1 april.2022 Foto van een Fendt 724 met Slurry-swivel en 12m bemester. Na een maand van droogte eindelijk regen. De vorige dag hadden we al 3 millimeter en op 1 april zat er 's-ochtends weer 3 mm in.

Fendt 724

+2
PieterA
1 april.2022 Foto van een Fendt 724 met Slurry-swivel en 12m bemester.

Na een maand van droogte eindelijk regen. De vorige dag hadden we al 3 millimeter en op 1 april zat er 's-ochtends weer 3 mm in. Op kale ploegsneden lichte klei is het dan vaak gelijk even een slikkerige bende. De ondergrond was natuurlijk nog kurkdroog en de mest dreigde op te raken of duurder te worden. Daarom om 6:15 maar contact opgenomen met de loonwerker dat het nog wel zou gaan om mest te rijden.

Die was blij, want op veel plekken kon hij niet meer terecht "dan is het een maand droog en dan moeten ze precies komen als het geregend heeft"

Normaal als de grond zo lang gedroogd heeft moeten we de grond voorbewerking om de mest fatsoenlijk in de grond te krijgen, maar dat was nu net niet meer nodig. Die kosten konden we in ons zak houden en de grond droogt zonder bewerking ook minder gauw uit.

Hier moest maïs in, dus nog geen haast op 1 april, maar toch was ik blij dat het er op lag..

Reacties

+1
ArieV
Mest op raken? Er is toch genoeg in NL?
+1
PieterA
@ArieV Het kan wel in Nederland zijn, maar daarmee ligt het nog niet bij ons op het land. De meeste mest die hier in de buurt uitgereden wordt komt uit Oost-Brabant. Dan doen ze hiervandaan maximaal 3 ritjes op een dag. 1 sleepslang heeft per dag gemiddeld een 25 auto's nodig denk ik. Dan heb je per dag op de 6 sleepslangen van deze loonwerker al een 50 vrachtwagens nodig die allemaal 3x heen en weer rijden. Zoveel auto's heeft hij niet, dus als de silo's hier in de buurt dan leeg zijn is het even op.
ArieV
@PieterA snap je verhaal, dan kom je in logistieke problemen! Hier komen ze ook wel eens mest halen voor sleepslangen. Dan is het ook opschieten, en liefst bij 3 putten tegelijk zuigen, want dan staan ze elkaar ook nooit in de weg. Maar dan gaat het over 20 a 30 auto's. Dus ook nog 750 tot 1000 m3. Als die trein maar tijd gaat het wel. Maar als er file oid staat? Dan raken ze gestrest...😡
+1
houthandel1056
Dan is het mischien wel een idee om zelf een mestbassin te bouwen. Kun je in de winter aanvoeren en beur je iets meer per m3 en ben je eigenbaas wanneer je uitrijdt
PieterA
@houthandel1056 Degenen die dat hier hebben moeten maar afwachten wanneer de loonwerker tijd heeft om uit te rijden. Dat was dit voorjaar moeilijk en in een nat voorjaar een drama.

Mijn plan B is kunstmest; We hebben zelf een strooier staan en we hebben geïnvesteerd in een mestplaat om compost te ontvangen wanneer het regent in de zomer.
BEboer
1 voordeel voor de veehouderij met die strengere stikstofnormen etc mest raakt alsmaar beter en goedkoper weg... is wel ten nadele van jullie akkerbouwers. Mooie combinatie! Merk je structuurschade als je op de ploegsnede bemest?
PieterA
@BEboer Nee, als het zo droog is als dit jaar, dan verneem je er niks van.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 724 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!