13 oktober 2016 Foto van een Koning bollenplanter. We beginnen niet met tulpen planten voor half oktober.  Als de bodemtemperatuur nog te hoog is heb je meer kans op fusarium

Koning Uienplanter

PieterA
13 oktober 2016 Foto van een Koning bollenplanter.

We beginnen niet met tulpen planten voor half oktober. Als de bodemtemperatuur nog te hoog is heb je meer kans op fusarium "zuur" . Tot 2019 dompelen we alle bollen met een cocktail van antischimmelmiddelen in een dompelbak waar een hele kuubkist in past. Na het dompelen laat je ze dan 40 minuten uitlekken boven de dompelbak, zodat geen middel verloren gaat. Dit dompelen doe je dus liefst een beetje vantevoren. Meestal begon ik om 4 uur, zodat ik rond 7:30 genoeg kisten klaar had staan om te kunnen beginnen met planten. Alles wat gedompeld is wil ik dezelfde dag nog in de grond hebben. Ik ben geen fan van natte bollen een nacht over laten staan.

Op deze foto zitten de laatste bollen van die dag in de planter. Het zijn grote bollen die dik geplant moeten worden. Dat betekent dat de schuif ver open moet en dat er een hoge versnelling ingeschakeld moet worden. Door de grote versnelling slipte de V-snaar in de aandrijving! Planten deed ik toen altijd alleen met een camera achterop en al het personeel was al naar huis (het was 19:45 uur). Toen de oppas maar gebeld of mijn zoon (6) naar het perceel achter de boerderij kon komen om de hendel van de V-snaar strak te houden. Zo gaat dat dan soms op een familiebedrijf.

De werklamp achterop zorgt voor licht op het plantwerk bij de camera. Ik reed ook wel eens met iemand achterop, maar nadat ik 4 x had gehad dat ik stopte met rijden omdat ik in de camera zag dat het stroopte en de persoon achterop nog niks in de gaten had ben ik alleen gaan planten.

Reacties

+1
Fendt926Driver
Zoon is nu 10 en rijdt nu jaarlijks zijn rondjes tulpen planten met vader achterop?
+2
PieterA
@Fendt926Driver Nee hoor, dat zit er voorlopig niet in. Eerst maar eens met de eenvoudigere klusjes beginnen. Hij klieft deze week een paar kratjes hout voor de kachel van zijn opa en oma.
+1
Fendt926Driver
@PieterA ok. Met 9 maaide mijn zoon al gras met de tripple en de 926 vario er voor.
En mocht hij als de kanten los waren op de mais hakselaar omdat hij toch nog niet over straat mocht rijden
+3
PieterA
@Fendt926Driver Zo heeft ieder weer iets anders wat hem of haar interesseert.
+1
steyrlanzboy
Leuk
draaipiet
Mooi verhaal, zekker als je eigenlijk niks van akkerbouw weet

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Koning Uienplanter ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!