29maart 2022 Foto van een Fendt 724met VDB slurry-swivel en 12 m bemester.Ik meen dat onze loonwerker 6 zulle setjes heeft. Wel belangrijk om dan voldoende mestopslag in de buurt te hebben. De mannen

Fendt 724

+5
PieterA
29maart 2022 Foto van een Fendt 724met VDB slurry-swivel en 12 m bemester.

Ik meen dat onze loonwerker 6 zulle setjes heeft. Wel belangrijk om dan voldoende mestopslag in de buurt te hebben.

De mannen hebben een druk voorjaar met weinig tussenpozen. Hier bij ons op een perceel laat op gang gekomen wintertarwe.

Dit jaar hebben we meer mest besteld en gekregen dan anders. Aardappelen en maïs deden we altijd al varkensdrijfmest, maar nu ook vdm op de uien en een deel van de suikerbieten. Plus dat we optimest (dunne fractie) op alle tarwe uit laten rijden en natuurlijk nog koeienmest voor de tulpen.

Er zitten 3 nadelen aan:
1.) Als iedereen zo doet wordt de mest duur.
2.) We kunnen na de oogst minder compost aanvoeren.
3.) Andere akkerbouwers die verder van Oost-Brabant vandaan wonen krijgen geen mest.

Ik schat dat het hele stelletje 18 ton weegt. Mooie simpele techniek. Ook met de GPS heb ik het nog niet meegemaakt dat het storing gaf.

De loonwerker zit hier op 3 km afstand. Achter zijn bedrijf staan een stuk of 7 grote silo's. Voor de pomptankwagens (Vaia 3-assers staan andere loonwerkers uit de regio met hun eigen trekkers.

De loonwerker heeft een visie op vanalles wat met grond en mest te maken heeft; hij houdt niet van compromissen en gaat voor goed spul en betrouwbare techniek; dat past mij wel.De man die hier op rijdt zit er al het langst en draait nog steeds zijn rondjes met veel plezier.

Reacties

+2
kerstrunner
Mooie uitleg 👍
+1
Massey 2705
Begrijpelijke uitleg ! 👍
Een vraag uit belangstelling. Worden de hoeveel heden mest en kost prijs voor de akkerbouwer, bepaald via stikstof en bij voorbeeld fosfaat gehaltes ? Of betaald de varkens houder nog steeds het grootste gedeelte , gebaseerd op drogestof en andere factoren.
Ik ben al velen jaren weg uit de nederlandse varkens sector , maar leef altijd nog mee met mijn nederlandse colleagues.
Ik hoorde wel eens dat jaren geleden , akkerbouwers kregen de mest voor geld toe. En de loonwerker werd betaald door de varkens houder !
+11
PieterA
@Massey 2705 Wij gebruiken liefst droge kippenmest. Op elke hectare aardappelen een container kippemest. Alswe dat gaan doen teel je niet veel aardappelen, want dan zit je mestruimte zo vol. Kippenboeren moeten het maar uitzoeken met hun mest. Dat hebben ze volgens mij ook gedaan en hebben behoorlijk geïnvesteerd in mestverbranding. Ja, je leest
het goed: Verbranding 🙈.

Dan maar varkensdrijfmest. We hebben het liefst dikke varkensdrijfmest en geen dunne fractie uit de mestscheider. Dat is vooral een principekwestie. Ik vind het waardeloos dat er mest gescheiden wordt (duur proces) dat vervolgens de uitspoelingsgevoelige zeugenzeik hier in de grond gestopt wordt, en dat het goede spul; de organische stof uit de keutels geëxporteerd wordt naar Frankrijk.

Landbouwkundig is dat niet uit te leggen. De Nederlandse regering denkt dat beter voor het milieu is of zoiets. Ze vergeten dat op deze manier je bodem achteruit gaat; en dat is de basis waar heel de bevolking van leeft.

Hoe kom je dan aan organische stof? Vroeger had je daar in de stad een ophaaldienst voor. (Was dat niet de lorrenboer?). Tegenwoordig doen ze dat weer. Als consument moet je je organisch afval apart inleveren. Daar maakt de overheid compost van.

