Foto van een John Deere 6155MDoor verschillende omstandigheden een dikke werk week niet online geweest op TF. Onder andere omdat ik het niet met mij zelf eens was hoe ik reageerde op foto's en de reac

Grasland zaaien

+10
Terwisscha
Foto van een John Deere 6155M

Door verschillende omstandigheden een dikke werk week niet online geweest op TF. Onder andere omdat ik het niet met mij zelf eens was hoe ik reageerde op foto's en de reacties van ander mede leden. Helaas besefte ik mij dit later pas, en toen was het kwaad al geschiet. Daarom een paar dagen niet online geweest in de hoop dat ik met een vrisse blik hier weer veel dingen kan zien, leren en elkaars ervaringen uit kunnen wisselen. Door ronduit domme reacties te plaatsen en vervolgens ook nog eens het verkeerd te verwoorden, had ik besloten om Tractorfan even te laten voor wat het was.

Maar nu even to the point.
Deze foto is gemaakt in Juni 2021 in Sweden. Op dat moment was ik bij een veehouder aan het werk om ervaring op te doen in het buitenland. Helaas deed de veehouder zich heel anders voor dan dat hij daadwerkelijk was en ben een paar dagen na het maken van deze foto, dan ook vertrokken. De geplande 6 weken hier door te brengen waren er krap aan 3. Daadwerkelijk alles wat fout kon gaan is fout gegaan. Desondanks leer je op zulke momenten verschrikkelijk veel.
Tijdens het vele gedonder door een werkplek kunnen regelen in west Denemarken, waar ik dik 3 dagen over gedaan heb om daar te komen. En heb daar de resterende weken volbracht.

Sweden is een prachtig land, met veel mogelijkheden, minder wet en regelgeving en minder sociaal. Toch boert het Nederland op sommige vlakken makkelijker. Hele vruchtbare delta met goede opbrengsten en het klimaat is veel gunstiger.
+12
Siete
@Terwisscha
Om op het eerste deel van je tekst terug te komen...
Ik vind het sterk dat je dat van jezelf durft te zeggen!! Dat siert je enorm!!
Er zijn maar weinig mensen die zo iets zelf zien en al helemaal weinig die dat ook durven uit te spreken.
Van mijn kant zijn er geen negatieve dingen voorgevallen met jou trouwens. Mooi dat je er weer bij bent. 👍
+3
Terwisscha
@Siete soms houden anderen je wel eens een spiegel voor of wijzen je ergens op en dat zet mij wel aan het denken. Als je dan tot de conclusie komt dat het niet slim was wat je gedaan hebt, dan vindt ik het naar mijn inzien niet correct dat daar niks mee gedaan wordt.
Daarnaast is het voor de anderen ook duidelijk hoe ik functioneer en dat ik niet meer reageer op dat onderwerp. Weet iedereen gelijk waar die aan toe is.

Reacties

+2
Fast Eddy
Verstandige keuze.
+2
Terwisscha
@Fast Eddy als je je verstand wel hebt, moet je het gebruiken ook..😉
+3
Johny power
Mooi verhaal en welkom terug👍
+3
MaxxuM4ever
Je beschrijft een vruchtbare delta. Is dat een soort vlakke polder met mooie zavel en zoet water om te beregenen? En hoe is de verhouding akkerbouw/veeteelt daar? Ik zie wel eens knappe aardappel rooiers te koop aangeboden uit Zweden en ken het van de blonde deernes maar verder gaat mijn kennis niet over Zweden. Vanwaar jouw keuze om daar te gaan kijken?
+1
Terwisscha
@MaxxuM4ever De vruchtbare delta doelt op Nederland hé.
Ik zat ter hoogte van Gotenburg. Daar is weinig veeteelt. Maar juist veel bosbouw. Mede vanwege de vele stenen in de grond.
Ik heb verder niet zoveel van het land gezien. Dus hoe de verhouding akkerbouw is, weet ik niet🤷‍♂️
Maar ook waar ik zat moet je eigenlijk beregenen. Er komen maar 3 snede van het land af zelden 4, maar het is uitzonderlijk om te kunnen beregenen, maar de watervoorziening is gewoon een probleem.
reinder-mf
@Terwisscha @MaxxuM4ever vooral de zuid-oost kust is een akkerbouwgebied. Dan zit je dieper dan Gøteborg
+4
case 745 xl
Had je mooi de tijd om je erf op te ruimen in die paar dagen
van-engelenhoven
Wat beviel er niet dan, moet namelijk vant zomer ook stage lopen int buiten land (ook voor het van hall)
+3
Terwisscha
@van-engelenhoven communicatie onderling bijvoorbeeld. 7 dagen in de week aan het werk van 07.00 tot +- 21.30 uur. Was geen tijd voor om er even opuit te gaan. Maar bijvoorbeeld ook waarom hun de keuze gemaakt hebben om een kalveren stal voor 120 stuks jongvee te bouwen, waarvan je 60 stuks met de kruiwagen moet voeren. Daar mocht je niet naar vragen, want wat hun deden was het allerbeste en alle anderen waren gek.

