Foto van een Ford 7840 en 6610. Vanmorgen nog een wagen vol stront op een moestuin gereden. Normaal brengen we het met de kipper, maar kon nu ook met de mestwagen. Hoeven die mensen het ook niet meer

Ford Meerdere

Pieter Buren
Foto van een Ford 7840 en 6610. Vanmorgen nog een wagen vol stront op een moestuin gereden. Normaal brengen we het met de kipper, maar kon nu ook met de mestwagen. Hoeven die mensen het ook niet meer te verdelen.

Reacties

+2
a3vandiejen
Mooi hoor.
+1
Steyr.frl
Wordt een zeldzaamheid deze uitmesters
wim-same
@Steyr.frl Ja klopt. Deze mestkettingen kunnen goed 40 jaar oud zijn, of misschien nog wel ouder. Is volgens mij nog een "de Boer" mest ketting.
+1
langeslagdiesel
@wim-same als je de steek van de ketting bekijk dan zie ik gewoon een JOZ ketting. Ik heb het idee dat deze vroeger van betere kwaliteit waren dan tegenwoordig. Alhoewel, de rondjes die de nu nog draaiende kettingen maken zijn aanzienlijk groter dan die 40 A 50 jaar terug draaiden.
+2
Pieter Buren
@langeslagdiesel Deze JOZ ketting is bijna een jaar oud. Ze gaan ongeveer 8 a 9 jaar mee bij ons. De 'bak' is al wel een stuk ouder, net als de motor. Op de beschermkap voor de motor zit wel een sticker van 'De Boer'.
langeslagdiesel
@Pieter Buren vroeger draaiden ze toch rond de 20 jaar. ( als je de verhalen mag geloven ) maar stonden er veel minder koeien op. De ketting smeren haalt ook niet veel uit. Zeker prijs technisch niet. De mest moet niet te droog zijn. Dan glijd het makkelijker heb ik het idee.
rommert14
@wim-same ik weet niet of ze dat volhouden 😅 meestal om de 10 jaar compleet vervangen, dat deed mijn vader tenminste
wim-same
@rommert14 ketting en nestwielen wel ja. Die moeten vervangen worden.
rommert14
@wim-same Klopt
Steyr.frl
Heb eerder vaak aan die dingen gewerkt,vaak met vorst dikke ellende.
Vaak de afstrijkers krom en kettingen ondergronds kapot door dikke mestkluiten
Ook de opvoergoten weleens vernieuwd of versterkt
aandrijfkast af en aanbouwen en reviseren.
Allemaal niet mijn hobby.
+1
langeslagdiesel
@Steyr.frl met echt zware vorst en noord oosten wind zijn het regelrechte rampen. Maar dat denk ik ook van die nieuwerwetse doorwaai stallen. Deze hebben sinds de introductie nog geen echte vorst gehad. Kon nog wel eens vies tegen gaan vallen.
@langeslagdiesel wat zou er verkeert moeten gaan? Goed rondpomp en verwarm systeem voor drinkwater
Als er 2 bakken dicht vriezen drinken ze bij 2 losse bakken een keer zoveel en blijven die dooi
Als de schuiven vast vriezen, en er staat een sterke Oosterwind, dan droogt en bevriest de mest Op de mestgangen zo snel dat het niet een strontzooi word, maar een laag ‘droge’ mest. Zodra het gaat dooien is het een chaos, dan moet je met een rubberschuif aan een trekker alles naar de afstort schuiven.
Melkstallen kan je volledig aftappen zodat er niks bevriest
Robot blijven dooi zolang ze frequent bezocht worden
Waar zitten de problemen?
Ja heb hebt het koud
Ja koeien vreten meer
Ja het kost melk
Ja je hebt extra werk en word er zat van na een paar dagen
Maar ik voorzie echt geen grote problemen...
kan het mishebben natuurlijk
+2
rommert14
@ronald-deutz-fahr vastgevroren mest is met een dichte vloer een ramp 😅
@rommert14 die ervaring heb ik niet eigenlijk.. (gebaseerd op een doorwaaistal zonder zei gevels)
ja blij word je er niet van, maar bij drogend weer is het te doen..
Niet drogend weer geen ervaring mee 😅
+1
new holland koen
@rommert14 Hier is het 's zomers juist een ramp op de dichte vloer omdat de mest dan snel te droog is. De robot smeert alle sleuven dicht en krijgt de mest niet meer verwerkt.
Ritchie
Hebben jullie de koeien dan op de grup staan?
+2
Pieter Buren
@Ritchie ja. 30 koeien.
Jeroen-ford
Gaat de (stro)mest dan onder het betonpad door vanuit de grup? ik ben wel benieuwd naar foto's van de stal en de grup.
Wij hadden ook een grup maar die werd met de hand uitgeschoven de put in
+2
Pieter Buren
@Jeroen-ford Dit is de enige foto die ik heb van de stal. Hier hadden we net de helft schoongemaakt met de hogedrukspuit. Achter mij zijn nog 4 stallen en links is nog een enkele rij met 6 stallen. Daar zit ook een heen en weer gaande grup in die bij de rondgaande komt.

