Vanmorgen voor de regen nog even snel een stukje gezaaid in Bronsbergen, dat is een buurt bij Zutphen. Ik had er meteen veel toeschouwers die dat ook wilden zien. Dit is een soort hobbyweide en heb hier een degelijk BG11van LG met een aandeel Horsemaster van Barenbrug gezaaid. Dit geeft een sterke zode.

Celli Lothar (grondbewerking)

Vanmorgen voor de regen nog even snel een stukje gezaaid in Bronsbergen, dat is een buurt bij Zutphen. Ik had er meteen veel toeschouwers die dat ook wilden zien. Dit is een soort hobbyweide en heb hier een degelijk BG11van LG met een aandeel Horsemaster van Barenbrug gezaaid. Dit geeft een sterke zode.

Reacties

+3
Siete
Hoop niet dat ze allemaal een kleine voor je mee brengen. 😅 Dan heb je iig meer gezaaid dan gras 🙈
+4
radium45
@Siete Er waren daar wel enkele buurvrouwen die lichtelijk in paniek raakten.
+1
Siete
@radium45
😂😂😂
Ding maakt echt prachtig werk. Of je weet net de juiste foto's te posten 😜
We hebben bij mn huidige werkgever precies zo'n machine in t hok staan.
radium45
@Siete Ik heb er nu 2 soorten mes inzitten. Originele en van een toeleverbedrijf die beweerd dat hun mes minstens zo goed is. De vergelijkend testperiode is vandaag ingegaan. 😀
T6020 power
@Siete Ja vind ik eigenlijk ook, zo op de plaatjes.
Hoe anders is deze frees als een gewone frees die gebruikt word om grasland te scheuren voor de mais. @radium45 De foto van laatst leek de onderkant niet veel anders als onze 30/40 jaar oude maschio frees die jaarlijks een 10ha frees. Of zullen onze beitels helemaal versleten zijn😅.
Onze maakt met 4km/h stukjes van 5/5cm denk ik.
Siete
@T6020 power
Grootste verschil is de draairichting vd freesas. Deze draait achteruit. Over de top dus. Daardoor (en de spijlen in de frees) worden gewasresten onder in gebracht met schone grond er boven op. Dat is een beetje de simpele uitleg. Een gewone frees slaat gewoon de zode stuk en mengt deze met de losse grond.
+1
radium45
@Siete Mooi verwoord.
+1
radium45
@T6020 power En om verder te gaan met de uitleg van Siete, ik heb de aandrijfbak in de hoogste versnelling en dan de pto op 1000 rpm. Je ziet de rotor niet eens draaien bij dat toerental. Er gebeurt nog wel wat onder de machine tijdens het werk, het is niet zomaar wat hakken.
+1
T6020 power
@radium45 Met simpel hakwerk krijg je niet zo'n resultaat👍🏻
+2
Ritchie
@radium45

Van jou of van die ooievaars? 😉
radium45
@Ritchie Ik kreeg bij 1 buurvrouw koffie aangeboden... Die had het meeste lef denk ik.
Siete
O in 1 machine?
Dat is wel mooi vergelijken dan ja.
Ben benieuwd naar de bevindingen.
radium45
@Siete Ik ook, er zit 25% verschil in de prijs voor een volledige set.
Siete
@radium45
Dat is de moeite. Ben benieuwd naar de resultaten. Misschien hebben we er nog wat aan in de toekomst 😁
+1
radium45
@Siete Hou je op de hoogte over het verloop. Als dit verhaal zich zo doorzet, dan ben ik 1 x per jaar aan het wisselen.
Siete
@radium45
Hoeveel Ha heb je dan ongeveer gedaan? Krijg t idee dat jij het er razend druk mee hebt. Meer dan dat het hier gedaan wordt iig.
+1
hoest
Ding levert echt mooi werk zo te zien maar hoe zorg je dat geen badkuip krijgt? Als we hier na het frezen en dikke bui krijgen blijft het water op de laag direct onder het gevreesde staan. Nou frezen wij alleen voor het ploegen dus zorgen dat je geploegd hebt voordat er een dikke bui komt maar jij zaait gelijk in dus dat ploegen wordt hem niet.

En wordt je er niet helemaal simpel van om dagen/weken achtereen met een slakken gangetje over het land te kruipen😅
+1
radium45
@hoest Het is hier veelal vrij zanderig in de Achterhoek, uitzonderingen daargelaten. Maar het water zakt vrij gemakkelijk door naar de volgende grondlagen. Op zwaardere grond adviseer ik een voorbewerking met een beluchter of een goede vaste tand met een fatsoenlijke kooirol.
Wat het gangetje betreft... Ik doe ook vaak sportvelden vertidrainen. Dan gaat dit overtopfrezen snel vergeleken daarmee. En ik werk per uur met deze machine... 😀
hoest
@radium45 ok dus dan eerst breken en daarna frezen, geen last dat de frees het weer dicht smeert?

