Tword stillaan ook pa zijn lieveling.De Compact voor de beregingspomp. De fronthef is nu ook zo'n ding waarvan we zeggen, waarom hadden we dat niet eerder... Handig met het verzetten van de haspel.

Schlüter Compact 950 TV

Schluterfan
Tword stillaan ook pa zijn lieveling.

De Compact voor de beregingspomp. De fronthef is nu ook zo'n ding waarvan we zeggen, waarom hadden we dat niet eerder... Handig met het verzetten van de haspel.

Reacties

+2
Sojaboontje
Bewust de 950 ervoor ivm brandstof verbruik? Voorspeld niks goeds voor van het zomer deze droogte.
+1
Schluterfan
@Sojaboontje

Nee eigenlijk niet. Normaal doet de 1250 dit werk, die kan in sommige omstandigheden zelfs op 1000t aftakas doen. Maar omdat ik de 1250 nodig had met transport van houtsnippers er maar de Compact voor gezet.
valmet6400power
@Schluterfan
Dan staat ie er zowat stationair voor, afhankelijk van de verhouding van je pomp? Wij draaien met 1500 toeren op 540 om aan 10 bar op de pomp te komen.
Sojaboontje
@valmet6400power Schluter maakt maar 1800 toeren volgensmij
+4
Schluterfan
@valmet6400power

Heb er geen idee van hoeveel toeren hij maakt om dan aan 10bar te komen. Maar dat was een keer dat hij naast een basin stond en het kon hebben om eens op 1000t aftaks te staan. Normaal pompen wij rechtstreeks uit het kanaal en dan heeft hij wel zijn werk om aan 8bar te komen. En de aftakas moet dan wel op 540 om zeker te zijn dat de motor niet te warm loopt. Uit een kanaal pompen en dat paar meters omhoog trekken vraagt echt wat van je trekker dan. Vroeger nog met de Inter aan dezelfde pomp gestaan. Die lieten we van de dijk zakken tot hij op de oude paardenweg stond, vlak naast het water. Als je op het veld stond zag je toen enkel een pluim rook vanachter de dijk komen 😂. De Inter had er zijn broek vol aan, maar zo konden we wel aan ongeveer 10bar komen. En over de kolk in de brandstoftank nog maar te zwijgen 😅.

Nuja dat van de dijk laten zakken was ook geen veilig werk. Toen moeder van die praktijken hoorde was de lol er wel snel af 😂😅. Dus jaar nadien de 1250 weer voor de pomp, en vanop de dijk en hopen dat je terug aan 8bar kwam.
+1
Schluterfan
@Sojaboontje

Ja die droogte. Het begint een trend te worden? Mijn ouders zitten op zandgrond, hier waar ik woon is het klei. Maar de omstandigheden zijn overal de zelfde. Wie kan beregenen doet het. Ik zie hier velden waar bieten op gezaaid zijn, waar nog niet eens de helft opkomt. Dan ga ik mij afvragen wat de rest van de teelten gaat doen...
wim-same
@Schluterfan Ja, en juist met het kiemen is beregenen even zo belangrijk. Is het eenmaal een plantje, dan gaan de wortels van bieten best wel erg diep.
+1
Schluterfan
@wim-same

Op de foto word maïs van de buurman beregend, maar die heeft het net zo hard nodig als al de rest denk ik.
+1
Sojaboontje
@Schluterfan Ik had het er vanlaatst met een boer over dat wij hier in Nederland alleen nog maar herfst en zomer hebben.
Schluterfan
@Sojaboontje

Ja dat ga je haast denken als je zo terug kijkt op de laatste 3jaar.

In die 15jaar die wij beregenen heb ik maar 1 of 2 keer geweten dat we het niet gedaan hebben. En in dat ene jaar dat de beregening binnen stond, stond de trekker met aalton aan het land om water van tussen de aardappelen te trekken. Van het ene contrast in het andere...

Mijn pa heeft in die tijd dat we beregenen echt wel al alles beregend, zelfs het engels raaigras heb ik hem nog weten beregenen, om toch maar een fatsoenlijke snee te hebben in mei. Dat was toen ook een heel droog voorjaar, weet zelfs al niet meer hoe lang dit geleden is.
wim-same
@Sojaboontje Ja, maar de "herfst" is toch best wel nat geweest. en het weer draait op, en binnen een paar weken is het kurkdroog.
+1
Schluterfan
@wim-same

De poldergrond hier was op een of andere manier op een week tijd na al die regen weer gortdroog, dat je er geen spa meer in kon stekken. De boeren blij met zon, maar dan moesten ze wel 2 keer met de rotoreg het land op, of ze konden de aardappelen niet poten. Maar het klimaat nu heeft toch rare wendingen vind ik.
+1
wim-same
@Schluterfan Ja, veel regen op klei, en geen vorst geeft een rare structuur. Veel land is afgelopen herfst ook kapot gereden, en dan heb je op klei altijd veel structuur schade. Geen water doorlaten, en stug opdrogen.
+3
Sojaboontje
@wim-same Ik weet nog goed een paar maand terug stonden we nog een geul/greppel/noodoplossing te graven op veengrond, de laarzen half onderwater.. Het was bizar nat, laag land en nog pas ingezaaid ook.
+2
Sojaboontje

(klik om te vergroten)

18 december was dit volgens mijn telefoon.
+2
new holland koen
@Sojaboontje Dit 1 Maart...

