Vooreerst mijn beste wensen voor het nieuwe jaar. Ons goede voornemen voor 2023, dat is alvast nog meer oude foto's en films op onze oude doos plaatsen. Naar goede gewoonte brengen we rond het nieuwja

De oude doos

+19
MMaarten
Vooreerst mijn beste wensen voor het nieuwe jaar. Ons goede voornemen voor 2023, dat is alvast nog meer oude foto's en films op onze oude doos plaatsen.
Naar goede gewoonte brengen we rond het nieuwjaar altijd een mooie reeks uit de oude doos. Ditmaal is gekozen voor een reeks van machinehandel Vandaele uit Oostrozebeke.
Uiteraard bekend in België van de Vandaele bermmaaiers, maar ook een gelauwerd Fiat verdeler vroeger. Tegenwoordig is het bedrijf opgesplitst in de Vandaele maaier en Vandaele Machinery, Vandaele Rental en VD Power. De bedrijven zijn actief in de verhuur van machines, verkoop van het volledige JCB gamma en verhuur en verkoop van stroomgenerators en lichtmasten.
Maar de stenen van deze bedrijven zijn gelegd door Robert en Roland Vandaele.
In 1981 was men ook hofleverancier aan het Ministerie van Openbare Werken. Dat bracht heel wat werk met zich mee wanneer het Ministerie een order plaatste van 10 Fiat 780 tractoren.
De tractoren moesten volgens het bestek speciaal worden voorzien van een BRIL cabine, die speciaal ontworpen was voor maaiwerken met maar één deur die open kon.
Voorts vroeg men een lange maaiarm van het merk Vandaele Bankmaster HD 1250 en achteraan op de cabine een signalisatie bord. De laatste eis van de hoge pieten was dat dit alles in een nieuw kleurtje kwam, zodoende werd alles herspoten in RAL 2000.
Deze eisen resulteren dan ook in deze prachtige foto die uit de oude doos komt van de firma Vandaele uit Oostrozebeke.

De volledige reeks is te raadplegen op deoudedoos.be/

Reacties

+5
a3vandiejen
Ook de beste wensen Maarten, weer een mooi begin met prachtige foto's.👌👌
+2
KlaasM
De takkenversnipperraar is dat ook van dit bedrijf?
+1
MMaarten
@KlaasM Klopt, ze bouwen ook de versnipperaars.
+1
schluterman
@MMaarten heel mooi verhaaltje
+9
jd3140jb
Nog mee gemaaid in 2007-2008, al +25 jaar, amper 1100 uren gedraaid, en nog de eerste banden (Pirelli TM 700). De rechterzijde had inderdaad geen deur, maar een doorlopende ruit van voor tot achter, Op de plaats van de opstap naar de (ontbrekende) deur zat immers de maaiarm aan het frame, waardoor deze deur, als ze aanwezig zou zijn, toch niet kon gebruikt worden. Door het ontbreken van de deurstijl was er wel een goed zicht op de maaier. De hydrauliekpomp zat voorop met een rechtstreekse aandrijving van de motor naar de pomp. Daarvoor was het moedergewicht vooraan weggelaten en zat de pomp beschermd achter het opgebouwde kader. In het linkerachterwiel zaten vaste wielgewichten als tegengewicht voor de maaiarm.
Opvallend detail, ze hadden geen hydraulische aansluitingen achteraan. Maar dat was voor het ministerie ook niet nodig, ze moesten maar 1 ding doen en dat was... maaien. De voorloper was een 540 met dezelfde opbouw en de opvolger een 80-90 2WD (wel met de typische fiat-cabine).
+3
Towaberg
@jd3140jb mooie toevoeging aan dit al zo mooi verhaal 👍

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fiat 780 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!