26 juli 2022 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron X 720 met Bos dozerbak.Er moest best wat grond verzet worden bij het kilveren. Dan de dozerbak er maar bij. Deze trekker sleurt gigantisch aan zo'n bak. D

Deutz-Fahr Agrotron X 720

+4
PieterA
26 juli 2022 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron X 720 met Bos dozerbak.

Er moest best wat grond verzet worden bij het kilveren. Dan de dozerbak er maar bij. Deze trekker sleurt gigantisch aan zo'n bak. De grond was precies vochtig genoeg; dus het dozeren ging als de brandweer.

Volgens de loonwerker moest deze dozerbak eigenlijk achter de 9340 en de kilverbak dan achter deze kleinere X 720. Vooral het relatief lage gewicht van de trekker zorgde voor behoorlijk wat wielslip voordat de bak vol zat.

Deze combinatie is 2 dagen geweest. De kilverbak is nog een dagje langer gebleven.

Reacties

+3
Siete
Mooie Combinatie zo.
Met zo'n Dozerbak kun je idd een hoop grond verzetten. Ideaal ook zo'n Cultivator achter op!!
Hebben ze het land nu van te voren ook opgemeten qua hoogtes? Wordt er dan een plan gemaakt met Computer software of gewoon zo uit de trekker?
Geeft wel een prachtig inzicht van waar je mee bezig bent.
+5
PieterA
@Siete 2 jaar geleden is het opgemeten, het was toen kort voor een regenperiode. Dus alle tijd gehad om een plan te maken. We hebben nu op plekken waar het meeste af moest gegraven of dat -gezien de ondergrond- wel kon.

Met laser zijn ze vaak minder efficiënt bezig. Ten eerste hebben ze dan een dag langer werk, omdat grond dan soms eerst van links naar rechts en dan later weer teruggesleept wordt.

En ten tweede omdat je bij zo'n programma de inklinking gelijk meeneemt (hier gerekend met 30%).

Op de plek waar 23 cm af moest zat 45 cm bouwveur en daaronder zand. Er waren plekken bij waar 30 cm grond in moest. Nu het klaar is zou ik op deze lichte zavel/zand graag 300 ton compost per hectare rijden en dan over een paar jaar nog eens, maar de mestwetgeving zit een beetje in de weg.

In de moestuin (50 m2) hebben we in 2006 een kippertje compost gereden (13 m3). Tot nu toe hebben we er nog geen kunstmest gestrooid en het blijft groeien als een trein.
+1
Siete
@PieterA
Prachtige uitleg!! Gok zo dat ze dat met Optisurface hebben uitgewerkt?
Wat voor hellingen werken jullie mee als ik vragen mag?
Jullie hebben daar een mooie laag teeltgrond zitten zo te horen. Dat is hier op de meeste plekken wel anders 😅
Er zijn wel uitzonderingen, maar 45 halen we niet snel..
+1
PieterA
@Siete Nee, geen optisurface. Ik ben de naam van het programma even kwijt. Het liefst heb ik dat het 10 cm op 100 meter af loopt en dan de laatste 25 meter naar de sloot 20 cm per 100 meter.

Dat is hier niet gelukt, want dan moest er op plekken te veel grond af. Ik dacht dat er in het midden nu een plek was met slechts 4 cm per 100 meter.

De dikte van de teeltlaag viel me inderdaad mee; en gelukkig zit het veen nog onder een voldoende dikke laag zand.
Siete
@PieterA
Ik zie het nu beter. Er zit een Topcon ontvanger op, dan wordt het tekenen gedaan met AgForm3D. Dat hadden we bij Bijlsma ook. Dat zijn geen dikke afschotten, maar dat is het mooie van zulke systemen. Dat kan prima. In de breedte ook nog afschotten er in, of ivm rijenteelt na genoeg vlak?
PieterA
@Siete nagenoeg vlak, anders kwamen we in de hoeken te laag.

Dat is ook het mooie aan gps. Dan kun je vantevoren zien hoe het wordt en waar je eventueel in moet grijpen met afschot naar de andere kant of met een diepploeg.
+1
Siete
@PieterA
Ja klopt. Ik meet ook vaak een hoogte kaart in hoor. Nou gebruiken we die lang niet altijd icm de software, maar hier is het ook heel ander werk als wat er bij jou gebeurd. Het geeft zo wie zo mooie inzichten. Ook naar een klant toe kun je zo veel meer laten zien en juiste keuzes maken. Je kunt gewoon nauwkeuriger en ook sneller werken met dat spul.
stannetje96
@Siete gebruiken jullie ook wel eens de hoogte kaarten van boer en bunder? Hier staan ook best mooie kaarten op waardoor je al heel gauw ziet waar de bulten en gaten zitten.
Siete
@stannetje96
Ja om de situatie te bekijken wel eens. Verder niet echt.
Eite62
@PieterA je hebt het over 30% inklinking. Is der een rekenmodule voor of is dat de ervaring dat je zelf invoert hoeveel % inklinking je hebt. Komt hier ook wat meer dat gps gebeuren maar heb soms mijn twijfels er over. Zal de leeftijd wel wezen maar wat ik gezien heb dan is de inklinking altijd meer geweest dan ze van te voren berekend hebben
Siete
@Eite62
Je moet dit wel apart invoeren. Standaard staat dat op 0% en vult hij gewoon de gaten. De extra percentage vulling kun je daar extra bij in voeren.
Bijv bij elke laag dikker dan (wat jij wilt) 10cm moet hij er (wat jij wilt) 10% extra bij doen.
+2
Eite62
@Siete dus het komt nog op ouderwets inzicht. Daarom zitten er in alle percelen die hier in de buurt met GPS zijn geëgaliseerd van die leuke zwemvijvers. En nu zeggen jullie dan is het niet goed ingevoerd. Weet niet wat ik er van denken moet vind het nogal een rompslomp. Ik rij een rondje om het perceel heen en weet ook hoe het er bij ligt en waar de gaten en bulten zitten.
PieterA
@Eite62 Wij hebben 1 perceel eerst 3x met laser geëgaliseerd (1998, 2006, 20012) en nu in 2018 weer, maar dan met GPS. De eerste keren met laser zakte het na. Dat heb je met gps minder. Al denk ik dat die 30% inklinking wel op 40% gezet mag worden.
Siete
@Eite62
Haha ja ik weet wat je bedoeld.
En jij weet ook hoe ik het normaal gesproken doe. 😉
+1
Noorderling
@PieterA
Waarom niet diepploegen op laser of GPS?
Ploeg je op de koppen teelaarde omlaag, schuif je ondergrond in een laagte waar je later teelaarde er weer bovenop ploegt. Heb je op een paar procent vermenging alles nog op zijn plek liggen.

