Na de sloop een officieel moment met de 1e paal voor nieuwe werkplaats/machineberging te Neck. Een groot aantal korte heipalen

Deutz D8006

+7
WaterDeutzer
Na de sloop een officieel moment met de 1e paal voor nieuwe werkplaats/machineberging te Neck. Een groot aantal korte heipalen "op de kleef" om de "zwevende" betonvloer te gaan dragen. En soms veel langere palen als fundatie voor de spanten. Met een paar kleine klappen glijden ze dan met grote snelheid door de veenlaag om op de laatste meter op het zand te landen. Je kunt ook nog net een D8006 met Hemos vijzel zien staan.
+2
Massey 2705
@WaterDeutzer de nieuwe vloer werd zo op de kleefpalen gestort , of sloegen ze er nog een betonne oplegger op ?
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Massey 2705:
de nieuwe vloer werd zo op de kleefpalen gestort

Ja, een "werklaag" zand op het veen, voldoende netten en storten. Las laten van de zijwanden. Een paar jaar later was het al een paar cm gezakt t.o.v. de wanden die wel op de hoofdpalen waren gefundeerd. Er zat trouwens nog net een scheidslijn in de grond waarmee een aantal hoofdpalen wel een meter of 5 langer waren dan de rest.

Reacties

+5
WaterDeutzer
De nieuwe vloer is als 1e gestort omdat de werktuigen en trekkers niet al te lang uit logeren konden. Je ziet verder dat een deel van de oude betonvloer is blijven liggen als fundament. En ook de oude ondergrondse gasolietank. Over die tank later nog meer.

(klik om te vergroten)

+7
WaterDeutzer
De bouw was, zoals gister vermeld, in eigenbeheer uitgevoerd. Eerst de vloer om een deel werktuigen en trekkers weer te kunnen stallen. Gekozen voor gelijmde houten spanten i.p.v. staalconstructie vanwege brandweereisen. Neck was toen nog (op deze plek) gemeente Purmerend. Een paar jaar eerder had ik bij Beerepoot geholpen met afwerken van nieuwbouw staalconstructie in de binnenstad met brandvrije verf op te brengen. Dan weet je ineens dat een H-balk 12 kantjes heeft.😅

De DX110 staat als anker in het weiland voor de spanten recht te houden. Ook nog een mooi beeld van de "poepdoos" boven sloot, wat tot dan toe de sanitaire voorziening was bij het loonbedrijf. De linkse panden zijn na voltooiing van machineberging ook vernieuwd, zonder opnieuw te heien op bestaande palen.

(klik om te vergroten)

+4
mklok
@WaterDeutzer Vroeger werden de ligbox stallen ook met zulke spanten neergezet. De meeste met een boog, vond het wel een mooi gezicht.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @mklok:
vond het wel een mooi gezicht.

Mee eens, ik ben eens staalman, maar houten constructies kunnen mij ook charmeren. Deze spanten waren ook licht gebogen en opgebouwd uit gelijmde lamellen. Enige nadeel is de uitstekende delen binnen in de loods met parkeren van hogere machines.
+4
a3vandiejen
@WaterDeutzer Heb wel eens gehoord dat met brand dit langer overeind blijft staan.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @a3vandiejen:
Heb wel eens gehoord dat met brand dit langer overeind blijft staan

Dat heb je helemaal goed Adrie! Stalen balken in een vuurhaard hebben maar een korte tijd dat er niets gebeurd, maar dan ineens als spaghetti in elkaar krullen. (Gelijmd-)hout komt "het vuur" pas veel later in en duurt het veel langer tot het is verast.
+2
a3vandiejen
@WaterDeutzer Mooie uitleg.
+4
JD3010
@WaterDeutzer Hout kan je ook zien branden en beter inschatten wanneer die breekt, staal vervormd ineens.
+2
cyrus-van-gelder
@JD3010 zo werkt het wel ja. Dan kan ineens de hele boel in elkaar zakken. Wel gezien bij een loods van een hout handel bij ons in de buurt.
+3
cyrus-van-gelder
@a3vandiejen ja hoor helemaal mee eens dat dit type spant het toch wat langer uithoud. Staal zakt ineens in. Hoop verwrongen spaghetti krijg je dan
+3
Massey 2705
@cyrus-van-gelder houten spanten , worden in Canada ook gebruikt, omdat bij extreme kou , de stalen spanten ook hun kracht verliezen is my verteld, en de snow load niet kunnen dragen.
+1
cyrus-van-gelder
@Massey 2705 kijk eens aan nog een goede reden waarom houten spanten te gebruiken
  • 👍👍👍👍👍
+7
WaterDeutzer
Het metselwerk van de muren is uitgevoerd door medewerkers van de "Boerenhulp" ofwel Agrarische Bedrijfsverzorging. Weet niet of dat nu nog zo is, maar die waren destijds verbreed met complete bouwteams voor stallen en bergingen. Bouwvakker Piet(?) Schep had daar de leiding over.