Ja uurtje factuurtje wordt het wel makkelijker van natuurlijk
+1
newholland6640
@hoest de stand van de messen heeft ook invloed hierin. Eigenlijk moeten die iets scheppen. Zo voorkom je een film laagje. Kost wel weer meer vermogen en slijtage
+1
radium45
@newholland6640 goed gezegd. De messen in deze frees staan ook heel scheppend. Gaan dus niet op de achterkant lopen
+1
hoest
@radium45 @newholland6640
Nooit over nagedacht maar idd als ze onderin nog een hoek maken ten opzichte van de grond raakt alleen het snijvlak de onderste laag. De gladde laag zal vooral veroorzaakt worden als een mes vlak loopt en je een 5cm staal er over laat smeren.
Ik denk trouwens dat het overtop principe hierin ook nog wel wat scheelt
radium45
Waar ik met bepaalde weidemengsels tegen aanloop is, sommige moet je richting de 50 kg of zelfs nog meer zaaien. Veelal de tetraploide mengsels vanwege het s.w. van het zaad. De zaairol die ik normaal gebruik voor graszaad kan het dan amper aan, laat hem bijna op het volle toerental draaien. Echter, als ik een grovere rol plaats, die voor graan, dan krijg je een golvende afgifte omdat die zoveel zaad verzet per omwenteling dat je dan een heel laag toerental in moet stellen. Ik ga dit proberen op te lossen door een rupsje van siliconenkit in de voegen van de rol te kitten zodat hij minder zaad verzet per omwenteling. Hou je op de hoogte.
+1
joozt
Zou je hier ook nog een voorzetwoeler voor kunnen hangen? Dus in één werkgang dieper losmaken en ondieper spitten en zaaien? Wel eens overwogen?
+2
radium45
@joozt Ja und nee. Ik zie het bij blijvend grasland maken niet zitten omdat het nu al een hele toer is om het netjes af te werken doordat een overtopfrees heel veel grond meeneemt naar het eind. Vandaar dat ik al delen van een Atlas in de front heb om kopakkers en dergelijk eerst vlak te schuiven alvorens deze af te zaaien.
+1
jehan
Vorig jaar horsemaster gezaaid .advies was 65 kg per ha ..heb het toen gemengd met bg 4..op wens van de klant ..
radium45
@jehan Horsemaster zaaien wij gewoonlijk op 80 kg/ha. Maar dat bijmengen is geen verkeerd idee van die klant.
jehan
@radium45 80 huh staat dat ook op de zak dan ?
jehan
@radium45 verduld maar ja dat is hun advies ..vorig jaar een ander stuk gezaaid met 60 kilo ..staat er heel mooi op ..mooi dicht ook ..dus 80 is hups overdreven ..mijn zaadleverancier adviseert ook niet meer dan 60 kg ..
+1
radium45
@jehan Jouw zaadleverancier? 😀 Nee maar klopt, als alles opkomt is 50 kg al genoeg.
+1
jehan
@radium45 wij hebben een klant die wil gewoon grasazaad nooit meer dan 40 kilo hebben ..is meer dan genoeg zegt ie altijd ..je moet zorgen dat het snel uit kan stoelen ...hij heeft de weides er altijd mooi bij liggen ..die advies kilos zegt ie dan wordt er maar 1 beter van en dat is de handel
radium45
@jehan heeft meer met het soortelijk gewicht te maken. Diplo of tetra zit nogal verschil in.
jehan
@radium45 klopt
jehan
@radium45 ja ook ik heb een zaad leverancier ..afgelopen week nog speciale mengsels besteld ..ik ga een oude paardewei inzaaien met verschillende mengsels ..
+3
Siete
@jehan
Mijn wederhelft ook.
Gelukkig ben ik dat 🤪
(Sorry t is weekend)
jehan
@Siete oh alleen int weekend ??hahaha
Siete
langeslagdiesel
@jehan horsemaster ook wel op 40kg/ha gezaaid. En de optie achter de hand gehouden dat bij tegenvallend resultaat er jaar ste na zou woorden doorgezaaid. Ging prima. Schapen er eerst op is veel goedkoper. Maar ook waar geen schapen liepen was de zode mooi vol.
hoest
Hier eens iemand aan de koffie gehad die bij een veredelaar had gewerkt. Die vertelde dat als op elke vierkante decimeter 1 zaadje lag dat dat voldoende was door de uitstoeling , alles wat je meer zaait is om mankementen in de verdeling de te verbloemen.

Natuurlijk wist hij ook wel dat 1 zaadje per vierkante decimeter wel heel weinig is maar was meer om aan te geven dat er vaak veel en veel te veel gezaaid wordt

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Celli Lothar (grondbewerking) ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!