Als je dat van te voren inmeet, kun je ook per vlak wel berekenen hoe je optimaal uitkomt. Jaar of 2 later als het land schoon is nog even met een afwerkbak er over voor wat ongelijk verzakken eventueel en het ligt er perfect bij. Al valt dat inklinken ook wel mee denk ik als je genoeg rondjes rijdt.
PieterA
@Noorderling Ja, dat doen we ook vaak. We bekijken per perceel wat er nodig is. De diepploeg heeft bij ons ook al heel wat hectare's gedaan.
Andre150
@Siete mooie fotoreportage van jou op trekkerfotografie
+1
Siete
@Andre150
Dank je. Vind het zelf ook altijd mooie foto's die hij maakt idd. En het is ook wel ns leuk foto's te hebben als je aan t werk bent. Meestal moet ik ze zelf maken 😅
+1
Andre150
@Siete ja hij komt ook regelmatig bij ons. Altijd netjes.
mf 6150
Dan hou je wel weinig teeltlaag over, niet bang voor verzanden en droogte?
+4
PieterA
@mf 6150 Op de meeste percelen hebben we maar ongeveer 28 cm bouwveur. Die hebben we ook allemaal goed kunnen kilveren. Als er water op je land staat kun je er ook niet boeren.
GerbertXL
Is dat land nog niet zo lang in je bezit, of is er iets opnieuw ingericht dat je op plekken zoveel moet veranderen?
+1
PieterA
@GerbertXLgps-kilveren is hier nog maar een jaar of 7 in de mode. Daarvoor was het vooral met laser en dan weet je vantevoren niet zo goed wat er gaat gebeuren en dan heb je natuurlijk een grote kans op brokken als je er te veel erf af haalt.
+2
PieterA
@GerbertXL Het gemiddelde hoogteverschil in elk perceel bij ons ligt rond de 1,20 meter. Dat wordt een hele puzzel als je dat met laser op moet lossen.
Siete
@PieterA
Dat zijn flinke verschillen. Goeiedag..
Stel me voor dat je nu met GPS dan werkt in verschillende afschotten of afwater richtingen?
+1
PieterA
@Siete Ja, op 1 perceel ben ik er nog niet uit hoe het moet. Daar hebben ze met de verkaveling in de jaren 50 te veel van een kreekrug gehaald. Dat is nu een gat.
Siete
@PieterA
Ja lastig. Zou het gewoon eens laten in meten. Dan heb je alle hoogte verschillen mooi inzichtelijk. Maar goed dat hoef ik jou ook niet te vertellen. Haha.
PieterA
@Siete In ons bouwplan zitten niet zo vaak momenten dat het land vrij is voor kilverwerk. Meestal komt het net niet goed uit. In 2018 hadden we een jaar dat het ineens wél overal uit kwam. Toen hebben we 35 hectare ineens gedaan
Siete
@PieterA
Ja je kan het meest geavanceerde machine park ter wereld hebben, maar het weer blijft baas. 😅 Heb je die hele oppervlakte in 1x laten schuiven dan, of bedoel je opmeten? Als dat al iets meer is dan overpoetsen ben je daar ook wel even zoet mee..
+1
PieterA
@Siete Dat waren 3 percelen. 2 met deze loonwerker nog op laser en 1 met een andere loonwerker met gps. Dat laatste perceel was 5.000 kuub. In totaal hebben we op die 35 hectare wel iets van 450 trekkeruren gemaakt.
+1
GerbertXL
@PieterA aha duidelijk. Zo'n hoogteverschil is wel stevig ja, gaat mij niet lukken. Maar ik heb waarschijnlijk ook wat kleinere percelen. Als ik sommige naast elkaar liggende percelen zou samenvoegen dan zou dat verschil wel lukken. Ik ben maar een simpele veeboer dus als alles maar naar een sloot of greppel toe afloopt ben ik dik tevreden.
PieterA
@GerbertXL Ja, dat snap ik
PieterA
@GerbertXL Wij hebben nog percelen van 11, 8 en 15 hectare die we nog niet gekilverd hebben. De meeste percelen zitten hier rond de 8 hectare. De grootste is 18,7 ongeveer.
+1
GerbertXL
@PieterA ik heb een paar percelen van boven de 3 hectare, gemiddelde is iets over de 1 hectare 😆 .
Davie Landinifan
Hage grondverzet zeker?
PieterA

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron X 720 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!