(klik om te vergroten)

+1
rommert14
@Pieter Buren het heeft wel wat zo
+3
Pieter Buren
@Jeroen-ford net nog een foto van de andere kant gemaakt. Rechts de enkele rij stallen. Bij de deur links gaat de grup door het kalverenhok en dan onder het beton door naar buiten.

(klik om te vergroten)

a3vandiejen
@Pieter Buren Werkte vroeger bij een boer en meste ik de lange stal (20)koeien met de schop door de luiken, en dan de kleine stal met 8 koeien met de kruiwagen. Eind jaren 70, begin 80. Leuk om te zien dit.
rommert14
Bij ons haalde zo'n ding de mest van 120 koeien uit de ligboxen stal, elke dag feest 😂
@rommert14 zow! Hoedan? Alles stromest? Of de dikke fractie eruit en gier in de put?
rommert14
@ronald-deutz-fahr dat laatste ja, en vaste mest afzetten voor een koopje 👌
@rommert14 hoe werkt zoiets dan? Stro in de boxen? De vaste mest word door een normale roosterschuf in een afstort geschoven ofzo? En daar die ketting in?
+1
rommert14
@ronald-deutz-fahr ja die ketting 'de grup' is de afstort.
@rommert14 mooi systeem. Krijg je mooie mest van, zou mooi bij onze zandgrond Passen
+1
rommert14
@ronald-deutz-fahr het systeem is vreselijk, de mest mooi, maar dat ging allemaal weg 🙈 want drijfmest afvoeren was duur.
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Daar valt toch wel iets op in te passen? Dichte vloer met giergoot en 2 keer daags stro met mest eraf schuiven met een shoveltje/ trekker met schuif of een de normale roosterschuif aanpassen en 4x daags laten gaan ofzo en ipv in een goot op een bult laten drukken
@johndeere6230 zijn wel systeemen voor, met molpomp. Opzich leuk systeem, maar er komt zoveel bij kijken aan pompen en opslag en mest die eigenlijk te nat is. Ik hou gewoon van simpel en lage kosten, Hoor daarover weleens andere verhalen.
Droge koeien in een potstal zou ook mooie oplossing zijn, stuk goedkoper, stuk praktischer in te passen, en vooraf overzichtelijker wat het kost.
Maarja koeien houd je voor melk en niet voor mest. Watvoor waarde kun je hangen aan bodemverbetering dmv deels vaste mest strooien ipv drijfmest?
rommert14
@ronald-deutz-fahr
Quote:
. Ik hou gewoon van simpel en lage kosten,
Wie niet? 😅 aan de schuiven zaten vrij veel onderhoud aan door de kettingen en nestwielen die slijten, daar tegenover staat weer de mest die je voor niks kwijt kunt en spotgoedkoop bouwen omdat je niet de grond in hoeft. Dus het kon ook wel eens goedkoper zijn.
@rommert14 goeie vraag😜 genoeg discussie hier gehad dat ik bij mezelf denk, ben je het nu niet gewoon duur en ingewikkeld aan het maken, problemen zien die er niet zijn..
maar ieder z’n ding 😜
rommert14
@ronald-deutz-fahr tsja, zo mag je het ook noemen, maar in onze situatie was het niet duur, maar er zat soms wel veel werk aan om het draaiende te houden
@rommert14 ging niet over jouw 😉
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Watvoor waarde kun je hangen aan bodemverbetering dmv deels vaste mest strooien ipv drijfmest?

Meer dan je denkt denk ik, ben hier ook wel "gek" van vaste mest, had graag meer gehad hebben nu hooguit een keer 5 vrachtjes per jaar, in mijn ogen veel te weinig.

Had graag hier ook de (close up) droge koeien op stro gehad, beter voor de koe en mooi stalmest dan, alleen het huidige gebouw is er niet geschikt/ groot genoeg voor om ze er kwijt te kunnen helaas....

