deutz-fahr ja wij hebben ook bergen hooi gewonnen, wel graszaad hooi maar toch. En alle tijd van de wereld om ze op te halen.
casejxu
@dx11 Nee hoor. Ruimte zat binnen hebben goothoogte van 5 m dus langs de kant kan je ook omhoog
CaseCS130
@casejxu wees voorzichtig als je met grote balen hooi aan de gang gaat. Die zijn wel vele malen gevoeliger voor broei dan ouderwetse kleintjes. Zou zonde zijn van je nieuwe stal/berging als het fout gaat.
Baltus_steyr
@CaseCS130 heb hier ook grote vierkante balen hooi. wel klein voorraadje op kunnen slaan. Maar ik heb ze niet te strak laten persen en goed en lang kunnen laten drogen en ben dus niet bang voor broei.
casejxu
@CaseCS130 persen ze rond. Zitten minder strak in elkaar. Afgelopen jaar ook gedaan. Stuk of 20. Ideaal voor kalveren
CaseCS130
@casejxu @Baltus_steyr Ja, tis hartstikke mooi voer. Wij hebben 800 kleine gemaakt dit jaar. Maar zo makkelijk je dit jaar hooi kon maken is wel heel zeldzaam. Als er nog iets vocht in zit moet het kunnen ventileren anders gaat het geheid mis.
Baltus_steyr
@casejxu hier toen hooi geperst toen het meerdere weken achter mekaar zo droog en knetter warm was. met midi ronde balen per wou die niet rollen en grote ronde pers ook niet. Toen maar grote vierkante gemaakt. Gras was te droog dat het wou rollen over de rollen!
CaseCS130
@Baltus_steyr Ja, het was echt extreem hoor. We hebben wel hooi gemaakt wat we nooit geschud hebben. Paar dagen de akkers iedere keer een stukje naar elkaar toe wiersen en persen maar.
Baltus_steyr
@CaseCS130 ja zo kan het ook. als het maar een keer om gegooid is!!haha. En het lijkt zowat gedroogd gras!!
dx11
@casejxu hier ook wat hooi gemaakt, maar alles staat meteen vol. En dat was dan nog maar een bunder of 15 ook, als we een hele snede doen zou ik niet weten waar we het laten moeten
dx11
@Baltus_steyr hier wel 80ha met een wagen weg gereden, maar dat red je niet op een dag. Wel alle tijd om de bult goed vast te krijgen
Baltus_steyr
@dx11 twil ook wel. Alleen dan ben je een hele dag kwijt wat je met 2 wagens in een halve dag doet. Dat is in mijn ogen ideaal want dat kun je ochtends en avonds ook het gewone werk doen waardoor je geen vreemde arbeid nodig bent!
CaseCS130
@Baltus_steyr Maar dan moet je ook nog naar die andere boer te inkuilen. En die wil tegelijk met jou maaien meestal. Die tijd moet je er toch ook bij tellen?
Baltus_steyr
@CaseCS130 dat klopt. We houden mekaar goed op de hoogte wie er eerst maait en dan inkuild want anders loop je met mekaar vast. Ik wil wat vroeger maaien en hij wat later, dat geeft al wat rek. De 1 ste snede doen we beiden zelf samen met de loonwerker(ivm wat langer zwaarder taaier gras) en dan daarna helpen we elkaar. Ja ik moet ook naar hem heen. maar het voordeel is dat me vader me dan niet hoef te helpen en dan kan ik zelf die dag het werk op de boerderij aan en dan kan mijn vader op pad de boer op(veehandelaar). Als we thuis inkuilen moet ik en me vader of een andere persoon regelen en dan komt de colega boer helpen inkuilen. Maar omdat je met 2 ladewagens bent kun je bijna in een middag al het gras weg werken en dat geeft iets meer flexibiliteit. Ook de man op de kuil hoeft dan niet onnodig meer te wachten. En het beviel van beiden kanten zeer goed. We ervaren zo ook meer rust en dat is waar het het juist om ging!
CaseCS130
@Baltus_steyr Goed voor elkaar. Mijn vader deed het vroeger ook zo, maar op een gegeven moment toch liever weer zelf met wat losse hulp erbij. Er zitten toch wel wat haken en ogen aan samenwerken waar je pas tegenaan loopt als het een keer anders gaat dan je wilt.
Baltus_steyr
@CaseCS130 ja dat kan. me vader is bijna hele dagen op pad met de veehandel dus daar kan ik niet of weinig op rekenen en vooral niet als het om hele dagen gaat. Dus op deze manier gaat het nu goed.We zullen zien wat te toekomst brengt!

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz D4506 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!