Waar je om denken moet als je gaat stagelopen in het buitenland is dat je referenties hebt van mensen die er eerder zijn geweest.
+1
JohnDeere5085
Quote Reactie van @Terwisscha:
e onderling bijvoorbeeld. 7 dagen in de week aan het werk van 07.00 tot +- 21.30 uur. Was geen tijd voor om er even opuit te gaan.

Dat hoor je vaker en was bij mij ook het geval, gelukkig nog met moeite 1 dagje vrij kunnen krijgen om eens rond te kijken. 7 dagen in de week alleen aan t werk rond de boerderij is gewoon misbruik van de stagiair, vanuit stagebedrijf moet er ook wel tijd ingestoken of gegeven worden en dat mist nog weleens.
Terwisscha
@JohnDeere5085 dit was ook nog geen eens stage, maar gewoon werken in het buitenland. Maar idd zoals je zegt, niks uit willen leggen hoe hij het graag wil, dan doe je het naar eigen inzicht en is het niet goed. Natuurlijk gaat het nooit zoals je gewenst bent thuis of bij anderen en je zult je dan ook aan moeten passen aan de omstandigheden, maar dit wat eigenlijk niet te doen nee
+2
CaseCS130
@Terwisscha Jammer dat je dit overkomen is, goed dat je voor jezelf bent opgekomen en weg bent gegaan. Helaas bestaat dit slag volk ook. Het is mij ook overkomen 20 jaar terug, beetje hetzelfde verhaal als jou. Altijd beschikbaar moeten zijn, alles moeten kunnen en bij het kleinste dingetje verkeerd de wind van voren krijgen. Ik heb het met hangen en wurgen volgehouden, maar dat was vooral dankzij mijn schoolkameraad en de stageboer van hem die een kwartiertje verderop zaten.
Terwisscha
@CaseCS130 op dat moment was het lastig en het liefst ging ik naar huis. Omdat het mijn 1e keer in het buitenland was, toch de keuze gemaakt om door te gaan en een beter plekje te zoeken. Achteraf maar goed ook, want anders was de kans heel klein dat ik ooit weer naar het buitenland zou gaan.
+2
CaseCS130
@Terwisscha Ja goed dat je dat gedaan hebt. Je leert er zo wel van, alleen zijn prettigere manieren om te leren 😬
MaxxuM4ever
@van-engelenhoven akkerbouw of veeteelt of sierteelt stage? Mijn broertje is op drainage stage geweest in Australië, ook voor het van hall.
Terwisscha
@MaxxuM4ever 4 jarige dier en veehouderij gedaan dan waar je stage kan lopen? Ik zit nog in het dubio wat te doen. Doe nu de 2 jarige AD Melkveehouderij en kan nog doorstromen in het 3e jaar van de 4jarige D-V opleiding.
MaxxuM4ever
@Terwisscha overal in de wereld zitten Nederlandse veehouders, dat is wel makkelijk. Als je een bepaalt continent hebt waar je graag heen wil is er hier wel een TF’er die er contacten heeft neem ik aan.
reinder-mf
@MaxxuM4ever @Terwisscha als ik jouw was zou ik ook zeker een keer op het Zuidelijk halfrond kijken. Australië of Nieuw Zeeland is gigantisch qua melkveehouderij en de mensen zijn er super geschikt. De keren dat ik er ben geweest kon ik ondanks drukke tijden vrije dagen/weken krijgen om met familie of vrienden op vakantie/op pad te gaan. Wat wij hier vaak ook zeggen, zoek een boer of loonwerker die zelf seizoensmedewerkers aantrekt ipv eentje die het uitzendbureau nodig heeft. Vaak is dat al een stukje basis 🫣🫢 Maar ook hier geldt dat ik niet iedereen over 1 kam mag scheren 😬
van-engelenhoven
@MaxxuM4ever zelfde als @Terwisscha (ad melkvee) zit nu in het eerste jaar, heb al een adres maar ben bezig met een visum.
MaxxuM4ever
@van-engelenhoven je kunt altijd @johnk of @willemk een berichtje doen toch?
+1
dx11
Quote Reactie van @MaxxuM4ever:
willemk een berichtje doen toch?