Zitten jullie op zulke schrale grond dan?
@johndeere6230 Indd alleen close up is ook al mooi. Al ben ik voorstander van 1 groep droge koeien, en een opdroog groepje , die je een week op hooi of gerstestro zet en 1x/dag melkt.
Nee schraalheid valt mee! Zand tussen de 5 en 12% organische stof, landbouwkundig is dat ruim voldoende, maar extra is nooit mis, ook vooral met betrekking tot bodemleven. Al moet ik zeggen dag ik daar weinig tot geen kennis van heb 😅
SJB533
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Watvoor waarde kun je hangen aan bodemverbetering dmv deels vaste mest strooien ipv drijfmest

Economische waarde bedoel je Ronald?
@SJB533 ja economisch. Vooruitgang op de bodem in organische stof is uit te rekenen volgensmij..
+1
SJB533
@ronald-deutz-fahr
Ik denk ook wel, dat je dat op de een of andere manier kunt uitrekenen, maar het zal ook een beetje een gevoelskwestie zijn...
+2
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr @johndeere6230 Hier 10 jaar terug de keuze gemaakt voor droge koeien volledig op stro te houden. Daarnaast hebben ze een uitloop in een zandbak. Stuk beter voor de koeien, minder melkziekte en kalven beter af. Daarnaast zakte het os gehalte in de grond door ruilen met akkerbouwers. Door de vele hoeveelheid vaste mest stijgt dit weer. We voeren de vaste mest af naar eigen grond, (op naam van akkerbouwer die het huurt) wat ook weer intressant is voor mestafvoer omdat er veel in zit
johndeere6230
@zettelmeyer

Dat geloof ik ja! Hoeveel m2 per koe hebben jullie? En voerhek wel met roosters erachter?
+1
zettelmeyer
@johndeere6230 m2 weet ik zo niet. Niet veel in ieder geval. Koeien moete buiten op een beton plaat met voerhek vreten.
johndeere6230
@zettelmeyer

Ahh oke, hoe gaat dat met het stroverbruik dan? Is dat een beetje in de hand te houden?
+1
zettelmeyer
@johndeere6230 ongeveer 2 combinaties vol per jaar op 60 koeien incl jongvee tot 5mnd op stro.
casejxu
@zettelmeyer kan je met jr vaste mest je OS op peil houden? Na landruil? Of lever je langzaam in? Merken hier in de polder dat akkerbouw maar vooral groente teelt echt een uitputtingsslag is voor t land. Ook ondanks de bergen compost. 2 a 3x oogsten dus ploegen(ondiep) verbrand gewoon te veel OS mee
+1
zettelmeyer
@casejxu leverd wel iets in maar door 2 jaar bouwland en 4 jaar gras blijft het erg goed op peil. Ja zie ik ook om me heen, de grote akkerbouwers gaan alle maal weer terug na 1/3 graan zon beetje dus dat zegt me genoeg
+1
casejxu
@zettelmeyer hier veel over op gras in zaaien en dan voor 4 5 jaar
+1
zettelmeyer
@casejxu als ik ons vergelijk met de buurman een akkerbouwer. Heeft tarwe 1 op 12. Rest alleen maar rooivruchten. De kavels ware vroeger even hoog, denk dat er nu al meer als 50 cm verschil in zit. Hun hebben alles tussen moete draineren omdat het geen water meer afvoerde. Etc etc. Doet gras echt wel wat met het land
casejxu
@zettelmeyer t valt me hier op dat ze met brocolli, kool of sla het land vol bladeren achter laten. Je Zou zeggen OS maar als je die man n paar jaar hen gehad schiet het OS gehalte naar beneden
zettelmeyer
@casejxu dat blad lijkt denk ik meer wat het is, alleen maar vocht. Os komt door gras vooral door de wortels. En dat is met die gewassen stuk minder
casejxu
@zettelmeyer klopt. Maar als je ziet heoveel groen ze achter laten.....
+1
Fendt612e
@casejxu de meeste winst zit (bijna) altijd onder de grond!!
+1
Ritchie
@zettelmeyer

Haha zo blijf je geen boer!
+2
jehan
Hier in de buurt had er een de strooier onder de transportband staan ..maar het leuke was dat ie de strooier vaak te laat leeg maakte
+8
CaseCS130
@jehan hier was vroeger eentje die het vergat. Kon hem nergens vinden en dacht dat ie gestolen was. Tot ze met een andere wagen de mesthoop weg reden 😀
+1
jehan
@CaseCS130 grappig hahaha
assink
Heb een paar jaar geleden nog zoiets uitgewerkt.
Alleen dan met een RVS goot in plaats van hout, voor een wasplaats van een slachthuis in oostenrijk. Waar ze met stro in de vrachtwagens werkten in plaats van zaagsel.
Hebben toen nog een ketting en aandrijving en nestwielen gekocht bij de Boer(nu gea)

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Ford ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!