Foto van een Eicher 3108 Elsbett uit de folder. Voor een andere topic had ik 2 folders gescand, deze bijzondere tractor wou ik jullie ook niet onthouden, daarom heb de folder ook nog ingescand.

Eicher 3108 Elsbett

Foto van een Eicher 3108 Elsbett uit de folder. Voor een andere topic had ik 2 folders gescand, deze bijzondere tractor wou ik jullie ook niet onthouden, daarom heb de folder ook nog ingescand.

Reacties

+3
SJB533
Driecilinder, 108 pk en loopt op zuivere plantaardige olie.
+4
wotan2
@SJB533 en de enige Eicher motor met vloeistof koeling.
+1
SJB533
@wotan2
Middels brandstof?
+1
wotan2
@SJB533 motorolie
+1
Sojaboontje
@wotan2 Alle Edl motors hadden toch al zuigerkoeling?
+2
wotan2
Hier de complete folder tractorfan.nl/doc/818/ en tractorfan.nl/doc/819/
+4
wim-same
@wotan2 Prachtig, en dan nu lullen over Milieu vriendelijk. deze liep al op 100 % plantaardige olie. O ja, fijnstof, CO2, Wat lullen ze nou. Dit is puur natuur.
+1
a3vandiejen
@wotan2 Mooi hoor.
+1
roscho
@wotan2 Kan het zijn dat er een pagina ontbreekt? Volgens mij sluit de tekst van pagina 2 niet aan op pagina 1.
+1
wotan2
@roscho Nee is voor en achterkant en dus 1 A4. Maar jij verwachte een tekst met luftkuhlung, en dat heeft hij niet.. De cylinderkoppen hebben een speciale wervelkamer: Luft-drall.
+1
roscho
Quote Reactie van @wotan2:
jij verwachte een tekst met luftkuhlung

Inderdaad. Ik las "Der Eicher Pflanzenölmotor besteht aus einem Original-Eicher-Motorengehäuse, das mit Komponenten die für Pflanzenöleinsatz entwickelt wurden, ausgestattet is,....."
Een "original Eicher Motorengehäuse" is toch luchtgekoeld. Maar jij bent beter op de hoogte van Eichers dan ik, dus ik geef jou helemaal gelijk.
+1
wotan2
@roscho het motorengehause is bij eicher het carter, daar staan de (normaal luchtgekoelde) cylinders vrij bovenop. Bij deze elsbett word de motor gekoeld met motor olie, ook hebben de 3! Ipv 6 cylinders een grotere boring.
Wat ik me wel afvraag: deze motor kon ook op gewone diesel lopen, zouden ze dan ook 108 pk er uit persen?
+1
roscho
Quote Reactie van @wotan2:
op gewone diesel lopen, zouden ze dan ook 108 pk er uit persen?

Het zal niet veel uitmaken, Wikipedia schrijft dat er in PPO bijna net zoveel energie zit als in diesel: "PPO is biochemisch opgeslagen zonne-energie en bevat ongeveer 9,2 kWh (of 33,7 MJ, bijna net zoveel als dieselolie: 35,1 MJ) per liter."
In de praktijk dus iets meer, i.p.v. 108 misschien 112 pk.
+1
Kramer U800
@roscho De diesel ontbrand dan wat te vroeg volgens mij
+1
R Bouwmeesters
Ook hier had ik nog niet eerder van gehoord, zijn deze ook verkocht of alleen een prototype?
+2
wotan2
@R Bouwmeesters Hiervan zijn er een paar verkocht in Duitsland. Er zat daar veel subsidie op, toen dat werd afgeschaft was het ook meteen over en uit.
+2
Huuuuub
@R Bouwmeesters
Hier zijn alleen een paar prototypes van gebouwd welke na de mislukte testfase omgebouwd zijn naar normale 6 cilinder motoren en toen verkocht.
Helaas was de markt toen nog niet rijp voor zulke vooruitstrevende techniek.
+6
schluterman
@Huuuuub schlüter heeft zoiets ook ooit gebouwd met 4 cilinder 170 pk. Blijkbaar waar die trekker toen verkocht is bij die boer die had ook nog een super 1500tvl die omgebouwd is naar plantaardige olie en ze lopen allebei nog.
+3
Sanderford
Prachtig! Ook mooi die stempel erop. Gezamenlijke importeurs te Prinsenbeek/Breda
+1
draaipiet
Prachtige trekker en verhaal. Ik had de trekker al eens gezien en vond hem wel bijzonder, maar het verhaal er achter wist ik niet. Ik weet niet veel van biodiesel, maar een kennis van mij heeft ook op biodiesel gereden. De verbranding is heter met als gevolg dat de kabelboom die over de motor liep gesmolten is.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Eicher 3108 Elsbett ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!