Daar hen ik een super mooie tijd gehad!
Fast Eddy
@MaxxuM4ever

Bij Boersma?
MaxxuM4ever
@Fast Eddy ja klopt, dat is een broer van de Boersma die hier in het dorp een drainage had.
Fast Eddy
@MaxxuM4ever

Zo`n vermoeden had ik al. Het bedrijf heet officieel Ausy Drain dacht ik. Wel mooi voor je broertje dat hij ook uit dezelfde regio komt als jullie.
+1
MaxxuM4ever
@Fast Eddy zijn al best wat jongens hier uit de buurt daar heen geweest. Sowieso zijn Nederlandse jongeren over de hele wereld graag geziene stagiaires / medewerkers volgens mij.
+1
Terwisscha
@MaxxuM4ever klopt. Bekend als harde werkers. In Denemarken heb ik veel van het land gezien en bij verschillende boeren gekeken. Kreeg bij 1 al een baan aangeboden na een kwartiertje praten. Zegt genoeg
+2
verse koe
@Terwisscha was die zo wanhopig?
Terwisscha
@verse koe Schijnbaar ja
Hobby boertje
@Terwisscha bedoel je die breeuwsma? Die was wel aardig wanhopig volgensmij😅
Terwisscha
@Hobby boertje Inderdaad
Hobby boertje
@Terwisscha zou die nog boer zijn? Stond toen een tijdje daarna tekoop
Terwisscha
@Hobby boertje nooit mee gekregen hoe dat is afgelopen? Ik wel. Maar daar wijd ik liever niet over uit, hier op het internet.
+2
Fast Eddy
@MaxxuM4ever

Nederlanders staan wereldwijd goed bekend om hun ijverigheid. Maar ja zo stonden we 2,5 eeuw geleden bekend om onze handelsgeest.
+3
MaxxuM4ever
@Fast Eddy haha, je bedoelt dat Rutte over 200 jaar excuses staat te maken voor ons stage lopers?
+1
Valtra man
@Fast Eddy er is nog wel iets waarvoor Nederlanders wereldwijd gekend voor staan: zui…🤣🤣 grapje natuurlijk!
+2
Fast Eddy
@Valtra man

Ja de filmpjes van het voetbal, Koningsdag en oud en nieuw gaan heel de wereld over.
+3
PieterA
@Fast Eddy @Valtra manIk ben benieuwd of het zui...pen of zui...nig is.
+3
Nouja mooi dat je voor jezelf opgekomen bent daar zal ik niks van zeggen en dat is alleen maar goed.

Maar om nou als “werknemer” (ipv stagair) een ander op internet zwart te maken vindt ik meestal niet fair(ja ik zie zen naam en adres niet staan, maar dat maakt geen verschil).

Een verhaal heeft altijd 2 kanten en misschien past iemand anders wel prima bij de mentaliteit van die boer. Want van een beetje door doen in het hoogseizoen van melkvee en akkerbouw is nog nooit iemand minder geworden.

Als je als stagair ergens komt is het niet meer dan logisch dat je een bepaalde vrijheid krijgt. Als je ergens in het buitenland aan het werk gaat als werknemer moet je voor de tijd afspraken maken over uur loon en wat je wilt en niet achteraf de koe in de kont kijken.

Verder ken ik het verhaal niet, het is iig duidelijk dat jullie niet matchten kwa gedachte goed. Maar erg netjes om het zo te doen is het niet.
Terwisscha
@Deutz 8006spezial
Quote:
Als je ergens in het buitenland aan het werk gaat als werknemer moet je voor de tijd afspraken maken over uur loon en wat je wilt

Nu sla je de spijker op z'n kop. Als je alles tot in detail hebt besproken, maar de boer houdt zich er niet aan en je krijgt met alles wat je probeert de wind van voren wat doe je dan?
+2
@Terwisscha
Meerdere dingen, het uurloon nog maar even ter discussie stellen, vragen of hij graag heeft dat je vertrekt.

