5 april 2021 Foto van een New Holland T 7.190 met Votex klepelmaaier,  Kverneland CLI 4 poot en Kverneland rotoreg.Deze bladrammenas is geklepeld in februari en vorige week doodgespoten. Nu nog even k

New Holland T 7.190

PieterA
5 april 2021 Foto van een New Holland T 7.190 met Votex klepelmaaier, Kverneland CLI 4 poot en Kverneland rotoreg.

Deze bladrammenas is geklepeld in februari en vorige week doodgespoten. Nu nog even klepelen en dan woelrotoren. Later nog eens Bonalan spuiten en inwerken en dan ligt het klaar om cichorei te zaaien. Nkg-bewerking kost minder brandstof en je krijgt nu niet van die valse kluiten boven. We hebben de woeler en rotor van 2014 en gebruiken hem echt zeer regelmatig. De woelertanden en rotortanden lassen we ieder jaar op en dat bevalt goed. De klepelmaaier is ook echt een aanrader. Hij wordt veel gebruikt ( we hebben hem samen met 2 buren) en de eerste klepels zitten er nog in. 1x de lagers van de rol vernieuwd.

Reacties

stippie
Doen jullie veel aan NKG-grondbewerking, of gaat toch liever de ploeg erin?

Is cichorei een groenbemester?
+1
SJB533
@stippie
Nee, wortelgewas voor oa witlof
RVM
@SJB533 cichorei en witlof zijn dezelfde familie maar niet dezelfde plant. De wortel ( pen ) van witlof wordt gerooid en het jaar erop wordt hier lof van “getrokken” in cellen. Cichorei knollen wordt gebruikt in o.a. hondenvoer
PieterA
@RVM Uit cichorei wordt inuline gewonnen, een voedingsvezel. Vooral bedoeld voor hoogwaardige food-producten "verrijkt met voedingsvezel"
+1
RVM
@PieterA hoogwaardig hondenvoer dan 😉👍
Ritchie
@RVM

Wordt inuline ook niet gebruikt als zoetmaker? Dus op termijn een gezonde(re) vervanging van suiker?
RVM
@Ritchie ikke niet weet
stippie
@SJB533 aah, oké
+1
PieterA
@stippie Wat betreft nkg: we kijken per geval wat ons beter lijkt. Voorjaarsploegen, najaarsploegen, spitten of woelrotoren. Tarwe gaat het best met spitter of anders ploeg. Tulpen ploegen we altijd. Andere gewassen een beetje hoe het uitkomt.
huub
Ik ken de naam Bonalan niet, ff gegoogelt. Is het een probleem voor jullie als de toelating er af gaat?
PieterA
@huub Ja, dat is ingrijpend. Ik verwacht een behoorlijk hogere contractprijs nodig te hebben. Kostprijsverhoging met 50%. We moeten dan meer handwieden. Ik schat 100 - 150 uur meer werk per hectare.

Waarschijnlijk krimpt de teelt behoorlijk.
huub
@PieterA dat is nogal wat ja, hoe staat de Cosun hier in?
PieterA
@huub De Sensus geeft subsidie van een paar honderd euro voor schoffeltuig.
TeunFendt
Ik meende dat akkerbouwers absoluut niet het land op gaan wanneer het regent of regen is voorspeld maar dat dus toch nog wel mee.
PieterA
@TeunFendt Ze geven hier geen regen van de moeite af. Het droogt als een malle. Als je het weerbericht ziet dan staan we zaterdag weer met de haspel in het land.
TeunFendt
@PieterA Terwijl het normaal best wel droog is hier is dat nu niet het geval. Gisteren heeft het wat geregend en nu zie ik dat ze woensdag ook nog een bult regen voorspellen. Komt niet echt gelegen. Tis nog nat op een aantal plekken.
Deere Hunter
Mooie beschrijving erbij!

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland T 7.190 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!