11 oktober 2022 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 120 met Celli spitter en rotor en Kverneland zaadtank en zaaibalk.Gisteravond in bedrijf gesteld. Het meeste werk was het afdraaien. Ik had nog nooit g

Deutz-Fahr Agrotron 120

+7
PieterA
11 oktober 2022 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 120 met Celli spitter en rotor en Kverneland zaadtank en zaaibalk.

Gisteravond in bedrijf gesteld. Het meeste werk was het afdraaien. Ik had nog nooit gezaaid met een pneumaat. Op het land nog 2 topstangen op maat draaien en het ligt er nu keurig bij.

Ik heb geeneen korrel tarwe boven de grond zien liggen.

Om het hele stelletje achter snel genoeg te kunnen heffen is het nodig om de hydraulische ventilator uit te schakelen; daar moet je wel even aan denken.

In het begin lag het nog een beetje ongelijk, maar dat gaat beter als je op de ongelijke stukken de rotor hydraulisch een beetje laat zakken.

Op het perceel rotoren we ongeveer 5 cm diep en zo diep zaaien we ook.

Er gaat nog best wat tijd in zitten. Vanochtend om 7:30 begonnen en vanavond om 20:30 was het stuk van 7,6 hectare klaar.

De rijsnelheid lag op 3,0 kilometer per uur. Dat was in 1L. Dat betekent dat je dan niet meer terug kunt schakelen als het zwaarder gaat. Als je dat wil moet je in de kruipversnelling.

Achter de spitzaaicombinatie hebben we 35 cm losse grond.

Ik vind het een mooie combinatie om onder droge omstandigheden op o ze lichte grond te spitten en zaaien.

Vanavond hebben we de zaaibalk, zaaibuis en fronttank afgebouwd en nu staat hij klaar om morgen te spitten en roteren voor tulpen. Voorheen ploegden we, dus voor ons is het een beetje een experiment.

Reacties

+3
leonardvdm
Weer een mooie uitleg👍👌
+1
WaterDeutzer
'dus voor ons is het een beetje een experiment.'
Je bent nooit te oud om experimenteren (leren).
MaxxuM4ever
U zegt er gaat nog best wat tijd in zitten maar voorheen waren hier 2 trekkers met 2 personen voor nodig waarschijnlijk om de tarwe gezaaid te krijgen.
Alternatief zou kunnen zijn om onder deze mooie droge omstandigheden de spitmachine te vervangen voor een voorzetwoeler. Dan kun je het ook 35cm los maken en een beetje sneller rijden als de kopeg dat toe laat. Nadeel kan dan wel zijn dat alle zeefgrond bovenop blijft wat wellicht meer kans op verslemping geeft met een fikse bui.
Wij hebben eind jaren 90 ook zo’n combi gekocht maar dan met een tortella krukas spitter en een huma zaaimachine. De maxxum 5150 kon dat aardig doen. Wij spitte er dan tarwe mee in bietenland maar de ganzen vonden het te prettig dat alle bietenresten mooi bovenop lagen en vertrapten het hele land. Toen toch maar weer gaan ploegen. De spitmachine is toen in 1998 en 2000 nog uit de schuur geweest om de consumptie aardappels onder te spitten die door de vele regen niet meer gerooid konden worden. Hij is uiteindelijk met zijn eerste set schoppen ingeruild in 2007, nadat hij alleen nog werd gebruikt om kopakkers van geploegde percelen af te werken. Nu laten we spitten als woelen of ploegen niet gaat.
Op mijn vroegere werk hielden we de spitmachine altijd een beetje in de hef zodat hij wat stabieler liep qua diepte en niet 100% op de diepte wielen. Daar spitte ik met een TM155 en die deed het formidabel.
PieterA
@MaxxuM4ever Bedankt voor de informatie 👍😀. Voorzetwoeler is meer iets voor onder droge omstandigheden denk ik. Dat is het nu niet.
deufi
@PieterA afgelopen jaar waren de aardappels er laat en onder wat slechtere/nattere omstandigheden uitgekomen, echter hebben we toch met de voorzet woeler tarwe gezaaid en dat is alles meegevallen. Dat lag er best goed bij en resultaten waren prima.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 120 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!