Begrijp me niet verkeerd heb dezelfde situatie gehad, maar ik stap er altijd met gestrekt been in en daardoor weten beide partijen precies wat je aan elkaar hebt. Vertrekken kan altijd, maar Ik ben toen wel gebleven en na 2 weken hadden we het zelfs een soort van gezellig.

Maar vooral niet op internet men frustraties delen, want daar heeft geen enkele partij wat aan.
Dit omdat 3kwart van de (mee)lezers nu een beeld van jou (bijvoorbeeld een weak ei) en van die boer (een arrogante kwast) heeft ondanks dat dat helemaal niet strookt met hoe jullie zijn.
Enige waarom ik hier reageerde is omdat niet iedereen bij iedereen past

Mooiste voorbeeld daarvan hoef je niet ver voor te zoeken, hier op tf is diversiteit en dom gezeik genoeg
+3
Terwisscha
@Deutz 8006spezial
Quote:
Maar vooral niet op internet men frustraties delen, want daar heeft geen enkele partij wat aan.

Gebeurt hier anders regelmatig😉

Maar net hoe je er tegen aan kijkt idd. Ik hoef em nooit weer te zien. Ben wel van mening dat het niet netjes is om een adres van iemand online te gooien.
En wat betreft het beeld wat ze van mij hebben, valt toch niet meer te herstellen😂😂
+4
CaseCS130
@Deutz 8006spezial zolang je geen persoon en plaats specificaties hier neer zet is er niks mis mee om je ervaringen hier neer te zetten. Ik schaam me er in ieder geval niet voor en inderdaad is het een verhaal van 1 kant. Maar dat mag iedereen beoordelen zoals hij wil.
@CaseCS130 snap heel goed wat je hier zegt, en kan me er wel in vinden. maar ik begin hier niet voor niks over. Mijn zweedse kameraad die er niet eens bij de in de buurt woont wist al te vertellen wie het was bij deze foto. Vandaar mijn opmerkinng
+2
CaseCS130
@Deutz 8006spezial Ja dat heb je wel inderdaad met herkenbaar materieel. Jij hebt ook gelijk met dat het verhaal van 1 kant komt. Aan de andere kant is dat met bijvoorbeeld reviews van winkels etc. ook altijd zo.
@CaseCS130 nouja mijn doel was om hier een discussie aan te zwengelen en dat is wel gelukt.

Zelf ben ik er geen voorstander van maar zo heeft ieder zijn eigen insteek.

De reviews van een winkel kan een winkelier zelf nog onder reageren, mocht het hem interesseren. Hetzelfde geldt voor het gedonder hier op tf, iedereen die elkaar aanvalt kan op elkaar reageren. Deze veehouder weet wss van niks maar ongemerkt weten al weer heel veel mensen hoe slecht hij voor een werknemer was. Hij zal zich dan afvragen waar het weg komt en aangezien er geen naam of locatie bij staat zal zon man het niet vinden kunnen op internet.

En buiten alles om, er zijn genoeg adressen waar je als hond behandeld wordt, daarvoor hoef je in je eigen regio meestal niet ver te zoeken.
+5
Ruben-Wind
@Deutz 8006spezial als je gaat werken is het anders, maar voor stage zou ik nooit over uur loon beginnen. Heb ik zelf ook nooit gedaan. Sommige stagelopers zijn gewoon gratis nog te duur...
+3
Hobby boertje
@Ruben-Wind Mee eens, toen @Terwisscha in Zweden en Denemarken zat heb ik voor €500 ook 3 weken in Denemarken gewerkt. Maar mocht wel gewoon doen wat ik wou, zelf werktijden bepalen en al voelde meer als vakantie met gratis verblijf + wat vermaak tussen de koeien. Vind ik net zo mooi als je in buitenland bent geld verdienen kan in NL ook wel.
@Ruben-Wind ik reageerde ook omdat het voor werk was niet voor stage. Dan heb je idd niks te melden over bovenstaande zaken
JoranK
Jammer dat je maar 3 weken in Zweden heb kunnen zijn. Zelf heb ik nog een stuk noordelijker stage gelopen. Ik vind Zweden wel een prachtig land. En inderdaad nog veel mogelijkheden. Maar de langere winters is nog wel iets dat mij tegen zou houden om er te boeren.
Terwisscha
@JoranK Dat is wel vervelend ja. In de winter 09.00/.30 pas licht en om 15.00 de zon weer onder.
Maar in de zomer kan je klokje rond werken want het word dan toch bijna niet donker😂😂

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de John Deere 6155M ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!