(klik om te vergroten)

+3
Rondeutz06
@WaterDeutzer Mooi om de bouw vanaf de grond te zien groeien. Het is inderdaad Piet, hij is nl een collega geweest. Ik heb ook 28 jaar bij de boerenhulp gewerkt en ze doen nog steeds van alles al is het nu allemaal wat minder persoonlijk geworden met een hoofdkantoor in Friesland. Voorheen bij afdeling zaanstreek had de werkverdeler kantoor aan huis en zat elke dinsdag in de doelen op de veemarkt om klussen aan te nemen van boeren
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Rondeutz06:
zat elke dinsdag in de doelen op de veemarkt om klussen aan te nemen van boeren

Mijn oom Dirk zat elke dinsdag ook op de veemarkt om rekeningen te innen van boeren. Ik dacht bij cafe Vlaar. Ga vanavond weer naar Pa, zal 't navragen. Als je daar nu over terugdenkt is dat vandaag de dag onbestaande dat je als boer/veehandelaar met zichtbaar een portemonnee aan een ketting rondloopt tussen zoveel volk. Tienduizenden guldens, alles letterlijk handje-contantje!
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @WaterDeutzer:
Ik dacht bij cafe Vlaar

Foto op Waterland Archief van een dampend cafe Vlaar op marktdag: archieven.nl/nl/zoeken/…
+4
Rondeutz06
@WaterDeutzer met de pette op 1 oor en de nodige borrels🤣🤣🤣
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Rondeutz06:
en de nodige borrels

En het vloeistof uit vierkante flessen, want ronde maken kringen op tafel.😂
+2
langeslagdiesel
@WaterDeutzer blauw van de rook.🤫😁
WaterDeutzer
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
blauw van de rook.🤫

Inderdaad ja, maar de mens leefde vroeger uitbundiger, maar veel korter.
Ik heb wel gisteravond een rectificatie van Pa ontvangen: Oom Dirk "zetelde" dinsdags niet in cafe Vlaar, maar vast stek in cafe "De Bonte Koe". Deze werd uitgebaat door Piet & Trien de Jong, oom & tante van de broers.
+3
Fendt280S
@WaterDeutzer wat moet dat toen een gezellige tijd zijn geweest!
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Fendt280S:
wat moet dat toen een gezellige tijd zijn geweest!

Dat denk ik ook....nu. Het vervelende is dat je daar altijd veel te laat achter komt!😋
+1
mklok
@WaterDeutzer Tegenwoordig heet dat AB maar ze hebben ook tegenwoordig vrachtwagens rijden dus zullen ze metselen ook nog wel kunnen.😅
+2
Rondeutz06
@mklok zijn die vrachtwagens niet van A Bakker van texel ,het is mijn niet bekend dat de AB vrachtwagens heeft, ze hebben wel chauffeurs, ik ben er ook vaak als chauffeur verhuurt
+2
mklok
@Rondeutz06 Nee , die van AB texel zijn hier ook algemeen bekend. Bij ons komen ze weleens , groene Daf trekker met echt het logo van AB bedrijfsverzorging.
+2
Rondeutz06
@mklok ok dat weet ik niet, in mijn tijd hadden ze dat zeker niet. Toen opereerde ze regionaal nu landelijk.
+2
mklok
@Rondeutz06 Ik en mijn collega waren ook verbaasd dat er een vrachtwagen van de Agrarische Bedrijfsverzorging rond rijd.
+1
Grasbaal
Quote Reactie van @mklok:
Nee , die van AB texel zijn hier ook algemeen bekend. Bij ons komen ze weleens , groene Daf trekker met echt het logo van AB bedrijfsverzorging.

AB Texel is eigendom van Aware, heeft niets met AB bedrijfsverzorging te maken: truckfan.nl/bedrijf/11117-ab-texel-bv/…
+4
WaterDeutzer
Ter afsluiting van vandaag nog 1 plaatje van een metselaar aan het werk, geparkeerde trekkers, 2 O&K MH4 kranen en mijn servicewagen van Beerepoot. De oude werkplaats rechts is dan nog steeds in gebruik.
Morgen mooie kerstfoto's van de feestelijke opening nieuwe werkplaats met ook een heel pak nieuwe machines!

(klik om te vergroten)

+2
wolseley
@WaterDeutzer prachtig mooie foto's weer. Mooie verhalen super om elke dag te lezen
+1
spoorkraan
@WaterDeutzer jullie hadden ook 5 of 6 O&K kranen,veel voor de nbm in die tijd.
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @spoorkraan:
jullie hadden ook 5 of 6 O&K kranen

Nog 1tje meer: 7
Morgen foto's😉
+2
a3vandiejen
Mooie foto's van de nieuwe schuren "loodsen.
+3
Bauwz
Altijd een leerzaam en boeiend verhaal.
Hoop dingen zeer herkenbaar.
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Bauwz:
leerzaam en boeiend verhaal.

Komen morgen weer foto's waar jou hart sneller van gaat kloppen.😅
+2
Bauwz
Mooi,ik kan niet wachten.
Heb van vroeger niet veel foto's.
Maar de trekkers die er reden staan op mijn netvlies.
De hele bollenstreek was bezaaid met Fiat 450,500,550 600.
Allemaal met 4wd met kruisrak.
Zo konden ze de Nobels bollenrooimachines makkelijk tillen.
Nu rijdt er of staat er nog maar een 10tal in de streek.
Vorige week hebben we er nog een 550 4wd weggebracht naar een verzamelaar op de Veluwe.
+4
Massey 2705
Mooie serie foto,s weer , met duidelijk verhaal.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz D8006 en hebben de trefwoorden heiwerk en heipalen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!