Het gevolg: Een enorme berg organisch afval die niemand wil hebben (omstreeks 1995) Hoe raak je daar nu weer van af? De sluwe overheid verzon een belachelijk plan: Van deze compost mag je 2x zo veel mineralen (fosfaat) aanvoeren dan van mest. En de werkingscoefficient van stikstof zetten we op 10% (zeugenzeik zetten ze op 80%) Qua stikstof mag je dus 8x zo veel compost aanvoeren dan dunne varkensmest.

Gevolg: Wij nemen de helft van onze dierlijke ruimte af met varkensdrijfmest en de andere helft met compost. We kregen voor de varkensdrijfmest een jaar of 10 geleden 4 euro per ton uitgereden op het land. De compost kostte ongeveer 2 euro per ton uitgereden op het land en van die 3.000 euro die we dan op bedrijfsniveau over hadden konden we al een klein deel van de kunstmestkosten voldoen (2 vrachtwagens Kas en 1 vracht kali-60) Kostte ons 20.000 euro. Dus voor 17.000 de hele boerderij bemest.

Afgelopen november/december (wanneer we onze plannen voor het nieuwe seizoen definitief maken) Was kunstmest duur en was te voorzien dat mest schaars en dus ook duurder zou worden. Bovendien liepen brandstofprijzen op, wasrdoor het transport van mest naar Zeeland ook duurder werd. Compost was ook erg prijzig. Wij becijferden dat onze oude strategie ons aan kunstmest 55.000 euro zou gaan kosten (kunstmest 60 ct) en aan mest 2.500 euro (op basis van door ons ingeschat 2 euro per kuub betalen voor uitgereden op het land en compost nog eens een 12.000 (naar schatting 10 euro uitgereden op het land). We dachten zo op 70.000 euro bedrijfsniveau uit te komen.

Een voorziene toename van bemestingskosten met 400%. Op basis hiervan hebben we besloten zo veel mogelijk kunstmest en compost te vervangen door dunne fractie en alle kunstmest die we nodig hebben op voorraad in de schuur zetten.

Wat lijkt nu het resultaat te worden: Mest kostte ons afhankelijk van leverweek (hoe vroeger hoe goedkoper) 2 - 3 euro per kuub uitgereden op het land (op basis van dagprijzen in maart) Dunne fractie kostte ons 2,50 per kuub uitgereden (vastgezet begin januari). Bij elkaar 9.000 euro.
Kunstmest (1,5 vracht Kas en 4 big bags Kali-60) 62 cent per kg = 29.000 euro
De gehalten in mest vielen tegen. Dat wordt nog aanvullen met kunstmest (5.000 kg kas x 80 ct = 4.000 euro) en compost (400 ton x 10? Euro= 4.000 euro)

Totale bemestingskosten op bedrijfsniveau worden dan: 46.000 euro; een toename van niet 400%, maar 270%.

Ik hoop dat dit alles volgend jaar weer normaal is. Niet zozeer wat betreft financiële kosten, maar zo boeren we qua organische stof en kali in de bodem wel achteruit. De basis was goed, maar met deze manier van bemesten raakt je grond wel uitgeput.

Van de kant van de varkenshouder weet ik niet veel. Ik leef ook een beetje in m'n eigen akkerbouw-bubbel.
+2
Massey 2705
@PieterA bedankt voor de zeer uit gebreide uit een zetting van mogelijk heden en kosten op je bedrijf.
Kippen mest ,, verbranden,, ja dat is de environmental footprint
Op een belachelijke manier manipuleren ! Als je de consument , maar een mooi verhaal voor houd ......
Onder tussen , een strak plan van aanpak en alles afwegen als ondernemer/ akkerbouwer.
Maar dat geld voor elke ondernemer, wereldwijd.....
+2
Pieter Buren
@Massey 2705 het is zelfs nog belachelijker. De as van de verbranding wordt weer als een soort kunstmest verkocht naar het buitenland.
bmcmoerdijk.nl/nl/proces/…
En wij in Nederland maar dure kunstmest kopen, want hier mag pluimveemest-as niet als kunstmest verkocht worden.
+3
zettelmeyer
@PieterA ik vind het nog steeds absurt dat akkerbouwers geld toe kregen voor een waardevolle grondstof als mest. Ik moest nu als veehouder nog 5 euro toe betalen voor een kuub rundveedrijfmest... word tijd dat de veehouders geld er voor krijgen
+1
Pieter Buren
@zettelmeyer wij krijgen ook geld toe als we aanvoeren.
PieterA
@zettelmeyer Ik heb niet gevraagd naar de prijs van rundveedrijfmest, maar deed de afgelopen jaren rond de 300 kuub met een buurman en kreeg het dan ingewerkt op het land met 1euro er bij. Ik zou nu al blij zijn als ik er 2 euro per kuub voor zou moeten betalen.