(klik om te vergroten)

+3
wim-same
@new holland koen Ja, en nu 1,5 maand later. ongeloofelijk
+3
Sojaboontje
@new holland koen Aan welk strand ben jij dan?
+2
new holland koen
@Sojaboontje Strand is hier ver te zoeken hoor😉
+1
Sojaboontje
@new holland koen Oh ik dacht dat ik de zee zag 😂
+2
new holland koen
@Sojaboontje Er staan nu aardappels te verdrogen daar😅
+1
Sojaboontje
@new holland koen Als je de foto niet had zou je het haast niet geloven.
+1
wim-same
@Sojaboontje Ja, dat klopt. toen kon je bij mij niet eens in het veenland lopen. bizar hoe snel dit kan veranderen.
+3
Ritchie
@Sojaboontje

Laatste jaren is het wel extreem maar je ziet dat het klimaat verschuift, krijgen hier het klimaat van midden Frankrijk ongeveer. In Scandinavië zullen ze meer richting een 'Hollands' klimaat gaan waarschijnlijk.

Dat vraagt een hoop aanpassingen en aanpassingsvermogen, maar ik ben heel bang dat dat vrijwel onmogelijk is in dit land.
+2
wim-same
@Ritchie Het is wel mogelijk, Maar niet met dit overheids belijd van dit land. Natuur gebieden gaan voor landbouwgrond, en de boeren worden door alle maatregelen weg gepest, in plaats van geholpen met deze droogte problemen. De waterschappen hadden van de winter toch ook veel meer water in kunnen laten ?
+3
Ritchie
@wim-same

Je zult de neuzen toch enigszins in dezelfde richting moeten krijgen maar daar is ietsje meer leiderschap voor nodig dan Carola heeft tentoongespreid tot nu toe.
+1
wim-same
@Ritchie Ja, Dat klopt. En je zal raar kijken hoe Rutte en de RIVM met hun nep stiksof rapporten in de cijfers gestegen zijn. Rutte kan lullen als brugman, en half Nederland trapt er in.
+2
Sojaboontje
@Ritchie Henkie Bleker maar weer terug dan?
+1
Ritchie
@Sojaboontje

Bleker heeft de PAS verzonnen, daar zijn we nu uiteindelijk ook nog niet zoveel beter van geworden haha.
wim-same
@Ritchie Maar Bleker was nog wel een Landbouwer, ook al had hij het moeilijk hoor.
+1
Ritchie
@wim-same

Klopt helemaal! Geldt ook voor Cees Veerman.
+1
Sojaboontje
@Ritchie Toch was hij de ergste niet.
wim-same
@Sojaboontje Wat we nu hebben is veel erger, en haar voorganger ook.
+1
Ritchie
@Sojaboontje

Nee dat zeker niet, zeker wat ie geprobeerd heeft voor de Hedwigepolder e.d.
jasper-santing0
@Ritchie klimaat verschuift echt niet zo ineens. Maar wel mooi kl..... de laatste 4 jaar
+5
Ritchie
@jasper-santing0

Nee maar dit zei mijn aardrijkskundeleraar 10 jaar geleden al, die laatste 4 jaar moet je ook in de context zien van de laatste 150 jaar (zegmaar het begin van de Industriële Revolutie). En 150 jaar is dan ook maar een miniscuul stipje op al die duizenden jaren dat je over klimaat kunt spreken of miljoenen jaren dat de aarde bestaat.

Ja mooi klote idd., je merkt het als boer ook meteen als eerste.
+6
a3vandiejen
Blijft mooi zo'n Schlüter.
Ha simon wat hebt gij een droomcombi staan , ik kan gans de dag met een kleine gierton van 1000 l water rijden , voor de paardewei , en dan ook nog met een fendt PFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF 😰
+1
Schluterfan
@schluter jan van samang

Nooit bijgehouden hoeveel hectares Pa beregend heeft, ook voor anderen, maar tzijn er veel. Zo'n installatie kost wat, maar nooit spijt gehad dat het er kwam. Het enige nadeel is de bult werk die erin gaat zitten. En om over miserie maar te zwijgen. Als het tegen gaat zitten...
deerejohn
Vindt dit zonde een schluter voor de regenpomp, voor een paar duizend heb je een tweedehand regenmotor
+2
Schluterfan
@deerejohn

Ja, en een paar duizend euro die in de winter stil staat, terwijl je met de trekker wel aan de gang kan. Hier zie je zoveel trekkers voor de beregingspomp. In het seizoen dat je moet beregenen heb je voor de trekker over het algemeen toch niet direct zoveel werk, of er net een op overschot. Dan kan die ook maar even goed staan zijn uren voor de pomp staan, dan binnen stil in de loods.
+1
Gavrie Willemsen
@deerejohn dat is toch mooi, oude pk’s aan het werk zetten......👍🏻👍🏻
+1
wim-same
@Gavrie Willemsen Ja Gavrie, Jij weet hoe dat moet met je Inter. Prachtig.
+3
Schluterfan
@Gavrie Willemsen

We hebben alleen oude pk's, dus we moeten het ermee stellen 😛. Jonge pk's zouden pa toch nie bekoren. Mij nog wel, maar hier kan ik tenminste nog zelf aan sleutelen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Schlüter Compact 950 TV ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!