Geld toe krijgen voor mest is zeker belachelijk, maar een gevolg van de wetgeving.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @zettelmeyer:
Ik moest nu als veehouder nog 5 euro toe betalen

Wees blij dat je in akkerbouw gebied zit.
Hier 11 euro per m³ bij afvoer
+3
arjanvw
@zettelmeyer ben het helemaal met je eens. Vraag me weleens af hoe duur de kunstmest wel niet moet worden voordat mest op waarde wordt gezet. Geld toe krijgen voor een waardevol product is gewoon absurd.
PieterA
@arjanvw Klopt hoor, maar als je het hier brengt en uit rijdt krijg je wel geld voor de mest. Weliswaar nog niet zo veel als de waarde van de mest. Dat moet bij jullie nu toch ook wel lukken denk ik?
arjanvw
@PieterA wij ontvangen nog mest van een kalverhouder die achter ons woont en dat gaat met de sleepslang over de tarwe. Die relatie hebben we al zo'n 15 jaar. Hij verzorgt het uitrijden. Verder heeft het hem nog niks gekost. Heb nog voorgesteld dat ik dit jaar ivm hoge km prijs het uitrijden wil betalen maar dat vond hij niet nodig.

Verder weet ik niet wat hier betaald of ontvangen wordt voor mest.

Snap je zorg wel voor het op peil houden van organische stof. Denk dat in de vloeibare dierlijke mest alleen rundveemest wat toevoegd
PieterA
@arjanvw Mooie oplossing! Jammer dat er dan weer een loonwerker de tijd moet kunnen vinden om het uit te rijden. Dat is hier dan weer een beetje een probleem. Mestleverancier en uitrijder zijn vaak dezelfde.
@PieterA
Quote:
mestverbranding

En die mest word zelfs voor niks, of met geld toe opgehaald, wonderbaarlijk.
+5
Siete
@PieterA
Ik reageer niet bij al je posten, maar verre weg de meesten lees ik wel. Vind de (zeer) uitgebreide uitleg en motivatie's altijd erg leuk om te lezen!!
Ben al 22jaar werkzaam in het Loonwerk maar ik leer nog steeds. Vreemde wereld leven we in.. 🥴
+1
Eite62
Ja het is een vreemde wereld. Heb het met interesse gelezen. Zit vanaf 1979 in het loonwerk en ken de tijd nog dat we zuivering slib met de ketsplaat uitreden. Daar wou het ook best van groeien en dat word ook ingedikt en verbrand.
BuvaM
Goede uitleg, dank.

Dat het scheef zit wist ik.
Over die oorzaken heb ik afgelopen jaren veel gehoord en gevolgen gezien. Dat laat zich amper beschrijven.
Meestal was de sector zelf de aanjager.
Mestverbranding kan en gaat uitsluitend met subsidie (en door brand in die installaties zijn bij meerdere eigenaren en verzekeraars de kosten fors gestegen.)
Ik ken of misschien/hopelijk kende teveel akkerbouwers die geen rundveemest willen vanwege onkruiddruk.
Vooral de intensieve veehouderij promootte mestverwerking en liever nog export zonder enige bewerking.
Vanuit ieders positie vaak voorstelbaar.

Is een grote oorzaak te weinig aandacht voor organische stof afgelopen 40 jaren?
En dat de sleutel tot verbetering?

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 724 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!